Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aggie

Jak być zadbaną - chętnie doradzę

Polecane posty

Jeżeli macie jakies pytania odnośnie pielęgnacji włosów, cery czy paznokci, chętnie Wam doradzę. Interesuję się kosmetykami, dużo czytam na ten temat i przede wszystkim kupuję i wypróbowuje nowe kosmetyki, jak i babcine sposoby. Zapraszam na mój topik!

To znaczy? Masz włosy przetłuszczające się, cienkie, przesuszone?

Gość cremonowa
ale znawczyni...ma puszyste babo!!!!!!!

ja bym Cię w ogóle zapytała o najlepsze rzeczy do układania i pielęgnacji włosów. Jak uzyskać objętosc, co zrobić żeby się nie elektryzowały, jak układać, jak czesać, bo ostatnio stwierdziłam że ileż mozna być uroczym roztrzepańcem ;).

To znaczy? Masz włosy przetłuszczające się, cienkie, przesuszone?

Ja też poproszę o radę :) od pary lat farbuję włosy na ciemny brąż (używam szamponów koloryzujących), włosy są gęste i zdrowe, ale chciałabym mieć jasnorude - jak na początku farbowania. Wiem, że w tym celu muszę je rozjaśnić (u fryzjerki). Czy to bardzo ryzykowne? Czy mogłabyś polecić jakieś produkty do włosów? Z góry dziękuję :)

Gość amelka123
jak pozbyc się drobnych krostek na twarzy , jak dłać o twarz by bł uwolniona od niedoskonałości

ja bym prosiła o radę - mianowicie - jak nie wyglądać na wiecznie zmęczoną? Proszę tylko bez rad w stylu: chodzić na spacery, wcześniej chodzić spać, itd... Może jakiś krem? Mam teraz Milk Comfort z Avonu, na noc, nawet jest okej, ale dalej mam powieki opuchnięte rano:( a w ciągu dnia nie jest lepiej:( przykładam łyżkę na oko (taką wyciągniętą z lodówki) ale słyszałam że mogę sobie odmrozić oko :( proszę pomóż i z góry dzięki a może krem z kolastyny happy style? aha mam cerę raczej normalną, nie mam trądziku, no może nie jest idealna, ale jakoś specjalnie się nie błyszczy ani nie łuszczy :)

Gość amelka123
jak pozbyc się drobnych krostek na twarzy, jak dbać o twarz by była uwolniona od niedoskonałości.

mam włosy przetłuszczajace sie i oklapniete,wprawdzie uzywam gumy do stylizacji..ale po godzinie i tak mi opadaja. a ałosy mam do ramion

Gość LOOOLLLLLA
Jak naturalnie przyciemnic wlosy?

Gość przyciemnianie
po myciu robic płukanke z kory debu lub bardzo mocnej czarnej herbaty

Gość okt
wlasnie widac jaka jestes chetna do pomocy

Gość daruj sobie
przeciez nie musi cały dzień wysiadywac przed kompem jak niektórzy

Gość LOOOLLLLLA
do przyciemnianie - jesli bede regularnie robic takie plukanki, to kolor jakby zapigmentuje sie i beda rosly ciemniejsze, czy tez bedzie to efekt chwilowy, do nastepnego mycia??

Gość suche zniszczone po farbowaniu
:( mam nadzieje ze odczytasz z tego desperacje i odpiszesz-bo jest tragicznie:(

Gość przyciemnianie
efekt chwilowy, po niczym ci włosy nie beda rosły ciemniejsze. Wszystko co mozna stosowac to efekty chwliowe

Gość przyciemnianie
ale metodami które podałam efekt widac po czasie dopiero nie od razu

Witam i już śpiesze do doradzania: Co do włosów, każdej dziewczynie polecam płukankę z octu. Moje włosy się po niej wcale nie elektryzują, za to błyszczały jak napastowane. Przy krtkich lub średnich włosach wystarczy szklanka wody, do której wlewamy kilka kropli octu. Po każdym myciu spłukujemy włosy tą mieszanką, odczekujemy chwilę, a potem jeszcze raz spłukujemy głowę, czystą wodą. Słyszałam też, że do włosów elektryzujących się i pierzących dobre są odżywki bez spłukiwania, ale to zalezy od grubości włosów, cienkie i przetłuszczające się będą wyglądały tragicznie. Jśli chodzi o objętośc włosów, polecam suszenie włosów z głową zwiszoną w dół i nałożenie odrobiny pianki modelującej na włosy przy skórze. Nie na sama skórę, ale u nasady włosów i suszenie w ten sposób. Co do farbowania włosów, farbowałam je raz, domowym sposobem, ale jeżeli ktos chce przeskoczyć z koloru na kolor, radzę nie eksperymentować samemu. Radzę udac się do frzjerki i pamietać, że płuknka z łupin cebuli dodaje włosom rudawego odcienia - po powrocie do naturalnego rudego mozna podbić kolor, stosując tę płukankę. Co do krotek na twarzy, o ile sa to pojedyncze wypryski, a nie regularny trądzik, na noc rzeba nałożyc odrobine pasty do zębów na krostkę. Bardzo to wysusza, ale działa! A ogólnie przy krotkach polecam pielęgnację konsekwentną, tzn. seria uzupełniających się kosmetyków - żel, tonik oraz krem dwa razy dziennie. Nie powinno sie zmieniać kosmetyków zbyt często, bo krotki wymagają czasu, aby je zwalczyć. Papajo, jeżeli nie chcesz rad w stylu: chodzic na spacery i wczesnie kłaśc się spać, to trudno mi będzie coś doradzic, choć na podkrążone oczy najlepiej moim zdaiem robi herbata. W mocnym wywarze czarnej herbaty (przestudzonym) moczymy dwa waciki i przykładamy do oczu na 5 minut. Po paru dniach powinnas mieć bardziej wypoczęte spojrzenie. Na cere dobrze robi masaż kostkami lodu, albo chocby wyjętym z lodówki woreczkiem z wodą/lodem. Pobudza krążenie, a twarz od razu nabiera zdrowszego koloru. Dla zmęczonej cery dobre są kremy rozświetlające, może Nivei? Ja byłam z niego zadowolona, gdyż ma bardzo drobniutkie cząsteczki rozświetlające. Makijaż też może pomóc, jeżeli unika sie czarnej maskary i różowych cieni do powiek - najlepiej działa brązowy tusz do rzęs i jakis jasny, perłowy cień do powiek. Albo biała kredka podkreslająca dolną linie rzęs. Co do makijazu, trzeba po prostu dobrze dobrać fluid, i nie mówię tu tylko o konsystencji, ale i o kolorze. Podstawą może być tu dobry peeling, na czystej twarzy fluid lepiej się trzyma. Poza tym po wielu kremach fluid sie łuszczy, więc jeżeli krem, to odczekać parę minut z nałożeniem fluidu. Aby kosmetyki były trwalsze, polecam bazy pod makijaż, np. Lumene. Co do posklejanych rzęs, można albo przeczesać je grzebyczkiem, albo po prostu bardzo wolno wyjmować szczoteczkę z opakowania, kręcąc nia w różne strony, wtedy na szczoteczce zostaje mniej tuszu . Malować dobrze jest zygzakiem i jeżeli chce się nałożyć drugą wartstwę, moim zdaniem trzeba to zrobić, zanim pierwsza warstwa tuszu zaschnie. W wielu poradnikach czytałam na odwrót, ale moej własne doświadczenia przekonały mnie do mojej własnej teorii. Na przetłuszczające się wosy doskonale działa... dziecięcy puder, który wciera się we wosy i w skórę głowy. Pochłania on nadmiar sebum, dzieki czemu w każdej chwili można się poratować. O ile ma się dość jasne włosy, na brunetkach efekt może być... hmm, iekawy? Przyciemnić włosy najlepiej rzeczywiście albo korą dębu, albo herbatą. Osobiście polecam herbatę, jest znacznie mniej roboty, bo korę dębu trzeba gotować przez 15-20 minut w garnuszku, aż \"puści sok\" czy jak to się nazywa.

Ja proponuje w smole umyć,albo nakładac czekolade jako odżywkę-efekt natychamiastowy...a i jesteśmy jak najbardziej proekologiczni,ponieważ nie niszczymy kory drzew!!!!!!

Na włosy kręcone dobre powinny być szampony i odzywki nabłyszczające, dzieki nim loczki nie pierzą sie tak bardzo, a sprawiają wrażenie lśniących i lepiej sie układają. Sama mam włosy proste, ale podpatrzyłam kiedyś, co kupowała koleżanka z włosami jak pierścionki - notabene zadbana dziewczyna. Kolor włosów jest uwarunkowany genetycznie i kiedy przestanie się robić płukanki, będa odrastały w naturalnym kolorze, ale przy płukankach nie powinno byc takiej różnicy, jak przy farbie. Na suche włosy dobrze robi odżywka z żółtek jajek i paru kropli olejku rycynowego. Taka mieszanke nakłada się na włosy po umyciu., owija głowę folią (ciepło) i spłukuje po półgodzinie. Jko szamponu spróbuj albo szampon dla dzieci, jak najdelikatniejszy, albo z wyciągie np. ze skrzypu polnego Farony. Dobrze by też było podciąć końcówki, bo jeżeli zaczną Ci sie rozdwajać, będzie Ci trudniej nad nimi zapanować. I koniecznie jakas maska do włosów farowanych.

A wiesz może, jak często i na ile powinno sie chodzić na solarium?

Gość kora dębu
do kupienia w sklepie zielarskim, nie zeskrobuje jej sie samemu

Szczerze? Moim zdaniem wcale, bo solarium ma jednak zabójczy wpływ na skórę. Rzecz jasna co innego, jeżeli chodzi się tam raz na tydzień, a 5 razy w tygodniu. Zalezy jeszcze, jaką masz karnację. Mogłabyś codziennie pic szklankę soku z marchwii, wedy będziesz sie opalać znacznie łatwiej, a co za tym idzie, nbdziesz mogła być dobrze opalona, a chodzić na solarium rzadziej.

Gość więc teraz ja
mam długie lekko krecone włosy, w jednych miejscach się kreca bardziej, w innych mniej, a w innych prawie wcale. Nosze zwylke rozpuszczone. Moze mi doradzisz jakies ciekawe upiecia? Nie chce włosów zcinac ani farbowac, a potrzebuje odmiany. Będe wdzieczna za rady