Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa99

Jak to jest ze Świadkami Jehowy??

Polecane posty

Gość nilo1
szultos dlaczego ludzie bedacy u szczytu Organizacji religijnych maja tak wielkie pieniadze ? Przeciez wiesz co jest napisane o bogatym. Poczytaj i zobaczysz ze u SJ jest tak samo. ....................... miło to czytać..wiec poucz /poinformuj wielkie organizacje religijne ...których to majątek 1%wystarczy do wykupienia OŚJ wraz z trawnikami!...:)

Gość szultos
chodzi mi o kanał łaczności Skąd wiecie, skad poznajecie ze Ci ludzie a nie inni.

Gość aafisia fisia
a wiecie co?:) ja od 8 lat nie głoszę, ale gdybym kiedys nie była jedną z was, to od 9 lat nie miałabym wspaniałej kotki, którą mam od ŚJ:) ale dobrze jest być wreszcie wolnej, bo często miałam wrażenie, że nie chcą, żebym samodzielnie myślała- nie idź na studia takie, bo nie będziesz mieć czasu głosić, nie ubieraj sie tak bo to za extrawagancko, pomagałaś mamie sprzątać przed świętami? jak mogłaś! , jak powiedziałam że chcę chodzić na jogę to usłyszałam, że podczas jogi szatan zawładnie moim umysłem...; a teraz się poświęcam nauce, chodzę na jogę i taniec brzucha i nawet występuję, czytam książki filozoficzne i nie tylko, jestem wolna... ale to, że dostałam taką kotkę jaką mam, to uwazam, że to najlepsze co mnie spotkało z tamtych lat, gdy też byłam zauroczona ŚJ, poprostu im dłużej byłam z Wami, tym więcej waszej niedoskonałości widziałam... nie wiem, jak jest z rozmówczyniami, które są dalej zachwycone, ale ja mówię z własnego doświadczenia, akurat ja miałam takie przygody...

Gość nilo1
nie porównuję lecz pytam jak ty pojmujesz łączność apostołów z Jezusem zmartwychwstałym po wstapieniu do nieba!!!?

Gość szultos
Nilo poczytaj jak bardzo Bogaci sa ludzie z Ameryki (najwyższy szczebel Wajej władzy). Zaperwne gdy bedziecie mieli tyle lat co KK i tylu wyznawców to jego majatek bedzie niewyobrazalnie wiekszy. Bo jak zapewne wiesz jestescie mloda Organizacja.

Gość aafisia fisia
o pieniądze się nie czepiajmy, bo jak jest u ŚJ to akurat ja nie wiem z tymi pieniędzmi, a np. o takim Rydzyku to słychać w tv, że od datków wiernych podatków nie odprowadził i ścigał go urząd skarbowy:) mówię tylko, że różni są ludzie ale nie uzurpujcie sobie prawa, że tylko Wy będziecie zbawieni, to co w sercu to to jest najważniejsze i to czy się żyje zgodnie z sumieniem

Gość nilo1
ŚJ to pokorni skromni ludzie to fakt ..nie założą wyzywających ubrań fakt...ale studia kończą jak chcą...wiesz mi ...jak chcą.Jak nie chcą nie kończą...osobista sprawa.,,,

Gość ettore bugatti
niekoniecznie chodzi o "zakręt" rozumiany jako konkretne dramatyczne wydarzenia w życiu do przyjęcia radykalnie odmiennego wyznania, trzeba być tzw: poszukującym, czyli niezadowolonym ze stanu obecnego ale gdy ktoś nie oczekuje, że zostanie poprowadzony na smyczy od wersu do wersu, nie szuka u SJ bo tam znajdzie jedynie zwulgaryzowaną wykładnie Biblii piękno w prostocie ale prosty język Jezusa, nie jest równoznaczny z prymitywizacją jego przekazu, którą SJ stosują, SJ dają spokój w bezmyślności, nawet tęgie umysły dają się niekiedy wciągnąć w tę wygodną pułapkę oczywiście, że jestem na tyle bystry :D by wypatrzeć elementarne metody manipulacji, które stosują SJ, robią to tak prosto, że nawet ja to dostrzegę :D

Gość szultos
Nilo wiesz ze nie ładnie jest odopwiadac pytaniem na pytanie. Apostołowie poza tym ze obcowali z Jezusem pozniej po jego smierci poprzez modlitwe. Ale prosze Cie nie porównój Wasyego Kanau cynoci do Apostoow oni yostali namasyeni pryey samego Jezusa

Gość XYZ......................
No właśnie. Największy problem ze Świadkami Jehowy jest taki, że interpretują Biblię jak chcą, a raczej nie interpretują wcale tak starego źródła ( a nie można wszystkiego brać dosłownie). W Biblii faktycznie jest coś o wystrzeganiu się krwi, ale ja to rozumiem w ten sposób, że wojen, przelewu krwi. A nie zawsze można przetoczyć tych środków zastępczych. No i druga rzecz to taka, że izolują się bardzo od ludzi, katolików traktują/ nazywają ludźmi ze świata. Mówi się o dyskryminacji Świadków Jehowy, ale i vice versa bo oni też dyskryminują, jak słyszy się że ktoś zrobił coś źle to od razu pada hasło, że dlatego że katolik. Z autopsji wiem, nie ze słyszenia.

Gość aafisia fisia
jest taka książka, juz po takim czasie nie pamietam tytułu, ale w niej były opisane przypadki, jak rozmawiać, gdy ktoś nie chce rozmawiać, lub co konkretnie odpowiedzieć na dane słowa rozmówcy, żeby uzyskać pożądany efekt... to to nie jest manipulacja? no widzisz nilo, to dobrze, że Ty wokół Ciebie kończyli ludzie, jakie studia chcieli, bo w moim zborze odradzano mi moje...

Gość nilo1
ja nie mam dolarów w oczach...nie wszystko można na pieniądze przeliczyć.Nawet p. Franz przyznał ze CK ..OŚJ ..nie jest nastawione materialistycznie lecz duchowo...do dzieła głoszenia.(mówił to b.członek CK)więc jak najbardziej wiarygodny jako krytyk. ale mam wszystko za darmo od Organizacji...wszystko za darmo...Biblię ,czasopisma ,książki,filmy,pogrzeby,chrzty,,,itd....nikt nie wyciaga ręki po zapłatę za wiarę.........tak jak było za czasów pierwszych chrześcijan....

Gość aafisia fisia
ale mówię wam, że w tzw. świecie to fajnie jest i warto korzystać póki można:)

Gość szultos
prosze Cie nie porównój Wasyego Kanau cynoci do Apostoow oni yostali namasyeni pryey samego Jezusa* O oo y z "z" mi sie zamieniło Proszę nie porównuj Waszego Kanału do Apostołów oni zostali namaszczeni przez samego Jezusa

Gość ettore bugatti
wiem, że w różnych zborach bywa różnie po prostu osoby stojące na czele zboru, mające autorytet i charyzmę, mogą różnie z niej korzystać to taki ludzki feler, niezależnie od wyznania; nadużyć władzy

Gość ettore bugatti
nie wyciągają ręki po zapłatę :D bo mają inny system :D

Gość nilo1
aafisia fisia jest taka książka, juz po takim czasie nie pamietam tytułu, ale w niej były opisane przypadki, jak rozmawiać, gdy ktoś nie chce rozmawiać, lub co konkretnie odpowiedzieć na dane słowa rozmówcy, żeby uzyskać pożądany efekt... to to nie jest manipulacja? no widzisz nilo, to dobrze, że Ty wokół Ciebie kończyli ludzie, jakie studia chcieli, bo w moim zborze odradzano mi moje... ........................ mówisz o katechizmie??.. Ks. Michał Kaszowski PODSTAWY NAUKI KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH

Gość aafisia fisia
a to akurat dobre jest, że uroczystości są za darmo, ewentualnie do skrzynki można anonimowo coś wrzucić...bo w kościele katolickim, przynajmniej na moim osiedlu, to już tak nie jest różowo

Gość nilo1
kończ studia które dadzą ci pracę...mądrość również społeczno/ekonomiczno/bytowa

Gość aafisia fisia
nie o katechizmie , z resztą mnie katechizm nie interesuje i nie dotyczy więc akurat z tym do mnie nie wyskakuj:) ale jest w zborze taka brązowa o prowadzeniu rozmów...

Gość wieśkaaa
"warto chwilę pomyśleć, by zrozumieć, że gdyby nie liczni bohaterscy żołnierze (także wyprawiani na wojnę przez kapłanów różnych religii) to Hitler, pewnie wymordowałby wszystkich ŚJ, przynajmniej dotyczy to Europy Zachodniej" dokładnie :) ŚW są przeciwni służbie w wojsku, w policji. Ale jak się im dzieje krzywda, jak zostaną napadnięci to gdzie szukają pomocy? Czy przypadkiem nie zgłaszają się ze skargą na Policję? Dostrzegam w tym hipokryzję :O

Gość aafisia fisia
takie właśnie kończę, jest popyt, jest zapotrzebowanie, lekarze zawsze są potrzebni...

Gość oj nIlo Nilo
Kazdy wie ze Sj sa szkoleni do rozmów. Ze przechodza "pranie mozgów", ze nie moga miec własnego zdania wiec nie wyskakuj z katechizmem bo nastawiasz sie na smiesznosc

Gość aafisia fisia
czy pranie mózgów, to ja bym nie powiedziała, bo w końcu człowiek ma własny umysł i może wszystko interpretować po swojemu... ale też prawda, że wsród ŚJ ale i u Katolików z resztą też , nie ma za bardzo możliwości własnej interpretacji, tyle że u Katolikow, Prawosławnych i innych Chrześcijan nikt nikogo za wolnomyślicielstwo nie wyklucza z grona współwyznawców ...ani nie neguje

Gość aafisia fisia
nie ta , na pewno nie, ale no nie pamiętam, Swiadkowie wiedzą, o jaką mi chodzi, bo raczej każdy z niej korzysta, tylko, że w przeciwieństwie do mnie traktują to jako źródło wskazówek

Gość ettore bugatti
wiem, że nie ta, bo to jakiś opis nieszczęść doznanych od ŚJ

Gość aafisia fisia
już mam, "Prowadzenie rozmów na podstawie pism"

Gość aafisia fisia
ale i Katolicy też rożne wyrządzali, no bo w końcu ludzie to ludzie bez względu na wyznanie... dlatego nikt nie powinien ani się wywyższać ani innych potępiać...Amen. :)

Gość nilo1
nie ma ===chyba=== religii która nie byłaby szkolona w swoim wyznaniu??? więc w czym problem???==i