Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wioletta---

Jeśli ktoś ma pytania na tematy zasiłków, urlopoów chetnie pomogę

Polecane posty

Gość Mama Zuzia
Dzięki mamuśko:)

Gość do nat 4
średnią liczą Ci z tylu miesięcy ile pracujesz, jesli 3 m-ce, to będzie to średnia z 3 m-cy. Liczy sie średnia z pracy u danego pracodawcy, na tym samym wymiarze etatu.

Gość waaalkiriaaa
mamuśko, nie pominęłaś nic:) dziękuję Ci szczerze za wszystkie odpowiedzi, wiele mi wyjaśniły, spytam tylko jeszcze raz czy dobrze zrozumiałam ad4. jeśli macierzyński mam do 25 marca to od 26 przez 18 dni muszę jeszcze wykorzystać urlop wypoczynkowy z 2009 roku zanim pójdę na wychowawczy? i dostanę za to wynagrodzenie tak jakbym była w pracy? jeśli wypłaty zawsze były ostatniego dnia miesiąca kiedy mogę się spodziewać wynagrodzenia? 30 kwietnia? z góry dziękuję za odpowiedź, ciemna masa ze mnie jeśli chodzi o kwiestie kodeksu:) pozdrawiam!

Gość mamuska123
waaalkiriaaa: Nie "musisz" wykorzystywac urlopu wypoczynkowego ale mozesz dzieki temu bedziesz dłuzej z dzieckiem a chyba o to chodzi? Jak zawsze trzeba złozyc wniosek o urlop. Chodzi o to ze róznie bywa z pracodawcami i urlopem a w tym przypadku pracodawca nie moze Ci odmowic urlopu jesli jest on "przedłuzeniem" macierzynskiego. Jak pracowałas i szłas na urlop to nie dostawałs za te dni wypłaty? Za urlop normalnie dostaje sie wypłate:"Art. 172. Za czas urlopu pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, jakie by otrzymał, gdyby w tym czasie pracował. Zmienne składniki wynagrodzenia mogą być obliczane na podstawie przeciętnego wynagrodzenia z okresu 3 miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu; w przypadkach znacznego wahania wysokości wynagrodzenia okres ten może być przedłużony do 12 miesięcy." Pracodawca płaci jak co miesiąc , jesli był to u Ciebie ostatni dzien miesiaca to teraz tez tak powinno byc. Ps. ja mam ponad 30 dni zaległego urlopu (za 2008 i 2009) i jak skonczy mi sie macierzyński od razu go wykorzystam dzieki temu bede ponad miesiac dłuzej z dzieckiem:)

Gość waaalkiriaaa
mamuśko, a pewnie, że o to chodzi, żeby jak najdłużej zostać z dzieckiem w domu, a dodatkowo mieć za to płacone, także na pewno skorzystam z urlopu wypoczynkowego zaraz po macierzyńskim... mam w takim razie jeszcze jedno pytanko:) 11 marca kończy mi się urlop macierzyński i wiem, że mogę składać o te dodatkowe 2 tygodnie, więc na początku marca mogę złożyć 3 podania na raz? to jest: -o dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego i od razu o: -urlop wypoczynkowy -urlop wychowawczy czy muszę zastosować się do kodeksu i np. składać podania: -na urlop wychowawczy na 2 tygodnie przed jego rozpoczęciem itd? wolałabym złożyć to wszystko na raz i zaplanować sobie jedno wyjście do firmy, bo nie mam za bardzo z kim dziecka zostawiać, bo mama i teściowa są do południa w pracy, a do pracy mam spory kawałek, a dziecko jeszcze za małe, żeby je ciągać po mieście:o

Gość mamuska123
Mozesz złozyc wszystko w tym samym dniu kodeks mówi aby nie składać wniosku"nie później niż" czyli jak którys wniosek polezy tydzien wczesniej w kadrach to nic sie nie stanie, a w firmie bedą wczesniej wiedzieli na czym stoją.

Gość waaalkiriaaa
mamuśko, pomyliłam się, 20 tygodni macierzyńskiego mija mi 28lutego, więc 7dni przed jego końcem muszę złożyć wniosek na dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego prawda? liczy się sobota z niedzielą? no więc powiedzmy, że złożę podanie 18ego lutego na dodatkowy macierzyński, który będzie trwał od 1 do 14 marca, a potem od 15ego marca wchodzi już urlop wypoczynkowy, na który też złożę podanie, mam 18dni tego urlopu, do urlopu nie wliczają się soboty i niedziele prawda? czyli na urlopie wypoczynkowym będę przebywać od 15marca do 7 kwietnia, jak w takim razie będę rozliczona i do kiedy? skoro wypłaty są u nas zawsze ostatniego, a ja do 14 marca jestem na macierzyńskim, a od 15ego do 7ego na wypoczynkowym. orientujesz się może? nie chcę, by księgowa mnie nie wykiwała czasem:)

Witam! Przebywałam na "płatnym" urlopie wychowawczym, jednak z dnia na dzień okazało się, że firma, w której byłam zatrudniona została zlikwidowana i dostałam wypowiedzenie z pracy. W związku z tym utraciłam możliwość otrzymywania dodatku z tytułu urlopu wychowawczego. W związku z tym mam pytanie: - czy mogę dostać zasiłek dla bezrobotnych (byłam zatrudniona przez 1,5 roku, ale tylko na 1/4 etatu) - czy mam jakieś inne możliwości otrzymania zasiłku, dodatków, czy jakichkolwiek pieniędzy do momentu, w którym znajde pracę? Pozdrawiam :)

Gość mamuska123
waaalkiriaaa mamuśko, pomyliłam się, 20 tygodni macierzyńskiego mija mi 28lutego, więc 7dni przed jego końcem muszę złożyć wniosek na dodatkowe 2 tygodnie macierzyńskiego prawda? liczy się sobota z niedzielą? no więc powiedzmy, że złożę podanie 18ego lutego na dodatkowy macierzyński, który będzie trwał od 1 do 14 marca, a potem od 15ego marca wchodzi już urlop wypoczynkowy, na który też złożę podanie, mam 18dni tego urlopu, do urlopu nie wliczają się soboty i niedziele prawda? czyli na urlopie wypoczynkowym będę przebywać od 15marca do 7 kwietnia, jak w takim razie będę rozliczona i do kiedy? skoro wypłaty są u nas zawsze ostatniego, a ja do 14 marca jestem na macierzyńskim, a od 15ego do 7ego na wypoczynkowym. orientujesz się może? nie chcę, by księgowa mnie nie wykiwała czasem Wniosek o dodatkowe 2 tyg macierzyskiego wystarczy złozyc w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu. Do urlopu wypoczynkowego nie wlicza sie sobót, niedziel i świąt (weź pod uwage ze są święta wielkanocne chyba 05/04/2010 jest wolny-dochodzi Ci wiec jeden dzien wiecej) za urlop marcowy powinnas dostac kase 31.03, za kwiecień 30.04.

Gość mamuska123
koszyszek: Zasiłek dla bezrobotnych W myśl art. 71 ust. 1 pkt 1 i 2 lit. a) Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z 2004 r. nr 99, poz. 1001 ze zm.) prawo do zasiłku przysługuje bezrobotnemu za każdy dzień kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy, jeżeli: 1) nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, propozycji szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, prac interwencyjnych lub robot publicznych oraz 2) w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania łącznie przez okres co najmniej 365 dni był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy. W przypadku, gdy stosunek pracy jest rozwiązywany w trybie zwolnień grupowych prawo do zasiłku dla bezrobotnych należy się po spełnieniu warunków wskazanych w art. 71 ust. 1 ustawy bez okresu wyczekiwania.

Gość Jania kania i inni
witam, ja nie pracuje, nie jestem zarejestrowana jako bezrobotna, obecnie jestem w ciazy. maz pracuje (Jego dochod nie przekracza 504zl na osobe) czy nalezy nam sie jakis zasilek lub dodatek po urodzeniu dziecka, ewentualnie urlop dla meza?

Gość mamuska123
Nalezy Wam sie becikowe 1000zł (tzw. jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka, warunek - zaświadczenie lekarskie potwierdzające, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży do porodu), mężowi 2 dni wolne w pracy tzw. urlop okolicznościowy.

Gość mamuska123
...i jeszcze zasiłek rodzinny, jeśli jak piszesz nie przekroczycie 504 zł dochodu netto na głowe. * 68,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia; * 91,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia; * 98,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.

Gość pytanie do
mamusko-pracuje na pol etatu,na czas nieokreslony jezeli zajde w ciaze,przypuszczam ze pojde na zwolnienie,bo zawsze mam problemy z donoszeniem,to jaka bedzie wysoksc chorobowego? jak pozniej wygklada macierzynski?jaka kwote dostane skoro zarabiam 675 brutto? i czy urlop macierzynski jest bezplatny? nie chce pozniej wrocic do pracy

dzięki mamuśka za odpowiedź - to jeszcze raz konkretnie - byłam zatrudniona przez ostatnie 18 miesięcy, więc ten warunek chyba spełaniam, gorzej z kolejnym - byłam zatrudniona tylko na 1/4 etatu z wynagrodzeniem w wysokości 1/4 z najniższego wynagrodzenia krajowego (czyli ok. 280 zł). Czy skoro byłam zatrudniona tylko na 1/4 etatu to nie należy mi się zasiłek dla bezrobotnych? Bo nie do końca rozumiem tę kwestię. Jeszcze do Jania Kania -> w niektórych miastach dają też dodatkowy 1000 zł z ośrodka pomocy społecznej (to nie jest becikowe tylko dodatek z tytułu urodzenia dziecka). Wystarczy spełniać warunek nieprzekroczonego dochodu 504 zł/os. i złożyć wniosek o otrzymanie tego dodatku z tytułu urodzenia się dziecka. Ale to musisz dopytać się konkretnie w twoim ośrodku pomocy społecznej.

a i jeszcze do Jania Kania - nie jestem do końca zorientowana w tej kwestii, ale jeśli Twój mąż jest dodatkowo ubezpieczony na życie np. płaci dobrowolne składki w miejscu pracy to zdaje się, że może otrzymać jakąś kwotę z tytułu urodzenia się jego dziecka, chyba rzędu ok. 2000 zł.

a ja wam jeszcze napisze ze jaks sie dziecko urodzi to tata moze dostac 2 tyg zwolnienia na opieke nad zona :) ale jest płatne 80 % chyba :)

Gość mamuska123
monikadddd a ja wam jeszcze napisze ze jaks sie dziecko urodzi to tata moze dostac 2 tyg zwolnienia na opieke nad zona ale jest płatne 80 % chyba tzw. zasiłek opiekuńczy. Przysługuje on ubezpieczonemu (czyli np. pracownikowi) między innymi wtedy, kiedy musi się opiekować chorym członkiem rodziny (żoną lub dzieckiem). Taki zasiłek przysługuje przez nie więcej niż 14 dni w roku kalendarzowym. Jeśli osobą wymagającą opieki jest żona, to zwolnienie lekarskie wydaje ginekolog. Na czas, gdy żona przebywa w szpitalu, a w domu jest starsze dziecko (poniżej 8 lat), które wymaga opieki, można uzyskać zasiłek opiekuńczy na podstawie dokumentów ze szpitala zawierających datę przyjęcia i wypisu żony." Oczywiscie mozna isc do znajomego lekarza rodzinnego i dostac nawet 3 tyg...

Gość mamuska123
koszyszek (emisienka@poczta.onet.pl) a i jeszcze do Jania Kania - nie jestem do końca zorientowana w tej kwestii, ale jeśli Twój mąż jest dodatkowo ubezpieczony na życie np. płaci dobrowolne składki w miejscu pracy to zdaje się, że może otrzymać jakąś kwotę z tytułu urodzenia się jego dziecka, chyba rzędu ok. 2000 zł. Wszystko zalezy od składek czy płacił i jakiej wysokosci oraz jesli jest to grupowe ubezp. jakie warunki wynegocjował pracodawca, np. mój mąz płąci 15zł wieksza składke i pracuje w małej firmie, dostał 800zł, ja pracuje w duzej firmie i dostałam 1200zł. Niektóre miasta płacą np. Warszawa 1000zł - warunkiem jest (ale nie jestem dokładnie poinformowana) aby przynajmniej jeden rodziców był zameldowany w Warszawie.

Gość waaalkiriaaa
mamusko, wielkie dzieki;) :*

Gość Jania kania i inni
slicznie dziekuje za pomoc mamusko :) pozdrawiam

mamusko - chyba przeoczyłaś moje pytanko, więc pozwolisz, że wkleję je jeszcze raz :) dzięki mamuśka za odpowiedź - to jeszcze raz konkretnie - byłam zatrudniona przez ostatnie 18 miesięcy, więc ten warunek chyba spełaniam, gorzej z kolejnym - byłam zatrudniona tylko na 1/4 etatu z wynagrodzeniem w wysokości 1/4 z najniższego wynagrodzenia krajowego (czyli ok. 280 zł). Czy skoro byłam zatrudniona tylko na 1/4 etatu to nie należy mi się zasiłek dla bezrobotnych? Bo nie do końca rozumiem tę kwestię.

Witam,mam pytanie otóż urlop macierzyński kończy mi się 3 kwietnia a od 1 stycznia tego roku należą sie dodatkowe 2 tyg,i skoro 3 kwietnia przypada w sobote to ten dodatkowy mam doliczać od niedzieli czy od poniedziałku?

Gość mamuska123
Megan22: Liczą się pełne tygodnie. Wracasz do pracy 19/04/2010...

ja mam pytanie, czy prawdą jest że ulop za poprzedni rok muszę wykorzystać do końca marca b.r.?

Witam, mam pytanie! Pracuję od lutego 2008 roku na pełny eteat na czes nieokreślony, niestety po 1,5 roku dowiedziałam się że jestem na liscie do zwolnienia, przestraszona uciekłam na zwolnienie L4, po miesiącu czasu okazało się że jestem w ciązy więc do końca ciązy byłam za zwolnieniu lekarskim. W lutym mija 270 dni więc zaczynam macierzyński (wiem że nie mogą mnie wtedy zwolnić) I tu zaczyna się problem chciałabym skorzytać także z urlopu wychowawczego, czy moj przełożony ma prawo mi odmówić urlopu wychowaczego, czy mogę wówczas dostać wypowiedzenie czyli być zwolniona bedąc na urlopie wychowaczym a może jest jakieś inne rozwiązanie aby jak najdłużej być zatrudnioną(acha to zwolnienie z pracy było obięte zwolnieniami grupowymi) Proszę o odpowiedz!!Dziękuje

Gość mamuska123
Sonya virginia ja mam pytanie, czy prawdą jest że ulop za poprzedni rok muszę wykorzystać do końca marca b.r.? Urlop wypoczynkowy pracownik powinien wykorzystać w tym roku, w którym nabył do niego prawo. Jeśli tak się nie stanie, to – zgodnie z kodeksem pracy – powinien zrobić to do końca pierwszego kwartału następnego roku. A więc za ubiegły rok – do końca marca tego roku. Pracodawca może wysłać pracownika na zaległy urlop nawet wtedy, gdy ten nie wyraża na to zgody. Ma prawo wydać polecenie pisemne. Takie przyzwolenie wynika z orzeczenia Sądu Najwyższego z 24 stycznia 2006 r. (sygnatura akt: IPK124/05)...

Gość mamuska123
Papa22 Witam, mam pytanie! Pracuję od lutego 2008 roku na pełny eteat na czes nieokreślony, niestety po 1,5 roku dowiedziałam się że jestem na liscie do zwolnienia, przestraszona uciekłam na zwolnienie L4, po miesiącu czasu okazało się że jestem w ciązy więc do końca ciązy byłam za zwolnieniu lekarskim. W lutym mija 270 dni więc zaczynam macierzyński (wiem że nie mogą mnie wtedy zwolnić) I tu zaczyna się problem chciałabym skorzytać także z urlopu wychowawczego, czy moj przełożony ma prawo mi odmówić urlopu wychowaczego, czy mogę wówczas dostać wypowiedzenie czyli być zwolniona bedąc na urlopie wychowaczym a może jest jakieś inne rozwiązanie aby jak najdłużej być zatrudnioną(acha to zwolnienie z pracy było obięte zwolnieniami grupowymi) Proszę o odpowiedz!!Dziękuje Witaj, Będąc na urlopie wychowawczym rówiez nie mogą Cie zwolnic :) chyba ze: - ogłoszą upadłośc lub likwidacje firmy, - zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. (nie ma Cie w pracy wiec nic nie mozesz nabroic :) Pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu wychowawczego. "Od dnia złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracodawca nie może już wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę. Ten zakaz obowiązuje do zakończenia urlopu przez pracownicę." Zamiast urlopu wychowawczego mozesz równiez wrócic do pracy na zmniejszony etat np 3/4 lub 1/2 (nie mniej) wtedy pracodawca nie moze Cie zwolic przez 12 miesięcy. Jak widzisz nie łatwo jest rozwiązac umowe na czas nieokreslony :)

Gość vavi
witam mam pytania dot. urlopu i zasiłku macierzyńskiego, jeśli sie ktoś orientuje albo ma możliwość zapytania kadrowej, to bardzo poprosiłabym o odpowiedź. Moja sytuacja wygląda następująco: - od 12.10.2009r do 11.12.2009r miałam umowę 3/4 etatu na czas określony, umowę tą przedłużyli mi do terminu porodu. (dostałam od nich zaświadczenie o tym, ale samej umowy jeszcze nie podpisałam, czy wystawią mi ta umowę dopiero jak dostaną ode mnie zaśw., że urodziłam aby wpisać odpowiednią datę na tejże umowie?) - w jakim czasie po urodzeniu mam się udać do ZUS-u i z jakimi dokumentami, aby dostać urlop i zasiłek macierzyński? -jaki okres zatrudnienia bierze pod uwagę ZUS obliczając wysokość zasiłku? 6 czy 12 miesięcy? - jeśli z 12 miesięcy, to jakie zaśw. mam przedstawić z poprzedniej pracy, w której pracowałam na 1/8 etatu od 1.05 do 31.07 2009r. Ale sytuacja z wynagrodzeniem wyglądała inaczej, ponieważ to co było na umowie to jedno, a rzeczywistość to drugie. Już wyjaśniam. Otóż podstawa wynosiła ok 160 zł(lub coś koło tego) tylko, że tego szef nie wypłacał, natomiast wypłacał same delegacje. I ta kwota co wychodziła za delegacje służbowe zagraniczne była wypłacana, wystawiał (bodajże) KW i robił przelew na konto. Jeśli te dochody (160zł czy del?) liczą się do wysokości zasiłku macierzyńskiego to jakie zaświadczenie mam przedstawić? dodam, że zaświadczenie o ciąży pracodawcy już przedstawiłam