Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

do Artur Schwacher: Mam jedno pytanie, krzyczysz, że inni nie podają źródeł swoich wypowiedzi i na jakiej podstawie wydają pewne osądy, a sam tego nie robisz. To bardzo odważne stwierdzenie: "I bez wciskania bajek bo w najstarszych kopiach nie ma tetragramu i kropka." Prosiłbym o jakieś źródło na którego podstawie to powiedziałeś. "gdzie wiele słów, tam wiele marności" Salomon

Gość mam pytanieeee
Prawo Mojzeszowe przestalo miec znaczenie kiedy narodzil się Jezus .Z poczatkiem narodzin Jezusa powstalo nowe prawo! Jezus zabronil kamieniowania itp

Gość Artur Schwacher
Papirus Chester Beatty 1 zawierający cztery Ewangelie i Dzieje Apostolskie, oraz Chester Beatty 2 zawierający listy Pawła, a także Bodmer 2 z około 200r zawierający Ewangelie Jana. żadnym Jest jednak jeszcze starsze świadectwo tekstualne. Mianowicie papirus Bodmer 14-15 datowany na 190 rok n.e. A jest on fragmentem księgi i zawiera fragment od Łk 3:18 do Jn 15:8. Oczywiście nie zawiera on tetragramu. Chociaż zawiera 11 miejsc gdzie PNS wstawia imię Jehowa. Miałem przyjemność oglądać te papirusy na zywo. To najstarsze kopie jakimy dysponuje chrześcijanstwo. Wczesniejsze są tylko małe frgmenty zawierające kilka słów.

Gość uuuuuuupppppsssssssssssss
Co za brak elementarnej wiedzy. to było do mnie?

Gość kisiak
to która wiara , religia jest prawdziwa i opiera się wyłącznie na prawdzie z Biblii?

a ponoc to pozostali dyskutanci krzyczą a to pan Artur obraża i krzyczy i nie taki mądry za jakiego się uważa a do tego chwalipięta hehe

Dociekliwy Nie wiem dlaczego tak jest. Nie wiem dlaczego KK uzyl w IV wydaniu imienia Bozego. Nie jestem katolikiem więc nie zajmuję sie tymi sprawami bo one mnie nie dotyczą. Napisałam co wiedzialam. Podchodze do tych spraw bez emocji.

Gość sandra taka
i słusznie Ulko ale nadal nie tłumaczysz wersetów a ja czekam

To przepisz tu te wersety. Przeciez nie bede sie meczyc dla ciebie przepisywaniem. Nie mam takiego obowiązku.

tak to jest gdy ktos cos usłyszał i nie ma argumentów do poparcia

Gość
Masowe morderstwo (masakra) – zabójstwo dużej liczby osób, dokonane zazwyczaj w tym samym czasie, lub we względnie krótkim czasie. Może być popełnione przez jednego człowieka lub organizację. Określenie to nie zawsze może być stosowane w związku z działaniami seryjnych morderców, którzy zabijają dużo ludzi, lecz nie w tym samym czasie. Zabójstwo - świadome, zamierzone zachowanie skutkujące śmiercią innej osoby. Może być spowodowane silną determinacją wyładowania agresji, korzyściami majątkowymi sprawcy kosztem ofiary, efektem sprzecznych interesów zabójcy i ofiary lub aktem spowodowanym zaburzeniami psychicznymi (np. w wyniku choroby lub wpływu substancji psychoaktywnej). W prawie polskim ze względu na zagrożenie wymiarem kary rozróżniono poniższe rodzaje zabójstwa: Podstawowy typ zabójstwa ] Typ podstawowy zabójstwa określa art. 148 § 1 kodeksu karnego: Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności. Kwalifikowane typy zabójstwa Kwalifikowane typy zabójstwa, niekiedy popularnie określane jako "morderstwa", to czyny kwalifikowane ze względu na sposób działania sprawcy, względnie związek z popełnieniem innego przestępstwa lub określoną motywacją sprawcy albo rozmiar skutków zabójstwa. W przypadku typów kwalifikowanych orzekana jest alternatywnie kara 25 lat pozbawienia wolności lub kara dożywocia. Typy kwalifikowane zabójstwa zostały wprowadzone przed kodeks karny z 1997 roku, nie określały ich natomiast wcześniejsze kodeksy karne z 1932 i 1969 roku. Kodeks karny z 1997 roku wskazuje w art. 148 § 2 i 3 sześć kwalifikowanych typów zabójstwa. Są to czyny polegające na umyślnym pozbawieniu życia: ze szczególnym okrucieństwem (§ 2 pkt 1), w związku z popełnieniem innego przestępstwa (§ 2 pkt 2): wzięcie zakładnika, zgwałcenie albo rozbój w związku z motywacją sprawcy (§ 2 pkt 3): motywacji zasługującej na szczególne potępienie w związku z użyciem broni palnej lub materiałów wybuchowych (§ 2 pkt 4) ze względu na rozmiary skutku zabójstwa (§ 3 zd. 1) - sprawca jednym czynem zabija więcej niż jedną osobę ze względu na wcześniejsze skazanie sprawcy za zabójstwo (§ 3 zd. 2) - warunek szczególnej recydywy. Sprawca zabójstwa dokonanego w celu wrogim RP na osobie funkcjonariusza publicznego lub działacza politycznego ponosi surowszą karę za zamach terrorystyczny. Surowiej są też karane zabójstwa dokonywane jako udział w zbrodniach wojennych. Uprzywilejowane typy zabójstwa zabójstwo w afekcie (w stanie silnego wzburzenia usprawiedliwionego okolicznościami) -zagrożone karą pozbawienia wolności na czas od roku do 10 lat (art. 148 § 4 k.k.). dzieciobójstwo - zagrożone karą pozbawienia wolności na czas od 3 miesięcy do lat 5 (art. 149 k.k.) eutanazja - zagrożona karą pozbawienia wolności na czas od 3 miesięcy do lat 5 (art. 150 k.k.). Zabójstwo a nieumyślne spowodowanie śmierci Zabójstwa nie należy mylić z nieumyślnym spowodowaniem śmierci, które różni się od zabójstwa tym, że sprawca nie działa z zamiarem (ani bezpośrednim, ani ewentualnym) spowodowania śmierci ofiary, ale powoduje śmierć przez nieostrożność, najczęściej przez niezachowanie obowiązujących przepisów, np. drogowych o ruchu pojazdów. Może to mieć miejsce także wtedy, gdy sprawca działa wprawdzie umyślnie, ale w zamiarze popełnienia innego czynu, niż zabójstwo (np biorąc udział w bójce lub pobiciu) i sprowadza skutek śmiertelny, którego bynajmniej nie chciał, ani nie godził się nań, ale który powinien był i mógł przewidzieć.

Gość
Nie doczytałam się jakoby ukamieniowanie nie podlegało karze, a smiem przypuszczać, że zostałoby zakwalifikowane jako morderstwo ze szczególnym okrucieństwem.

Gość
Skoro ukamieniowanie nie jest morderstwem a zabójstwem, to czy powinno się potepić żydów, którzy ukamieniowali Szczepana???

Gość
O działania wojenne już pytałam ale nie uzyskałam odpowiedzi. Rozumiem, że to zabójstwo nie morderstwo. Stosowanie napalmu w Wietnamie też??? W końcu to bojowy środek zapalający. Jak ma się Bóg do tej kwestii???

Gość do Artur
Kim dla ciebie jest Jezus Chrystus?? Kim Bóg Ojciec?? A kim Duch Święty??? Prosze wyjaśnij.❤️

Też mam pytanie do Świadków Jehowy :) Czemu odpisujecie na głupie posty?:classic_cool:

Gość do...do Artur
A kim oni sa dla ciebie? I jakiego jesteś wyznania? Wyjasnij nam to.

Gość Artur Schwacher
1. Ukamieniowanie to była forma wykonania kary smierci. Zabójstwo - niewątpliwie. A czy morderstwo. Jesli przyjmiemy ,że morderstwo to mamy sprzeczność dwóch Bożych przykazań w prawie mojżeszowym co oznacza ,ze nie jest to prawo Bog tylko jakiś ludzki wymysł. Czy potępić Żydów? ZTak, ponieważ Szczepan nie popełnił przestępstwa zasługującego na ukamieniowanie. To bł bezprawny samosąd. 2. Działania wojenne są zabójstwem, nawet w obronie własnej i są złem. Natomiast wszelkie ataki na ludność cywilna także na zasadzie przypadkowości (jak w przypadku napalmu - wiadomo było ,że ucierpią cywile czy zrzutu bomby atomowej) to morderstwo - zbrodnia wojenna. 3. Ja wierzę tak jak podaje katechizm kościołów: katolickiego, prawosławnego, starokatolickiego, koptyjskiego, syryjskiego, grekoatolickiego, luteranskiego, kalwińskiego, metodystycznego. batystycznego, zielonoświątkowego czy nawet adwentystycznego jesli chodzi o osbę Boga, Ojca, Jezusa Chrystusa i Ducha Św.

Gość Artur Schwacher
4. A co tu robią SJ? Przysięgali ,że będa unikac tego rodzaju rozrywek.

do Artur Schwacher: \"Miałem przyjemność oglądać te papirusy na zywo. To najstarsze kopie jakimy dysponuje chrześcijanstwo. Wczesniejsze są tylko małe frgmenty zawierające kilka słów.\" Ha ha ha ja prosiłem o jakieś dowody, co mi to daje, że Ty widziałeś, jak nie mogę się przekonać co tam jest?? Pytałem o jakiś dowód, który można sprawdzić i zweryfikować. Równie dobrze mógłbym napisać, że jestem potomkiem Augusta Poniatowskiego buahaha, ale kto mi w to uwierzy, jeśli nie poprę tego jakimś dowodami?? To są tylko puste słowa!

Gość Artur Schwacher
Ale jak ja mam ci dać artykuły, skrok wszystkie jakie znam są pisane przez oponentów SJ? przecież twierdziłeś,że nie są one wiarygodne a innych kurka nie ma bo tym się nikt nie zajmował do czasu pojawienia się Swiadków Jehowy....

W co jak w co, ale nie uwierzę, że nie ma artykułów, które nie odnosiłyby sie neutralnie do tej kwestii i że nikt nie studiował tej kwestii zanim pojawili się SJ i nie porównywał zawartości tych papirusów z obecnymi tekstami Biblii. Jest to wbrew ciekawości ludzkiej i jest całkowitą bzdura :D Nie chodzi mi tu o artykuły internetowe, jesteś historykiem, liczyłem na to, że skoro miałeś styczność z tym papirusami, to masz dostęp do jakiś opracowań naukowych na ten temat... przecież musiały być jakieś publikacje na ten temat! A to czy Świadkowie Jehowy pojawiliby sie czy nie nie ma tu nic do rzeczy!

Gość Artur Schwacher
Z opracowaniem jest krucho.... Nie ma stricte opracowań pt: Czy imię jahwe było w NT..., bo nikt nie podnosił tej tezy poza paroma ciekawostkami w XIX wieku. trudno jest do czegoś dotrzeć neutralnego, ale mogę spróbowac coś wygrzebać. ja sam jako historyk docierałem do źródeł nie do opracowań, bo w nie nie wierzyłem.

:D Nie rozumiemy się, domyślam sie, że nie będzie neutralnych opracowań tego typu, ale na pewno są opracowania, które szczegółowo opisują wszystkie różnice, jakie wystąpiły pomiędzy tekstem oryginalnym, a późniejszymi i obecnymi tłumaczeniami, prosta rzetelność naukowa tego wymaga przecież! A w przypadku, neutralnego opracowania tego typu, szanujący się naukowiec podpisując się pod tym, nie może pozwolić sobie na fałszerstwa, bo stawia na szali swoją opinię i autorytet.

Gość do Artur
Czy jesteś katolikiem?

Gość Artur Schwacher
Taka praca, musiała by miec chyba z milion stron.... przecież tłumaczeń są setki.... poza tym w takich pracach są poruszane kwestie jezykoznawcze a nie czy był dany wyraz w teksie. Do tej pory w róźnych opracowaniach biblijny jest zdanie: Nie ma w zachowanych tekstach tetragramu. I kropka. Czy był? To już kwestia czysto akademicka by nie ma zachowanych elementów "z". Poczytaj Prof. Anna Swiderkówna: Rozmowy o Bibli, PWN 1996.

Gość Artur Schwacher
Zresztą sam możesz sprawdzić: Idz do jakielkowiek księgarni chrześcijanskiej (może mają w powszechnej ale to rzadziej, albo do blibloteki - poproś o interlinerany nowy testament (ma tłumaczenie dosłowne - Polsko - Grecko - Hebrajskie - najlepiej kilka z róźnych kodeksów - sam się przekonasz)

Gość
Decydowanie jestem zdania, iż kamieniowanie to ludzki wymysł, a nie prawo Boże. Nie rozumiem o co toczycie boje dyskusyjne. Każda religia z czasów głębokiej historii cechuje się wyjątkową bogojnością. Ludzie padali na twarz na samą myśl o Bogu i nie smieli oczu podnieść ku górze, a co dopiero wymówić Jego imię. Żydzi się tu niczym szczególnym nie wyróżniają. Tak po prostu było i już.