Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Majoweczka

Termin MAJ 2006

Polecane posty

Cześć! Coś rano pusto tu i cicho:( Ja juz od godzinki w pracy, więc czas zrobic herbatkę( z cytrynką i miodzikiem)- kto ma ochotę? Jestem zła na siebie. Mąz był przeziębiony i niby trzymalam sie od niego z daleka, spalismy w osobnych pokojach a tu od wczoraj jakies drapanko w gardle, mam nadzieje ze nic z tego sie nie rozwinie. Powiedzcie mi czy mozna brac witaminkę C? Ja na razie tylko kwas foliowy biorę. Ok już nie marudzę:) Buziaczki i duzo sloneczka na caly dzionek🌻

cześć Mycha . Myślę że spokojnie możesz wziąść witaminę C. Mi przepisała ją 2 dni temu moja gin na poprawienie odczynu moczu z zasadowego na kwaśny. Nie wiem natomiast jaka dawke bo ja dostałam 1 tabletke dziennie.

Dzieki Aga133. Tez chcę brac jedna na dzień. Resztę wyciagne z cytryny:D. Dobrze ze wspomnialas o tym usg genetycznym- tez bedę musiala sie zapisać, ale troche to stresujące.

Gość przyszła mama
Mycha spokojnie wit.C mozesz brać, mi gin ja zalecił jak bylam podziębiona, kup sobie np. wit. C 100mg i 2 lub 3x dziennie zażywaj.

hej :) dlugo mnie nie bylo, ale w pracy wole nie wchodzic na ten topik szefowie jeszcze nie wiedza) a po pracy czasu mi okropnie brakuje. Teraz jestem na L4 - zlapalam jakies przeziebienie, a moj lekarz stwierdzil, ze musze zostac w domu do konca tygodnia. i mam teraz pytanie do osob znajacych sie na wynagrodzeniach, sposobach wyliczania i takich pierdolkach. Bede musiala isc na L4 na reszte ciazy. Jak na razie udaje mi sie odwlec ten moment. Jestem zarejestrowana na 1000zł, wiec 80% po odciagnieciu wszystkich skladek da mi jakies 500zl - malo troche. Ale wymyslilismy sobie, ze jezeli miesiac przed zwolnieniem szefowie podniosa mi kwote do 1500 czy 2000, to 80% z tego bedzie juz calkiem niezla sumka. Czy mozna tak zrobic, czy wynagrodzenie za okres choroby bedzie i tak wyliczane na podstawie nizszej kwoty?? Prosze o pomoc. MYsle, ze przyda sie to rowniez innym. Chcialam poprawic termin - przesunal sie o jeden dzien- na 18 maja :) jak na razie to 9 tc i wszystko jest ok, moge to w koncu napisac, bo lekarz mnie nastraszyl, ze moge miec problemy w zwiazku z tym, ze mialam podwyzszona prolaktyne, ale nadal biore leki podtrzymujace :( Przytylam 1,5kg ale czuje sie jakbym przytyla 5kg, to chyba prze z te wzdecia :o Pozdrawiam Was serdecznie a teraz zmykam do obowiazkow 🌻

->Efciak! Jesli chodzi o L4 to w czasie ciązy jest płacone 100%, tylko ze po zmianie przepisów jest to srednia z dochodow osiągnietych w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Czyli 12 miesiecy trzeba miec 2000 tys zeby na zwolnieniu tyle dostać. A jeżeli teraz masz zwolnienie ale nie jest zaznaczone ze jestes w ciazy to wypłacane jest 80 % ale zasady te same srednia z ostatniego roku. Wiec niestety nic nie da podniesienie teraz wynagrodzenia.

Mycha >> dzieki :) ale chcialam pokombinowac jeszcze troche :) Dajmy na to ze 2 miesiace przed L4 dostaje podwyzke - srednia zmienia sie nienacznie, ale to zawsze cos wiecej, a jak beda wyliczac macierzynski, na podstawie wczesniejszej wysokosci wynagrodzenia czy wezma pod uwage te wyzsza kwote rowniez?? Czy w takim wypadku ta \"podwyzka\" ma sens??

Efciak! Zgadza się, juz Ci policza te dwa m-ce tez to srednia pójdzie w górę, im wczesniej ta podwyzka tym lepiej:). Człowiek jakos musi sobie radzić:)

:) zreszta skrupulow nie mam - nie mowilam im o Malenstwie (no bo sam lekarz nie byl pewein czy serduszko bedzie bilo), ale sami chyba sie nieco zorientowali jaka jest sytuacja (wywiad byl przeprowadzony) i mimo, ze ta umowa miala byc podpisana na czas niekreslony to podpisali mi ja na rok :0 ale to chyba swiadczy tylko o nich...

Gość ania_23
Majóweczko możesz mi dopisać 3 kilo, trochę sobie pozwoliłam i widać efekty, muszę się troche ograniczyć bo niedługo bede się turlać jutro idę na badania kontrolne do gin mam nadzieje że będzie wszystko dobrze a mój maluszek rozwija się prawidłowo niestety usg mam dopiero za 2 tyg jeszcze troche muszę poczekać :-( aż maluszka zobaczę pozdrawiam wszystkie mamusie maluszków w brzuszkach :-)

Hej piękne mamusie :) Dzis umieram... W nicy przez ponad godzine wymitowalam, bylam strasznie nieprzytomna... Rano jak wstalam to samo, nawet wody nie moglam wypic. Przerazilam sie ze sie odwodnie wiec poszlam do swojego lekarza rodzinnego, a pani dr powiedziala mi ze nic mi na to nie poradzi :( sprawdzala atlas lekow i nic z tego, co pomaga przy wymiotach nie mozna podawac w pierwszym trymestrze... Dała mi zwolnienie do poniedzialku a ja i tak bylam na uczelni, bo musialam... Juz niech mi moj lekarz zalozy karte ciazy, moze bede mogla przestac na czesc zajec chodzic. Pani dr poradzila mi isc do gina, ale jak przyszlam do domku to padlam jak pies pluto i spalam trzy godziny, w tym czasie moj lekarz skonczyl przyjmowac. Ale moge juz pic, jak wstalam zjadlam nawet jogurcik i wszystko jest ok wiec chyba sytuacja stabilizuje sie. Najbardziej przeszkladza mi jednak bol krzyza i pachwin, czuje jakby mnie cos rozrywalo od srodka. Pewnie zaczyna sie to naciaganie wiezadel i takie tam... mam nadzieje ze bedzie bolalo tylko dzis. dziewczyny napiszcie czy tez tak macie i czy bierzecie cos p/bolowego. Buziolki dla wszystkich!!!

Witam _ladybird- mnie nic nie boli , przynajmniej nie zą tak bardzo, ale kazda ciaza jest inna. mdłosci mam owszem, ale mało wymiotuje, raczej nie moge jesc. ************************************************************************************************ nick.................termin porodu............kg.nabyte............obwod w pasie ************************************************************************************************ Roza_...................29.04.06...................?????..................????? michaśka74............29.04.06...................?????..................????? sissi.....................01.05.06...................?????..................?????? Beatelka................02.05.06.....................???...................???? dziennikarka..........03.05.06.....................???...................???? ania_23.................03.05.06...................3kg..................???? matitka.................04.05.06...................2kg..................????? aga133..................04.05.06...................1kg...................???? -chimera................04.05.06...................1kg...................???? Rosiczka................05.05.06...................0,5kg.................???? Anic77...................05.05.06...................????...................???? amelia-c................05.05.06....................?????...................???? a_motylek..............07.05.06.....................????..................????? Kaasia...................???????????....................???...................????? Majoweczka...........09.05.06...................-2kg.................66cm agula-20................09.05.06.....................???..................????? julccia 27..............15.05.06.....................????...................????? Marta26...............12.05.06......................????..................????? jodełka.................14.05.06......................0kg..................???? ewelka25...............15.05.06......................???...................???? Nona28.................17.05.06......................?????.................????? ladybird................17.05.06......................????.................????? Efciak...................18.05.06....................1,5kg.................????? aleq.....................19.05.06.....................????..................????? Qassandra.............20.05.06.....................2kg.................????? tatia....................22.05.06.....................3kg..................64cm abrusia.................23.05.06.....................????..................????? muszka27..............25.05.06.....................????..................????? Kinia25.................25.05.06......................???..................???? gaga26.................25,05.06......................???..................???? petra...................26.05.06.....................????..................????? ognicha..............23-27.05.06...................????..................????? Mycha169..............28.05.06.....................????...................??? gwiazdeczka2.........29.05.06.....................????..................???? justka23...............29.05.06......................????..................????? kejsi....................30.05.06......................????..................????? Jantar...................?????????.......................????..................????? Magda28................?????????.......................????..................????? anuśka 25...............????????.......................?????.................????? ************************************************************************************************

Gość gwiazdeczka2
Cześć mamusie. Pisałyście że średnia z 12 miesięcy na zasiłek , ajak to jest jak jest em zatrudniona od początku października czy to będzie średnia z 3miesięcy?????(paź, list, grudz) bo od stycznia chciałam iść na zwolnienie.

Gość gaga26
Hej dziewczyny! Widzę że nie tylko ja choruję. We wtorek czułam się okropnie i byłam na siebie strasznie zła że się dopropwadziłam do takiego stanu. Ale nie wzięłam żadnej tabletki tylko sztyft do nosa i inhalacja. Do tego prawie cały czas spałam płakałam i wymiotowałam, ale o dziwo przeszło. Nie wiem jak to się stało bo zawsze kończyło się antybitykami. Od teraz dbam o siebie aż do przesady. A piłam mleko z czosnkiem i miodem (coś okropnego), dużą ilość herbaty z cytryną i własnej roboty sok malinowy.

Gość gaga26
Trzymajcie się ciepło i nie dajcie się chorobie. Ja mam nadzieję że ta infekcja nie zakszodziła dzidzi. A tak myślałam że zacznę pić aktimelka. Pijecie? I jak? Zawsze szczepiłam się przeciw grypie ale teraz sobie odpuszczam bo koleżanka po szczepieniu poroniła, choć są różne opinie.

Gość gaga26
A witam nowe mamusie, widzę że będzie nas coraz więcej.

Hej! Ja nie daje sie przeziębieniu a co walcze! Tez zawsze sie szczepilam na grypę a teraz nie, chociaz czytałam w mądrej ksiązce ze mozna ale w czwartym miesiącu, ale ja w tym roku zrezygnuje. Pije actimelki, jem 1 vit C czasami visolvit wypije. Majoweczka--> dzieki za umieszczenie mnie w tabelce❤️

ladybirt - pomogę ci. Nie wim w którym jesteś tygodniu, ja w 17-tym, czyli trochę dalej. Uspokój się przede wszystkim. Jeśli nie masz przy tych bólach plemień to się nie bój. To właśnie wiązadła zaczęły cii dokuczać. Podkreślam zaczęły!!!!!!!! Ja 2 tygodnie temu cały weekend przepłakałam bo tak bardzo mnie bolało, aż się przeraziłam,a wtedy ból się nasilił (emocje). W poniedziełek odrazu pobiegłam do gina. Zrobił USG, sprawdził palcami i z dzieckim wszystko ok., szyjka długa i zamknięta, wszystko w normie. Powiedział że to te wiązadła. To podobno jeszcze długo może mi dokuczać, czasami bardzo mocno. Dobrze jest wtedy dużo się ruszać, śpacerować, żeby to się mogło razciągać swobodnie. Poprostu brzuszek ci rośnie. Jeśli cierpisz naprawdę mocno to bież nospę 3x1 tabletka 40mg na początak. Mi gin pozwolił brać nawet 80mg 3x dziennie bo mam niski próg bólu i cierpię bardziej niż wytrzymałe na ból kobiety. Oczywiście nospę skonsultuj najpierw z lekarzem, ale na mnie działa świetnie. Tylko trzeba brać kilka dni aż ból minie całkiem. Takie bóle napewno będą się nam zdarzeć co jakiś czas i dopóki nie plamimy to jest ok. Nie stresuj się, bo to jeszcze nasili ból.

Witam dziewczyny. Zaczyna sie prawdziwa jesień u mnie dzisiaj pada i jest zimno, ale ja sie ciesze. :D Przecież jak minie jesien zacznie sie zima a jak sie skonczy zima to bedziemy już bardzo blisko rozwiazania, wiec niech sie już nawet ta zima zacznie.:) Ciekawe rzeczy piszecie o tych zwolnieniach i średnich z dochodów, dzieki dziewczyny. Brzuch też mnie troszke pobolewa ale nie z boku tylko na dole chyba mi sie macica rozciaga.

Dziewczyny,co oznacza ten wykresik,ktory przesylacie,jak się z nim obejść? ;-) Julcia27!!!! Czy my się nie znamy z \"ciąża obumarla\". Ja pisalam tam w listopadzie 2004r-bardzo mi to pomogło. Podobno jestem w 4 tc,ale za 2 tyg.jadę do mojej p.doktor-bo coś jej się nie podobało,wtedy napiszę tutaj znowu....albo nie.........

Gość gaga26
Znowu nikogo nie ma. A szkoda bo fajnie jest porozmawiać o naszych coraz większych brzuszkach. Pozdrawiam bo zaraz uciekam do domku na obiadek (jak dam radę przęłknąć, bo znowu wróciły mdłości).

Witam hanna jaki wykresik masz na mysli? Chodzi Ci o suwaczek. Jaesli tak to pokazuje on w którym tygodniu i dniu ciazy jestesmy

Gość anuśka 25
witam majówki.ja tez byłam ostatnio trochę przeziębiona ale juz kryzys minał.w środę idę do lekarza moze ustali mi wkońcu termin porodu.sama nie wiem czy jestem w 9 czy w 10 tyg ciąży.pobolewa mnie troszkę brzuch, obawiam sie ze to moje nieszczęsne jajniki.dziewczyny na czym polegają następne badania u gina? ja juz miałam 1 usg , to skąd mam wiedzieć czy teraz po 3 tyg wszystko z dzidzią w porządku?jak narazie mdłości i wymioty przeszły mi , ale nadal chudnę .z 61kg zostało mi 57kg.

Dziendoberek :) Pewnie za jakies 2 tygodnie znikne na dluzej - czyli do maja badz kwietnia - przeprowadzam sie do mieszkanka gdzie neta miec nie bede :( i smutno mi troche, bo do tej pory mialam problemy, zeby byc na bierzaco, a teraz bedzie to wygladalo jeszcze gorzej :/ ale z drugiej strony ciesze sie,, bo bedziemy mieszkac tam tylko my: czyli malenstwo, ja, moj Misiek, szynszyl i dwa kanarki :) i nikt wiecej :) a potem w kwietniu kolejna przeprowadzka, ale juz do wlasnego wyremontowanego mieszkanka. Musze sie jednak przeznac, ze troszke boje sie tych zmian. Malenstwo szaleje etapami - raz czuje, ze nie przezyje mdlosci a innym razem czuje sie jak nowo narodzona i jestem juz w stanie porozmawiac z kims bez zasypiania do 23ciej - wczesniej ok21 oczko mi sie przymykalo ;) ale na szczescie ponoc tylko mesiac zmeczenia i oslabienia mi zostal :) Przytulaski dla Mamusiek i Malenstw

Agus dzieki za slowka pocieszenia... Dzis kompletnie mnie nic nie boli, az trudno uwierzyc, ze wczoraj tak cierpialam... Poza tym ok, dzis przyjezdza mężuś, wiec bedzie mi lepiej :) A tak ogolonie to czuje sie ok. Efciak - podobnie jak Ty odczuwam coraz wiecej energii, zaczynam wracac do zycia. Dzis przezylam najpierw prace, potem jeszcze wyklad i cwiczenia i dopiero wrocilam do domku. Mam wrazenie ze jakies trzy tyg temu tego bym nie zniosla i zasnela w polowie :) Sluchajcie mam jeszcze takie pytanko : nie wiem czemu tak sie dzieje, ale jak wypije kawe ( czasem musze, np dzis ) to odczuwam w podbrzuszu takie jakby bulgotanie, smyranie od srodka, ciezko to okreslic slownie, ale jak dotkne brzucha to nawet przez skóre to czuje przez chwilke( myslalam na poczatku ze to jelita, ale potem stwierdzilam ze jednak nie ) Nie wiem czy to nie z dzidzia sie cos dzieje, czy ktoras z Was miala cos podobnego???? Napiszcie prosze. Buziaczki dla wszystkich!!! BYLE DO WIOSNY!!!

Pisze do was bo mam wrażenie jakbyście były jedną wielką rodziną.O tóż mam pytanko.Jestem obecnie na urlopie wychowawczym do lutego ale także od 2 m-cy jestem w ciąży,więc czy w momencie gdy skończy mi się urlop bardziej mi się opłaca pójść na L4 czy też przedłuzyć url. wychowawczy(zostanie mi jeszcze 1,5roku).a moze w jakiś sposob kaska z pracy by mi wpadła.Czy któraś z was orientuje sie w tym?????????

Gość gaga26
Hej Majóweczki! Mnie też pobolewa trochę brzuch ale myślę że to normalne w ciąży (oby nie za mocno). Już nie mogę doczekać się wizyty w poniedziałek mam nadzieję że dzidzia pokaże mi się w całej okazałości. A może pomacha do mnie:)

witam, chce tylko doradzic Tobie ognicha - jesli jestes na wychowawczym czyli jestes zatrudniona w jakiejs firmie. wiec na nic nie czekaj tylko lec zaniesc L4 i wroci Ci pensja...a raczej chorobowe wyplacane w 100%. fajnie sie czyta to co piszecie - ja na tym etapie bylam jakies 2 m-ce temu i bardzo dobrze wiem co przezywacie ale jak zaczniecie II trymestr wszystko wroci do normy :) cieplutko pozdrawiam

wiecie co, ja to już nie umiem się doczekać aż będę miała już bejbika ze sobą. A tu przed nami jeszcze długa droga :)

Gość gaga26
chimera widzę że krązymy po tych samych stronkach. Mi tylko zostało 31 tygodni zleci:)