Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

zamulista pani - to ty chyba niedok艂adnie czyta艂a艣 Ewangelie, bo jako艣 nie dziwi ci臋, dlaczego Chrystus przyj膮艂 chrzest, kt贸ry jest na odpuszczenie grzech贸w? Mk 1:4 \"Wyst膮pi艂 Jan Chrzciciel na pustyni i g艂osi艂 chrzest nawr贸cenia na odpuszczenie grzech贸w\" - to Chrystus musia艂 si臋 nawraca膰? Dz 2:38 potwierdzaj膮, 偶e chrzest jest \"na odpuszczenie grzech贸w waszych\". Jako艣 nie zauwa偶y艂am, 偶eby Jezus tego potrzebowa艂, a jednak powiedzia艂 \"Pozw贸l teraz, bo tak godzi si臋 nam wype艂ni膰 wszystko, co sprawiedliwe\" Mt 3:15. Podobnie Maria post臋powa艂a, wype艂nia艂a po prostu wszystko to, do czego zobowi膮zywa艂o j膮 Prawo Moj偶eszowe. Doczytaj sobie 艂askawie, dlaczego to 呕ydzi poddawali noworodki obrzezaniu. Poza tym, ofiara kobiety, kt贸ra urodzi艂a dziecko, sk艂adana by艂a dla oczyszczenia z rytualnej nieczysto艣ci, przepisy w tym zakresie zawarte s膮 w 12 rozdziale Ksi臋gi Kap艂a艅skiej. Zanim Chrystus rozpocz膮艂 sw膮 dzia艂alno艣膰, zar贸wno On, jak Maria robili to, do czego zobowi膮zywa艂o Prawo. W tym obrzezanie, pielgrzymki, rytualne oczyszczenie. Dlatego Pawe艂 pisa艂 w li艣cie do Galat贸w: \"4 Gdy jednak nadesz艂a pe艂nia czasu, zes艂a艂 B贸g Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem, 5 aby wykupi艂 tych, kt贸rzy podlegali Prawu, aby艣my mogli otrzyma膰 przybrane synostwo.\"\ Nie wiem, jak膮 religi臋 wyznajesz i w sumie g... mnie to obchodzi, ale nie znam takiej, kt贸ra opieraj膮c si臋 na Nowym Testamencie zezwala艂aby na wyra偶anie si臋 o Marii per \"mary艣ka\". 艢J, kt贸rzy nie darz膮 Marii takim szacunkiem, jak KK, wyra偶aj膮 si臋 o niej: \"W Pi艣mie 艢wi臋tym czytamy, 偶e B贸g Wszechmocny szczeg贸lnie pob艂ogos艂awi艂 tej m艂odej kobiecie, wybieraj膮c j膮 na matk臋 Jezusa.\" - to jest cytat z oficjalnej strony 艢J. To samo Pismo stwierdza: \"Oto bowiem b艂ogos艂awi膰 mnie odt膮d b臋d膮 wszystkie pokolenia\". A nie wyciera膰 sobie ni膮 g臋b臋 jak pierwsz膮 lepsz膮. A jak mo偶na urodzi膰 dziecko i by膰 cnotk膮 - jako艣 mo偶na, 艢J nie neguj膮 bynajmniej dziewictwa Marii je艣li chodzi o narodzenie Jezusa. No chyba, 偶e dla ciebie dziewictwo 艂膮czy si臋 tylko z przerwaniem b艂onki, na temat kt贸rej, nota bene, nie pisze si臋 w NT. Pisarze wczesnego chrze艣cija艅stwa, kiedy 偶ywa by艂a tradycja ustna, wspominaj膮 o dziewictwie nawet po porodzie, je艣li ju偶 si臋 tak czepiasz tej b艂onki. R贸wnie nielogiczne jest to, 偶e Jezus pocz臋ty zosta艂 bez udzia艂u jakiego艣 faceta, przyj膮艂 chrzest na odpuszczenie grzech贸w, 偶e zosta艂 obrzezany, chodzi艂 na pielgrzymki do Jerozolimy na 艣wi臋to Paschy. Nielogiczne jest te偶, 偶e kto艣 chodzi po wodzie, umiera, a potem zmartwychwstaje i przechodzi sobie przez 艣ciany.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
a mi si臋 wydaje 偶e Jezus sta艂 si臋 pe艂ni膮 jak pokona艂 艣mier膰-zmartwychwsta艂 i wst膮pi艂 do nieba. Jezus by艂 bezgrzeszny podobnie jak i Maryja. Maryja nie mog艂a by膰 grzeszna i urodzi膰 Jezusa to by si臋 dopiero nietzryma艂o. Maryja (z tego co ja wiem) by艂a wolna od grzechu pierworodnego ona ju偶 od pocz臋cia by艂a wyznaczona na matk臋 Jezusa.

Udost臋pnij ten post

Tylko jako dziecko bralam Biblie tak doslownie... Nie moglam wtedy zrozumiec dlaczego Pan Bog pozwala (czy wrecz zyczy sobie) skladania ofiar ze zwierzat :( Pozniej dopiero zaczelam to traktowac jako symbole. A juz napewno nie bralabym dziewictwa Maryji az tak doslownie :O

Udost臋pnij ten post

jak to przecie偶 B贸g wg prawa Moj偶eszowego kaza艂 sk艂adac ofiary ze zwierzat i 呕ydzi je sk艂adali wi臋c jakie to symbole s膮?? nagie fakty...

Udost臋pnij ten post

dla mnie to symbole... Bo ja wierze w dobrego, milosciwego Boga, a nie okrutnego. Stworzyl zwierzeta, nie po to by skladac je na ofiary :O Ofiary to sie skladalo bogini Kali :P

Udost臋pnij ten post

Kwiat wisielc贸w - no to musz臋 ci臋 rozczarowa膰, 呕ydzi sk艂adali ofiary krwawe wed艂ug przepis贸w Prawa w Ksi臋dze Kap艂a艅skiej. Dzia艂o si臋 tak do 70 r. n. e. (z wyj膮tkiem niewoli babilo艅skiej), czyli do zburzenia drugiej 艣wi膮tyni w Jerozolimie. To nie by艂y 偶adne symbole, tylko prawdziwe ofiary. Poniewa偶 Pismo zabrania sk艂adania ofiar poza 艣wi膮tyni膮, wi臋c po jej zburzeniu, g艂贸wnie za spraw膮 rabina Jochanana ben Zakkaj, wprowadzono zmiany, powo艂uj膮c si臋 m.in. na ksi臋g臋 Ozeasza 14:3. Zast膮piono ofiary krwawe modlitw膮, dobrymi uczynkami i studiowaniem Tory - tak zapisano w Talmudzie i tak jest do dzi艣. Dok艂adnie jak to ja Toja napisa艂a - takie s膮 nagie fakty.

Udost臋pnij ten post

Wiesz... ludzie czesto rozne rzeczy sobie wymyslali i tlumaczyli to roznymi boskimi prawami (patrz: sieta inkwizycja, wyprawy krzyzowe) Ja wierze w cos innego :)

Udost臋pnij ten post

Tak, ale w przypadku ofiar akurat nie by艂o miejsca na domys艂y ani interpretacje. Ksi臋ga Kap艂a艅ska napisana jest jasno i nie pozostawia miejsca na w膮tpliwo艣ci, 艂膮cznie z takimi szczeg贸艂ami, jak ukr臋canie 艂ebka go艂臋biowi, kt贸re cz臋艣ci cia艂a maj膮 by膰 spalone i w jakim miejscu, kt贸re miejsce ma by膰 kropione krwi膮 i tak dalej. To troch臋 co innego, ni偶 pos艂ugiwanie si臋 metaforami, by uzasadnic np. palenie na stosach: J 15:6 \"Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latoro艣l i uschnie. I zbiera si臋 j膮, i wrzuca do ognia, i p艂onie.\" (Brrr robi mi si臋 s艂abo na sam膮 my艣l, straszne czasy) W Ksi臋dze Kap艂a艅skiej takich metafor po prostu nie ma. Przepisy postawione jasno, tak ma by膰 i koniec. I by艂o.

Udost臋pnij ten post

czyli naklanianie Abrahama do zabicia wlasnego jedynego syna to symbol, a zabijanie zwierzat to juz nie...? :P A jakby ktos nie byl w stanie zabic zwierzecia (patrz - ja) to bylby gorszy, bo nie wykonal rozkazu Boga... Nic mnie nie przekona do uwierzenia, ze Bog chce, zeby zwierzeta byly zabijane i skladane w ofierze. Jakiekolwiek zapisy :P Napisac mozna wszystko ;)

Udost臋pnij ten post

a ja mysle-----> juz nie przesadzaj, ze bezgrzeszna Maryja bylaby dla siebie zbawieniem.... troche dziwnie to brzmi. Osoba bezgrzeszna NIE potrzebuje juz zbawienia, bo jest juz zbawiona. Przez tegosamego Jezusa. Rdz 3,15: Wprowadzam nieprzyja藕艅 mi臋dzy ciebie i niewiast臋, pomi臋dzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmia偶d偶y ci g艂ow臋, a ty zmia偶d偶ysz mu pi臋t臋» Plan zbawienia od samego poczatku przewidywal Matke i jej potomstwo. Rola Maryji w tej calej historii bylo wydanie na swiat tego, ktory ukreci glowe wezowi. Ona, ktora zyla w skrajnej nienawisci z wezem, musiala byc jego przeciwienstwem, aby sprostac tej walce- musiala byc calkowicie czysta i bezgrzeszna, aby wykonac plan zbawienia i byc realnym zagrozeniem dla niego. W przeciwnym wypadku diabel (badz co badz bardzo potezny aniol, mistrz kusicieli) szybko by sobie i z nia poradzil. A przeciez Maryja miala niezmiernie wazne zadanie- miala wydac na swiat Syna Bozego! Od samego poczatku plan Bozy przewidywal, ze Syn Maryji wybawi ludzi, nie zas ona sama. W sumie to bylo dowodem jawiekszej milosc Boga do ludzi. Co innego, jakby ofiarowal za nas wybrana przez siebie kobiete, a co innego jest jak ofiarowal siebie sam! NIe uwazasz? Ofiarowanie czlowieka, jak jakiegos zwierzeciea ofiarnego, byloby w moich oczach dosc watpliwe- na zasadzie: ja was wybawiam, ale cierpi kto inny..... Jezus, Syn Bozy, byl najwyzsza ofiara przeblagalna jaka mozna sobie wyobrazic.

Udost臋pnij ten post

Jezus da艂 si臋 ochrzci膰 zeby wskaz膮膰 nam drog臋. Tego typu pyta艅 mo偶na zadawa膰 wi臋cej, a najwa偶niejsze by brzmia艂o dlaczego Jezus jako B贸g przyszed艂 na 艣wiat i przybra艂 posta膰 cz艂woeika? Dlaczego Jezus umar艂 skoro jest Bogiem? itd itd .... wszystko co robi艂 Jezus mia艂o jeden podstawowy cel, pokaza膰 nam drog臋 do zbawienia. A Maria przecie偶 nie wiedzia艂a jakie plany ma w stosunku do niej B贸g dlatego robi艂a wszystko zgodnie z prawem, z prawem wg kt贸rego by艂a wychowana, przecie偶 nie mog艂a nagle przy objawieniu sta膰 si臋 jak膮s zuchwa艂膮 kobiet膮, bo B贸g j膮 wybra艂. Bo gdyby tak sie sta艂o to nie zosta艂a by wybrana na Matke Jezusa.

Udost臋pnij ten post

kwiat wisielc贸w - po pierwsze to by艂o inne prawo, inne wychowanie, inna rzeczywisto艣膰. Podstawowy b艂膮d to por贸wnywanie tego 偶e Ty teraz by艣 nie zabi艂a zwierz臋cia. Mylisz poj臋cia chyba. Fakty s膮 takie 偶e zabijali zwi臋rz臋ta i sk艂adali je w ofierze na chwa艂e Boga i to s膮 fakty 偶adne symbole, symbolem mo偶e by膰 obraz przedstawiony przez age. \"ono zmia偶d偶y ci g艂ow臋, a ty zmia偶d偶ysz mu pi臋t臋\" Je艣li chodzi o Abrahama i jego syna to by艂a pr贸ba dla Abrahama, on nie mia艂 go zabija膰, tylko B贸g chcia艂 go wypr贸bowa膰.

Udost臋pnij ten post

wiem co to bylo z Abrahamem... Tyle, ze On juz Go prawie dzaiabnal... A jakby Mu sie tak szybko reki nie udalo cofnac...?? To by bylo zabojstwo dla Boga. I w to nie wierze. Poza tym bedac czlowiekiem nie uwazam sie za lepsza od zwierzecia. I nie widze ronicy ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zamulista pani
Brawo "a ja mysle"to sie nazywa zdrowe podejscie do sprawy!!!sluszne,logiczne i oparte na biblii rozumowanie przyjete z pokora ducha!wlasnie skad ten kult maryski w waszym kosciele bo toc ona boga nie urodzila tylko jego syna.Bo chyba nie powiecie ze Jahwe jezus i duch swiety przez 9miesiecy rozwijali sie w brzuchu marii,i w tymze to czasie rzadzili swiatem i niebiosami?bo skoro trojca to jedno to chyba tak to nalezy rozumowac? hm???? do aga1979cooooo?pelna laski=bezgrzeszna???????skad tys to wziela kobieto?od swietego olaboga???to jest twoja intempretacja niczym poparta!blogoslawiona to inaczej szczesliwa!i male sprostowanie swiat zostal zbawiony przez syna bozego ze nie przez boga bo to przed swoim ojcem musial jezus wykazac swoja lojalnosc nie przed soba samym,to wole swojego ojca jezus musial wypelnic a wola jego co do swojego syna bylo by ten oddal zycie za grzechy calego swiata bysmy mogli dostapic wybawienia w tym stac sie tez wybawieniem dla marii bo przed smiercia jezusa nikt nie dostapil wybawienia,takze mariia nie!a skad wzielam ze" swiat mial byc zbawiony przez doskonalego czlowieka??czy tasz ty ta biblie i takich prostych rzeczy nie wiesz?to ja ci powiem w mysl zasady z 5moj.19,21zycie za zycie,oko za oko,zab za zab,reka za reke,noga za noge"dlatego jezus musial przyjsc bo nie bylo po adamie az do jezusa zadnego czlowieka bez grzechu doskonalego.Jezus musial oddac rownowartosc ofiary zycie jakie utracil adam jezus odzyskal,zaden ludzik ani zadne zwierze tego nie moglo dokonac.Jezus wypelnil i dopelnil prawo.2patasz dlaczego jezus dal sie ochrzcic?bo taka byla wola boza!heb10:7oddal zycie za grzechy nie swoje tylko calego swiata1piotra2;22-24 "on grzechu nie popelnil,ani nie znaleziono zdrady w ustach jego" "on grzechy nasze sam na cieleswoim ponioslna drzewo,abysmyobumalszy grzechom,dla sprawiedliwosci zyli.jego since uleczyly was"i teraz bardzo wazne1jana1;7 "jesli zas,chodzimy w swiatlosci,jak on sam jest w swiatlosci,spolecznosc mamy z soba,i krew chrystusa ;Syna jego,oczyszcza nas od wszelkiego grzechu"a to ciekawe? a wy twierdzicie ze maria juz wczesniej przed smiercia jezusa byla bez grzechu??????????????to pewnie biblia klamie??ach no jasne!to wasz kosciol mowi prawde a biblia sciemnia! Chce tylko nadmienic ze SJ nie jestem i nim nie zamierzam zostac.Wy tylko widzicie 2religie katolicka i swiadkow jehowy,tymczasem ja jestem protestantka haaa i co wy nato?

Udost臋pnij ten post

zamulista ---> Wyznawca jakiejkolwiek wiary bys nie byla kiepskie dajesz jej swiadectwo :O Skad w tobie tyle jadu, frustracji; ze o urazaniu uczuc religijnych innych nie wspomne :(

Udost臋pnij ten post

chyba protestantk膮 wszystkiego, ale nie wyznawc膮 Ko艣cio艂a Protestanckiego. bo je艣li tak to chyba doktryny tego Ko艣cia艂a r贸wnie偶 nie pozna艂a艣.

Udost臋pnij ten post

a ja mysle---> co do Maryi: \"blogoslawiona miedzy niewastami\" i \"laski pelna\" to dwie odrebne sprawy, ktorych ja ze soba nie mieszalam. To pierwsze dotyczy- jak sama zauwazylas- zaszczytu kobiety- matki (zdanie to zostalo wypowiedziane przez Elzbiete). To drugie swiadczy o szczegolnej lasce danej Maryi, ktora przygotowala ja na przyjecie Boga. Katolicy widza w tej lasce bezgrzesznosc (w ktorej zawiera sie rowniez dziewictwo). To prawda- nie powinnismy czcic Maryi na rowni z Bogiem. Powinna byc ona dla nas raczej drogowskazem do Jezusa. Jednakze Pismo sw. wspomina o tym, ze Maryja zajmie szczegolne miejsce w historii zbawienia: \"Oto bowiem b艂ogos艂awi膰 mnie b臋d膮 odt膮d wszystkie pokolenia\". Maryja byla kims wazniejszym od wszystkich innych ludzi- nawet od apostolow. Ap 12,1: \"Potem wielki znak si臋 ukaza艂 na niebie: Niewiasta obleczona w s艂o艅ce i ksi臋偶yc pod jej stopami, a na jej g艂owie wieniec z gwiazd dwunastu.\" To ona jest nam dana jako znak na niebie. Dlatego nalezy jej sie szczegolna czesc. zamulista pani----> zwykle spotykalam sie z ludzkimi protestantami. W mojej miejscowosci kwitnie duch ekumeniczny. Ale ty niestety nie dajesz najlepszego swiadectwa o twojej wierze, moja ty siostro odlaczona. A moze sie pochwalisz, jaki odlam protestantyzmu reprezentujesz? Chetnie z toba podyskutuje, ale tak dlugo, jak bedziesz obrazac moja wiare, bede cie po prostu ignorowac. :) kwiat wisielcow---> czy jestes wegetarianka???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zamulista pani
aha aga jesli uwazasz ze ten werset z apokalipsy dotyczy marii to ja ci zacytuje kolejny z tych wersetowczyli 12;17"I zawrzal smok gniewem na niewiaste,i odszedl,aby podjac walke z reszta jej POTOMSTWA ,ktore strzeze przykazan bozych i trwa przy swiadectwie o Jezusie"czyli jednak maria miala potomstwo?a tak apropo tego przez ciebie zacytowanego wersetu uderzajace podobienstwo opisu znalazlam w Izajasza54;rozdziale ,zachecam do przeczytania wszystkich i zadanie sobie pytania czy w tym wypadku tez jest mowa o marii?

Udost臋pnij ten post

Przecie偶 katolicy nie czcz膮 Marii na r贸wni z Bogiem. Oddaje si臋 jej cze艣膰, ale nie robi si臋 z niej jakiej艣 bogini. We藕cie nawet najpopularniejsz膮 modlitw臋 \"Zdrowa艣 Mario\" Zdrowa艣 Mario, 艂aski艣 pe艂na, Pan z Tob膮 (艁k 1:18) B艂ogos艂awiona艣 mi臋dzy niewiastami i b艂ogos艂awiony Owoc Twego 偶ywota Jezus (艁k 1:42) 艢wi臋ta Mario, Matko Bo偶a, M脫DL si臋 za nami wszystkimi, teraz i w godzin臋 艣mierci naszej. Amen. To jest przecie偶 pro艣ba o wstawiennictwo, o MODLITW臉 za nas, a nie 偶eby ona da艂a nam co艣 osobi艣cie.

Udost臋pnij ten post

kwiat wisielcow---> tak dlugo, jak nie jestes wegetarianka, nie powinnas oburzac sie na ofiary ze zwierzat. Przeciez kazda szyneczka pochodzi z biednej swinki ;) A ofiary ze zwierzat byly tez spozywane- nikt miesa nie wyrzucal, ani nie palil. Zabijanie zwierzat jest bardzo ludzka i normalna rzecza. Tobie to sie moze w glowie nie miesci, ale wystarczy zobaczyc, jak sobie zyja rolnicy- tam zabijanie zwierzat stoi na porzadku dziennym. Takie zycie....

Udost臋pnij ten post

aga---> Nie oburzam sie ;) Po prostu wirze, ze Bog by nikomu nie kazal zabijac nic i nikogo dla siebie :) Dla swojego widzimi sie... A jest roznica w zabijaniu (a tym bardziej w hodowli - ale to nie na temat troche...). Zreszta zwierzeta siebie nawzajem tez zabijaja. Mnie po prostu wkurza okrucienstwo ludzi :( I naprawde - pierwsze slysze o spozywaniu ofiar. Na serio? Poza tym jak jem mieso to nie znaczy, ze wlasnorecznie zabijalm zwierze :(

Udost臋pnij ten post

a ja my艣l臋 - ja si臋 ju偶 momentami zastanawiam czy Ty sobie jaja robisz czy tak naprawde piszesz. Jezus jest Bogiem. Urodzi艂 si臋 z Maryji i Ducha 艢w jako B贸g - Cz艂owiek. B贸g jest jeden w tr贸jcy B贸g Ojciec Syn Bo偶y i Duch 艢wi臋ty. Ale Maryja te偶 jest bez grzech - dalej nieruzumiesz? t艂uczemy Ci to ju偶 chyba 3 stron臋. Zreszt膮 mo偶esz sobie uwa偶a膰 jak chcesz. Dla Ciebie mo偶e by膰 Maryja zwyk艂a, ale dla mnie jest bez grzechu.

Udost臋pnij ten post

a i jeszcze jedno a ja my艣le to Ty ci膮gle zadajesz dziwne pytania? Nie ja. Nie wiem skad Wam si臋 to si臋 wzie艂o 偶e co poniekt贸rzy my艣l膮 偶e Maryja jest czczona na r贸wni z tr贸jedynym Bogiem.

Udost臋pnij ten post

a ja my艣l臋 - czy偶 ty nie piszesz w jedneym zdaniu tego samego ??,,, Widzisz Ago jaka jest niekonsekwencja wsrod katolikow,zobacz ty mowisz ze nie powinno sie jej czczic(mowisz jako katoliczka,przyznajac ze jednak ludzie ja czcza),a za chwilke inna z katoliczek twierdzi ze katolicy wcale jej nie czcz膮. ------------------------------------------------------- Chodzi o to 偶e katolicy nie czcz膮 Maryji na r贸wni z Bogiem... rozumiesz?? ----------------------------------------------------------

Udost臋pnij ten post

a ja my艣l臋 - ale偶 sama sobie odpowiedzia艂a艣 na to pytanie :) cyt: \"Jesli cos jest wol膮 Boga to tak jest i koniec i nie ma co zadawac pytan\"... Spr贸buj臋 ci jutro troch臋 na艣wietli膰 katolicki punkt widzenia, dzi艣 ju偶 nie mam na to czasu. Nigdzie nie twierdzi艂am, 偶e katolicy nie czcz膮 Marii, tylko 偶e nie czcz膮 jej na r贸wni z Bogiem, a to r贸偶nica. Podobnie jak r贸偶nic膮 jest prosi膰 o 艂ask臋 Boga, a prosi膰 Mari臋 o modlitw臋 \"nami grzesznymi\" - modlitw臋 do Boga. Na temat figurek ju偶 rozmawiali艣my i wydawa艂o mi si臋, 偶e wyja艣ni艂am rzecz wystarczaj膮co, dwukrotnie zreszt膮, o ile pami臋tam. I tak si臋 nie dogadamy, to oczywiste, podobnie jak ja nigdy nie zrozumiem, dlaczego Jezus mialby by膰 archanio艂em i dlaczego jednym z argument贸w na to jest to, 偶e \"zst膮pi z g艂osem archanielskim\", choc w tym samym wersie robi to z tr膮b膮 Bo偶膮, a jednak nie czyni Go to Bogiem. Nie zrozumiem te偶, dlaczego w艂adza w Niebie mialaby by膰 oddana archanio艂owi.

Udost臋pnij ten post

Ja sobie nie musze odpowiadac na to pytanie. Ka偶dy katolik r贸wnie偶 Ci obecni tutaj powiedz膮 Ci 偶e jest Ona bezgrzeszna. Ja Ci to mog臋 unaoczni膰 tylko w ten spos贸b Pierwsze objawienie Ducha 艢w. ma miejsce podczas chrztu Jezusa. W贸wczas Duch 艢w. objawi艂 si臋 pod postaci膮 bia艂ej go艂臋bicy. Jezus nazywa Go \"Duchem-Pocieszycielem\" (por. Ap 12, 10de) oraz \"Duchem Prawdy\" (por. J 15, 26-27) i obiecuje go zes艂a膰 na aposto艂贸w jako pomoc po swoim Wniebowst膮pieniu. Wydarzenie to mia艂o miejsce pi臋膰dziesi膮t dni po Jego 艣mierci (zob. Zes艂anie Ducha 艢wi臋tego), kiedy Duch objawi艂 si臋 poprzez j臋zyki ognia nad g艂owami aposto艂贸w oraz przez podmuch silnego wiatru, kt贸ry nawiedzi艂 pomieszczenie w kt贸rym przebywali. Odt膮d aposto艂owie odwa偶nie rozpocz臋li g艂oszenie Ewangelii na ca艂ym 艣wiecie, co trwa po dzi艣 dzie艅. Dodatkowo Jezus przyrzek艂, 偶e w chwili prze艣ladowa艅 Duch pomo偶e stawi膰 czo艂a wrogom (por. Mt 10, 19-20). \"Id藕cie wi臋c i nauczajcie wszystkie narody, udzielaj膮c im chrztu w imi臋 Ojca i Syna, i Ducha 艢wi臋tego\" (Mt 28, 19) A to jest ju偶 Twoja sprawa czy uwa偶asz 偶e Maryja jest bezgrzeszna czy nie, ale ca艂y Ko艣ci贸艂 Katolicki uwa偶a j膮 za bezgrzeszn膮. Nazywamy J膮 r贸偶nymi imionami, np. Naj艣wi臋tsza Maryja Panna, gdy偶 spo艣r贸d wszystkich ludzi na 艣wiecie by艂a, jest i pozostanie naj艣wi臋tsza. Dlaczego? Ona ju偶 od chwili swego pocz臋cia w 艂onie matki, 艣wi臋tej Anny, by艂a wolna od dziedziczenia grzechu pierworodnego ze wzgl臋du na to, 偶e mia艂a zosta膰 Matk膮 Boga-Cz艂owieka. W swym 偶yciu osobistym nigdy nie pope艂ni艂a najmniejszego grzechu i to jest drugi pow贸d Jej niezr贸wnanej 艣wi臋to艣ci. Ze wzgl臋du na Jej doskona艂o艣膰 (Niepokalane Pocz臋cie, osobist膮 bezgrzeszno艣膰) i godno艣膰 Bo偶ej Rodzicielki, Maryja — spo艣r贸d wszystkich ludzi — jest duchowo najbli偶ej Ojca i Syna, i Ducha 艢wi臋tego. Jest szczeg贸ln膮 Or臋downiczk膮 i Po艣redniczk膮 mi臋dzy nami, grzesznymi, a Panem Bogiem. Teologi nie uko艅czy艂am 偶eby si臋 w to zag艂臋bia膰, Tobie by si臋 to mo偶e przyda艂o.

Udost臋pnij ten post

dalsza odp co do tego Ducha 艢wi臋tego „Chrzest 艣wi臋ty jest fundamentem ca艂ego 偶ycia chrze艣cija艅skiego, bram膮 偶ycia w Duchu i bram膮 otwieraj膮c膮 dost臋p innych sakrament贸w. Przez chrzest zostajemy wyzwoleni od grzechu i odrodzeni jako synowie Bo偶y, stajemy si臋 cz艂onkami Chrystusa oraz zostajemy wszczepieni w Ko艣ci贸艂 i stajemy si臋 uczestnikami jego pos艂ania. Chrzest jest sakramentem odrodzenia przez wod臋 i w s艂owie” (KKK 1213) Chrzest 艣w. jest sakramentem, w kt贸rym przez polanie wod膮 i wym贸wienie s艂贸w sakramentalnych cz艂owiek otrzymuje odpuszczenie grzechu pierworodnego i wszystkich grzech贸w przed chrztem pope艂nionych oraz staje si臋 dzieckiem Bo偶ym i otrzymuje 偶ycie wieczne. Ustanowi艂 go Chrystus i „powierzy艂 wraz z Ewangeli膮 swojemu Ko艣cio艂owi, gdy poleci艂 Aposto艂om: Id藕cie i nauczajcie wszystkie narody, udzielaj膮c im chrztu w imi臋 Ojca i Syna i Ducha 艢wi臋tego” (Mt 28, 19). Poprzez chrzest 艣wi臋ty ludzie wchodz膮 do wsp贸lnoty Ko艣cio艂a, uczestnicz膮 w powszechnym kap艂a艅stwie, staj膮 si臋 uczestnikami Bo偶ej natury, a wszczepieni w Chrystusa, w jego misterium 艣mierci i zmartwychwstania przechodz膮 ze 艣mierci grzechu do 偶ycia w 艂asce. „Ko艣ci贸艂, otrzymawszy polecenie Chrystusowe g艂oszenia Ewangelii i udzielania chrztu, ju偶 od pierwszych wiek贸w chrzci艂 nie tylko doros艂ych, lecz tak偶e niemowl臋ta. Zawsze bowiem uwa偶a艂, 偶e wed艂ug s艂贸w Pa艅skich: ‘Je艣li si臋 kto艣 nie odrodzi z wody i Ducha 艢wi臋tego, nie mo偶e wej艣膰 do kr贸lestwa Bo偶ego’ (J 3, 5), dzieciom nie nale偶y odmawia膰 chrztu, poniewa偶 chrzci si臋 je w wierze tego w艂a艣nie Ko艣cio艂a, wyznawanej publicznie przez rodzic贸w, przez chrzestnych i przez innych uczestnik贸w. Dla dope艂nienia ca艂ej prawdy sakramentu trzeba, aby dzieci by艂y potem wychowywane w tej wierze, w kt贸rej zosta艂y ochrzczone” Chrzest jest pocz膮tkiem nowego 偶ycia – 偶ycia we wsp贸lnocie z Jezusem i z wszystkimi, kt贸rzy w Niego wierz膮

Udost臋pnij ten post