Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kreatywna lepicha

MAŁA GASTRONOMIA - JAKIE KOSZTY ???

Polecane posty

Gość gość
Jakiego rodzaju gastronomie chcesz otworzyć, budkę z kebabem czy na przykład małą kawiarnię? Bo to od tego zależy jakie będą koszty. Co do samego sprzętu to jeśli chcesz kupić porządny i zapłacić rozsądną cenę to sklep http://tewa.pl oferuje całkiem korzystne warunki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gdyby ktoś chciał wyposażyć się w profesjonalne urządzenia dzięki którym smak i jakość składników dań serwowanych w takim punkcie będzie bardzo dobra to polecam skontaktować się, najlepiej telefonicznie z firmą XXLgastro. Posiadają dużo asortymentu na który mogą dać rabat chociaż na stronie go nie widać. To nowa firma i zależy im na nowych klientach. Dla przykładu sprzęt używany przeze mnie gdy pracowałem kilka lat temu w Holandii: http://www.xxlgastro.pl/pl/hendi-no-elektryczny-do-kebaba-ostrza-100-mm.html Można też wziąć w leasing żeby koszty nie były tak duże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan_superburger
Jeśli chodzi o wymogi sanepidu - wujek google nie gryzie, tu nikt Ameryki nie odkryje, polecam poszperać :) Jeśli zaś chodzi o koszty, tooo otwarty temat rzeka, ale jest kilka sprawdzonych (przeze mnie, a jak ;)) sposobów na ich ograniczenie. Dobrym sposobem, na ograniczenie kosztów zarówno początkowych, jak i późniejszych kosztów stałych prowadzenia lokalu gastronomicznego jest zastąpienie rzeczonego "lokalu"... foodtruckiem :) oczywiście dostosowanie furgonetki do gastronomii swoje kosztuje, ale może spokojnie zamknąć się w kosztach remontu tradycyjnego lokalu, a późniejsze koszty eksploatacyjne są o wiele niższe (cały czynsz zastępuje Ci koszt parkowania takiego pojazdu :D). Drugim sposobem jest ominięcie sieci handlowych w procesie pozyskiwania półproduktów do naszej kuchni i znalezienie dobrego, lokalnego dostawcy. Tutaj (aby nie nadziać się na minę!) przyda się nam pomoc popularnych porównywarek internetowych, takich jak choćby tutaj https://aleo.com/pl/firmy/artykuly-powszechnego-uzytku gdzie możesz nie tylko zapoznać się z oceną i opinią nt. danej firmy, ale od razu sprawdzić jej ofertę lub poprosić o stworzenie takowej specjalnie dla Ciebie :) Dodam tylko, że w oparciu o powyższe zalecenia (oczywiście nie tylko :D) z powodzeniem prowadzimy foodtruck już od ponad 2 lat i nie narzekamy, a nawet więcej - niedługo kupujemy drugi furgon ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Największy problem to inwestycja w wyposażenie, tutaj możesz zerknąć http://www.gort.pl. Firma produkuje niezbędne sprzęty gastronomiczne, mają szeroki asortyment i wysoką jakość produktu - wiem bo sam korzystałem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Koszty takiej knajpy to głównie sprzęt, który trzeba wybrać umiejętnie :P Zawsze marzyłam o restauracji, przejrzałam mnóstwo firm, które zajmują się produkcją urządzeń gastronomicznych i zaczełam wspópracować z www.gort.pl, ta firma zajmuję sie produkcją sprzętów kuchennych. Razem z mężem jesteśmy zadowoleni z inwestycji ;) Mam nadzieję, że i Tobie interes sie uda ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gastronomia w przyczepie to swietny pomysl a koszty niewielkie. zobacz jakie sa ceny przyczep przystosowanych do wozenia jedzenie: www.przyczepygastronomiczne.pl/ - najlepsza opcja!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arturissa82
Ja korzystałam ze sklepu Gieldagastronomiczna.pl, gdzie kupiłam cały sprzęt potrzebny do niewielkiej kawiarni, którą niedawno otworzyłam. Wszystko bardzo sprawnie działa, a robienie kawy dla gości to czysta przyjemność :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciężko oszacować koszty, bo to jest zależne od wielu czynników, m.in., od tego jaki ma być wystrój. Jeszki interesuj was zakup profesjonalnych środków czyszczących do gastronomii to warto sprawdzić ten sklep internetowy http://hurtoownia.pl/. Ja u nich kupuje m.in. papier toaletowy w dużej rolce a wcześniej od nich zamawiałam wyposażenie do toalety, kosze na odpady, dozowniki mydła itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość AgniechaPe
Ja zastanawiam się nad franczyzą, a dokładniej nad mobilną pizzerią http://crazypepe.pl/ Koszty nie są wysokie, stoję pod dużym marketem, pizza pachnie, a klienci podchodzą i kupują. Pizzy nikt nie odmówi i każdy ma smaka na kawałeczek. Co myślicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dosyć tanio możesz też kupić np. w http://stalnierdzewna.biz/ meble ze stali nierdzewnej które są podstawą w każdej kuchni gastronomicznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hm, to wszystko zależy czy chcesz mieć nowy czy używany sprzęt gastronomiczny? Na początek radzę spojrzeć na używany. Po pierwsze, jak biznes nie wyjdzie to nie poniesiesz relatywnie dużych strat, po drugie kupując używany sprzęt resztę pieniędzy możesz przeznaczyć na reklamę. Osobiście radzę odwiedzić jakiś komis gastronomiczny. W każdym mieście zapewne jakiś się znajdzie. Ja kiedyś robiłem zakupy w firmie Gastro Serwis. Jak Cię temat dalej interesuje to podaję linka http://gastro-serwis.eu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Od kilkudziesięciu do kilkuset tys. W zależności jaki standard i wielkość takiej restauracji. Dobry i tani sprzęt kuchenny możesz znaleźć w http://frigosystem.com.pl/.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o kompleksowe wyposażenie zaplecza gastronomicznego dla restauracji to polecam firmę https://www.tanake.com.pl/ . Można u nich zamówic w zasadzie wszystko co niezbędne do prowadzenia restauracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli chodzi o koszty rozruchu małej gastronomii, warto udać się do specjalisty w tej dziedzinie, który ma ponad dwudziestoletnie doświadczenie w tej branży oraz zaopatrzy Ciebie w każdy niezbędny sprzęt. Nie wspomnę o doradztwie, które jest bezcenne. Podaję kontakt do firmy savpol http://www.savpol.pl/, bo warto korzystać z rad najlepszych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dlaczego tak straszycie na starcie tymi cenami za sprzęt gastronomiczny? Wyposażenie lokalu wcale nie musi być drogie. Po to jest taka instytucja jak wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego, żeby właśnie nie "topić" pieniędzy w nowe urządzenia. Takie meble można wypożyczyć, wyleasingować etc. Koszty wynajmu są twoimi kosztami więc VAT zawsze można odliczyć. W każdym mieście działa jakaś wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego. Jak otwieram na sezon punkt z lodami w Ustce to wypożyczam maszynę na 2 miesiące i problem z głowy. Wszystkim z Pomorza polecam http://gastro-serwis.eu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja również od dłuższego czasu myślę nad założeniem małej gastronomii, a konkretnie kawiarni. To jest moje takie marzenie od dawna aby mieć coś swojego, ale boję się, że ludzie nie załapią koncepcji i nie będą odwiedzali mojego lokalu. Jeśli chodzi o koszty to część rzeczy już załatwiłam i nie są one tak ogromne, jak niektórzy z Was tutaj pisali. :p Zostało mi jeszcze oczywiście skompletowanie sprzętu, wiem że to przeważający koszt dlatego poszukuje najbardziej korzystnych sprawdzonych ofert. Czy ktoś Was kupował sprzęt na tej stronie: http://multigastro.pl/? Ceny wydają się ok, ale nie wiem jak z jakością produktów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
chcecie pogadać z fachowcem: zapraszam. mam do sprzedania auto, 2011 z zabudowa pod gastronomie, które nota bene produkuję. Dla chetnych wysle zdjecia, koszty i sens ekoniomiczny takiego przedsiewziecia. zabudowaMałpAnt-jop.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Samo wyposażenie już na poczatek to już bardzo duze koszty, dlatego mogę ci polecic www.gastromarathon.pl gdzie maja solidny sprzet w bardzo dobrych i przystępnych cenach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuzka991
Koszty małej gastronomii mogą być naprawdę rózne. Wszystko zależy od ciebie i tego jaki sprzęt wybierzesz, ile będzie kosztował lokal itd. Możesz sobie wszystko podliczyć. Z tego co wiem firma LSI Softwere ma w swojej ofercie oprogramowanie dla gastronomii - http://www.lsisoftware.pl/ Świetnie się sprawdza zarówno w małych jak i dużych lokalach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bardzo kosztowne jest zaopatrzenie się w maszyny. Warto jest zapoznać się z ofertami kilku firm. W moim przypadku zdecydowałem się na zakup maszyn z techmasz.com Mieli bardzo atrakcyjne ceny. Maszyny do dnia dzisiejszego działają bez zarzutu, a pracują u mnie już ładnych kilka lat.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Postaw na najlepsze wyposażenie restauracji. Warto też zainwestować w fajny wystrój i naczynia. Ostatnio trafiłam na fajne talerze z kamienia łupkowego www.slateplate.pl i chyba sama je sobie zamówię, a w restauracji na pewno będą się fantastycznie prezentować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
otwierając gastronomie nie możesz oczywiście zapomnieć o badaniu wody żeby sanepid nie mógł się do niczego przyczepić u mnie gp-lab to robili i z sanepidem nie było potem najmniejszych kłopotów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bardzo mi się podoba pomysł na otwarcie małej pizzerii jako franczyza Crazy Pepe http://www.Crazypepe.pl. Lokalizacja bardzo dobra moim zdaniem bo pizzerie te mają być pod marketami Kaufland. Klientów więc nie powinni brakowac. Tym bardziej, że to prawdziwa włoska pizza wypiekana w piecu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przy otwarciu punktu gastronomicznego ważnym elementem jest również dobra reklama. Ja korzystam z pomocy firmy lemonsolutions.pl. Odkąd zwróciłam się do nich obroty mojej knajpki są zdecydowanie większe. Taka rzecz ważna jest, szczególnie na początku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak będziesz szukać wyposażenia i dodatków to warto zapoznać się z ofertą http://decorest.pl/, w której dosłownie można zaleźć wszystkie niezbędne rzeczy i dobrać je stylistycznie do charakteru lokalu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jeżeli chcesz obiżyć troche koszty to polecam kupic wyposażenie do kuchni w www.gastromarathon.pl. Same plusy, bo maja atrakcyjne ceny , a sprzet dziala bez zastrzezen i z pewnoscia posluzy na dlugi czas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×