Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość herosradek
„Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.” 2 MOJŻ. 20,3-6 (BW) a krzyże , zdjecia papieża , świętych , Maryjek ?

Gość herosradek
„Gdy tedy wejdziesz do ziemi, którą Pan, Bóg twój, ci daje, nie naucz się czynić obrzydliwości tych ludów; niech nie znajdzie się u ciebie taki, który przeprowadza swego syna czy swoją córkę przez ogień, ani wróżbita, ani wieszczbiarz, ani guślarz, ani czarodziej, ani zaklinacz, ani wywoływacz duchów, ani znachor, ani wzywający zmarłych; gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni...” 5 MOJŻ. 18,9-12 (BW) czyli grzechem jest nawet czytanie horoskopow?

Gość herosradek
„Tacy bowiem są fałszywymi apostołami, pracownikami zdradliwymi, którzy tylko przybierają postać apostołów Chrystusowych. I nic dziwnego; wszak i szatan przybiera postać anioła światłości. Nic więc nadzwyczajnego, jeśli i słudzy jego przybierają postać sług sprawiedliwości; lecz kres ich taki, jakie są ich uczynki.” 2 KOR. 11,13-15 (BW) kim sa te osoby?

Gość herosradek
czy ktos mi odpowie na te pytania?

Gość herosradku a czy
uwazasz ze figurki obrazy - to sa bogowie? Ten temat był tu walkowany kilkakrotnie i kilkakrotnie było tlumaczone, kto che to przeczyta zrozumie a kto nie chce to nie zrozumie. Podchodzac do tego tak jak Ty to i fotek sobie nie mozna robic ;)

Gość herosradku a czy
herosradku a czy Jezus chodzil od domu do domu czy glosil publicznie. Czy apostolowie chodzili od domu do domu- tak jak czynia to SJ - czy byli tak nachalni? Odpowiedz mi prosze

Gość herosradek
nie bogowie -- wyraznie pisze „Nie będziesz miał innych bogów obok mnie. Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.” 2 MOJŻ. 20,3-6 (BW)

Gość herosradku a czy
co do osob to juz sama musisz sobie odpowiedziec, kazde wyznanie bedzie zwalac na drugie. np wedlug Sj to katolicy,

Gość herosradek
a ja nie wiem co robią swiadkowie jechowy ja pytam kto głosi ewangelie?

Gość herosradku a czy
no to goline rzecz biorac jezeli uwazasz ze nie sa to bogoiwe to w czym rzecz

Gość herosradek
a ja nie wiem co robia swiadkowie jechowy ja pytam kto głosi ewangelie?

Gość herosradku a czy
kazde wyznaie glosi ewangelie na swoj wlasny sopsob. w katolicyzmie - misjonarze, wiare prawoslawna rowniez. Sj rowniez.

Gość herosradku a czy
nie rozumiesz o co chodzi. ? Jezus glosil publicznie nie wciskal sie do domu - wrecz na sile

Gość herosradku a czy
co do chrztu a czy Pan Jezus nie mówil by przyprowadzac do niego dzieci.?

Gość herosradek
znów pytanie----- ale po co przyprowadzac? pisze gdy uwierzycie ochrzcijcie sie

Gość herosradek
nie potrafisz odpowiadac na pytania tylko zadawac pytania?

Gość herosradek
a mnie sie nikt do domu nie wciska , mówie dzieki plus usmiech oni tez usmiech i życzą miłego dnia

Gość herosradek
a tak naprawde to boje sie dyskusji z nimi bo ich wiedza jest duzo duzo duzo wieksza od mojej

Gość herosradku a czy
to jest rowniez rodziców wola oznacza ze chca wychowac dziecko w wierze. Poczytaj Biblie Jezusz mówil nie zabraniajcie dzieciom przychodzic do mnie. Zajrzyj tez do poczatku topica te tematy były wlkowane. Bardzo dobrze (z duza doza cierpliwosci i i wiedza historyczna i biblijna) tłumaczyla to osoba o nicku aga

Gość herosradek
inic tam mądrego nie wyczytałem , jakos tylko ubliżanie swiadkom jechowy , a ja chce poznac zdanie innych ludzi a po drugie nie masz jakiegos innego nicku tylko taki czesciowo mój?

Gość herosradku a czy
herosradku nie jest wiedza ich wieksza. Maja wyuczone teksty. Postudiujesz uwaznie biblie i zobaczysz w ozmowie jaka ich wiedza jest. Do mnie niestety sie wciskaja i prawie na sile wciskaja gazetke, nie przedstawiajac sie wogole. To chyba zalezy tez od ludzi - najwyrazniej do Ciebie przychodza bardziej wyrozumiali.

Gość herosradek
a jesli ten człowieczek urosnie i uwierzy i bedzie chciał sie ochrzcic ale w innej wierze a rodzice zrobia to za niego gdy był malutki i co wtedy?

Gość herosradku a czy
herosradku jezeli nie zrozumialas argumentow agi to nasza rozmowa nie ma sensu. Gdyz niestety nie posiadam tak rozleglej wiedzy historycznej jak Aga, Pozdrawiam i zycze miloego dnia

Gość herosradku a czy
to poprstu sie ochrzci w innej wierze. Przeciej jakas czesc Sj to buli katolicy ochrzczeni i jakas czesc katolikow bylo sj ochrzczonym.

Gość herosradek
Biblia mówi: „Jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest”. EFEZ. 4,5 (BW)

Gość herosradku a czy
hmmmm wiesz mysle ze dla Boga nie jest wazne jaki chrzest czy katolicki czy sj. Co do tego ze widzisz tylko obrazanie SJ - to odpoiwem ze kazdy widzi to co che zobaczyc. Bo ja czesto odnosze inne wrazenie obrazanie katolikow, ale tez pewnie wiedze to co chce zobaczyc a prawda jest posrodku

Gość herosradek
Biblia mówi: „A gdy tak jechali drogą, przybyli nad jakąś wodę, a eunuch rzekł: Oto woda; cóż stoi na przeszkodzie, abym został ochrzczony? Filip zaś powiedział mu: Jeśli wierzysz z całego serca, możesz. A odpowiadając, rzekł: Wierzę, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym. I kazał zatrzymać wóz, zeszli obaj, Filip i eunuch, do wody, i ochrzcił go. Gdy zaś wyszli z wody, Duch Pański porwał Filipa i eunuch nie ujrzał go więcej, lecz radując się jechał dalej swoją drogą.” DZ. AP. 8,36-39 (BW) jesli wierzysz z całego serca -- przeciez malutkie dziecko tego nie rozumie?

Gość herosradek
Miłość nie jest tylko dla przyjaciół. Biblia mówi: „Słyszeliście, iż powiedziano: Będziesz miłował bliźniego swego, a będziesz miał w nienawiści nieprzyjaciela swego. A Ja wam powiadam: Miłujcie nieprzyjaciół waszych i módlcie się za tych, którzy was prześladują”. MAT. 5,43-44 (BW) to dlaczego taka nienawisc na swiecie ?

Gość herosradku a czy
"chrzczenie malych dzieci- Jezus nie jest tutaj wlasciwym przykladem, gdyz: - u Zydow nie bylo tradycji chrzczenia- wiec Jezus niejako dolaczyl sie do nowego nurtu- jego rodzice na pewno by go ochrzcili, gdyby Zydzi w ogole cos takiego praktykowali - Jezus nie ochrzcil sie na odpuszczenia grzechow- Jego chrzest mial inne znaczenie niz nasz obecny - Zwroc raczej uwage na Dz, w ktorych sa opisane pierwsze praktyki chrztu, chrzczono cale domy- czyli takze dzieci! - chrzest w KK jest tylko pierwszym etapem inicjacji chrzescijanskiej- dopiero osoba wybierzmowana moze sie uwazac za dojrzalego katolika (tak jak u SJ osoba po chrzcie" Pozwoliłam sobie przytoczyc fragment z wpisy Agi. Co do nienawisci. To juz nie do mnie to pytanie. Sa ludzie zli i dobrzy i tego jednostka nie zmieni.

Gość herosradek
„Kiedy jednak uwierzyli Filipowi, który zwiastował dobrą nowinę o Królestwie Bożym i o imieniu Jezusa Chrystusa, dawali się ochrzcić, zarówno mężczyźni, jak i niewiasty.” DZ. AP. 8,12 (BW) kiedy uwierzyli ( po raz kolejny) czy miesieczne czy roczne dziecko uwierzy?