Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

Go艣膰 dziolcha
nie bede sie juz wypowiadac. wyrazilam moja opienie. pomimo ze jestem dorosla kobieta nie polubie ich i bede potepiac "ta religie". kiedy mialam pierwsza komunie moja babcia niestety na nia nie przyszla bo ona do kosciola nie chodzi. wiec wybaczcie ale mam prawo ich nie lubic i nie musze sie z tym kryc, a kiedy widze te siostrzyczki czy braciszkow w poblizu az cos mi sie robi na ich widok. uwazam ze sa to ludzie wyrachowani, dobrze wiedzacy co robia i szukajacych slabych punktow w psychice czlowieka. ot tyle na temat, na szczescie na swiecie jest wolnosc slowa i osoby ktore mysla podobnie jak ja moge podzielic sie opinia z innymi. ps. kazdemu ktory chce zobaczyc jacy smieszni to sa ludzie jak potrafia zrobic posmiewisko nawet z takiej rzeczy jak pogrzeb radze poszukac w necie jakis filmikow.....moja rodzina takiego wstydu sie nie najdala pewnie cale zycie ja 4 miesiace temu na pogrzebie dziadka ( byl katolikiem ale babcia sie uparla na jehowych pogrzeb) kiedy biedni grabarze stali i patrzyli jak swninia grzmotu co sie tam wyprawia

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dziolcha
nie bede sie juz wypowiadac. wyrazilam moja opienie. pomimo ze jestem dorosla kobieta nie polubie ich i bede potepiac "ta religie". kiedy mialam pierwsza komunie moja babcia niestety na nia nie przyszla bo ona do kosciola nie chodzi. wiec wybaczcie ale mam prawo ich nie lubic i nie musze sie z tym kryc, a kiedy widze te siostrzyczki czy braciszkow w poblizu az cos mi sie robi na ich widok. uwazam ze sa to ludzie wyrachowani, dobrze wiedzacy co robia i szukajacych slabych punktow w psychice czlowieka. ot tyle na temat, na szczescie na swiecie jest wolnosc slowa i osoby ktore mysla podobnie jak ja moge podzielic sie opinia z innymi. ps. kazdemu ktory chce zobaczyc jacy smieszni to sa ludzie jak potrafia zrobic posmiewisko nawet z takiej rzeczy jak pogrzeb radze poszukac w necie jakis filmikow.....moja rodzina takiego wstydu sie nie najdala pewnie cale zycie ja 4 miesiace temu na pogrzebie dziadka ( byl katolikiem ale babcia sie uparla na jehowych pogrzeb) kiedy biedni grabarze stali i patrzyli jak swninia grzmotu co sie tam wyprawia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziolcha
jestem dorosla kobieta nie polubie ich i bede potepiac "ta religie". kiedy mialam pierwsza komunie moja babcia niestety na nia nie przyszla bo ona do kosciola nie chodzi. wiec wybaczcie ale mam prawo ich nie lubic i nie musze sie z tym kryc, a kiedy widze te siostrzyczki czy braciszkow w poblizu az cos mi sie robi na ich widok. uwazam ze sa to ludzie wyrachowani, dobrze wiedzacy co robia i szukajacych slabych punktow w psychice czlowieka. ot tyle na temat, na szczescie na swiecie jest wolnosc slowa i osoby ktore mysla podobnie jak ja moge podzielic sie opinia z innymi. ps. kazdemu ktory chce zobaczyc jacy smieszni to sa ludzie jak potrafia zrobic posmiewisko nawet z takiej rzeczy jak pogrzeb radze poszukac w necie jakis filmikow.....moja rodzina takiego wstydu sie nie najdala pewnie cale zycie ja 4 miesiace temu na pogrzebie dziadka ( byl katolikiem ale babcia sie uparla na jehowych pogrzeb) kiedy biedni grabarze stali i patrzyli jak swninia grzmotu co sie tam wyprawia

Udost臋pnij ten post

nie chodzi mi o sam膮 organizacje 艣wiadk贸w tylko o prawde jak膮 g艂osz膮 bo niestety maj膮 racje i ja sie z nimi zgadzam Nie maj膮 racji, niestety. Widz臋, 偶e bardzo w to wierzysz, ale w religii 艣wiadkow Jehowy jest duzo przeklama艅 i zmyslonych przez tzw. niewolnika wiernego i rozumnego r贸znych dogmatow, ktore nie maj膮 uzasadnienia w Biblii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oooo14 lat
dziolcha twoja babcia jest doros艂a kobieta i wie co robi ! I ty wmawiaj膮c Jej 偶e ta religia jest najgorsza itp. sama dzia艂asz na jej psychike a my wcale takich 偶eczy o innych religiach niem贸wimy ! Idziesz do komuni a nawet pewnie niewiesz po co to - jak ma艂e jeszcze dziecko m艣la艂a艣 o prezentach wiem bo moje kuzynki nieb臋d膮ce 艢J m贸wi艂y mi :) I powinna艣 by膰 dumna ze swej babci 偶e w podesz艂ym wieku jest tak wytrwa艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Boanerges
Tak to prawda, 偶e 艣wiadkowie z tego kasy nie maj膮. Ale to mity. A co do nauki 艣wiadk贸w 偶e m.in. katolicy to sekciarze to prosz臋 bardzoco znale藕膰 mo偶na w publikacjach 艣wiadk贸w: "Wi臋kszo艣膰 religiant贸w wie o roszczeniach rzymsko-katolickiej sekty, 偶e jest ona prawdziwym ko艣cio艂em, zbudowanym na apostole Piotrze..." ("Religia zbiera wicher" 1945 s.47 [ang. ed. 1944]). "Jednak historia wskazuje na to, 偶e sekta rzymskokatolicka datuje si臋 w rzeczywisto艣ci nie wcze艣niej ni偶 od 312 roku po Chr." (Stra偶nica Nr 14, 1961 s.2). "Papie偶 Jan XXIII, g艂owa najpot臋偶niejszej sekty (od艂amu) chrze艣cija艅stwa, kt贸re z kolei jest najbardziej wp艂ywow膮 cz臋艣ci膮 sk艂adow膮 Babilonu Wielkiego" (Stra偶nica Nr 17, 1968 s.9). "Przytoczmy teraz informacj臋 (...) The Catholic Encyclopedia (...) co o ceremonii chrztu twierdzi sekta katolicka" (Stra偶nica Rok XCII Nr 12 s.2). "Wszystkie by艂y na pocz膮tku od艂amami, sektami. Dotyczy to tak偶e ko艣cio艂a rzymskokatolickiego, kt贸ry ma si臋 za najstarszy!" (Stra偶nica Rok CV Nr 9 s.4). "Kiedy w roku 1918 od domu Bo偶ego rozpocz膮艂 si臋 s膮d, sekciarski kler chrze艣cija艅stwa (...) nak艂ania艂 katolik贸w i protestant贸w do tego, by si臋 nawzajem mordowali" ("Wspania艂y fina艂 Objawienia bliski!" 1993 s.35). ;-) Co do oznakowania 艣wiadk贸w w obozach koncentracyjnych... to co z tego? Czy jako艣 z tego powodu innym mniej z艂ego si臋 dzia艂o? Czy Polacy katolicy, ewangelicy prawos艂awni kieruj膮c si臋 naukami Chrystusa ukrywaj膮c 呕yd贸w i b臋d膮c z艂apanymi gineli czy mniej cierpieli za wiar臋 ni偶 艣wiadkowie Jehowy? Bo tamci dostali tr贸jk膮ty? Sory ale to parodia z milion贸w kt贸rzy cierpieli na rzecz 2 tysi臋cy 艣wiadk贸w a w dodatku z tego mo偶e 1/3 mia艂a te fioletowe tr贸jk膮ty bo reszta mia艂a nieraz czerwone - poczytaj na oficjalnej stronie Muzeum Auschwiz-Birkenau. A ko艅cz膮c o tym przypomne, 偶e Ci 艣wiadkowie Jehowy uwa偶ali 偶e 呕ydzi s艂usznie gin膮 w obozach 艣mierci... Tak cierpieli za wiar臋, ale nie wiem co to by艂a za wiara, bo nie musieli si臋 wyrzeka膰 Boga gdy偶 deklaracja jak膮 mieli podpisa膰 by wyj艣膰 z oboz贸w m贸wi艂a by odrzegna膰 si臋 od Towarzystwa Straznica i nic poza tym... (sic!)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Boanerges
g. w. a to do mnie?

Udost臋pnij ten post

przedewszystkim jehowi to nie religia ale sekta.Temu tam od kupy chcialbym zadac pytanie:czy tobie nic nie mowi fakt przepowiadania przez jehowych konca swiata juz chyba z 50 razy?Nadal uwazasz ze nie ma tam przeklaman?Przeciez wy macie tzw biblie,ktora tak de facto Biblia nie jest,poniewaz sami w sposob dowolny interpretujecie oryginalne Slowo Boze- Pismo Swiete.ponadto,dlaczego tak trudno wystapic z sekty jehowych i dlaczego tych ktorzy to robia mimo wszystko spotykla zemsta z waszej strony?Odpowiedz mi na te pytania.

Udost臋pnij ten post

Kosciol Katolicki jest Kosciolem,a nie sekta jak twierdzicie wy-jehowi.Odwrotnie niz twoje brednie--- Boanerges ---dlaczego katolicy sa Kosciolem?Poniewaz Kosciol Katolicki zostal zalozony przez Jezusa Chrystusa wtedy,gdy Chrystus zapytal sie go:Piotrze,czy ty mnie kochasz?Zapytal go po trzykroc i pozniej powiedzial:Piotrze,tys jest Opoka.Na tej opoce zbuduje Kosciol moj,a bramy piekielne go nie przemoga.Jest to wyraznie napisane w Biblii.Wy-jehowi oczywiscie ten fragment z Pisma Swietego (podobnie jak i wiele innych),wyrzuciliscie,sami siebie stawiajac na miejscu Kosciola Chrystusowego.Ponadto Kosciol Katolicki jest Swiety-wlasnie z tego powodu,jest powszechny i jest apostolski.To sa wlasnie cech KOSCIOLA.A sekty takie jak wy nie posiadaja zadnego z tych przymiotow.Jestescie najwieksza sekta .To fakt.

Udost臋pnij ten post

Papiez jest nie tylko swiety,ale posiada charyzmat nieomylnosci w kwestii wiary.-moj jehowy.....

Udost臋pnij ten post

Specjalisto od kupy---sam klamiesz twierdzac,ze jehowi nie przepowiadali konca swiata.Przepowiadaliscie to juz chyba wiecej niz 50 razy.Byliscie tego pewni.Sam czytalem wielokrotnie to w tej waszej Straznicy.Myslisz,ze tylko jehowi czytaja to?Ja czytam niweraz po to,zeby poznac wasze poglady,wierzenia itd.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Boanerges
"w tamtych czasach wiaza艂o sie to z zakazem g艂oszenia moja kochana bo organizacji nie by艂o !!! swiadkowie musieli podpisywac ze nie beda rozpowszechniac tego co sie nauczyli" W innych wyznaniach r贸wniez je艣li chcieli g艂osi膰, naucza膰 czy prowadzi膰 inna dzia艂alno艣膰 chrze艣cija艅sk膮 r贸wnie偶 byli prze艣ladowani i czym to si臋 r贸偶ni od 艣wiadk贸w? Tr贸jkatem? (sic!) 2Kor 13:12 bp Pozdr贸wcie jedni drugich 艣wi臋tym poca艂unkiem. Pozdrawiaj膮 was wszyscy 艣wi臋ci. Ef 1:4 bp W Nim wybra艂 nas przed stworzeniem 艣wiata, aby艣my byli 艣wi臋ci i nieskalani w Jego obecno艣ci, w mi艂o艣ci. Flp 4:22 bp Pozdrawiaj膮 was wszyscy 艣wi臋ci, zw艂aszcza ci z domu Cezara. Hbr 3:1 bp Przeto, 艣wi臋ci bracia, uczestnicy niebieskiego powo艂ania, rozwa偶cie, 偶e Jezus, aposto艂 i arcykap艂an naszego wyznania, 2P 3:11 bw Skoro to wszystko ma ulec zag艂adzie, jakimi偶 powinni艣cie by膰 wy w 艣wi臋tym post臋powaniu i w pobo偶no艣ci, I jestem facetem. ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Boanerges
Widz臋 偶e koledzy chc膮 si臋 obrzuca膰 b艂otem nawzajem? ;-) No c贸偶 po owocach ich poznacie...

Udost臋pnij ten post

do--- Boanerges ---po co cytujesz ta swoja przekrecona ksiazke,ktora wy nazywacie biblia?Itak nikt tego nie czyta.Po co mamy czytac twoje klamstwa jehowe?Ja mam prawdziwa Biblie przetlumaczona z greki.Biblie tysiaclecia.To jest prawdziwe Pismo Swiete.Czytam.A jakze.Czytam nieraz wasza straznice po to,zebym mogl wam pozniej powiedziec gdzie klamiecie,co macie zmyslone wedlug czyjegos widzimisie itd.Tam wyzej napisalem jakie sa trzy cech Kosciola-katolickiego.Powtarzam jeszcze raz:wy nie macie zadnej z nich.Natomiast tez wiem,ze dajecie datki i to nie male dla waszych goru.

Udost臋pnij ten post

22:58 gowno wiecie przeczytaj sobie moje poprzednie posty na 3 ostatnich stronach bo juz mi sie g艂upkom odpowiadac nie chce na to samo myslcie co chcecie zobaczymy !!! a co do konca swiata do zaden swiadek tego konca nie zapowiadal bo tego nie wie jest w biblii tylko napisane ze nie przeminie to pokolenia zanim to sie stanie ma na mysli pokolenie roku 1914 pokolenie ma lat 120 wiec wasz koniec juz blisko ( moj tez Oj nie znasz sie na religii 艣wiadkow Jehowy. Dogmat o pokoleniu, ktore nie przeminie nie jest ju偶 aktualny bo to pokolenie jest juz na wymarciu, a musi sie spe艂nic jeszcze wiele przepowiedni, chocby ta o gloszeniu ewangelii po ca艂ej zamieszka艂ej ziemi. Nie jeste艣 na bie偶膮co. :)

Udost臋pnij ten post

Prosze bardzo:odejscie Anglikow(wpierw)od Kosciola katolickiego nastapilo za krola Henryka VIII-1491-1547.Otoz koles ten mial szesc zon.Za kazdym razem pozbywal sie poprzedniczki,po to zeby sie ozenic z nastepna.Wystepowal przy tym do Papieza o zgode na powtorny ozenek>papiez sie zgadzal,az do chyba trzeciej z kolei .Powiedzial wtedy-nie.Henryk VIII obrazil sie na niego o postanowil sam siebie obwolac glowa Kosciola.Nazwal ten Kosciol -anglikanskim.Podobnie bylo z prawoslawiem.Car nie mogl zniesc dzielenia sie wladza z papiezem.Sam siebie obwolal glowa Kosciola-prawoslawnego.

Udost臋pnij ten post

wattcher Kosciol Katolicki jest Kosciolem,a nie sekta jak twierdzicie wy-jehowi.Odwrotnie niz twoje brednie--- Boanerges ---dlaczego katolicy sa Kosciolem?Poniewaz Kosciol Katolicki zostal zalozony przez Jezusa Chrystusa wtedy,gdy Chrystus zapytal sie go iotrze,czy ty mnie kochasz?Zapytal go po trzykroc i pozniej powiedzial iotrze,tys jest Opoka.Na tej opoce zbuduje Kosciol moj,a bramy piekielne go nie przemoga.Jest to wyraznie napisane w Biblii.Wy-jehowi oczywiscie ten fragment z Pisma Swietego (podobnie jak i wiele innych),wyrzuciliscie,sami siebie stawiajac na miejscu Kosciola Chrystusowego... Nie jest prawd膮, 偶e w Przekladzie Nowego 艢wiata usunieto werset o Piotrze i opoce. Nie zmyslaj wattcher.

Udost臋pnij ten post

gowno wiecie ewangelia jest g艂oszona po ca艂ej ziemi w tym momencie i coraz blizej do uswiadomienia sobie przez ludzi ze wszystkiemu winne sa religie upadaja koscioly we francji belgii wszystko zmierza do proroctwa Ewangelia nie jest jeszcze gloszona po ca艂ej ziemi. Nie jest gloszona np. w krajach arabskich. W Chinach je艣li to na bardzo ma艂a skal臋 i to raczej przez katolikow a nie sJ.

Udost臋pnij ten post

Ulasia---skoro jehowi twierdza,ze Kosciol katolicki nie jest Kosciolem,a sekta,to nie wyobrazam sobie,zebyscie mieli napisany,zachowany ten cytat slow Chrystusa w tej ksiedze ktora nazywacie biblia i trwali w takim klamstwie.Wiem,ze macie od jakiegos czasu swoja ksiege,ktora nazywacie biblia.Ponadto,co za bradnie,ze Kosciol katolicki powstal 200 czy trzysta lat n.e.?Nie widzicie juz tu klamstwa?Ponadto nikt z jehowych nie odpowiedzial mi na moje pytania.To tez symptomatyczne dla was.Niewygodne rzeczy prubujecie przemilczec....

Udost臋pnij ten post

Ewangelicy to protestanci,nazywani tak od XVI w.Sa to luteranie i kalwinisci.Kosciol ten powstal w tamtym czasie na skutek protestow Marcina Lutera i Kalwina.Ewangelicy zostali zarejestrowani w 1653.Nazwe swa przyjeli po to,zeby pokazac swoje oparcie w Biblii,a szczegolnie w Ewangelii jako Slowie Objawionym.Jeszcze jakis egzamin z historii?

Udost臋pnij ten post

Sama specjalistko od kupy nie chcesz sie powtarzac,a mnie kazesz/A moze poczytaj moje posty?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Boanerges
Ale 艂adnie si臋 nawzajem wyzywacie ;-) Szkoda tylko 偶e prawie zero konkret贸w.

Udost臋pnij ten post

Okre艣lenie \"Jehowa\" jest b艂臋dn膮 wersj膮 imienia Jahwe. Ten b艂膮d wykazuj膮 filologowie. M贸wi膮 oni, 偶e pod tetragram hebr. JHWH, 偶ydowscy masoreci dopisali znaki samog艂oskowe wzi臋te z imienia Bo偶ego Adonaj tzn. Pan lub Elohim tzn. B贸g. Przez szacunek (ze strachu przed niegodnym wymawianiem) dla imienia Bo偶ego 呕ydzi zast臋pczo stosowali w miejscach wyst臋powania w Biblii JHWH imiona Adonaj i Elohim. Inni nie zrozumieli intencji masoret贸w i zacz臋li nieprawid艂owo odczytywa膰 tetragram (broszura 艢J \"Imi臋 Bo偶e...\" s.8). Stra偶nica Rok CI Nr 21 s.5 to przyznaje: \"Imi臋 Bo偶e w postaci \'Jahwe\' (czasami \'Jahue\') stanowi po prostu pr贸b臋 wyra偶enia go w spos贸b bli偶szy pierwotnej hebrajszczy藕nie. (...) W ci膮gu wiek贸w zatraci艂a si臋 prawid艂owa hebrajska wymowa imienia Bo偶ego. Tote偶 nie ma pewno艣ci, jakich samog艂osek nale偶a艂oby u偶y膰 dla jego dope艂nienia. Przez po艂膮czenie tetragramu ze znakami samog艂oskowymi dw贸ch s艂贸w hebrajskich: Adonaj (Pan) oraz Elohim (B贸g), powsta艂a wymowa Jehowah. (...) Niemniej wielu znawc贸w j臋zyka hebrajskiego twierdzi, 偶e bardziej poprawna jest forma \'Jahwe\'.\".

Udost臋pnij ten post

Aposto艂owie pisz膮cy listy nazywaj膮 Boga \"Ojcem\", nie wspominaj膮c okre艣lenia \"Jehowa\". Pawe艂 - \"Dlatego zginam kolana moje przed Ojcem\" Ef 3:14 Piotr - \"Je偶eli bowiem Ojcem nazywacie Tego\" 1P 1:17 Jakub - \"Przy Jego pomocy wielbimy Boga i Ojca\" Jk 3:9 Jan - \"艁aska, mi艂osierdzie i pok贸j Boga Ojca\" 2J 3 Juda - \"kt贸rzy s膮 powo艂ani, umi艂owani w Bogu Ojcu\" Jud 1 Szczepan omawiaj膮c objawienie si臋 Boga Moj偶eszowi pomija spraw臋 imienia Jahwe (Dz 7:30-36). Mo偶e 艢J upieraj膮 si臋 przy formie Jehowa (zamiast Jahwe) dlatego, 偶e musieliby zmienia膰 po raz kolejny nazw臋 swej organizacji oraz p贸j艣膰 na kompromis i przyj膮膰 od fa艂szywych wg nich religii w艂a艣ciwe imi臋 Boga.

Udost臋pnij ten post

Ucz膮, 偶e u偶ywane przez chrze艣cijan okre艣lenia Boga nie s膮 Jego imionami, kt贸re wy艂膮cznie brzmi \"Jehowa\". Odpowied藕. Na ten zarzut odpowiada Biblia: Iz 63:16 - \"...Odkupiciel nasz to Twe imi臋 odwieczne\"; Am 5:27 - \"m贸wi Jahwe, B贸g Zast臋p贸w to imi臋 Jego\"; Iz 57:15 - \"...kt贸rego stolica jest wieczna, a imi臋 艢wi臋ty\"; 1P 4:16 - \"...niech wychwala Boga w Tym imieniu\"; Ef 3:14n. - \"przed Ojcem od kt贸rego bierze swe imi臋 wszelkie ojcostwo\" (ks.D膮br., NP); Hbr 11:16 - \"Dlatego B贸g nie wstydzi si臋 nosi膰 imienia ich Boga\" tzn. Boga Abrahama, Boga Izaaka, Boga Jakuba por. Mt 22:32. Wj 34:14 - \"...bo Jahwe ma na imi臋 Zazdrosny...\"; Wj 3:13n. - \"jakie jest Jego imi臋 (...) odpowiedzia艂 B贸g Moj偶eszowi: Jestem, Kt贸ry Jestem.\"; Pnp 1:3 - \"olejek rozlany - imi臋 Twe\" - alegoria stosowana do Jahwe lub Chrystusa. 艢J ucz膮 te偶, 偶e okre艣lenie \"Pan B贸g\" nie jest biblijne. Upieraj膮 si臋 przy imieniu ze ST tzn. Jahwe B贸g lub Jahwe Pan. Tymczasem nawet w ST istnieje tytu艂 \"Pan B贸g\" (np. Dn 9:3n., 9, 15, Ps 90:17, 35:23, 38:16, 54:6, 86:12, 15 i ksi臋gi deuterokanoniczne). Wyst臋puje on te偶 w NT (np. Ap 21:22, 22:5). Niestety Stra偶nica czu艂a si臋 upowa偶niona do zmiany na Jehowa B贸g w ca艂ej Biblii, we wszystkich miejscach. Ucz膮, 偶e poniewa偶 kopie Septuaginty z IVw. po Chr., kt贸rych u偶ywa艂 Ko艣ci贸艂, nie posiadaj膮 imienia Jahwe, a posiadaj膮 je pewne fragm. z okresu IIw. przed Chr. - Iw. po Chr., tzn. 偶e katolicy zwani przez nich odst臋pczym chrze艣cija艅stwem dokonali jego usuni臋cia. To samo zrobili oni rzekomo z imieniem Jahwe w NT (\"Imi臋 Bo偶e...\" s.24-6). Odpowied藕. W poni偶szej tabelce przedstawiam dwa rodzaje r贸wnie starych r臋kopis贸w Septuaginty. Pierwsze, z imieniem Jahwe, na kt贸rych wzorowali si臋 p贸藕niej pisz膮cy po grecku rabini Akwila (IIw. po Chr.) i Symmach (II/IIIw. po Chr.). Drugie, z greckim imieniem Kyrios (Pan), z jakich korzystali chrze艣cijanie i kt贸re przepisywali przez wieki. O tych r臋kopisach Stra偶nica z wiadomych wzgl臋d贸w milczy. R臋kopisy z imieniem Jahwe (Jao, JHWH) podane przez angielsk膮 Bibli臋 艢J z przypisami (s.1563-4) . R臋kopisy bez imienia Jahwe, a z tytu艂em Kyrios, pomini臋te przez Stra偶nic臋 . Fuad 266 - II lub Iw. przed Chr. Greek papirus 458 - IIw. przed Chr. 4QLXXLev b - Iw. przed Chr. 4QLXXLev a - Iw. przed Chr. Pergaminy z Nachal Cheber - Iw. po Chr. 4QLXXNum - Iw. przed Chr. Papirus Oxyrhynchos - IIw. po Chr. 4QLXXDeut - Iw. przed Chr. Wida膰 wi臋c, 偶e najstarszy zachowany papirus grecki zawiera imi臋 Kyrios, a w NT, w kt贸rym cytowana jest taka Septuaginta nigdy nie by艂o hebr. imienia Jahwe. Potwierdza to te偶 to, 偶e i w manuskryptach Septuaginty, w kt贸rych by艂 tetragram, odczytywano go jako Kyrios. Nigdy wi臋c, z tekstu greckiego Biblii chrze艣cijanie nie usun臋li imienia Jahwe (por. pkt 11.3.2). Patrz \"B艂臋dy doktryny 艢wiadk贸w Jehowy. Analiza krytyczna Chrze艣cija艅skich Pism Greckich w Przek艂adzie Nowego 艢wiata\" R.H.Countess s.38 i 50 (o Greek papirus 458 i 4QLXXLev a ); \"Wst臋p Og贸lny do Pisma 艢wi臋tego\" Ks.J.Homerski, Pozna艅-Warszawa 1973; \"Wprowadzenie do Literatury Mi臋dzytestamentalnej\" Ks.S.M臋dala CM, Krak贸w 1994., gdzie podano literatur臋 obcoj臋zyczn膮 omawiaj膮c膮 najstarsze papirusy. Por. \"Najwi臋ksze oszustwa i proroctwa 艢wiadk贸w Jehowy\" C.Podolski rozdz. \'Oszustwo z imieniem Bo偶ym\'.

Udost臋pnij ten post

RODOW脫D 艢WIADK脫W JEHOWY 1.1. Sympatycy 艢J, zapoznaj膮c si臋 z histori膮 i naukami Towarzystwa Stra偶nica powinni zastosowa膰 si臋 do rady, kt贸rej ono udziela: \"Musimy zbada膰 nie tylko to, w co sami wierzymy, lecz tak偶e to, czego naucza wyznanie, do kt贸rego nale偶ymy. Czy jego nauki s膮 ca艂kowicie zgodne ze S艂owem Bo偶ym, czy te偶 oparte na tradycjach ludzkich? Je偶eli mi艂ujemy prawd臋, to nie b臋dziemy si臋 obawia膰 takiego sprawdzenia.\" (\"Prawda, kt贸ra prowadzi...\" rozdz.2 par.5). 1844 - Baptysta W.Miller (1782-1849) og艂asza na ten rok powr贸t Jezusa. P贸藕niej jego \"uczennica\" E.H.White (ur.1827), za艂o偶ycielka (prorokini) Ko艣cio艂a Adwentyst贸w Dnia Si贸dmego naucza na podst. swych wizji, 偶e zna \"dzie艅 i godzin臋\" ponownego przyj艣cia Chrystusa (\"Do艣wiadczenia i widzenia\" E.H.White s.11, ed. pol. 1935). Uczy te偶, 偶e za jej 偶ycia ( 1915) nast膮pi zmartwychwstanie umar艂ych i 偶e b臋dzie zabrana wraz z nimi do nieba: \"Gdy 144.000 pozna艂o swych przyjaci贸艂, kt贸rych im 艣mier膰 zabra艂a, zawo艂ali: \'Alleluja\' i w tym momencie byli艣my przemienieni i podj臋ci wraz z nimi w powietrze na spotkanie Pana\" (s.12). M贸wi te偶 o kwestii \"kilku miesi臋cy\" (s.52). Inni adwenty艣ci (wiele sekt) g艂osz膮, 偶e Chrystus powr贸ci w 1873 lub 1874r. (Barbour, Paton, Wendel) \"Wykwalifikowani...\" rozdz. \'Nowo偶ytna historia 艢wiadk贸w Jehowy\' s.44; por. \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.132, 62. 1852 - Rodzi si臋 w USA w rodzinie prezbiteria艅skiej C.T.Russell (rodow贸d szkocko-irlandzki). Pracuje jako subiekt w sklepie ojca, kt贸ry handluje odzie偶膮 m臋sk膮. Maj膮c 11 lat staje si臋 jego wsp贸lnikiem. Zmienia wyznania religijne. Staje si臋 kongregacjonalist膮, dzia艂aczem YMCA, niewierz膮cym (interesowa艂 si臋 te偶 religiami Wschodu) i od 1868 sympatykiem adwentyst贸w z \"Ruchu Okrzyku P贸艂nocy\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.42-3, 122; \"Dokonana Tajemnica\" s.60; por. \"Wykwalifikowani...\" rozdz. \'Nowo偶ytna historia 艢wiadk贸w Jehowy\' s.45). 1870 - Zaczyna wraz z pi臋cioma osobami samodzielnie interpretowa膰 Bibli臋 (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.44). \"Prywatnie przyznawa艂, 偶e wierzy艂, i偶 go B贸g powo艂a艂 od urodzenia\" (\"Dokonana Tajemnica\" s.59). Uczono te偶 o nim: \"B贸g powo艂a艂 Jezusa (Dawida), umi艂owanego (...) i Pastora Russella jako wiernego i m膮drego pasterza, kt贸ryby bra艂 ze spichlerza Biblijnego prawdy nowe i stare i nimi karmi艂 owce\" (j/w. s.624), \"Cz艂owiek z wysokim czo艂em, jakie mia艂 Pastor Russell, jest nadzwyczaj inteligentnym\" (j/w. s.426). \"Brat Russell 艣wietnie sobie radzi艂 zar贸wno w sprawach duchowych, jak i handlowych...\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.575). 1874 - Doznaje zawodu. Oczekiwany (w pa藕dzierniku) przez niego Chrystus nie przyszed艂 widzialnie na ziemi臋 (\"Dokonana Tajemnica\" s.61; patrz te偶 1875, 1876, 1928, 1931, 1943). 1875 - Dowiaduje si臋 i naucza, 偶e Jezus ma przyj艣膰 niewidzialnie (\"Walka Armagieddonu\" s.757; \"Co kaznodzieja Russell odpowiada艂...\" s.392-3; \"Dokonana Tajemnica\" s.82; \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.132; por. ang. Stra偶nica [Zion\'s Watch Tower] 1883 s.512-5, gdzie pisz膮, 偶e to poznanie nast膮pi艂o w 1874r. - po zawodzie pa藕dziernika; \"Pojednanie\" s.254 podaje, 偶e \"oko艂o roku 1874, lub na pocz膮tku roku 1875\"). Nie zna jednak daty Jego powrotu (patrz 1876). Bierze t臋 nauk臋 od tych, kt贸rych nazwie p贸藕niej \"Babilonem\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.46-przypis). 1876 - Poznaje N.Barboura (\"Adwenty艣ci Powt贸rnego Przyj艣cia\" [Second Adventists]) i dowiaduje si臋, 偶e Jezus przyszed艂 niewidzialnie na ziemi臋 2 lata wcze艣niej tzn. w 1874r. (\"Dokonana Tajemnica\" s.61; \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.46-7, 133). Nadal jednak uwa偶a (jeszcze przez par臋 lat - mo偶e do 1881r.), 偶e gdy Chrystus w p贸藕niejszej fazie b臋dzie wykonywa艂 s膮d nad ludzko艣ci膮, to b臋dzie widzialny i b臋dzie si臋 p贸藕niej ukazywa艂 ludziom na ziemi (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.132-3). Wyd. z Barbourem pismo \"Zwiastun Poranka\" (do V 1879). P贸藕niej definitywnie rozstaj膮 si臋 (Stra偶nica Nr 1, 1994 s.20-1; \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.47-8, 619). Og艂asza, 偶e w 1914r. zako艅cz膮 si臋 \'czasy pogan\' i \"呕ydzi maj膮 by膰 przywr贸ceni do dawnego stanu, kr贸lestwa poga艅skie maj膮 by膰 rozbite w kawa艂ki \'jak naczynia garncarskie\', a kr贸lestwa tego 艣wiata stan膮 si臋 kr贸lestwami naszego Pana i jego Chrystusa i zostanie wprowadzony wiek s膮du\" (\"Wykwalifikowani...\" rozdz. \'Nowo偶ytna historia 艢wiadk贸w Jehowy\' s.47; por. Stra偶nice: Nr 20, 1990 s.19; Rok XCVI Nr 21 s.16-7; Przebud藕cie si臋! Nr 7, 1995 s.8). Uwa偶a te偶, 偶e zacz臋艂o si臋 (艣wita) z 1874r. szcz臋艣liwe \"1000-lecie\". T膮 pocz膮tkow膮 jego faz臋 nazwa艂 \"Brzaskiem Tysi膮clecia\" (\"Nadszed艂 Czas\" s.41-2, 271). Naucza, 偶e w 1799r. zacz臋艂y si臋 \'czasy ostateczne\' (\"Przyjd藕 Kr贸lestwo Twoje\" s.17). Pogl膮d ten odrzucono pod koniec lat dwudziestych na korzy艣膰 1874 i p贸藕niej 1914r. 1877 - Wyd. pierwsz膮 ang. broszur臋 pt. \"Cel i spos贸b powrotu naszego Pana\" i wsp贸lnie z Barbourem ksi膮偶k臋 pt. \"Trzy 艣wiaty i 偶niwo tego 艣wiata\", w kt贸rej nauczaj膮, 偶e Jezus powr贸ci艂 w 1874r. (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.47). 1878 - Spodziewa si臋 wraz ze swymi sympatykami zabrania do nieba (ang. Stra偶nica [Zion\'s Watch Tower] 15 VII 1906; \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.632). P贸藕niej stwierdza, 偶e w tym roku zacz臋艂o si臋 niewidzialne zmartwychwstanie klasy niebia艅skiej (j/w. s.632). 1879 - Zaczyna od lipca wyd. miesi臋cznik (patrz 1892) \"Stra偶nica Syjo艅ska i Zwiastun Obecno艣ci Chrystusa\" (tylko po angielsku - 6 tys. egz.; patrz te偶 1909) \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.48. 呕eni si臋 z Mari膮 F.Ackley. 1880 - \"Przynajmniej od roku 1880 (...) czciciele Jehowy nie obchodz膮 ju偶 Wieczerzy Pa艅skiej jak nominalne chrze艣cija艅stwo wielokrotnie w ci膮gu roku, lecz tylko dnia 14 Nisana po zachodzie s艂o艅ca\" (Stra偶nica Rok XCVII Nr 3 s.20 por. \"B膮d藕 wola Twoja...\" rozdz.7 par.17). Patrz \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.242, gdzie m贸wi膮 o ok.1876r. 1881 - Zak艂ada w Pittsburgu organizacj臋 \"Stra偶nica Syjo艅ska Towarzystwo Traktatowe\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.718; patrz te偶 1884, 1896, 1909, 1913, 1955). Zako艅czy膰 si臋 mia艂o definitywnie powo艂ywanie do klasy niebia艅skiej (ang. Stra偶nica [Zion\'s Watch Tower] X/XI 1881 s.3; \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.632). Spodziewa si臋 zn贸w zabrania do nieba (ang. Stra偶nice: [The Watch Tower] 15 IX 1915 s.285-6). 1882 - Przyjmuje tytu艂 i przydomek \"Pastor\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.54). 1884 - Rejestruje organizacj臋 \"Stra偶nica Syjo艅ska Towarzystwo Traktatowe\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.718; patrz te偶 1881, 1896, 1909, 1913, 1955). 1886 - Wyd. tzw. I Tom, tzn. \"Boski Plan Wiek贸w\" (ed. pol. 1907) z cyklu \"Wyk艂ady Pisma 艢wi臋tego\" (Tomy II-VI wyd. w latach 1889-1904, tytu艂y ich patrz \"Bibliografia\"; por. 1917) \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.53-przypis. Naucza w nim, 偶e piramida Cheopsa, kt贸r膮 zwano do 1928r. \"Bibli膮 w Kamieniu\" potwierdza r贸偶ne jego wyliczenia i koncepcje (por. \"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.201, 162-ilustracja; Stra偶nica Nr 1, 2000 s.9-10) patrz 1928. Prorokuje te偶 w nim (s.300), 偶e pojawi膮 si臋 w przysz艂o艣ci przeciwnicy krzy偶a (patrz 1936). Uczy, 偶e po zmartwychwstaniu dla niekt贸rych, \"Kar膮 jego b臋dzie tak膮, 偶e kiedy powstanie z grobu w czasie restytucji, b臋dzie musia艂 przeczyta膰 siedem tom贸w Wyk艂ad贸w Pisma 艢w., aby ca艂a sprawa wyja艣ni艂a si臋 w jego umy艣le\" (\"Dokonana Tajemnica\" s.403) por. 1928. 1891 - Odbywa pierwsz膮 podr贸偶 do Europy (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.406). Na ok艂adce Stra偶nicy umieszcza krzy偶 (wraz z koron膮), kt贸ry b臋dzie widnie膰 na niej a偶 do 1931r. (j/w. s.200). Organizuje pierwszy walny zjazd (j/w. s.719). 1892 - Zmienia Stra偶nic臋 w p贸艂miesi臋cznik (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.724). 1893 - Sugeruje, 偶e \'wielka burza\' mo偶e nast膮pi膰 za 12 lub 14 lat tzn. w 1905 lub 1907r. (Jehovah\'s Witnesses in the Divine Purpose s.52). 1894 - Wprowadza funkcj臋 pielgrzyma wyg艂aszaj膮cego odczyty publiczne i zak艂adaj膮cego pierwsze zbory, zwane wtedy klasami biblijnymi (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.222, 719, 206 i 223-przypis, gdzie opisano ewolucj臋 tej funkcji). 1895 - Wprowadza w zborach funkcj臋 starszych (nadzorc贸w), wybieranych przez g艂osowanie (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.205-6). 1896 - Zmienia nazw臋 organizacji na \"Stra偶nica Towarzystwo Biblijne i Traktatowe\" (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.603). Patrz te偶 1881, 1884, 1909, 1913, 1955. 1897 - Dziedziczy po zmar艂ym ojcu 300 tys.$. (\"Dokonana Tajemnica\" s.65). 1900 - Otwiera pierwsze zagraniczne biuro Stra偶nicy w Londynie (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.210). 1902 - Otwiera pierwsze na kontynencie europejskim biuro Stra偶nicy w Niemczech w Barmen (\"艢wiadkowie Jehowy g艂osiciele...\" s.210). 1905 - patrz 1893.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 solansz podaj ci膮g dalszy to
mo偶e dotrze do niekt贸rych

Udost臋pnij ten post

wattcher Ulasia---skoro jehowi twierdza,ze Kosciol katolicki nie jest Kosciolem,a sekta,to nie wyobrazam sobie,zebyscie mieli napisany,zachowany ten cytat slow Chrystusa w tej ksiedze ktora nazywacie biblia i trwali w takim klamstwie.Wiem,ze macie od jakiegos czasu swoja ksiege,ktora nazywacie biblia. Wy to znaczy kto? A jednak musisz sobie wyobrazi膰, 偶e w Przekladzie Nowego Swiata werset o ktorym wspominasz - o opoce - jest i ma sie ca艂kiem dobrze. B艂臋d贸w w religii 艣wiadkow Jehowy jest tak duzo, 偶e nie trzeba tu nic zmyslac i zarzuca膰 im cos co nie jest prawd膮. Bo i po co. Co do katolicyzmu to rzeczywi艣cie powsta艂 na gruncie chrze艣cijanstwa w IV w naszej ery i informacje na ten temat znajdziesz w ka偶dym opracowaniu na temat Katolicyzmu. Nie robilabym z tego problemu. Wiele religii powstalo w oparciu o chrze艣cija艅stwo i ich wyznawcy wcale nie czuj膮 sie w zwi膮zku z tym gorsi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Boanerges
Ja bym poprosi艂 jaka to data za艂o偶enia KK ;-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Pogromca
SAMI S臉DZIOWIE NA FORUM! 馃槧 Jak katolik idzie na wojn臋 i zabija niewinnych to jest ok, ale jak 艢wiadek przestrzega prawd Jedynego Stw贸rcy to si臋 czepiacie. To wasze dzieci le偶膮 na 艣mietnikach, wasze dzieci trafiaj膮 do poprawczak贸w, wasi ludzie trafiaj膮 za kratki za gwa艂ty, kradzie偶e i mordy! To wy szerzycie k艂amstwa o przeznaczeniu, paracie si臋 wr贸偶biarstwem, okultyzmem, otwieracie domy publiczne i zabijacie nienarodzone dzieci! JAK 艢MIECIE M脫WI膯, 呕E JESTE艢CIE LEPSI OD INNEGO WYZNANIA! 馃槨

Udost臋pnij ten post