Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _malutka_

Dziewczyny, która z was pamięta swoją pierwszą menstruację?

Polecane posty

Gość fajny topik
super się go czyta,więc podnoszę;)

Gość piszcie dalej
napewno jeszcze nie wszystkie dziewczyny z forum sie wpisaly !

Gość to było 3 lata temu
dokładnie 3 lata i miesiac temu dostałam swoja mierwsza miesiaczkemiałam 13 lat ,byłam wtedy sama w domku i lezałam sobie w łozku i nagle oczułam cos mokrego jak wstałam to całe przescieradło było brudne,moj pierwszy okres trwał 11 dni ;/ a z kupowaniem podpasek tez miałam problem,teraz przezuciłam sie na tampony;)

Gość no dalej girls

Gość niewarzne
ja dostałam miesiączke w 5 kl. nic mnie nie bolało wszystko bylo ok .Gdy poczłam do łazienki zobaczyłam na majtkach czerwoną plame :P wiedziałam o co chodzi i odrazu przykleiłam se podpaske . w nocy bałam sie spać i zobaczyłam że prześcieradło jest czerwone(podpaka przesiąkła ;( ) w szkole było to samo wszyscy chłopacy sie ze mnie śmiali no prawie wszyscy 1 podszedł dop mnie i mi pogratulował powiedział żebym sie nie martwiła tymi głupkami . od tamtej pory chodzimy ze soba :D bardzo dobrze pamientam tą chwile :) ale mój tato nic o tym cały czas nie wie o chodzeniu i miesiączce :P

A ja dostałam swoją pierwszą miesiączkę w tamtym roku(miałam12 latek)=) dokładnie 21 września. A było to tak: Byłam (na szczęście) w domQ. Zobaczyłam czerwoną plamkę na majtkach wieczorkiem, kiedy się myłam. Dobrze wiedziałam już wcześniej co to okres. Na szczęście mama sama zauważyła plame i dała mi podpaskę. A pamiętam jeszcze jak mnie zawsze przygotowywała, jak wyjeźdzałam w 2004 roku na wakacjach na kolonie to dała mi całą paczkę podpasek wszystko mi wytłumaczyła jak się dokładnie zakłada(tak na wszelki wypadek), ale na nie były potrzebne. Okres dostałam 1 w klasie. Na początku trwał ok.5 dni, gdy się skończył było ok. 10 dni przerwy i od nowa był i tak przez kilka miesięcy. Nawet mama powiedziała że jak tak dalej będzie to będe musiała iśc do lekarza. Ale potem się wszystko uregulowało i dotej pory jest super. Bóle brzucha miałam tylko przy kilku pierwszych okresach, a teraz jakoś szczególnie nie narzekam. Teraz sobie spokojnie na luzie gadamy w klasie z dziewczynami która kiedy ma...itp...

Gość _gwiazdeczka_
ja swoją pierwszą miesiączkę dostałam bardzo wcześnie, w wieku 10 lat, oczywiście pierwsza z klasy. wcześniej mniej więcej wiedziałam co to i po co to, regularnie też pojawiały się podpaski w łazience kiedy mama miała okres. pamiętam ze było to tydzień przed wielkanocą, akurat miałam iść na rekolekcje, obudziłąm się a tu brązowa plama na prześcieradle i piżamie - domyśliłam się co się prawdopodobnie stało ale bałam się wziąć podpaski z szafy, wzięłam papier toaletowy, oczywiście do końca rekolekcji cały przesiąkł, dobrze że miałam blisko do domu ;) najpierw powiedziałam babci, strasznie się przejęła, powiedziała że mam wziąc sobie watę i poczekać na mamę. oczywiście żadnej waty nie wziąłam :D kiedy przyszła mama powiedziałam jej, też się bardzo przejęła, pokazała mi podpaski, powiedziała co i jak, pokazała jak zakładać, a potem wzięła mnie na spacer i tam opowiadałą co się dzieje z ciałem kobiety podczas dojrzewania. a kiedy tata przyszedłto domu już w drzwiach uslyszał że córka dostałą okres, chodził dumny jak paw przez kilka dni i powtarzał że jego córka jest już kobietą :) w klasie przyznałam się dopiero ok. 13 roku życia, jak już to było w miarę powszechne zjawisko ;) a podpaski wstydziłam się kupować gdzieś do 16-stego roku życia ;)

a ja miałam 13 lat-2.08.2000r i tak już się męcze 5,5 latek i chyba dalej się pomęczę wtedy to się nawet cieszyłam, wiedziałam do czego służą podpaski o które poprosiłam mamę, zdziwiła się tylko, że tak wcześnie bo ona dostała jak miała 15 lat, ale o.k wtedy to mnie też brzuch nie bolał a teraz cierpię straszliwie od czego to zależy może wiecie?

Gość upp
kurwa, ale temat sobie znalazłyście, głupie malolaty

no calkiem sympatyczne te wspomnienia.... u mnie to bylo latem, jakos w sierpniu, pamietam okropny bol brzucha, to bylo 15 lat temu, mialam 13 lat, i pamietam pierwszy w-f z tym bolacym brzuchem miesiac pozniej!!! a jak pomysle ze jeszcze parenascie ladnyc lat mnie czeka z tym swinstwem to zalamka!! i pamietam jaki wsyd przed ojcem jak mu mama naopowiadala :D? i tak w ogole to czemu facetem tego nie ma!! :) nie ma sprawiedliwosci na tym swiecie!!! nie chce okresu!!!

Gość agnehska 27
Ja mialam 15 lat, juz dobrze wiedzialam co i jak (mialam nawet przygotowana wkladke) i nie moglam sie doczekac, bo moje kolezanki juz mialy... Doczekalam sie ..... 6 grudnia, pamietam, bo to bylo jak prezent na Mikolajki :) Nastepny okres mialam 14 lutego ...znow smiesznie bo Walentynki...a nastepny gdzies w czerwcu...dopiero potem sie wszystko ustabilizowalo i nie mialam zadnych bolow, humorow... nie wiedzialam niemalze ze mam okres...szybko, krotko...bezbolesnie... Dodam, ze jakis czas wczesniej mama zaczela gadke o tym, okropnie sie wstydzilam, ale powiedzial tylko, ze mam jej koniecznie powiedziec pierwszej... Powiedzialam..a ona.....uderzyla mnie w policzek (!) a potem pocalowala....do dzis nie wiem, co to mialo znaczyc... wstydzilam sie zapytac...albo w takim szkoku bylam.... To juz nie na temat.. ale teraz mam bole, czasem humory ... chec na slodycze .... jak to sie wszystko zmienia ...

Gość vesna_22
15.09.1995-pierwszą miesiączkę dostałam w szkole i najpierw dowiedziała się o tym moja przyjaciółka,później mamusia,strasznie się wstydziłam,pamiętam,że nie chciałam,zeby dowiedział się o tym tata;) Ech i te podpaski bella grubości książki telefonicznej,albo wata u higienistki szkolnej...:D

Gość karolin ka 22 lata
Dziewczynki opiszę wam moją .Więc tak - budzę się rano a tu patrzę bielizna we krwi .Automatycznie doznałam szoku życia.Zawsze myślałam,że wszystkich to czeka ale jakoś chyba nie mnie no nie wiem a przynajmniej zawsze myślałam,że jakoś nie teraz! Miałam około 14 lat szkoła w tym dniu z w-fem -tragedia 1 słowem. Nie wiedziałam jak tu zejść do łazienki bo ojciec na 7 do roboty i łaził po dole domu. No ale ubrałąm się i poszłam . Matki nie było ale były jej różowe podpaski bella ........ no to wzięłam :-/ cały dzień żyłam strachem ,że ktoś się skapnie. Na wfie też udałam,że nie mam stroju bo mieliśmy z facetem i chyba był się spaliła mówiąc mu to!! Po powrocie do domu czułam się idiotycznie i nie mogłam się zebrać by powiedzieć matce. Tak się zbierałam ,że do dziś jej nie powiedziałam, chyba dlatego,że nie jesteśmy w dobrych stosunkach. Zresztą bałam się,że powie ojcu. Ale kiedyś tam się chyba i tak kapneli przegrzebując mój pokuj jak byłam na wakacjach- bo matka pod moim adresem nieprzyjemne komentarze dawała o podpaskach.Aj lipa z tym u mnie była, lipa.........

Gość karolin ka 22 lata
a apropo mojej matki to jeszcze była taka akcja ,że ktoś usmarował biała podkoszulkę krwią! Okazało się potem,że mój brat nocha wytarl o to/.....a matka wywlokła to i przy całej rodzince obciachu mi narobiła ,że to pewnie ja - jak to gadała ojcu to potem unikałam z tydien jego wzroku- taka jest moja matka ,zazdroszczę wam fajnych mam.

Gość Klamerka20
Ja dostalam okresu w wieku 17 lat. (prawie 18. wlasciwie). na szczescie to stalo sie w domu, w weekend. tez do tej pory mamie nie powiedzialam, ale pewnie sie skapnela, ze 20-letnia dziewczyna musi juz miesiaczkowac. a jak nie, to juz nie moj problem. niech sobie zyje w nieswiadomosci. poszlam do sklepu, kupilam sobie tampony i juz.

Gość a ja mialam dokladnie
12 lat i 6 miesiecy :D Nic nie czulam, ze zbliza sie ta chwila :D Ganialam na podworku z bratem i kuzynem. Poszlam do lazienki i zobaczylam na majtkach brazowe plamki. Wiedzialam co to okres, moja mama ze mna o takich sprawach rozmawiala, bez zadnego skrepowania ;) Ale wtedy bylam mimo wszystko w szoku, zaczelam sie drzec 'mamo, mamo' :D Smiac mi sie chce jak to wspominam. Siedzialam na tym kiblu, mama wpadla do lazienki i mowie, ze mam krew na majtkach. Mama dala mi jakas wkladke. Wystarczyla. Okres trwal wtedy 3 dni, byl bardzo skapy, caly czas uzywalam podpasek. Mama sie cieszyla :) Pamietam tez, ze na poczatku cholernie wstydzilam sie kupowac podpaski :O teraz sobie mysle, ze to byla kompeltna glupota :P Teraz mam 19 lat, kupuje bez problemu, czasami robie sobie zapasy i kupuje po kilka opakowan :D :P W skelpie nie wazne czy to bedzie facet czy baba :P Ale pamietam jak jakis czas temu kupowalam w Kauflandzie podpaski, mam po drodze ze szkoly. Na kasie siedzial facet, a ja z samymi podpaskami szlam, widac, ze bylo mu glupio hahahahaha :D Pierwsze okresy nie byly dla mnie w ogole bolesne, moze tak od 4 lat, pierwszy albo drugi dzien - koszmar :/ Brzuch mnie boli, piersi. Czasami przed okresem boili mnie tez krzyz. Jestem jak chodzaca bomba, slowo nie takie, a ja juz sie rzucam i awanturuje. Potrafie tez sobie poplakac. Jakis czas bralam tabletki anty. Okres mialam dalej bolesny, krotszy i mniej obfity, teraz nie biore...

Gość a ja mialam dokladnie
mialo byc, ze caly czas wtedy uzywalam wkladek :P

Gość samka14
A ja jeszcze nie mam i się cieszę...;:P:P:P:P:P Buźka...:) Odpiszcie...:):) Super forum więc niech nie upadnnie...:):)

Gość samka14
factes its me jeśli masz gadać takie BREDNIE to weź nic nie mów!! Jakbyś miał okres i tak baaardzo bolesny to byś nie chciał mieć!! Ale ty masz coś chyba z głową jeśli wyjmujesz z kosza podpaski i potem je nosisz!! O jej szkoda mi słów...;(

Gość samka14
:):):):D:D:D:D::D

Gość samka14
Luuuudzie to forum umiera podnosze topik!!!!! Pisać i się chwalić jak było u was... :D:D

dobra..to ja powiem byłam w 5 klasie..data : 13go W PIĄTEK! hehe :) przez caly miesiac bolał mnie brzuch..ale tak,że aż płakałąm. akurat tego dnia,moj tato stweirdzil,że zawiezie mnie do lekarza,bo sie martwil. bosz..jak ja sie wstydzilam powiedziec mu,że dostalam okresu i dlatego ten brzuch! zaczełam, sie wydzierac na cale mieszkanie,ze nigdzie nie jade! ze on nic nie rozumie i faceci sa beznadziejni.nic nigdy nie rozumia! potem sie poplakalam ojeciec naciskal wiec mu wykrzyczylam w twarz,ze mam okres i zeby natychmiast zawiozl mnie do babci,bo w tej atmosferze nie moge sie cieszyc z mojego szczescia :P skulił sie w sobie i mnie zawiozł..jaki dumny był :P

Gość Mam pytanko
Od dłuższegoczasu używam podpasek ale chciałabym zaczać uzywać tamponów ale nie wiem jak je założyc. Dostałam w szkole opakowanie tampaxów ale bez zadnej ulotki,a do sklepu wstydze się isć bo pracuje tam moja ciocia.Pomóżcie mi dziewczyny

Gość lanul ka
jak to jak? Musisz włożyć sobie tak głęboko że nie będziesz go czuć podczas chodzenia

Gość dudux
a ja dostałam akurat w święto niepodległości =P Pamiętam, że w ogóle nie załapałam co to jest, bo plamy na majtkach były jakieś takie brązowe i się strasznie przestraszyłam i prawie popłakałam, a jmama zaczęła się ze mnie śmiać :D No a potem był obiad rodzinny, a ja byłam taka 'cierpiąca' i aż nic nie mogłam jeść, tylko robiłam 'och nie, dziękuję, nie mogę', ha, taka się czułam dorosła :D Miałam z 11 lat :D

moja o ile dobrze kojarze ogladajac film \"moja macocha jest kosmitka\";)

Gość dziewcionka15
mam 15 lat .. dostałam jakis 1,5 roku temu okres .. napoczątku był co 2 miesiące !! i był bardzo obfity .. teraz jest co miesiąc :P heh juz sie wyregurował :P ale 2 pierwsze dni są okropne !! tak obfity ze szkoda gadac :/ :( ja sie strasznie krękuję gadac o tym z mamą .. unikam tch tematów .. po 2 dniach dopiero powiedziałąm bo bałam sie jakos .. wymoic to słowo :P jeja .. nieraz mi przesiąkają spodnie w skzole az mam tak duzo .. i to masz najwiekszą chlonność podpasek i zmieniam co ok2h .. jezu ! ;/ załamka :/ moze niedługo sie zmeini :/

Gość elynka14
elo! dziewcionka15 - ja tez tak mam:( używam podpasek bella maxi i też długo nie wytrzymują, nie dość ze są duże i chodze jak w poduszce między nogami to do tego i tak przesiąkają po jakichś 2 godzinach:/ a okres mam od roku i nadal nie moge sie przyzwyczajić do tego:// pozdrowienia dla wszystkich!!!