Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilneee

chcę się wyspowiadać. czy mastrubacja to grzech?? piszcie prosze!!

Polecane posty

Gość dziwne troche pytanie...
oczywiscie ze to jest grzech. nie wiem jakie watpliwosci jeszcze ma autorka topiku ze tyle postow az musialo byc. nawet w KKK jest to napisane wiec nie ma co do tego watpliwosci. nie spowiadasz sie z tego wiec spowiedz niewazna i brniesz dalej w to,

Gość alelujaaaa
masturbacja jest naturalna potzreba czlowieka ...tak dziala nasz organizm..dlaczego religia zabrania robic cos, co jest zgodne z naszym funkcjonowaniem biologicznym?...zwierzeta tez sa grzeszne , gdy chca sie cykac:) z byle jaka "ofiara" napotkana na drodze albo z noga wlasciciela? bzdura ja wychodze z zalozenia ,ze tzreba zyc w zgodzie z natura, a skoro nasz organizm sie tego domaga, to dlaczego tego nie robic? chyba o wiele gorszy jest fakt pozadania zony blizniego swego...albo zdradzanie drugiej osoby...uwazam ,ze tak rygorystyczne podejscie do zycia powinny wykazywac osoby , ktore sie swiadomie na to godza,,czyli kler...

Gość Qcza
Ważne jest to co mówi Twoje sumienie!!! Wybierz sobie madrego spowiednika!!! Wiesz jak byłam u katolickiego psychologa, to mówił mi , że nie wiadomo jak to dalej bedzie z ta masturbacją, ponieważ przeżywanie orgazmu wpływa korzystnie na całą biologie organizmu!!!

katolicki psycholog. hahahahahahahaahahah pytanie chyba bylo czy to jest grzech ?? wiec JEST a co zrobi z tym autorka topiku to juz jej sprawa. smiesza mnie wypowiedzi ludzi ktorzy swoja ideologie tu wkrecaja w sytuacji kiedy pytanie dotyczy religii i jest konkretne bardzo. czy to jest grzech ___ TAK kazdy ksiadz to powie daje za to glowe.

Gość alllelujaaa
tak ,ale ja mam wobec tego pytanie czy dzialanie wbrew swojemu bilogicznemu mechanizmowi jest ok wedlug religii?

Gość Qcza
Nie ma to jak fanatyzm!!!! Każdy ma inny temperament !!! Dla Ciebie mądralo moze nie jest to problem, ale dla kogos kto urodził siez zdużym temperamentem to ma kłopot!!! Mądry ksiądz każdego traktuje indwyidualnie a nie bierze katechizm i jedzie z grzechami!

a jestes pewna ze to jest wbrew biologii ??? a moze jednak masturbacja mazly wplyw na czlowieka ?? i jesli moge dac rade to raczej ta druga opcja. nie tylko moje doswidczenia to wskazuja ze ma koloslanie negatywny wplyw na zwiazek wspolzycie i moj charakter i nastawienie do drugiego czlowieka. ja zrozumialem ze kosiocl ma racje sam to robiac wlasnie na najgorszym dnie i kiedy niszczylem swioj zwiazek widzac ze moj charakter jest inny gdy to robie i gorzej mi idzie sex.

madry ksiadz to wie jakie jest sanowisko kosciola.. !!! widze ze niewilekie masz doswidczenie z ksiezmi wiec zaufaj mi ze tak wlasnie jest. moze byc mniejsza odpowiedzialnosc za grzech jesli on juz stal sie nalogiem tylko albo z innych przyczyn ale ZAWSZE to jest grzech mozesz mi wierzyc ;)

ja nie byłem w spowiedzi od 2 lat i nie zamierzam sie udać..wogóle nie chodze do kościoła. nie bede przeciez spowiadał sie przed kimś kto powinien byc czysty a sam robi to pokątnie(o czarnych mówie:P ) nie idź do spowiedzi a tak przy okazji to mam rączki na kołderce :P

Gość Qcza
A nie bierzesz pod uwagę, że ktos zyje samotnie? I co ma wtedy zrobić? A to jest dowiedzione że ma dobroczynny wpływ na organizm!!!

pierwsze slysze zeby bylo dowiedzione ze to ma dobroczynny wplyw !!!??? jestem wszoku bo blisko raczej jestem z biologia i nie slyszalem o tym. a wrecz przeciwnie. jest mase informacji ze nie ma tak pozytywnego wplywu a raczej taki jak podalem. nie wiem dlaczego ktos jest samotny ale znam wielu ksiezy i powiem cio ze o ile masturbacja w mlodosci jest dla nich normalna bo tak clzowiek jakos przechodzi to. to czlowiek dojrzaly nie tylko przez ksiezy jest uwazany gdy sie masturbuje za nie do konca dojrzalego. a moze nie umie sie znalezc w zwiazku i dlatego to robi. gwarantuje ze czlowiek moze zyc nie robiac tego bez problemow umyslowych :)

Gość alleluja
nie mozesz oceniac masturbacji jako grzech tylko na podstawie swoje przypadku ....chodzi tutaj raczej o religie a nie o to ,ze ty sobie nie radziles w zwiazku... na innych nierobienie tego moze miec negatywny wplyw, bo nie oszukujmy sie, orgazm relaksuje, czlwoiek jest mniej napiety, i nie sadze aby np w moim przypadku mialo to negatywnie wplynac na moj zwiazek, w kotrym teraz nie jestem,....jezeli jestem z kims to praktykowanie tego nie wchodzi raczej w gre ale jezeli ktos jest sam? nie zapomniajmy jednak o tym, ze sa zasady ,ktore ustala kosciol i ja w zwiazku z tym prosze aby mi wskazano strone w Biblii(bo tylko ona moze bedzie dla mnie priorytetem ) a nie w katechizmie gdzie jest napisane ,ze tego typu czynnosc jest grzechem. A co do spowiedzi, wybaczcie ,ale kosciol tyle razy pokazal na co go stac(pedofilia , korupstwo, materializm, mieszanie sie do polityki a co za tym idziechec uzyskania wladzy)(nie mowie tu o wszystkich) ,ze naprawde duzo czasu minie gdy ponownie przystapie do spowiedzi...jezeli w ogole

Gość Qcza
To jednak chyba nie jestes tak blisko biologii!!! Może idz troche w kierunku medycyny!!! Może zamist szukać czegoś na własna ręke tylko księzy słuchasz?!

ja mowie o religii !!! a nie o swoim przypadku podalem go tylko zeby pokazac ze nie jest tak cacy z tym. a oficjalnie to jest grzech i troche mnie szokuje ze dorosli ludzie maja problem z uswiadomieniem sobie tego tym barszije jesli sa katolikami. dla mnie to oczywiste i kosciol od zawsze to mowil ze jest to czyn nieuporzadkowany, wiec dziwi mnie niezmiernie takie pytanie i watpliwosci. chyba nie wy nie bedziecie tutaj decydowac co jest a co nie jest grzech em ???? a autorce sadze chodzilo o odpowiedz oficjalna co KOSCIOL uwaza za grzech bo jesli nie chce ktos byc katolikiem to po co mu ta wiexdza ??? wrtedy robi co chce i nie interesuje go to. nikt nie musi byc katoliekm przeciez.

w Bibili nazywa się to grzechem sodomii..później tez tak to nazywano. Onan gdy okazało sie ze podmienili mu zonę rączkami sie obsłuzył na ziemię, dalej jest napisane ze nie mozna marnowac nasienie nie zapładniając kobiety....reszta to grzech.....ale Biblie napisano dawno i dla mnie juz jest nieaktualna :)

to jest troche dzwny spor bo widze ze malo tu katolikow wiec po co sie spieracie o cos co was nie dotyczy. katolik wie co jerst grzechem a co nie i nie musi sie o to klocic a ludzie niewierzacy znowu robia co chca i po co macie przekonywac katolika ze to nie grzech ??? chyba tylko z waszego punktu widzenia. ale to juz inna sprawa kogo ma sluchac katolik. czy oficjalnego nauczania i dosiwdczenia kosciola czy was.

Gość Qcza
Zauważ, że kiedys kościół sam seks miedzu małżonkami nazywał grzechem:) A dzis sie to zmieniło!!! No nie?

no dokładnie:) wszystko co było miedzy małzonkami a nie powodowało przybytku dzieci byłol grzechem :) ale kościół sie reformuje :) na szczescie :)

??????????????????????????????????????????? masakra hahahahahaah . i skad te informacje ze seks miedzymalzonkami byl grzechem uznawany heheheheh?????

Gość nawiasem mówiąc
grzech sodomii to współżycie z mężczyznami (i zwierzętami). I za to Pan ukarał Sodomę. Nie za masturbację! grzech Onana to stosunek przerywany. Nie masturbacja. Ale to prawda, wg KKK (nie mylić z Ku Klux Klanem :p) masturbacja to grzech.

Gość Qcza
No cóż nikt mnie nie pytał kim chcę być!!! Ochrzczono mnie i już!!! Kiedyś mówiłam tak jak Ty! Ale dzisiaj po wielu przykrych doświadczeniach mam nieco inne zdanie i czuje sie z tym o wiele lepiej!! Tylko mi nie pisz że nie przeszłam próby wiary!!!

Gość blaaaaa
wg Kościoła masturbacja mężczyzn jest grzechem, natomiast kobiety robiąc to nie grzeszą

Gość alleluja
hehhe dobre skoro nasienia nie mozan marnowac gdy nie jest zapladniana kobieta,.,,to ja mam pytanie : jak sie ma tutaj sparwa z zapladnianiem invitro, jak sie ma sprawa z zapladniania kobiet innych oprocz swojej zony.,.,,,chodzi mi o bank spermy....i jak sie ma sprawa, ze facet widzi naga babke i penis jest w zwodzie ,(wiadomo,ze erekcja jest tego skutkiem nie raz),,a nie moze "posiasc kobiety" bo np z nia nie jest? to co on za to moze ,ze jego organizm tak reaguje?

polemizował bym :) Grzech onana to nie stosunek przerywany lecz stosunek z rączka:) a grzech sodomii w sredniowieczu było zarówno spólkowanie ze zwierzatkami, płcią jednakową ze swoją, a takze z rączką A co do Sodomy to sie nazbierało dla nich i sie nalezało:)

Gość alleluja
heheheh teraz to sie dopiero usmialam,,,mastubacja mezczyz jest grzechem a kobiet nie,,,chyba cos nietak z ta religia ktos moze szerzej?

powiem tak .. kazdy w swoim zsumieniu decyduje jaka religie czy zadnej chce wyznaqwac. ale jesli jest katoliekm to powinien zyc wedlug tych wlasnie zasad. nie musisz byuc katoliczka przeciez mimo ze jestes ochrzczona. mozesz byc tam gdzie nie uznaja onanizmu za grzech i w ogole jest milo i przyjemnie. malo sie wymaga itd sa takie sekty czy religie chociaz powazne religie raczej wymagaja od swoich czlonkow pewnych wyrzeczen.

Gość Qcza
troche dziwne pytanie---> No nie rozśmieszaj mnie, że nie wiesz otym,ż kidyś seks między małżonkami dla przyjemności był potępiany przez kosciół!!! No bracie kiepsko z Toba!!!