Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziomal

Zagadki geograficzne

Polecane posty

Czapelka to dopływ Krzny. Przepływa m.in. przez gminę Terespol. Ale nie wiem czy tylko. Nie do końca wiem o co chodzi z tym mizarem. Może chodzi o gwiazdę? Jesli tak to Mizar jest gwiazdą wielokrotną, poczwórną (składajacą się z dwóch podwójnych). znajduje się w gwiazdozbiorze Wielkiej Niedźwiedzicy. Którą z kolei możemy oglądać w Polsce przez cały rok na północnym niebie. Czy o to chodzilo? Wzgórze wawelskie zbudowane jest ze skał wapiennych. Zrąb tektoniczny Wawel powstał w miocenie (23-5 mln lat temu) z górnojurajskich wapieni wieku oksfordzkiego (161-155 mln lat temu).

Hej :)! To najpierw odpowiedz na jakies z powyższych, które są bez odpowiedzi ;). W nagrodę będziesz mogła zadać pytanko :). Tort świata powiadasz... Hmmm.....

A zrąb Wawelu to wynik przesuwania się Karpat na północ, co spowodowało spękanie i ruchy tektoniczne płyty Jury Krak. - Częst. Powstały wówczas Garb Tenczyński, Rów Krzeszowicki oraz zręby na terenie Krakowa - Wawel, Zrąb Twardowskiego i Krzemionki. Dobrze? Ajesli chodzi o mizar - system komputerowy, to ja dziękuję bardzo, ale nie odpowiem. Czytam i nie bardzo rozumiem, za głupia na to jestem. Mogę skopiowac, ale to nie o to chodzi. Wiem tylko tyle, że jakiś Polak to wymyślił, a w Polsce ten cały system realizowany jest na Uniwersytecie Białostockim.

I ponawiam: 1. Proszę podać nazwiska dwóch polskich sportowców, którzy słyną z tego, że przed zagraniem zawsze całują piłkę. Obaj są w kadrze narodowej, której trenerem jest cudzoziemiec. 2. Proszę podać imię i nazwisko polskiego piosenkarza, kabareciarza, autora wielu przebojów, które wykonywały np. Alibabki i Bogusław Mec. Imię to nosiła równiez postać biblijna - izraelski prorok.

:D:D:D To przeczytaj cały topik, tam jest więcej takich. To juz dawno przestały byc zagadki geograficzne. Nawet tego nie zauważyłam :D.

Jesli chodzi o Wawel - bardzo dobrze odpowiedzialas. W jakim panstwie najwiekszy jest odsetek mieszkancow bedacych nosicielami wirusa HIV i chorych na AIDS ( jaki to % ) ? Jakie sa obecnie najwieksze problemy swiata?

Z tym gościem od piosenek to chyba się poddam... :-o Całowacze piłek - to mogą być siatkarze albo piłkarze. Stawiam na siatkarzy: Dawid Murek i Sebastian Świderski. :-D Największy odsetek chorych na AIDS ma Botswana (?)

Gość nie jestem pewna ale chyba
w Koreii Północnej

Zgadza się, w Japonii. Wczoraj mówili w Teleexpressie :D. Oczywiście biorąc pod uwagę kraje bardziej rozwinięte.

Chodzi o Suazi. To państwo upada z powodu AIDS. w 2004 roku 43% kobiet w ciąży było zarażonych, a tylko 12% z nich przyjmowało leki mające uchronić ich dzieci przed zarażeniem. Szukam jeszcze ogólnych procentów. Też znalazłam te o Botswanie.

W którym państwie panuje najostrzejsze prawo antytytoniowe? Z siatkarzami trzeba po prostu jechać do skutku :-D Michał Winiarski Robert Prygiel

Fajny topic, To może na powitanie ja zadam pytanie; Przez ile krajów płynie Dunaj?

Niemcy, Austria, Słowacja, Węgry, Chorwacja, Serbia, Bułgaria i Rumunia.... to chyba wszystko. A zatem - 8 krajów. Co to jest \"pas Caprivi\"?

Pytanie o \"pas Caprivi\" juz bylo ;-) Jaki sie nazywa i gdzie sie znajduje najwiekszy wodospad na swiecie?

Pod względem wysokości progu to będzie wodospad Kaieteur na rzece Potaro w Gujanie.