Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość dziolcha
nie bede sie juz wypowiadac. wyrazilam moja opienie. pomimo ze jestem dorosla kobieta nie polubie ich i bede potepiac "ta religie". kiedy mialam pierwsza komunie moja babcia niestety na nia nie przyszla bo ona do kosciola nie chodzi. wiec wybaczcie ale mam prawo ich nie lubic i nie musze sie z tym kryc, a kiedy widze te siostrzyczki czy braciszkow w poblizu az cos mi sie robi na ich widok. uwazam ze sa to ludzie wyrachowani, dobrze wiedzacy co robia i szukajacych slabych punktow w psychice czlowieka. ot tyle na temat, na szczescie na swiecie jest wolnosc slowa i osoby ktore mysla podobnie jak ja moge podzielic sie opinia z innymi. ps. kazdemu ktory chce zobaczyc jacy smieszni to sa ludzie jak potrafia zrobic posmiewisko nawet z takiej rzeczy jak pogrzeb radze poszukac w necie jakis filmikow.....moja rodzina takiego wstydu sie nie najdala pewnie cale zycie ja 4 miesiace temu na pogrzebie dziadka ( byl katolikiem ale babcia sie uparla na jehowych pogrzeb) kiedy biedni grabarze stali i patrzyli jak swninia grzmotu co sie tam wyprawia

Gość dziolcha
nie bede sie juz wypowiadac. wyrazilam moja opienie. pomimo ze jestem dorosla kobieta nie polubie ich i bede potepiac "ta religie". kiedy mialam pierwsza komunie moja babcia niestety na nia nie przyszla bo ona do kosciola nie chodzi. wiec wybaczcie ale mam prawo ich nie lubic i nie musze sie z tym kryc, a kiedy widze te siostrzyczki czy braciszkow w poblizu az cos mi sie robi na ich widok. uwazam ze sa to ludzie wyrachowani, dobrze wiedzacy co robia i szukajacych slabych punktow w psychice czlowieka. ot tyle na temat, na szczescie na swiecie jest wolnosc slowa i osoby ktore mysla podobnie jak ja moge podzielic sie opinia z innymi. ps. kazdemu ktory chce zobaczyc jacy smieszni to sa ludzie jak potrafia zrobic posmiewisko nawet z takiej rzeczy jak pogrzeb radze poszukac w necie jakis filmikow.....moja rodzina takiego wstydu sie nie najdala pewnie cale zycie ja 4 miesiace temu na pogrzebie dziadka ( byl katolikiem ale babcia sie uparla na jehowych pogrzeb) kiedy biedni grabarze stali i patrzyli jak swninia grzmotu co sie tam wyprawia

Gość dziolcha
jestem dorosla kobieta nie polubie ich i bede potepiac "ta religie". kiedy mialam pierwsza komunie moja babcia niestety na nia nie przyszla bo ona do kosciola nie chodzi. wiec wybaczcie ale mam prawo ich nie lubic i nie musze sie z tym kryc, a kiedy widze te siostrzyczki czy braciszkow w poblizu az cos mi sie robi na ich widok. uwazam ze sa to ludzie wyrachowani, dobrze wiedzacy co robia i szukajacych slabych punktow w psychice czlowieka. ot tyle na temat, na szczescie na swiecie jest wolnosc slowa i osoby ktore mysla podobnie jak ja moge podzielic sie opinia z innymi. ps. kazdemu ktory chce zobaczyc jacy smieszni to sa ludzie jak potrafia zrobic posmiewisko nawet z takiej rzeczy jak pogrzeb radze poszukac w necie jakis filmikow.....moja rodzina takiego wstydu sie nie najdala pewnie cale zycie ja 4 miesiace temu na pogrzebie dziadka ( byl katolikiem ale babcia sie uparla na jehowych pogrzeb) kiedy biedni grabarze stali i patrzyli jak swninia grzmotu co sie tam wyprawia

nie chodzi mi o samą organizacje świadków tylko o prawde jaką głoszą bo niestety mają racje i ja sie z nimi zgadzam Nie mają racji, niestety. Widzę, że bardzo w to wierzysz, ale w religii świadkow Jehowy jest duzo przeklamań i zmyslonych przez tzw. niewolnika wiernego i rozumnego róznych dogmatow, ktore nie mają uzasadnienia w Biblii.

Gość oooo14 lat
dziolcha twoja babcia jest dorosła kobieta i wie co robi ! I ty wmawiając Jej że ta religia jest najgorsza itp. sama działasz na jej psychike a my wcale takich żeczy o innych religiach niemówimy ! Idziesz do komuni a nawet pewnie niewiesz po co to - jak małe jeszcze dziecko mślałaś o prezentach wiem bo moje kuzynki niebędące ŚJ mówiły mi :) I powinnaś być dumna ze swej babci że w podeszłym wieku jest tak wytrwała

Gość Boanerges
Tak to prawda, że świadkowie z tego kasy nie mają. Ale to mity. A co do nauki świadków że m.in. katolicy to sekciarze to proszę bardzoco znaleźć można w publikacjach świadków: "Większość religiantów wie o roszczeniach rzymsko-katolickiej sekty, że jest ona prawdziwym kościołem, zbudowanym na apostole Piotrze..." ("Religia zbiera wicher" 1945 s.47 [ang. ed. 1944]). "Jednak historia wskazuje na to, że sekta rzymskokatolicka datuje się w rzeczywistości nie wcześniej niż od 312 roku po Chr." (Strażnica Nr 14, 1961 s.2). "Papież Jan XXIII, głowa najpotężniejszej sekty (odłamu) chrześcijaństwa, które z kolei jest najbardziej wpływową częścią składową Babilonu Wielkiego" (Strażnica Nr 17, 1968 s.9). "Przytoczmy teraz informację (...) The Catholic Encyclopedia (...) co o ceremonii chrztu twierdzi sekta katolicka" (Strażnica Rok XCII Nr 12 s.2). "Wszystkie były na początku odłamami, sektami. Dotyczy to także kościoła rzymskokatolickiego, który ma się za najstarszy!" (Strażnica Rok CV Nr 9 s.4). "Kiedy w roku 1918 od domu Bożego rozpoczął się sąd, sekciarski kler chrześcijaństwa (...) nakłaniał katolików i protestantów do tego, by się nawzajem mordowali" ("Wspaniały finał Objawienia bliski!" 1993 s.35). ;-) Co do oznakowania świadków w obozach koncentracyjnych... to co z tego? Czy jakoś z tego powodu innym mniej złego się działo? Czy Polacy katolicy, ewangelicy prawosławni kierując się naukami Chrystusa ukrywając Żydów i będąc złapanymi gineli czy mniej cierpieli za wiarę niż świadkowie Jehowy? Bo tamci dostali trójkąty? Sory ale to parodia z milionów którzy cierpieli na rzecz 2 tysięcy świadków a w dodatku z tego może 1/3 miała te fioletowe trójkąty bo reszta miała nieraz czerwone - poczytaj na oficjalnej stronie Muzeum Auschwiz-Birkenau. A kończąc o tym przypomne, że Ci świadkowie Jehowy uważali że Żydzi słusznie giną w obozach śmierci... Tak cierpieli za wiarę, ale nie wiem co to była za wiara, bo nie musieli się wyrzekać Boga gdyż deklaracja jaką mieli podpisać by wyjść z obozów mówiła by odrzegnać się od Towarzystwa Straznica i nic poza tym... (sic!)

Gość Boanerges
g. w. a to do mnie?

przedewszystkim jehowi to nie religia ale sekta.Temu tam od kupy chcialbym zadac pytanie:czy tobie nic nie mowi fakt przepowiadania przez jehowych konca swiata juz chyba z 50 razy?Nadal uwazasz ze nie ma tam przeklaman?Przeciez wy macie tzw biblie,ktora tak de facto Biblia nie jest,poniewaz sami w sposob dowolny interpretujecie oryginalne Slowo Boze- Pismo Swiete.ponadto,dlaczego tak trudno wystapic z sekty jehowych i dlaczego tych ktorzy to robia mimo wszystko spotykla zemsta z waszej strony?Odpowiedz mi na te pytania.

Kosciol Katolicki jest Kosciolem,a nie sekta jak twierdzicie wy-jehowi.Odwrotnie niz twoje brednie--- Boanerges ---dlaczego katolicy sa Kosciolem?Poniewaz Kosciol Katolicki zostal zalozony przez Jezusa Chrystusa wtedy,gdy Chrystus zapytal sie go:Piotrze,czy ty mnie kochasz?Zapytal go po trzykroc i pozniej powiedzial:Piotrze,tys jest Opoka.Na tej opoce zbuduje Kosciol moj,a bramy piekielne go nie przemoga.Jest to wyraznie napisane w Biblii.Wy-jehowi oczywiscie ten fragment z Pisma Swietego (podobnie jak i wiele innych),wyrzuciliscie,sami siebie stawiajac na miejscu Kosciola Chrystusowego.Ponadto Kosciol Katolicki jest Swiety-wlasnie z tego powodu,jest powszechny i jest apostolski.To sa wlasnie cech KOSCIOLA.A sekty takie jak wy nie posiadaja zadnego z tych przymiotow.Jestescie najwieksza sekta .To fakt.

Papiez jest nie tylko swiety,ale posiada charyzmat nieomylnosci w kwestii wiary.-moj jehowy.....

Specjalisto od kupy---sam klamiesz twierdzac,ze jehowi nie przepowiadali konca swiata.Przepowiadaliscie to juz chyba wiecej niz 50 razy.Byliscie tego pewni.Sam czytalem wielokrotnie to w tej waszej Straznicy.Myslisz,ze tylko jehowi czytaja to?Ja czytam niweraz po to,zeby poznac wasze poglady,wierzenia itd.

Gość Boanerges
"w tamtych czasach wiazało sie to z zakazem głoszenia moja kochana bo organizacji nie było !!! swiadkowie musieli podpisywac ze nie beda rozpowszechniac tego co sie nauczyli" W innych wyznaniach równiez jeśli chcieli głosić, nauczać czy prowadzić inna działalność chrześcijańską również byli prześladowani i czym to się różni od świadków? Trójkatem? (sic!) 2Kor 13:12 bp Pozdrówcie jedni drugich świętym pocałunkiem. Pozdrawiają was wszyscy święci. Ef 1:4 bp W Nim wybrał nas przed stworzeniem świata, abyśmy byli święci i nieskalani w Jego obecności, w miłości. Flp 4:22 bp Pozdrawiają was wszyscy święci, zwłaszcza ci z domu Cezara. Hbr 3:1 bp Przeto, święci bracia, uczestnicy niebieskiego powołania, rozważcie, że Jezus, apostoł i arcykapłan naszego wyznania, 2P 3:11 bw Skoro to wszystko ma ulec zagładzie, jakimiż powinniście być wy w świętym postępowaniu i w pobożności, I jestem facetem. ;-)

Gość Boanerges
Widzę że koledzy chcą się obrzucać błotem nawzajem? ;-) No cóż po owocach ich poznacie...

do--- Boanerges ---po co cytujesz ta swoja przekrecona ksiazke,ktora wy nazywacie biblia?Itak nikt tego nie czyta.Po co mamy czytac twoje klamstwa jehowe?Ja mam prawdziwa Biblie przetlumaczona z greki.Biblie tysiaclecia.To jest prawdziwe Pismo Swiete.Czytam.A jakze.Czytam nieraz wasza straznice po to,zebym mogl wam pozniej powiedziec gdzie klamiecie,co macie zmyslone wedlug czyjegos widzimisie itd.Tam wyzej napisalem jakie sa trzy cech Kosciola-katolickiego.Powtarzam jeszcze raz:wy nie macie zadnej z nich.Natomiast tez wiem,ze dajecie datki i to nie male dla waszych goru.

22:58 gowno wiecie przeczytaj sobie moje poprzednie posty na 3 ostatnich stronach bo juz mi sie głupkom odpowiadac nie chce na to samo myslcie co chcecie zobaczymy !!! a co do konca swiata do zaden swiadek tego konca nie zapowiadal bo tego nie wie jest w biblii tylko napisane ze nie przeminie to pokolenia zanim to sie stanie ma na mysli pokolenie roku 1914 pokolenie ma lat 120 wiec wasz koniec juz blisko ( moj tez Oj nie znasz sie na religii świadkow Jehowy. Dogmat o pokoleniu, ktore nie przeminie nie jest już aktualny bo to pokolenie jest juz na wymarciu, a musi sie spełnic jeszcze wiele przepowiedni, chocby ta o gloszeniu ewangelii po całej zamieszkałej ziemi. Nie jesteś na bieżąco. :)

Prosze bardzo:odejscie Anglikow(wpierw)od Kosciola katolickiego nastapilo za krola Henryka VIII-1491-1547.Otoz koles ten mial szesc zon.Za kazdym razem pozbywal sie poprzedniczki,po to zeby sie ozenic z nastepna.Wystepowal przy tym do Papieza o zgode na powtorny ozenek>papiez sie zgadzal,az do chyba trzeciej z kolei .Powiedzial wtedy-nie.Henryk VIII obrazil sie na niego o postanowil sam siebie obwolac glowa Kosciola.Nazwal ten Kosciol -anglikanskim.Podobnie bylo z prawoslawiem.Car nie mogl zniesc dzielenia sie wladza z papiezem.Sam siebie obwolal glowa Kosciola-prawoslawnego.

wattcher Kosciol Katolicki jest Kosciolem,a nie sekta jak twierdzicie wy-jehowi.Odwrotnie niz twoje brednie--- Boanerges ---dlaczego katolicy sa Kosciolem?Poniewaz Kosciol Katolicki zostal zalozony przez Jezusa Chrystusa wtedy,gdy Chrystus zapytal sie go iotrze,czy ty mnie kochasz?Zapytal go po trzykroc i pozniej powiedzial iotrze,tys jest Opoka.Na tej opoce zbuduje Kosciol moj,a bramy piekielne go nie przemoga.Jest to wyraznie napisane w Biblii.Wy-jehowi oczywiscie ten fragment z Pisma Swietego (podobnie jak i wiele innych),wyrzuciliscie,sami siebie stawiajac na miejscu Kosciola Chrystusowego... Nie jest prawdą, że w Przekladzie Nowego Świata usunieto werset o Piotrze i opoce. Nie zmyslaj wattcher.

gowno wiecie ewangelia jest głoszona po całej ziemi w tym momencie i coraz blizej do uswiadomienia sobie przez ludzi ze wszystkiemu winne sa religie upadaja koscioly we francji belgii wszystko zmierza do proroctwa Ewangelia nie jest jeszcze gloszona po całej ziemi. Nie jest gloszona np. w krajach arabskich. W Chinach jeśli to na bardzo mała skalę i to raczej przez katolikow a nie sJ.

Ulasia---skoro jehowi twierdza,ze Kosciol katolicki nie jest Kosciolem,a sekta,to nie wyobrazam sobie,zebyscie mieli napisany,zachowany ten cytat slow Chrystusa w tej ksiedze ktora nazywacie biblia i trwali w takim klamstwie.Wiem,ze macie od jakiegos czasu swoja ksiege,ktora nazywacie biblia.Ponadto,co za bradnie,ze Kosciol katolicki powstal 200 czy trzysta lat n.e.?Nie widzicie juz tu klamstwa?Ponadto nikt z jehowych nie odpowiedzial mi na moje pytania.To tez symptomatyczne dla was.Niewygodne rzeczy prubujecie przemilczec....

Ewangelicy to protestanci,nazywani tak od XVI w.Sa to luteranie i kalwinisci.Kosciol ten powstal w tamtym czasie na skutek protestow Marcina Lutera i Kalwina.Ewangelicy zostali zarejestrowani w 1653.Nazwe swa przyjeli po to,zeby pokazac swoje oparcie w Biblii,a szczegolnie w Ewangelii jako Slowie Objawionym.Jeszcze jakis egzamin z historii?

Sama specjalistko od kupy nie chcesz sie powtarzac,a mnie kazesz/A moze poczytaj moje posty?

Gość Boanerges
Ale ładnie się nawzajem wyzywacie ;-) Szkoda tylko że prawie zero konkretów.

Określenie \"Jehowa\" jest błędną wersją imienia Jahwe. Ten błąd wykazują filologowie. Mówią oni, że pod tetragram hebr. JHWH, żydowscy masoreci dopisali znaki samogłoskowe wzięte z imienia Bożego Adonaj tzn. Pan lub Elohim tzn. Bóg. Przez szacunek (ze strachu przed niegodnym wymawianiem) dla imienia Bożego Żydzi zastępczo stosowali w miejscach występowania w Biblii JHWH imiona Adonaj i Elohim. Inni nie zrozumieli intencji masoretów i zaczęli nieprawidłowo odczytywać tetragram (broszura ŚJ \"Imię Boże...\" s.8). Strażnica Rok CI Nr 21 s.5 to przyznaje: \"Imię Boże w postaci \'Jahwe\' (czasami \'Jahue\') stanowi po prostu próbę wyrażenia go w sposób bliższy pierwotnej hebrajszczyźnie. (...) W ciągu wieków zatraciła się prawidłowa hebrajska wymowa imienia Bożego. Toteż nie ma pewności, jakich samogłosek należałoby użyć dla jego dopełnienia. Przez połączenie tetragramu ze znakami samogłoskowymi dwóch słów hebrajskich: Adonaj (Pan) oraz Elohim (Bóg), powstała wymowa Jehowah. (...) Niemniej wielu znawców języka hebrajskiego twierdzi, że bardziej poprawna jest forma \'Jahwe\'.\".

Apostołowie piszący listy nazywają Boga \"Ojcem\", nie wspominając określenia \"Jehowa\". Paweł - \"Dlatego zginam kolana moje przed Ojcem\" Ef 3:14 Piotr - \"Jeżeli bowiem Ojcem nazywacie Tego\" 1P 1:17 Jakub - \"Przy Jego pomocy wielbimy Boga i Ojca\" Jk 3:9 Jan - \"Łaska, miłosierdzie i pokój Boga Ojca\" 2J 3 Juda - \"którzy są powołani, umiłowani w Bogu Ojcu\" Jud 1 Szczepan omawiając objawienie się Boga Mojżeszowi pomija sprawę imienia Jahwe (Dz 7:30-36). Może ŚJ upierają się przy formie Jehowa (zamiast Jahwe) dlatego, że musieliby zmieniać po raz kolejny nazwę swej organizacji oraz pójść na kompromis i przyjąć od fałszywych wg nich religii właściwe imię Boga.

Uczą, że używane przez chrześcijan określenia Boga nie są Jego imionami, które wyłącznie brzmi \"Jehowa\". Odpowiedź. Na ten zarzut odpowiada Biblia: Iz 63:16 - \"...Odkupiciel nasz to Twe imię odwieczne\"; Am 5:27 - \"mówi Jahwe, Bóg Zastępów to imię Jego\"; Iz 57:15 - \"...którego stolica jest wieczna, a imię Święty\"; 1P 4:16 - \"...niech wychwala Boga w Tym imieniu\"; Ef 3:14n. - \"przed Ojcem od którego bierze swe imię wszelkie ojcostwo\" (ks.Dąbr., NP); Hbr 11:16 - \"Dlatego Bóg nie wstydzi się nosić imienia ich Boga\" tzn. Boga Abrahama, Boga Izaaka, Boga Jakuba por. Mt 22:32. Wj 34:14 - \"...bo Jahwe ma na imię Zazdrosny...\"; Wj 3:13n. - \"jakie jest Jego imię (...) odpowiedział Bóg Mojżeszowi: Jestem, Który Jestem.\"; Pnp 1:3 - \"olejek rozlany - imię Twe\" - alegoria stosowana do Jahwe lub Chrystusa. ŚJ uczą też, że określenie \"Pan Bóg\" nie jest biblijne. Upierają się przy imieniu ze ST tzn. Jahwe Bóg lub Jahwe Pan. Tymczasem nawet w ST istnieje tytuł \"Pan Bóg\" (np. Dn 9:3n., 9, 15, Ps 90:17, 35:23, 38:16, 54:6, 86:12, 15 i księgi deuterokanoniczne). Występuje on też w NT (np. Ap 21:22, 22:5). Niestety Strażnica czuła się upoważniona do zmiany na Jehowa Bóg w całej Biblii, we wszystkich miejscach. Uczą, że ponieważ kopie Septuaginty z IVw. po Chr., których używał Kościół, nie posiadają imienia Jahwe, a posiadają je pewne fragm. z okresu IIw. przed Chr. - Iw. po Chr., tzn. że katolicy zwani przez nich odstępczym chrześcijaństwem dokonali jego usunięcia. To samo zrobili oni rzekomo z imieniem Jahwe w NT (\"Imię Boże...\" s.24-6). Odpowiedź. W poniższej tabelce przedstawiam dwa rodzaje równie starych rękopisów Septuaginty. Pierwsze, z imieniem Jahwe, na których wzorowali się później piszący po grecku rabini Akwila (IIw. po Chr.) i Symmach (II/IIIw. po Chr.). Drugie, z greckim imieniem Kyrios (Pan), z jakich korzystali chrześcijanie i które przepisywali przez wieki. O tych rękopisach Strażnica z wiadomych względów milczy. Rękopisy z imieniem Jahwe (Jao, JHWH) podane przez angielską Biblię ŚJ z przypisami (s.1563-4) . Rękopisy bez imienia Jahwe, a z tytułem Kyrios, pominięte przez Strażnicę . Fuad 266 - II lub Iw. przed Chr. Greek papirus 458 - IIw. przed Chr. 4QLXXLev b - Iw. przed Chr. 4QLXXLev a - Iw. przed Chr. Pergaminy z Nachal Cheber - Iw. po Chr. 4QLXXNum - Iw. przed Chr. Papirus Oxyrhynchos - IIw. po Chr. 4QLXXDeut - Iw. przed Chr. Widać więc, że najstarszy zachowany papirus grecki zawiera imię Kyrios, a w NT, w którym cytowana jest taka Septuaginta nigdy nie było hebr. imienia Jahwe. Potwierdza to też to, że i w manuskryptach Septuaginty, w których był tetragram, odczytywano go jako Kyrios. Nigdy więc, z tekstu greckiego Biblii chrześcijanie nie usunęli imienia Jahwe (por. pkt 11.3.2). Patrz \"Błędy doktryny Świadków Jehowy. Analiza krytyczna Chrześcijańskich Pism Greckich w Przekładzie Nowego Świata\" R.H.Countess s.38 i 50 (o Greek papirus 458 i 4QLXXLev a ); \"Wstęp Ogólny do Pisma Świętego\" Ks.J.Homerski, Poznań-Warszawa 1973; \"Wprowadzenie do Literatury Międzytestamentalnej\" Ks.S.Mędala CM, Kraków 1994., gdzie podano literaturę obcojęzyczną omawiającą najstarsze papirusy. Por. \"Największe oszustwa i proroctwa Świadków Jehowy\" C.Podolski rozdz. \'Oszustwo z imieniem Bożym\'.

RODOWÓD ŚWIADKÓW JEHOWY 1.1. Sympatycy ŚJ, zapoznając się z historią i naukami Towarzystwa Strażnica powinni zastosować się do rady, której ono udziela: \"Musimy zbadać nie tylko to, w co sami wierzymy, lecz także to, czego naucza wyznanie, do którego należymy. Czy jego nauki są całkowicie zgodne ze Słowem Bożym, czy też oparte na tradycjach ludzkich? Jeżeli miłujemy prawdę, to nie będziemy się obawiać takiego sprawdzenia.\" (\"Prawda, która prowadzi...\" rozdz.2 par.5). 1844 - Baptysta W.Miller (1782-1849) ogłasza na ten rok powrót Jezusa. Później jego \"uczennica\" E.H.White (ur.1827), założycielka (prorokini) Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego naucza na podst. swych wizji, że zna \"dzień i godzinę\" ponownego przyjścia Chrystusa (\"Doświadczenia i widzenia\" E.H.White s.11, ed. pol. 1935). Uczy też, że za jej życia ( 1915) nastąpi zmartwychwstanie umarłych i że będzie zabrana wraz z nimi do nieba: \"Gdy 144.000 poznało swych przyjaciół, których im śmierć zabrała, zawołali: \'Alleluja\' i w tym momencie byliśmy przemienieni i podjęci wraz z nimi w powietrze na spotkanie Pana\" (s.12). Mówi też o kwestii \"kilku miesięcy\" (s.52). Inni adwentyści (wiele sekt) głoszą, że Chrystus powróci w 1873 lub 1874r. (Barbour, Paton, Wendel) \"Wykwalifikowani...\" rozdz. \'Nowożytna historia Świadków Jehowy\' s.44; por. \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.132, 62. 1852 - Rodzi się w USA w rodzinie prezbiteriańskiej C.T.Russell (rodowód szkocko-irlandzki). Pracuje jako subiekt w sklepie ojca, który handluje odzieżą męską. Mając 11 lat staje się jego wspólnikiem. Zmienia wyznania religijne. Staje się kongregacjonalistą, działaczem YMCA, niewierzącym (interesował się też religiami Wschodu) i od 1868 sympatykiem adwentystów z \"Ruchu Okrzyku Północy\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.42-3, 122; \"Dokonana Tajemnica\" s.60; por. \"Wykwalifikowani...\" rozdz. \'Nowożytna historia Świadków Jehowy\' s.45). 1870 - Zaczyna wraz z pięcioma osobami samodzielnie interpretować Biblię (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.44). \"Prywatnie przyznawał, że wierzył, iż go Bóg powołał od urodzenia\" (\"Dokonana Tajemnica\" s.59). Uczono też o nim: \"Bóg powołał Jezusa (Dawida), umiłowanego (...) i Pastora Russella jako wiernego i mądrego pasterza, któryby brał ze spichlerza Biblijnego prawdy nowe i stare i nimi karmił owce\" (j/w. s.624), \"Człowiek z wysokim czołem, jakie miał Pastor Russell, jest nadzwyczaj inteligentnym\" (j/w. s.426). \"Brat Russell świetnie sobie radził zarówno w sprawach duchowych, jak i handlowych...\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.575). 1874 - Doznaje zawodu. Oczekiwany (w październiku) przez niego Chrystus nie przyszedł widzialnie na ziemię (\"Dokonana Tajemnica\" s.61; patrz też 1875, 1876, 1928, 1931, 1943). 1875 - Dowiaduje się i naucza, że Jezus ma przyjść niewidzialnie (\"Walka Armagieddonu\" s.757; \"Co kaznodzieja Russell odpowiadał...\" s.392-3; \"Dokonana Tajemnica\" s.82; \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.132; por. ang. Strażnica [Zion\'s Watch Tower] 1883 s.512-5, gdzie piszą, że to poznanie nastąpiło w 1874r. - po zawodzie października; \"Pojednanie\" s.254 podaje, że \"około roku 1874, lub na początku roku 1875\"). Nie zna jednak daty Jego powrotu (patrz 1876). Bierze tę naukę od tych, których nazwie później \"Babilonem\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.46-przypis). 1876 - Poznaje N.Barboura (\"Adwentyści Powtórnego Przyjścia\" [Second Adventists]) i dowiaduje się, że Jezus przyszedł niewidzialnie na ziemię 2 lata wcześniej tzn. w 1874r. (\"Dokonana Tajemnica\" s.61; \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.46-7, 133). Nadal jednak uważa (jeszcze przez parę lat - może do 1881r.), że gdy Chrystus w późniejszej fazie będzie wykonywał sąd nad ludzkością, to będzie widzialny i będzie się później ukazywał ludziom na ziemi (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.132-3). Wyd. z Barbourem pismo \"Zwiastun Poranka\" (do V 1879). Później definitywnie rozstają się (Strażnica Nr 1, 1994 s.20-1; \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.47-8, 619). Ogłasza, że w 1914r. zakończą się \'czasy pogan\' i \"Żydzi mają być przywróceni do dawnego stanu, królestwa pogańskie mają być rozbite w kawałki \'jak naczynia garncarskie\', a królestwa tego świata staną się królestwami naszego Pana i jego Chrystusa i zostanie wprowadzony wiek sądu\" (\"Wykwalifikowani...\" rozdz. \'Nowożytna historia Świadków Jehowy\' s.47; por. Strażnice: Nr 20, 1990 s.19; Rok XCVI Nr 21 s.16-7; Przebudźcie się! Nr 7, 1995 s.8). Uważa też, że zaczęło się (świta) z 1874r. szczęśliwe \"1000-lecie\". Tą początkową jego fazę nazwał \"Brzaskiem Tysiąclecia\" (\"Nadszedł Czas\" s.41-2, 271). Naucza, że w 1799r. zaczęły się \'czasy ostateczne\' (\"Przyjdź Królestwo Twoje\" s.17). Pogląd ten odrzucono pod koniec lat dwudziestych na korzyść 1874 i później 1914r. 1877 - Wyd. pierwszą ang. broszurę pt. \"Cel i sposób powrotu naszego Pana\" i wspólnie z Barbourem książkę pt. \"Trzy światy i żniwo tego świata\", w której nauczają, że Jezus powrócił w 1874r. (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.47). 1878 - Spodziewa się wraz ze swymi sympatykami zabrania do nieba (ang. Strażnica [Zion\'s Watch Tower] 15 VII 1906; \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.632). Później stwierdza, że w tym roku zaczęło się niewidzialne zmartwychwstanie klasy niebiańskiej (j/w. s.632). 1879 - Zaczyna od lipca wyd. miesięcznik (patrz 1892) \"Strażnica Syjońska i Zwiastun Obecności Chrystusa\" (tylko po angielsku - 6 tys. egz.; patrz też 1909) \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.48. Żeni się z Marią F.Ackley. 1880 - \"Przynajmniej od roku 1880 (...) czciciele Jehowy nie obchodzą już Wieczerzy Pańskiej jak nominalne chrześcijaństwo wielokrotnie w ciągu roku, lecz tylko dnia 14 Nisana po zachodzie słońca\" (Strażnica Rok XCVII Nr 3 s.20 por. \"Bądź wola Twoja...\" rozdz.7 par.17). Patrz \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.242, gdzie mówią o ok.1876r. 1881 - Zakłada w Pittsburgu organizację \"Strażnica Syjońska Towarzystwo Traktatowe\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.718; patrz też 1884, 1896, 1909, 1913, 1955). Zakończyć się miało definitywnie powoływanie do klasy niebiańskiej (ang. Strażnica [Zion\'s Watch Tower] X/XI 1881 s.3; \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.632). Spodziewa się znów zabrania do nieba (ang. Strażnice: [The Watch Tower] 15 IX 1915 s.285-6). 1882 - Przyjmuje tytuł i przydomek \"Pastor\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.54). 1884 - Rejestruje organizację \"Strażnica Syjońska Towarzystwo Traktatowe\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.718; patrz też 1881, 1896, 1909, 1913, 1955). 1886 - Wyd. tzw. I Tom, tzn. \"Boski Plan Wieków\" (ed. pol. 1907) z cyklu \"Wykłady Pisma Świętego\" (Tomy II-VI wyd. w latach 1889-1904, tytuły ich patrz \"Bibliografia\"; por. 1917) \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.53-przypis. Naucza w nim, że piramida Cheopsa, którą zwano do 1928r. \"Biblią w Kamieniu\" potwierdza różne jego wyliczenia i koncepcje (por. \"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.201, 162-ilustracja; Strażnica Nr 1, 2000 s.9-10) patrz 1928. Prorokuje też w nim (s.300), że pojawią się w przyszłości przeciwnicy krzyża (patrz 1936). Uczy, że po zmartwychwstaniu dla niektórych, \"Karą jego będzie taką, że kiedy powstanie z grobu w czasie restytucji, będzie musiał przeczytać siedem tomów Wykładów Pisma Św., aby cała sprawa wyjaśniła się w jego umyśle\" (\"Dokonana Tajemnica\" s.403) por. 1928. 1891 - Odbywa pierwszą podróż do Europy (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.406). Na okładce Strażnicy umieszcza krzyż (wraz z koroną), który będzie widnieć na niej aż do 1931r. (j/w. s.200). Organizuje pierwszy walny zjazd (j/w. s.719). 1892 - Zmienia Strażnicę w półmiesięcznik (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.724). 1893 - Sugeruje, że \'wielka burza\' może nastąpić za 12 lub 14 lat tzn. w 1905 lub 1907r. (Jehovah\'s Witnesses in the Divine Purpose s.52). 1894 - Wprowadza funkcję pielgrzyma wygłaszającego odczyty publiczne i zakładającego pierwsze zbory, zwane wtedy klasami biblijnymi (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.222, 719, 206 i 223-przypis, gdzie opisano ewolucję tej funkcji). 1895 - Wprowadza w zborach funkcję starszych (nadzorców), wybieranych przez głosowanie (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.205-6). 1896 - Zmienia nazwę organizacji na \"Strażnica Towarzystwo Biblijne i Traktatowe\" (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.603). Patrz też 1881, 1884, 1909, 1913, 1955. 1897 - Dziedziczy po zmarłym ojcu 300 tys.$. (\"Dokonana Tajemnica\" s.65). 1900 - Otwiera pierwsze zagraniczne biuro Strażnicy w Londynie (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.210). 1902 - Otwiera pierwsze na kontynencie europejskim biuro Strażnicy w Niemczech w Barmen (\"Świadkowie Jehowy głosiciele...\" s.210). 1905 - patrz 1893.

Gość solansz podaj ciąg dalszy to
może dotrze do niektórych

wattcher Ulasia---skoro jehowi twierdza,ze Kosciol katolicki nie jest Kosciolem,a sekta,to nie wyobrazam sobie,zebyscie mieli napisany,zachowany ten cytat slow Chrystusa w tej ksiedze ktora nazywacie biblia i trwali w takim klamstwie.Wiem,ze macie od jakiegos czasu swoja ksiege,ktora nazywacie biblia. Wy to znaczy kto? A jednak musisz sobie wyobrazić, że w Przekladzie Nowego Swiata werset o ktorym wspominasz - o opoce - jest i ma sie całkiem dobrze. Błędów w religii świadkow Jehowy jest tak duzo, że nie trzeba tu nic zmyslac i zarzucać im cos co nie jest prawdą. Bo i po co. Co do katolicyzmu to rzeczywiście powstał na gruncie chrześcijanstwa w IV w naszej ery i informacje na ten temat znajdziesz w każdym opracowaniu na temat Katolicyzmu. Nie robilabym z tego problemu. Wiele religii powstalo w oparciu o chrześcijaństwo i ich wyznawcy wcale nie czują sie w związku z tym gorsi.

Gość Boanerges
Ja bym poprosił jaka to data założenia KK ;-)

Gość Pogromca
SAMI SĘDZIOWIE NA FORUM! 😠 Jak katolik idzie na wojnę i zabija niewinnych to jest ok, ale jak Świadek przestrzega prawd Jedynego Stwórcy to się czepiacie. To wasze dzieci leżą na śmietnikach, wasze dzieci trafiają do poprawczaków, wasi ludzie trafiają za kratki za gwałty, kradzieże i mordy! To wy szerzycie kłamstwa o przeznaczeniu, paracie się wróżbiarstwem, okultyzmem, otwieracie domy publiczne i zabijacie nienarodzone dzieci! JAK ŚMIECIE MÓWIĆ, ŻE JESTEŚCIE LEPSI OD INNEGO WYZNANIA! 😡