Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość aniac
Witam. Jestem w ciąży i umowę mam do czasu porodu. Czy po macierzyńskim mogę sie starać o jakiś zasiłek? I czy aktualny jest zasiłek z faktu urodzenia dziecka jezeli nasze zarobki nie przekraczają 504zł?

----------> Oleńka 24 jestem w takiej samej sytuacji jak Ty- pracowałam tymczasowo i umowę miałam przedłużaną co miesiąc. Na początku pracodawca coś kręcił i raczej nie kwapił się do przedłużenia umowy. Poszłam na L4 i przedłużą mi umowę do dnia porodu, a później normalnie macierzyński.

----------> Oleńka 24 jestem w takiej samej sytuacji jak Ty- pracowałam tymczasowo i umowę miałam przedłużaną co miesiąc. Na początku pracodawca coś kręcił i raczej nie kwapił się do przedłużenia umowy. Poszłam na L4 i przedłużą mi umowę do dnia porodu, a później normalnie macierzyński.

Gość laoora
czy ktos moze sie orientuje ile mi beda wyplacac macierzynskiego jesli: termin porodu mam na 13 czerwca a bede zatrudniona na pelen etat na normalna umowe o prace od kwietnia; teraz jeszcze studiuje. wiec przepracuje jakies dwa miesiace pobierajac 3 tysiace miesiecznie.

Gość meow
Witam, jakie są warunki pójścia na pełnopłatny urlop macierzyński i wychowawczy jeśli pracuje się na niepełny etat i ma się umowę na czas określony, czy jest różnica przy umowie na czas nieokreślony na pełny etat? Bo na zleceniu czy umowie o dzieło chyba nie przysługuje zasiłek macierzyński, prawda? Kompletnie się nie orientuję, proszę o pomoc. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

Gość nefresss
Hej, musisz mieć przepracowane przynajmniej pół roku by dostać zasiłek wychowawczy, a co do macierzyńskiego, to zależy do keidy masz umowę, bo pracodawca może Cię przyptrzymać tylko do dnia porodu, z tym też dniem będzie umowa zerwana, zasiłek macierzyński w takim przypadku wypłaca ZUS, a jeżeli umowę masz dłużej niż wypada dzień porodu, to zasiłek wypłaca Zakład Pracy. Jeżeli natomiast umowa się kończy przed wejściem w trzeci miesiąc ciąży, pracodawca nie musi przedłużać Ci umowy i lipa :( ja natomiast chciałam zapytać, czy wiecie coś o jakichś zasiłkach w granicach 500 zł z ZUSu, jeżeli jest się na wychowawczym (nie mówię o wych w MOPSu- to dwie ponoć różne sprawy), który przysługuje jeżeli nie dochód na osobę nie przekracza 504 zł chyba i obowiązuje przez dwa lata ???? Przypominam, że to nie o MOPS chodzi tylko o ZUS, to jakby druga kasa... wiecie coś na ten temat ?????? dzięukję serdecznie :)

Gość Tyśka
Witam. Mam pytanie. Jestem w 15 tygodniu ciąży. Nigdy wcześniej nie pracowałam, czy jak się teraz zatrudnię to będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński i wychowawczy?? Termin mam na 27 lipca?? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

Witam. właśnie minął rok od rozpoczęcia przeze mnie urlopu wychowawczego, a teraz jestem już w 3 miesiącu ciąży. chciałabym zrezygnowac z wych i pójść na zwolnienie lekarskie. nie wiem tylko czy zgodnie z obowiązującymi przepisami muszę być w pracy te 30 dni, czy mogę od razu, nie przepracowując ani 1 dnia pójść na L4. no i jak ZUS podchodzi do tych sytuacji, czy nie kwestionuje przypadkiem tego, że raptem przerwanie wychowawczego, ciąza i od razu L4, i czy do wynagrodzenia wlicza zus te ostatnie 12 miesięcy wychowawczego (bo by wychodziło że nie dostane ani grosza), czy też czas pracy przed wych dzieki za pomoc

Witam. właśnie minął rok od rozpoczęcia przeze mnie urlopu wychowawczego, a teraz jestem już w 3 miesiącu ciąży. chciałabym zrezygnowac z wych i pójść na zwolnienie lekarskie. nie wiem tylko czy zgodnie z obowiązującymi przepisami muszę być w pracy te 30 dni, czy mogę od razu, nie przepracowując ani 1 dnia pójść na L4. no i jak ZUS podchodzi do tych sytuacji, czy nie kwestionuje przypadkiem tego, że raptem przerwanie wychowawczego, ciąza i od razu L4, i czy do wynagrodzenia wlicza zus te ostatnie 12 miesięcy wychowawczego (bo by wychodziło że nie dostane ani grosza), czy też czas pracy przed wych dzieki za pomoc

Gość mycha796
Witam mam pytanko czy mój mąż moze iśc na zasiłek wychowawczy gdy ja przebywam na zasiłku dla bezrobotnych??? Błagam pomóżcie ....

Gość mycha796
Witam mam pytanko, czy maz moze isc na zasiłek wychowawczy gdy ja jestem na zasiłku dla bezrobotnych? prosze o odpowiedz z gory dziekuje...

Gość czarna 5050
mam pytanie bede teraz składała papiery na urlop wychowawczy i teraz mam problem bo nie wiem czy jeżli zadeklaruje sie na 2 lata urlopu wychowawaczego to jezeli np za poł roku stwierdze ze chce wrócic do pracy to te 1,5 roku mi przepadnie Już sama nie wiem moze moze lepiej podzielic ten urlop na 4 czeci i przedłuzac jestem zielona pomórzcie

mam pytanie przebywam od 24.04 2007 do 24,04,2009 na urlopie wychowawczym w tym czasie w 2008 roku urodziłam drugie dziecko i 3 miesiące byłam na macierzyńskim teraz kontynułuje wychowawcze na starsze dziecko i chce dalej ciągnąć na kolejne ,czy zakład pracy może mi odmówić podpisania jeśli jest redukcja etatów.

Gość to jeszcze ja
jak to jest z URLOPEM WYCHOWAWCZYM wiem już ze płaci za nie mops jako tzw "dodatek wychowawczy" do zasiłku rodzinnego ale mam kilka pytań : 1. w jakiej wysokości 2. na jaki okres może udzielić mi urlopu wychowawczego pracodawca? 3. czy może mi go w ogóle nie udzielić? 4. za jaki okres płaci mops a jaki jest bezpłatny? Z góry dziękuje...

Gość to jeszcze ja
jak to jest z URLOPEM WYCHOWAWCZYM wiem już ze płaci za nie mops jako tzw "dodatek wychowawczy" do zasiłku rodzinnego ale mam kilka pytań : 1. w jakiej wysokości 2. na jaki okres może udzielić mi urlopu wychowawczego pracodawca? 3. czy może mi go w ogóle nie udzielić? 4. za jaki okres płaci mops a jaki jest bezpłatny? Z góry dziękuje...

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 olenka24 (olenkaolenka23@o2.pl :( nie wiem, niestety 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Aniac Jest z tytułu urodzenia dziecka 1000 i bez względu na dochód drugie 1000, ale potem to chyba jedynie coś z opieki społecznej 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Laoora Odrobinę mniej, ale w okolicach tej kwoty 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Meow Czasami na zleceniu przysługuje macierzyński, ale wychowawczy to na pewno nie 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nefresss (sylviapol@o2.pl) ja nic nie wiem  🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Tyśka W sumie, przy dobrych wiatrach, uda Ci się wyrobić w terminach 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 aga1712 nie musisz przepracować, a jeśli jesteś nie zdolna do pracy i przez to jesteś na zwolnieniu to nie ma się czego ba 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mycha796 (mycha796@o2.pl) może 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 czarna 5050 (Czarna1122@interia.eu możesz wrócić uprzedzając miesiąc wcześniej, a potem możesz znowu wziąć z 2-tygodniowym uprzedzeniem, i znowu i znowu tzn 4 razy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 natalis (wwl39@wp.pl) W zasadzie wychowawczego nie może nie udzielić, ale w przypadku upadłości lub likwidacji pracodawcy może Cię zwolnić 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 to jeszcze ja 1-400 2-3 LATA 3-jak się spełnia warunki 4-2 lata płatne 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość Wioletta---
🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 olenka24 (olenkaolenka23@o2.pl :( nie wiem, niestety 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Aniac Jest z tytułu urodzenia dziecka 1000 i bez względu na dochód drugie 1000, ale potem to chyba jedynie coś z opieki społecznej 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Laoora Odrobinę mniej, ale w okolicach tej kwoty 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Meow Czasami na zleceniu przysługuje macierzyński, ale wychowawczy to na pewno nie 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 nefresss (sylviapol@o2.pl) ja nic nie wiem  🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 Tyśka W sumie, przy dobrych wiatrach, uda Ci się wyrobić w terminach 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 aga1712 nie musisz przepracować, a jeśli jesteś nie zdolna do pracy i przez to jesteś na zwolnieniu to nie ma się czego ba 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 mycha796 (mycha796@o2.pl) może 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 czarna 5050 (Czarna1122@interia.eu możesz wrócić uprzedzając miesiąc wcześniej, a potem możesz znowu wziąć z 2-tygodniowym uprzedzeniem, i znowu i znowu tzn 4 razy 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 natalis (wwl39@wp.pl) W zasadzie wychowawczego nie może nie udzielić, ale w przypadku upadłości lub likwidacji pracodawcy może Cię zwolnić 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 to jeszcze ja 1-400 2-3 LATA 3-jak się spełnia warunki 4-2 lata płatne 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻 🌻

Gość nefresss
co do postu do ANIAC, to chciałabym napisać tak: to zależy od gminy. Urzędowe becikowe od państwa jest dla każdego bez względu na dochód - 1,000 zł. Natomiast niektóre gminy mają tak, że jeżeli rodzina dochód na osobę ma poniżej 504 zł, to otrzymuje drugi raz 1,000 zł trzeci raz już nie ;) u nas w gminie tak jest przynajmniej. Ja dostałam drugi tysiak, bo u nas dochód nie przekracza ... no i u nas troszkę inaczej, bo dziecię jest niepełnosprawne, więc dochód może być o 80 zł wyższy WOW ;)

Gość karis84
niedawno wrocillismy z mezem z Angli, nie zdazylam poszukac nowej pracy i zaszlam w ciaze:) (obecnie 4 miesiac, poniewaz nie obylo sie bez poczatkowych kompikacji stwierdzilismy z mezem ze lepiej beeddzie jak zostane w domu, on ma prace w miare dobrze platna wiec damy rade, ale pytanie dotyczy czego innego, otoz dalsza znajoma powqiedziala mi cos nad czym sie zastanawiaam, zebym znalazla pracodawce ktory niby mnie zatrudni ( wystarcza podobno 2 miesiace) nie bede chodzic do pracy, dostawac wypalaty, bede musiala tylko przez te 2 miesiace zaplacic sobie sam Zus, i pozniej bedzie mi sie nalezal macierzynski, nie znam sie na tym kompletnie, moze sa to bzdury dlatego pytam,z gory dziekuje za odpowiedz, pzodrawiam

karis wiesz ludzie tak robią ale to jest nielegalne ja bałabym się na taki krok, poza tym musiałabyś znaleść kogoś zaufanego kto Cię zatrudni i nie będzie się bał

Gość Wioletta---
marta1979.... przez 2 lata

Gość Wioletta---

Gość Wioletta---

Gość dziula1234
witam, jestem na działalności gospodarczej, od lutego tamtego roku opłacam chorobową składkę od zadeklarowanej kwoty 7000 zł. od 15.01 tego roku jestem na zwolnieniu z powodu zagrożonej ciąży. ile i w jakim terminie Zus wypłaci mi zasiłek chorobowy??

Gość dziula1234
witam, jestem na działalności gospodarczej, od lutego tamtego roku opłacam chorobową składkę od zadeklarowanej kwoty 7000 zł. od 15.01 tego roku jestem na zwolnieniu z powodu zagrożonej ciąży. ile i w jakim terminie Zus wypłaci mi zasiłek chorobowy??

Gość d 1234

Gość d 1234