Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Bardzo bym chciała poznać sposoby odżywiania dla osób z nadczynnością tarczycy,zwłaszcza te po konsultacji z dietetykiem.Moje TSH po zdiagnozowaniu wynosiło ok 35 teraz spadło do normy 4 - po kilku miesiącach - natomiast moje TPO wynosi cos ponad 2 tyś. Ale jestem dobrej mysli. \"Funkcj życiowe\" po tabletkach są całkiem znośne,tylko błyskotliwość nie ta jak kiedyś i nadal wystepujaca ociężałość.No i te diadowskie 12 kg do przodu. Ćwicze 2 razy w tygodniu, z jedzeniem tez uważam ale być może robie coś nie tak. Bardzo prosze o rady w sposobie odżywiania:co powinnam a czego nie. Bede wdzieczna za podanie tytułów publikacji,książek,link\'ów na temat nadczynności. Mój endokrynolog nie jest zbyt rozmowny,dla niego takie przypadki jak ja to standard...typu nastepny prosze. Czy to prawda ze nie mozna pic kawy,alkoholu a papierosy tez nie bardz?

Gość do tarczyca78
Chyba chodzi ci o niedoczynnosc skoro tsh mialas 35 a teraz około 4. A w pytaniu pytasz o nadczynnosc,chyba sie pomyliłas.

Gość Katrin.84
TSH............fT4.......................Co oznacza spadek.........wzrost...................nadczynność tarczycy spadek.........bez zmian..............subkliniczna nadczynność ciąża spadek.........spadek..................dysfunkcja przysadki wzrost..........spadek..................niedoczynność wzrost..........bez zmian..............subkliniczna niedoczynność bez zmian.....spadek..................jeśli dodatkowo T3 jest podwyższone lub w normie może to oznaczać niedobór jodu.

Gość andziulka 75
Do tarczyca 78 jeżeli miałaś TSH 35 to masz niedoczynność ja nam>75 i na bank mam niedoczynność i przy niedoczynności się tyje.Ja też z chęcią dowiedziałam się o sposobie odżywiania. Katrin 84 dziękuje super to rozpisałaś ja FT 4 mam 9,29 czyli niedoczynność.

Gość andziulka 75
Dodam FT 4 nory 10,3 do 24,4

Gość Katrin.84
Znalazłam coś na temat diety dla osób z niedoczynnościa, ale szczerze to ja tego nie stosuje, a przy wzroście 164cm ważę 50kg. "Skupić się na zdrowych tłuszczach i o niskim indeksie glikemicznym (znajdziesz na ten temat info w wyszukiwarce). Przy niedoczynności tarczycy intensywne ćwiczenia nie są najlepszym pomysłem (osłabienie i wolniejsza regeneracja) aczkolwiek umiarkowany zestaw siłowo - aerobowy mogą tu zrobić wiele dobrego. Z produktów: chude mięso, tłuste ryby, chudy nabiał, tranik, oliwa z oliwek, ograniczone ilości orzechów i nasion a dla zapchania gotowane warzywa (kalafior, brukselka, marchew, buraki - ostrożnie z warzywami strączkowymi) sałata, pomidor. Ogranicz do minimum skrobię - najlepiej w formie kaszy gryczanej, pieczywa razowego (nie mylić z ciemnym ). Mięso najlepiej łącz z warzywami (nigdy ze skrobią: kaszą, chlebem), ponieważ przy niedoczynności tarczycy częstym problemem są zaparcia (problem bagatelizowany, ale mający dla zdrowia FUNDAMENTALNE znaczenie). Świetnym pomysłem jest dołączenie jakichś probiotyków (lakcid) a najlepiej wyrobów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii - gorąco polecam Danone Activia - oczywiście w wersji niecukrzonej - twoje jelita będą ci wdzięczne a odwdzięczą się uczuciem lekkości w brzuchu. Oliwę z oliwek i tran najlepiej z rana - pobudzi to wątrobę do przemiany T4 w T3 a co za tym idzie zwiększy metabolizm"

Gość andziulka 75
Katrin.84 dziękuje bardzo za rady i wskazówki.Ja mam 164 i waże około 80kg więc sporo pocieszam się że mam to duże TSH .czytałam o tym indeksie i najwięcej piszą o tym e diecie Montegnata nie wiem jak się pisze może przekręciłam nazwisko.buraki i gotowana marchew maja duży wskażnik glikemiczny.To jakby odpadają.Katuje się dietą dieta i ćwiczeniami areobowymi tzn. chodze na steperze i jazda na rowerze kilkanaście km.Od maja ide na siłownie tam pod okiem trenera może jakiś cud będzie.Jest ciężko.Sama nawet pieke chlebek z maki razowej.Jadam 4 kromki tygodniowo.Staram sie jak moge mam tylko nadzieje że to THS spadnie.

Gość widoczna
nie zrozumialam tego cyt''Ogranicz do minimum skrobię - najlepiej w formie kaszy gryczanej, pieczywa razowego (nie mylić z ciemnym ). '' to znaczy ze ma tego nie jesc, czy jesc?

Gość andziulka 75
Do widocznej ja rozumiem to tak że trzeba ograniczać skrobie taką jest w ziemniakach i fasoli, bobie a kasze jak wiadomo są lekko strawne i dlatego można jeść,Chleb razowy z pełnego ziarna bywają tzw" razowe "z białej pszennej mąki a są barwione sokiem z buraków albo karmelem i wyglądają jak razowe.Tak ja uważam.

Ależ oczywiście ze mam niedoczynność tarczycy!!!! pomyłka spowodowana rozmowa z koleżanka która ma nadczynnosc. Dzieki za uwage

witam, prosze o wyjasnienie wyniku biopsji, gdyz wizyte u lekarza mam za 2 tyg. Widoczne w rozmazie zaaspirowanej tresci koloidowokrwistej, grupy typowych tyreocytów, przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym typu : adenomatoid nodule. Dziekuje i pozdrawiam

Witam! Od niedawna wiem o swoich problemach z tarczycą, zrobiłam podstawowe badania i jestem umówiona do endokrynologa. Wszystko wskazuje na niedoczynność! Jednak jestem przerażona wielkością tarczycy, jest ona naprawdę malutka!!! Aż nie mogłam w to uwierzyć!!! Co jeszcze wiąże sie z posiadaniem małej tarczycy?

Gość martulkaaaaaa
zojka, nic innego się nie wiąże. Zwyczajnie, jest mała (stawiam na Hashimoto, czyli autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jako na powód) i dlatego nie daje rady wytwarzać odpowiedniej ilości hormonów. Dostaniesz hormony żeby to wyrównać i będzie dobrze.

Gość andziulka 75
Dziewczyny proszę o poradę biore od 8 dni większą dawkę Euthroxu 100( wcześniej brałam przez tydzień na zmiane 75 i 100). I o zgrozo zaczynam się czuć fatalnie znowu uczucie senności apatia ciężkie powieki.Czy to może być spowodowane za szybką zmianą dawki.Ide za dwa tygodnie do endo.Ale to są całe długie tygodnie jak mam się tak czuć fatalnie.Boje się że to moje TSH nie spada i martwie się a było tak cudownie.Pozdrawiam

Gość andziulka 75
Do Katrin 84 chciałam się pochwalić że schudłam 4 kg.Stosuje tą dietke i pomaga.DZIĘKUJE bardzo bardzo:)

Dzięki za odpowiedź martulkaaaaaa! Też tak myślę, bo TSH mam13,4 ulU/ml norma 0,25-5,0 wzrost, a Ft4 - 9,2 pmol/l norma 9,0-20,0 pmol/l, niby norma ale dolna granica. Na wizycie u endo pewnie się potwiedzą nasze przypuszczenia. Pozdrawiam

ZAJKA Nie wiem ile ml masz na mysli piszac malutka. ja mam obecnie ok 3 ml ( a leczenie ponad 10 lat temu zaczynalam przy ok 9). Jesli to Hashimoto dobrze by bylo zbadac jeszcze poziom antycial przeciwtarczycowych. W ich zbijaniu bardzo pomaga Selen. Mnie udalo sie wreszcie bardzo obnizyc ich poziom (prawie do normy). Szkoda ze tak pozno.

Gość TPO
Witam. Mam problem.szukam już od roku przyczyny wypadania włosów. Badałam sobie tarczycę . To moje wyniki FT3 2,32 (norma 1,45-3,48), FT4 1,09 (norma 0,71-1,85) TSH 1,134 (norma 0,490-4,670) Czyli wszystko w normie. Miałam też robione USG tarczycy 2 . Mam dwa małe guzki ale lekarz powiedział że jest wszystko ok, że to nic groźnego. Sa to guzki normoechogeniczne czy coś. Leczyłam się na wiele chorób. Brałam mnóstwo witamin i innych różnych cudownych rzeczy na wypadanie włosów i nic. Włosy lecą. Ktoś mi powiedział żebym zrobiła sobie badanie Przeciwciał TPO i wyszlo mi 700 IU/ml a norma jest od 0-35. Nie wiem o co chodzi jeśli TSH i FT3 i 4 są w normie to dlaczego mam taki wysoki poziom tych przeciwciał. I czy od tego mogą mi wypadać włosy. Błagam pomóżcie! Do endo idę jutro.

Do Hashi-nie wiem ile ml ma to maleństwo, bo mam tylko wymiary z USG, ale jak sobie pomnożyłam te trzy wymiary *0,5 to mi wychodzi ok 1,8 na płatek, w sumie ok 3,7. Dla mnie to malutka ale może się mylę. Po wizycie u endo okaże się, na pewno zrobię badania tych antyciał. Dzięki i Pozdrawiam

ZOJKA rzeczywiscie mala. Dorosla kobita ma ok 15-18 ml. Ale jak Ci napisalam ja mam obecnie ponizej 3 i biorac euthyrox normalnie zyje. Sprawdz koniecznie antyciala i jesli masz zacznij brac selen.

Gość Kuma83
Witam! Czytając wasze wypowiedzi, chcialabym prosic o komentarz do moich wyniów badań. Od dłuższego czasu miałam dziwne objawy, ktore moga swiadczyc o problemach z tarczycą: problemy ze skórą,wypadanie włosów, problemy z trawieniem, zaparcia, ciagłe uczucie zimna i gesia skorka, zimne dłonie i stopy, ciagłe zmeczenie, sennosc 24h na dobe, brak chęci do czegokolwiek. W wynikach morfologii podwyższony cholesterol całkowity (przy zdrowej diecie). Postanowiłam wziąść sie za siebie, zwłaszcza ze jako dziecko byłam leczona na (niewielka) niedoczynność. Lekarz pierwszego kontaktu, odmowil mi skierowania do endokrynologa i dał skierowanie na badanie TSH, po ktorym zdecyduje czy potrzebuje konsultacji ze specjalista. Wynik: TSH 3,326 ulU/ml Norma: 0,470 - 4,640 Wynik niby w normie, ale nie wiem czy nie za wysoki jak na moj wiek - 26 lat i chec zostania mama. Proszę o komentarz. Z góry dziekuję za pomoc.

Gość do TPO
nio niestety tak jest ze przeważnie od ATPo leca włosy brwi i rzesy i jest to pewnie główna przyczyna i u Ciebie. Ja tez mam podwyższone i tez wlos mi strasznie leca ale lekarz nie chca dawac na to zadnych lekow bo podobno nic na to niema ....

Niestety też gubię włosy , a po myciu wyjmuję je garściami.Od miesiąca biorę selen i cynk i zobaczymy....Moja endo też twierdzi ,że na przecieciała nie ma leków..

Gość andziulka 75
Witam.Zwracam się z prośbą czy brały panie Bio CLA+Bio chrom i czy były efekty dzisiaj byłam u mojej endo i powiedziała że mogę brać to na szybsze spalanie tłuszczów .Moje TSH spadło po trzech miesiącach kuracji do 14.6 z czego jestem bardzo dumna,a FT4 17.0 czyli norma zachowana.A te objawy o których wyżej pisałam czyli obolałość stawów i opuchnięte powieki to normalne tak jest i muszę się z ty pogodzić.Pozdrwiam:)

Witam wszystkich :) Chciałam dowiedzieć się czy ktoś ma taki sam problem jak ja... Od września 2008r. zaczęłam się coraz bardziej źle czuć, brak sił, uczucie senności ,okropne bóle stawów, problemy z pamięcią, załamanie, wypadanie włosów , sucha skóra. Moja mama wpadła na pomysł , aby zrobić mi badanie tsh, ft3, ft4. Dodam, że w ogóle nie przytyłam. Od dziecka mam problemy z przytyciem, jestem bardzo szczupłą osobą, mam 16lat. Nigdy nie odchudzałam się, nie stosowałam żadnych diet. wyniki z 7.11.2008r. TSH czułe 8.28 norma 0.27-4.20 ft3 5.09 norma 2.8-7.1 ft4 14.5 norma 12.0-22.0 wynik z 10.11.2008r. TSH czułe 3.36 wynik z 24.11.2008r. TSH czułe 5.89 wyniki badania ultrasonograficznego Tarczyca dwupłatowa. Prawy płat o wymiarach ok. 14x15x32mm, lewy płat mniejszy ok.12x11x28mm, cieśń w normie. Miąższ tarczycowy o prawidłowej echostrukturze, bez zmian ogniskowych. Hormony zaczęłam brać od połowy listopada do połowy grudnia. Letrox 25. Na wizyty jeżdzę do Gdańska. wynik z 30.01.2009r. TSH czułe 5.05 norma 0.27-4.20 Anty TPO 81.24 N :

Lekarka powiedziała, że jest to choroba Hashimoto. Od kwietnia zaczęłam znów brać hormony. Zaczęłam od mniejszych dawek. Teraz biorę 25 i co dwa dni 25 i połowę jeszcze. Nie czuję żadnej poprawy. Od trzech dni mam okropne bóle stawów, strasznie bolą mnie nadgarstki, kolana, biodra. Jest to okropny ból, tabletki prawie w ogóle nie pomagają. 19 lutego miałam robione badania na reumatyzm, wyszło wszystko w porządku. Lecz ja nadal codziennie czuję się okropnie. Jest mi ciągle zimno, mam dreszcze. Szybko męczę się, wszystko mnie bardzo boli, nie mam sił już. No i od początku nie mam objawu tycia. Kompletnie nic , a z tego powodu, nie można mi zwiększyć dawki hormonów. Kolejną wizytę mam dopiero we wrześniu. Proszę powiedzcie mi co o tym wszystkim sądzicie, czy coś mam dalej robić i czy ktoś też nic nie przytył mając niedoczynność tarczycy. Pozdrawiam Kasia:)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się