Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polka z Polski

Spis największych błędów językowych....

Polecane posty

Gość iiihhhyyyy
Ja mówię palców, ale sprawdziłam w Popularnym Słowniku Poprawnej Polszczyzny Andrzeja Markowskiego rok wydania 2001 i tam jest napisane, ze tylko forma tych palców, nie tych palcy jest poprawna, jezeli coś się zmieniło to niedawno , ja nic o tym niewiem.

Gość tityp
Krwawa Orlico wróć.

Gość Ania-ha
a moja śp. babcia mawiała (czy po śp powinna byc kropka?) "bułka chleba" - czy to jest poprawne? Niektórzy też czasem mowią "kartka papieru" - też dobrze? dla mnie to dzwinie brzmi Wg mnie w gazecie jest napisane, natomist redaktor w gazecie pisze.

Gość uuuuttttttaaaaaaa
Ja rowniez uważam, ze obowiazuje forma jest napisane , ale jezeli Krwawa Orlica napisała{a nie pisze}, ze mozna inaczej chciałabym poznać zrodło z jakiego korzystała , człowiek całe zycie sie uczy.

Gość chcę się dowiedzieć
Witam! Prosze napiszcie jak się powinno mówić: będę robiła czy będę robić co będziesz kupować czy co będziesz kupowała co będziesz mówić czy co będziesz mówiła?

i jeszcze jeden taki kwiate misie przypomnial: oglądnąć/ zaglądnąć zamiast obejrzeć /zajrzeć

Gość kafsky
"brzucho mnie boli" "chcem" "co nie?" "powiedz dla taty" "ubierz te sukienke" "uczesz wlosy" ggrrr

Gość fuuu ... =/
moja koleżanka z biura zawsze rano ZAŁADYWA komputer ... huj mnie strzela jak tak mówi, lbo zamiast, że jest już spakowana albo gotowa mówi, że jest PRZYSZYKOWANA ;o

Fantastyczny temat! Można się pośmiać i zarazem załamać... Ja też słyszałam o tym poprawnym \"pisze\" - moja polonistka około 5 lat temu coś takiego powiedziała. Jednak nie znam żadnych źródeł. Co mnie denerwuje - wszystko to co wymieniliście :) A najbardziej: wziąść - wziąć przynajmniej i conajmniej mylone z bynajmniej (żeby fajniej brzmiało bleee... ) włanczać - włączać poszłem - poszedłem wzięłem - wziąłem mówienie o grupie dziewczyn - np poszliśmy - zamiast poszłyśmy mówienie kciałem - chciałem, albo z tatem - z tatą i inne popularne... Poza tym, moja koleżanka mówi na świt, wschód słońca (chodzi o to, że robi się jasno na zewnątrz) - DNIEJE - w życiu czegoś takiego nie słyszałam, więc pytam - poprawnie czy nie? Czy można mówić \"świta\"? Ale na koniec mam HICIOR :D - moja druga koleżanka mówi zamiast \"dlaczego?\" - DLACZEMU....... Na mdłości mi się zbiera jak to słyszę... Denerwuje mnie również gwara internetowa - jush, tesh i inne... Szkoda, że najmłodsi chłoną taką pisownie, a potem dziwią się poprawnym formom... Pozdrawiam wszystkich szanujących poprawną polszczyznę :)

Gość Mortycja22
Pierwsze,co mi przyszło do głowy z jeszcze tu nie wymienianych: * "O,kochanie,jednak udało ci się wyjść wczesniej z pracy i bedziesz na obiedzie!Jakie MIŁE rozczarowanie!\" (???) *nadmierne,niepotrzebne uzywanie \"taki,\"taka\",\"takie \", np. \"No i pszlismy do takiego sklepu,tam lezały takie gruszki, i taka baba przede mna w takim bialym futrze wykupila wszystkie.Potem przyszedl taki pan z takim malym pieskiem...\"(tesh,hihihi, też kiedyś podobnie mówiłam,na szczęście się oduczyłam)

Gość Biada biedzie
a mnie wkurza jak zamiast chodż ktoś krzyczy; "cho no tutaj " albo "cho na chwile" wrrrr

Gość Biada biedzie
a najgorsze jest mówienie " zrobić spanie" zamaist powiedzieć pościelić łóżko....wrr:/

Gość Olivka14
A moja starsza siostra mówiła przez telefon do swojego chłopaka: "chodź na loda". A polonistka mówiła nam że "lody" są tylko w liczbie mnogiej, np: poprosze lody truskawkowe a nie loda truskawkowego. Pozdrawiam!

Gość Etnograffffff
Dzienki zamiast dzięki albo mówienie słuchać płyty (kasety) zamiast powiedzieć słucham muzyki;) wkurzające jest też mówienie, że patrzy się na film...zamiast powiedzieć, że ogląda się film...

Gość Etnograffffff
a to najlepsze zdanie, które wczoraj usłyszałam o d kolegi ; " ugotuj se jajko na mientko" :D

Gość Polka z Polski

a było już - fakt autentyczny i \"starczy\" zamiast \"wystarczy\" (starczy to jest uwiąd;)) a jeśli chodzi i \"będę robić\" cy \"będę robiła\" to obydwie formy są poprawne tak tłumaczył swego czas Pan Miodek ... :)

Mówienie - bluzka na krótki rękaw, chyba poprawnie powinno być: bluzka z krótkim rękawem. To mnie powala: zamiast idę pościelić łóżko - idę zrobić łóżko, zawsze jak to słyszę to dopowiadam, żeby deski ze sobą wzięła, skoro idzie je robić.

a i jeszcze takie z niemieckiego \" ja ciebie w ogóle nie słysze płakać\" yghmmmm :/

Gość buszująca wiewiórka
mówienie bende lub nie bende....albo nie wim zamiast nie wiem a to najlepsze co w życiu usłyszałam; "na sam wpierw" zamiast najpierw!! wrrrrrrr

\"Zesmy poszli\" zamiast poprawnie - poszlismy - to dopiero prostactwo

trzy kropki-> uśmiałam się z tym łóżkiem..;) co do \"tu piszę\" też pierwszy raz czytam, że to jest forma poprawna.... mnie natomiast ostatnio najbardziej denerwuje \"ja ROZUMIE\" lub \"ja ROZUMIĘ\"... normalnie ręce opadają... albo: -cofać się do tyłu - po dziś dzień

Gość kucharka
nie zdążylam przeczytac wszystkiego, ale mój typ to: NIE ROZUMIĘ

Gość buszująca wiewiórka
scuść zamiast schudnąć zaciagło zamiast zaciągnęło

Gość buszująca wiewiórka
ściąg to zamiast ściągnij to słowo "wziąść" też strasznie mnie dennerwuje albo mówienie "se"!! wrrrrrrrrr

Gość chce się dowiedzieć
Witam ponownie!Czyżby nikt nie zauważył mojej wątpliwości? Jak Wy sami mówicie? Co będziesz robić czy co będziesz robiła? Chyba jednak to pierwsze....

Gość Hydra w hydrowa
słowa; - kopnełem zamiast kopnąłem - wziełem zamiast wziąłem - czejsć zamiast cześć albo co gorsza napisanie tylko "cz" - biere se (to wyrażenie zostawie bez komentarza;) )