Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

Go艣膰 asek
i co nic nie powiesz?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ktos_taki
a co tu mowic to jest takie gdybanie gdyby kazdy tak myslal jak Ty to nikt by krwi nie przyjmowal a pozatym wiem ze by zyl ten czlowiek gdyby tylko wzial krew

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asek
no ale sk膮d wiesz. moze sie czepiam, ale zawsze wkurza艂o mnie takie gdybanie. 艢J umieraja bo nie bior膮 krwi, ale jak kto艣 przyjmie krew i umrze to nic si e nie sta艂o. o tym nikt nie m贸wi. g艂upie pieprzenie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktos_taki
ale jak nie wiezmiesz to wiadomo ze umrzesz,zawsze szanse sobie trzeba dawac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kto Ci powiedzia艂
偶e jak si臋 nie przyjmie krwi, to si臋 umrze??? Guzik prawda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ktos_taki
wiecie co? to jest jalowa dyskusja co by bylo gdyby babcia miala w膮sy i tak my dydkutujemy a pozatym co do wiary to uwazam ze trzeba wierzyc a nie dociekac kazdy szczegol

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asek
zgadzam sie z przedm贸wc膮. guzik z p臋telk膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asek
znaczy z przedprzedm贸wc膮 ;) je偶eli nie przyjme transfuzji to nie znaczy 偶e maj膮 mi poch贸wek planowa膰. sama gdybasz 偶e gdyby ten ktos z twojej rodziny przyj膮艂 krew to 偶y艂by d艂ugo i szcz臋sliwie, ale nie wiesz tego na pewno.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 echa lae pleciecie
mozna to porownac do tego ze po co ratowac kogos jak i tak nie wiadomo czy przezyje. Moj synek mial bardzo wysoki poziom bilurubiny (nie wiem czy dobrze napisalam) po porodzie mial przetaczana krew. I co mialam mu nie dac szansy, i co mialam pozwolic by jego watroba nie wytrzymala? Zawsze trzeba ratowac zycie, jezeli Pan Bog pozwoli by technika poszla tak daleko i sluszylo ona dobru to czemu z tego rezygnowac. Nie wyobrazma sobie ze moglabym mojemu nowownardzonemu dzieciatku nie pozwolic na transfuzje krwi i na dodtakek by ktos czuwal przy mnie i zan mnie podejmowal decyzje.

Udost臋pnij ten post

To tak samo jak z przeszczepem... Np teraz ta glosna sprawa z poparzona dziewczynka! Lekarze nie wiedzieli, ze sie operacja uda... Baaa... byli pelni obaw. Ale sprobowali, bo probowac trzeba. A nie od razu zakladac, ze NIE... I niestety w wielu przypadkach, gdy ktos stracil duzo krwii (np w wypadku) przetoczenie jej ratuje Mu zycie (tylko i wylacznie to). I jest to sprawa nadrzedna... A teraz juz baaardzo rzadko zdarza sie zakazona krew... Jakby moj brat zaraz po narodzeniu nie mial transfuzji to wiem na 100% ze nie bylony Go teraz. I juz mniejszym zlem jest dla mnie, ze dostal zakazona krew... :( Ale to bylo dawno. Teraz takie rzeczy naleza do rzadkosci :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Blankaa
Anno,gratuluj臋 powodzenia na egzaminie:). tw贸j post niewiele mi rzja艣ni艂-nadal nie pojmuj臋,dlaczego seks przedma艂ze艅ski dwojga kochaj膮cych si臋 ludzi traktujecie jako ci臋zki grzech?Znam przypadek,gdy para m艂odych ludzi w wyniku tego grzechu zostaje wykluczona ze zboru.Ona jest w ciazy,jej rodzice wyrzekaj膮 si臋 c贸rki....Wyobra偶asz sobie jakie to ma konsekwencje dla psychiki tej dziewczyny i jej nienarodzonego dziecka?? Moze lepiej by艂oby zamiast dy偶urowac przy 艂贸偶kach ludzi ,w celu niedopuszczenia do transfuzji krwi,i tym samym przyczynienia sie do 艣mierci cz艂owieka pilnowac m艂odych "maj膮cych sie ku sobie":) Czy biblia tak restrykcyjnie podchodzi do seksu??(mozesz podac cytat?) Nie ustosunkowa艂a艣 sie do moich uwag odnosnie duszy niesmiertelnej,w kt贸rej istnienie nie wiezycie.Jak wobec tego rozumiec s艂owa P.S kt贸re zacytowa艂am? W przeciwie艅stwie do Twojej babci,ja znam wiele ciep艂ych,przepe艂nionych mi艂osci膮 kontakt贸w z duszami zmar艂ych,kt贸re pomagaj膮 bliskim zniesc b贸l i rozpacz po stracie kochanych os贸b.Sama jestem tego najlepszym przyk艂adem.... Na ca艂ym 艣wiecie jest tyle publikacji o doswiadczeniach ludzi kontakt贸w ze zmar艂ymi,ze nie spos贸b w to nie uwierzy膰.... A znane wszystkim do艣wiadczenia os贸b,kt贸re przezy艂y smierc kliniczn膮-tysi膮ce przypadk贸w na ca艂ym 艣wiecie-czy nie s艂yszeli艣cie o tym? A moze nie wolno wam o tym czytac ,bo to grzech??? Anno-jestes inteligentn膮,m艂oda osob膮 i mysle,偶e gdybys tylko chcia艂a,dosz艂abys do zaskakujacych wniosk贸w,w jak wielkim b艂臋dzie tkwi wasza religia. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Blankaa: Zauwazylam, ze na wiekszosc pytan nie dostaje tu odpowiedzi- sa one pomijane milczeniem. Dla tego nie dziw sie, ze czekasz i nic. Skoro nie chcecie odpowiadac na konkretne pytania doktrynalne, to moze opiszecie mi - ciekawskiej - jak wlasciwie wygladaja wasze spotkania? Co na nich robicie? Spiewacie? Modlicie sie (jak?) ? Ile trwa zebranie? Czy nowi sa jakos szczegolnie przyjmowani? Jak to jest ze Straznica? Kto za nia placi? Jak wyglada Sala Krolewstwa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poirytowana cala sytuacja
Zgadzam sie w pelni z Blanka. Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Wydaje mi sie ze religia SJ opiera sie na wykorzystywaniu slabocsi ludzkiej.SJ przychodza do naszych domow, roztaczaja wizje pieknego swiata, zbawienia itp.Wiadome jest , ze jesli mamy akurat problemy, jestesmy na "zyciowym zakrecie", nie mamy sie do kogo zwrocic, to zacznie nas to wcziagac.Czy jesli bylibyscie w ciezkiej sytuacji i zapukalby ktos do waszych drzwi, pokazal piekne ilustracje, zapytal czy chcielibyscie zyc w swiecie bez wojen aby wasze dzieci byly zawsze szczesliwe, oczywiste jest ze byscie sie tym aziteresowali. Zauwazcie ze czlowiek ktory ma poukladane zycie, zna swoja wartosc potrafi o siebie zawalczyc nie wdaje sie nawet w dyskusje ze SJ, natomiast ludzie nekani problemami z ktorym nie za bardzo potrafia sobie poradzic sa bardzo podatni na wplyw SJ. Dlatego uwazam se SJ to sekta. Nie bede zadawla zadnych pytan bo wiem ze zaden SJ mi nie odpowie, jesli sie z czyms nie zgadzacie, albo musielibyscie to przemyslec i dojsc do innych wnioskow niz Straznica, wolicie pozistawiac to bez komentarza.Boicie sie mysles samodzielnie? Nie sadzee ze Bog zabrania nam miec wlasne zdanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ta od pomaranczowych nickow
Jak czytam te brednie to sie wszystkiego odechciewa!to wy macie monopol na zycie co!niedobrze sie robi od tej waszej hipokryzji,obroncy zycia sie znalezli!jak wasze babki swoich synkow na wojny posylaly by dla bzdurnych idei oddawali zycie ,zreszta bzdurnych czy nie egal,ale dla idei to ok,To w waszej religii kobiety maja dylemat czy dokonac aborcji i wiele tych kobiet czyni to,bynajmniej nie sa to kobiety SJ!poniewaz My mamy szacunek do zycia poczetego i temat Niepodlega dyskusji!tak samo sprawa sie ma z paleniem tytoniu,to wy jaracie na calego przy czym wiadomym jest,ze skracacie tym samym zycie,SJ nie pala bo maja szacunek do zycia,traktuja "je"jako dar od Stworcy i niechca jego niszczyc.To nie SJ gina w skutek przedawkowania narkotykow!to Nie SJ sa chorzy na aids!dlaczego?bo Niema u nich honoseksuastow,narkomanow,staraja sie zachowywac wstrzemiezliwosc sexualna jak rowniez WYSTRZEGAJA SIE KRWI! oBojetnie kto co i jak przez to rozumie sa" Posluszni nakazowi Jehowy" w tym wypadku,czy sie to komu podoba czy Nie.Robicie z nas zabojcow albo samobojcow ,tymczasem to religia katolicka ma na "swych rekach przelana niewinna ludzka krew"!ciagle czytam tutaj teksty typu, ze ktos tam umarl ze Swiadkow J.bo krwi nie przyjal jestem Swiadkiem 16lat nigdy sie Niespotkalam z przypadkiem by ktos z nas umarl bo odmowil transfuzji.Jesli taki przypadek ma miejsce (czyli swiadek umarl bo odmowil transfuzji)to jest szeroko publikow ny i naglasniany w mediach,istna nagonka!dlatego nie wierze w te wasze "przypadki"jesli juz jakis Swiadek umarl to pewnie z innych przyczyn,ale oczywiscie ploty robia swoje.Powszechnie spotykamy sie z nienawiscia wsrod waszych wspolwyznawcow a wiec jest sprawa jasna dlaczego powstaja takie ploty.Dlaczego nie pszecie o przypadkach kiedy to ludzie umierali bo przyjeli krew!np w samej Francji kilkanascie tysiecy ludzi zarazonych hivem wskutek transfuzji(bardzo glosna sprawa z 90lat) albo w rumuni nie dawno,kilka tys.dzieci!teraz takze stale maja miejsce wypadki zakazen w skutek transfuzji np,zoltaczka i wiele innych wirusow!poczytajcie sobie prace profesora Religi na temat bezkrwawych operacji Na otwartym sercu!wielu ludzi uczonych z calego swiata szuka substytutu krwi,dlaczego?bo lekarze wiedza,ze krew nie jest bezpieczna,aczkolwiek czasami niezbedna.jakby z braku laku jak juz i tak nic niepomoze to krew jest ta ostatecznoscia,ale niekoniecznie pomaga bo niedosc ze organizm obronny czlowieka musi walczyc z choroba to jeszcze do tego z cialem obcym w swoim organizmie,dlatego tez czesto dochodzi do wstrzasow a przy tym do smierci pacjeta.To tak z drugiej strony,ponadto naginacie tutaj prawa Boze wedle waszych upodoban,argument ze Bog nakazal powstrzymywac sie od krwi w ogole nie trafia do was!bo to was Nie dotyczy!co Niewygodne odrzucic!swietnie!brawo !to sie nazywa chrzescijanska postawa!co do mnie to jak pisalam ze niewidze sensu wypowiadania sie tu bo klamiecie,naginacie wszystko jak wam wygodnie und zero pokory.Aniu zejdz dziewczyno z tego forum,to bez sensu,wiem ze widzisz to inaczej i wiem co czujesz,ale nic tu niezmienisz.to wszystko w tej kwesti teraz mozecie sobie na mnie uzywac bo to wam wychodzi najlepiej hm"sprawiedliwi inaczej"zegnam i zycze poszerzenia choryzontow myslowych!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Blankaa
Witajcie Aga i Poirytowana...... Przepraszam,za liter贸wki i paskudny b艂膮d ort.w poprzednim poscie.:( Widz臋,ze tylko Anna zosta艂a na placu boju-wszyscy 艢.J pouciekali.... Szkoda,bo dyskusja mog艂aby by膰 ciekawa.. poirytowana...masz racje,ludzie czasami potrzebuj膮 wskaz贸wek,wyja艣nienia trudnych sytuacji w swietle wiary i niestety w艣r贸d naszych duchownych nie zawsze znajduj膮 oparcie... I jesli w tym czasie trafi膮 na 艢.J to Ci nie poprzestan膮,az przekonaj膮 takiego cz艂owieka do swoich "racji"-i wcale nie jest to trudne-katolicy w wiekszosci Ewangelie znaja tylko z niedzielnej mszy w ko艣ciele....Niestety-znam taki przypadek bliskich mi os贸b.... Ech,o 艢.J mog艂abym d艂ugo.... pozdrawiam Ps.Anno-nie wystrasz sie prosze tylu pyta艅.Podoba mi sie Twoja otwartosc i umiej臋tno艣c przyznania sie do b艂臋d贸w czy s艂abo艣ci... To przeciez takie ludzkie-nikt nie jest nieomylny.....

Udost臋pnij ten post

Do Od pomaranczowych nikow------->wydaje ci sie ze jak nigdzie nie pisza o samobojswtwach SJ, narkotykach seksie itp. to to po prostu nie istnieje?Nie sadze, ludzie sa tylko ludzmi. Ktos mowil tutaj o przykladzie z jedzeniem zupy i frakcjami krwi.Ze nie przyjmujecie krwi jako calosc tylko frakcje, podobnie jak wyjadanie warzyw z zupy (niby nie wolno jesc wam zupy ale warzywka i wode osobno to juz nie nazywacie zupa?).Hmmm, tak sie zastanawiam czy wy czasem nie probujecie oszukac samych siebie i Boga co gorsze? Skoro nie wolno wam przyjmowac krwi, to frakcji tez nie.Ni moge tego zrozumiec, czy moze mi ktos powiedziec gdzie jest napisane w Biblii ze nie mozna przyjmowac krwi tylko jej czesc?

Udost臋pnij ten post

Czekam na odpowiedz SJ

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Blankaa
Ta od pom.nick贸w-ile w Tobie agresji!!Rzeczywi艣cie w Tej sytuacji lepiej b臋dzie jak znikniesz z tego forum... Co do "grzesznik贸w"to nie macie z tym problemu,bo jak 艢J zgrzeszy i sprawa wyjdzie na swiat艂o dzienne to wyklucza sie go....A gdzie tu ma miejsce mi艂osc i przebaczenie... Wyluzuj troche dziewczyno,wiem 偶e najlepiej sie rozmawia z ludzmi,kt贸rzy nie potrafia odeprzec Waszych argument贸w....

Udost臋pnij ten post

Pomaranczowa Marzeno, nie podniecaj sie tak. Nie ma posrod was wykolejencow, bo ich od razu wykluczacie z organizacji! My nikogo nie potepiamy- nie do nas nalezy ocena innych. Ale jak bys sie przyjrzala prawdziwym katolikom, ktorzy wychodza poza obowiazkowa msze sw. niedzielna, to tez bys tam zadnych aborcji, homoseksualistow i narkomanow nie znalazla. Wiec nie opowiadaj, ze wy tacy swieci jestescie. Co do wojen, to chyba przeoczylas fakt, ze nawet JHWH wysylal Izraelitow do walki przeciw innym narodom, ktorzy po prostu bronili swoich granic. Skad wiec bierzecie to \"przykazanie\" o zakazie brania udzialu w wojnach? Szczegolnie jesli jest sie do tego zobowiazanym przez prawo panstwowe? Gdyby wszyscy Polacy byli SJ, to juz by dawno Polski nie bylo i w calej Europie panowal by hitleryzm. Ale to sie nie liczy, ze polscy i inni europejscy zolnierze walczyli o to, zeby zaprzestano wybijania Zydow? Wy byscie tylko na to patrzyli z zalozonymi rekami? Co do prawa \"wystrzegania sie krwi\" juz napisalam skad sie ono wzielo i ze z chwila wejscia Nowego Przymierza stracilo na znaczeniu- tak samo jak podzial zwierzat na czyste i nieczyste. Tacy z was obroncy zycia, a jak ktos potrzebuje krwi, aby przezyc, to czuwacie przy jego lozku, zeby czasem tej krwi nie dostal. To jest zabojstwo z premedytacja! Jesli Bog dal nam tyle rozsadku i transfuzje staly sie mozliwe, to nalezy z nich korzystac. A nie trzymac sie starotestamentalnego prawa o powstrzymywaniu sie od krwi zwierzecej. (tak, tak- o krwi ludzkiej nigdy nie bylo mowy) Pewnie, ze zdarzalo sie mnostwo wypadow z podaniem niewlasciwej krwi. Ale ile osob zmarlo podczas operacji albo cesarskiego ciecia albo w skutek innych nowych, ryzykownych metod leczenia? i co? Tez nie dacie sie zoperowac, bo to takie ryzykowne? A z czego robi sie ten substytut krwi? Czy nie czasem z krwi wolowej? Kto tu nagina prawo boze? To wasze opracowanie biblii rozni sie od wszystkich innych wydan chrzescijanskich- tlumaczenie jest takie, ze akurat pasuje do waszych teorii. Mam wrazenie, ze mieszkasz w Niemczech? To moze siegniesz do wydania ekumenicznego, ktore obowiazuje wszystkie wyznania chrzescijanskie? Moze wtedy ci klapki z oczu opadna? Anno- wpis ten kierowany byl tylko do pomaranczowej Marzeny. (Zdenerwowal mnie ten post- juz bardzo dawno nie obserwowalam tu takiej agresywnosci) Z toba chcialabym porozmawiac na temat waszych zebran- jak one wygladaja. Czekam na Twoja odpowiedz.

Udost臋pnij ten post

A jak jest w przypadku takim:1 przyworz膮 SJ do szpitala w ci臋偶kim stanie - musz膮 zrobi膰 transfuzje krwi i ja robia, bo nie wiedz膮, 偶e to SJ + pryzchodyi rodyina i mowia im, 偶e zrobili mu transfuzj臋 - i co rodzina na to?Co na to zgrupowanie? @sytuacja: przywo偶a tego rannego i lekarze m贸wia, ze trzba przeprowadzic transfuzje a rodzina, 偶e nie- i co robi lekarz - przeciez, on MUSI ratoac zycie ludzkie - to jego obowiazek - nie moze nei zrobic transfuzji - zostawi tego czlowieka??jakie jest potem wylumaczenie zgonu skor mozna go bylo uratowac??Czy lekarz n ie straci praw do wykonywania zawodu?

Udost臋pnij ten post

Aga przyznaje Ci racje, twoja wypowiedz daje do myslenia. Pozdrawiam, nadal czekam na wypowiedz SJ, tylko mnie agresywna niz poprzednia.Czyzby prawda zabolala?

Udost臋pnij ten post

noooo pomaranczowa marzenko... czekam tu na Ciebie a Ty najwyrazniej unikasz tego forum a szkoda, a jak sie pojawisz, to jak chmura gradowa - powialo sadem ostatecznym od Ciebie, bo w rzeczywistisci wydalas juz sad, na WSZYSTKICH katolikow wykazujac sie przy tym swietna umiejetnoscia gloryfikacji wszystich SJ... jednym slowem mowiac w waszej organizacji to jest RAJ NA ZIEMI, to skoro jest tak cudownie to po co cale to wasze zamieszanie ze zmartwychwstaniem (PRZYPOMINAM, ZE NIKT MI JESZCZE NIE ODPOWIEDZIAL NA MOJE ZARZUTY... ale rozumie... lepiej przemilczec niz powiedziec, ze ktos inny ma racje- oto pokora SJ, szczegolnie w przypadku pomaranczowiutkiej marzenki) skoro wy juz tutaj macie to co trzeba?? i jeszcze jedno, pewnie znow to bedzie pomijane... ale co ze slowani Jezusa by przebaczac nie 7 lecz 77 razy?? jak wy od razu kogos wyrzucacie ze zboru bo nie posluchal braci?? a czy ktos z was byl od czegos uzaleniony?? chyba nie skoro takie glupoty wypisuje. nie jest prosto wyjsc z jakiegokolwiek nalogu i nawet slowa braci nie pomoga!! trzeba modlitwy i wsparcia wspolnoty, a co robi wasza wspolnota?? a idz Ty w pierony!! to Ci pomoc i motywacja do wyjscia z nalogow... chyba warto by popytac marzenko droga wsrod narkomanow, homoseksualistwo ile z nich KIEDYS BYLO SJ... chyba zrzedlaby Ci minka :D no i czekam na kolejny Twoj rownie burzliwy poscik... normalnie wiatr we wlosach jak to czytam :>

Udost臋pnij ten post

Na razie odpowiem kr贸tko: nie jestem w stanie w kr贸tkim czasie odpowioedzie膰 na wszystkie pytania, was jest wi臋cej, a ja jedna. Mam net tylko w pracy, a w pracy mam obowi膮zek pracowa膰, a nie tylko przez ca艂y czas 艣ledzi膰 forum i grzecznie odpowiada膰 na niegrzeczne zarzuty. Przez ostatnie egzaminy mam zaleg艂o艣ci w pracy dlatego wczoraj nie zag艂臋bi艂am si臋 zbytnio w temat. Dzi臋ki niek贸rym wypowiedziom tu podj臋艂am decyzj臋 co do frakcji krwi W 呕YCIU ICH NIE PRZYJM臉 cho膰bym mia艂a umrze膰, a mam dla kogo 偶y膰-bo jeszcze ze mnie wampira zrobicie. Ta dziewczyna kt贸ra si臋 tu wypowiedzia艂a mia艂a troch臋 racji, mi r臋ce opadaj膮 jak czytam wasze posty. Skoro powiedzieli艣my 偶e nie przyjmujemy krwi to nie, na prawd臋 nie obchodzi mnie to kto tego nie rozumie i racja wykoleje艅c贸w wykluczamy i je艣li komu艣 bardziej zale偶y na pos艂usze艅stwu wobec Jehowy to zmieni swoje 偶ycie i wr贸ci, bo droga nie jest zamkni臋ta tylko ograniczona. Co do wykluczania za niemoralno艣膰: moja najbli偶sza przyjaci贸艂ka pope艂ni艂a b艂膮d, jest w ci膮偶y z ch艂opakiem, kt贸ry u mnie pracowa艂 i okrada艂 moj膮 hurtowni臋. W momencie kiedy ona posz艂a za nim, zerwa艂am z ni膮 kontakt. Poj臋cia nie macie co ja prze偶ywa艂am, kiedy w taki spos贸b straci艂am jedyn膮 przyjaci贸艂k臋. Jaki艣 czas temu od obcych ludzi dowiedzia艂am si臋 偶e jest w ci膮偶y, prze偶y艂am koszmar, za艂ama艂am si臋 t膮 wiadomo艣ci膮, bo j膮 wielokrotnie ostrzega艂am. Czu艂am si臋 winna ze przeze mnie ona pozna艂a tego ch艂opaka. Jej rodzice owszem byli w艣ciekli, ale z domu jej nie wyrzucili, jak kto艣 tu sugerowa艂. Pomagaj膮 jej za艂atwili mieszkanie, chodz膮 po lekarzach, bo ma ci膮偶臋 zagro偶on膮, organizuj膮 艣lub. Co wy z nas robicie????? Jestem za艂amana wypowiedziami z tego forum. Wczoraj spotka艂am si臋 z t膮 kole偶ank膮 po ponad p贸艂 rocznym milczeniu i wiecie co, strasznie mi jej 偶al bo ma dziewczyna 17 lat, przerwan膮 szko艂臋 i zero perspektyw na przysz艂e 偶ycie. Jak bym mog艂a to bym czas dla niej cofn臋艂a bo widz臋, 偶e 偶a艂uje i jest jej ci臋偶ko. A wy uwa偶acie 偶e my w takich przypadkach odwracamy si臋 do ludzi plecami. 馃槶 Jestem za艂amana tym co tu czytam, macie nas za potwor贸w bez uczu膰, a jest zupe艂nie przeciwnie......... Gdyby Jehowa nas nie kocha艂 nie da艂 by tylu zakaz贸w dla naszego dobra, to 偶e niekt贸rzy ich nie przestrzegaj膮 i 藕le ko艅cz膮 potwierdza tylko fakt 偶e Jehowa jest mi艂o艣ci膮 i nie zabrania nam czego艣 dobrego tylko jak czu艂y rodzic dba o nasz膮 przysz艂o艣膰. Chcecie to mnie objed藕cie wszystko mi jedno, za jaki艣 czas odpowiem na wcze艣niej zadane pytania, 偶eby nie by艂o, 偶e unikam odpowiedzi i chyba po tym ju偶 mnie tu nie zobaczycie. Przykro mi jest strasznie, 偶e jeste艣cie tak chorobliwie nienawistni wobec nas. A co do s艂abych kt贸rych to podobno nawiedzamy to nie prawda, jak kto艣 nie chce to nie poznaje Biblii, a ja dojrzewa艂am do decyzji o chrzcie przez 8 lat i nikt w tym czasie mnie do niczego nie zmusza艂 i nie nachodzi艂, zrobi艂膮m to bo bardzo tego chcia艂膮m, a nie dlatego, 偶e kto艣 mi wypra艂 m贸zg.

Udost臋pnij ten post

Anno-mam nadziej臋, 偶e nie do mojej wypowiedzi o transfuzji sie odnosisz - bo nie ja napewno nie chcia艂am Cie obrazic!!Poprostu by艂am ciekawa, jak radzicie sobie z tym w takiej sytuacji - gdzie lekarz MUSI ratowa膰 偶ycie. Co on powie - nie moglem go uratowa膰 bo by艂 SJ?Czy tak to dzia艂a?Moje pytanie jest z czystej ciekawo艣ci. Sama od siebie toleruje innych wyznawc贸w:)A Ty napewno jeste艣 lepszym cz艂owiekiem ni偶 niejeden katolik:)CHyba si臋 nikt nie oburzy艂, 偶e tak powiedzia艂am?

Udost臋pnij ten post

Blanka------> cytat Biblia Tysi膮clecia wyd.II poprawione: 1 Tes.4:3-8 --> Abowiem wol膮 Bo偶膮 jest wasze u艣wi臋cenie: powstrzymywanie si臋 od rozpusty, aby ka偶dy umia艂 utrzymywa膰 cia艂o w艂asne w 艣wi臋to艣ci i we czci, a nie w po偶膮dliwej nami臋tno艣ci, jak to czyni膮 nie znaj膮cy Boga poganie(...) Nie powo艂a艂 nas B贸g do nieczysto艣ci, ale do 艣wi臋to艣ci. A wiec kto to odrzuca, nie cz艂owieka odrzuca, lecz Boga....... Efez. 5:5-7 --> O tym bowiem b膮d藕cie przekonani, 偶e rzaden rozpustnik ani nieczysty, ani chciwiec- to jest ba艂wochwalca- nie ma dziedzictwa w kr贸lestwie Chrystusa i Boga(...) Nie miejcie wi臋c z nimi nic wsp贸lnego. 1 Kor. 6:9-10--> Czy偶 nie wiecie, 偶e niesprawiedliwi nie posi膮d膮 kr贸lestwa Bo偶ego? Nie 艂ud藕cie si臋! Ani rozpustnicy, ani ba艂wochwalcy, ani cudzo艂o偶nicy, ani rozwi臋藕li, ani m臋偶czy藕ni wsp贸艂偶yj膮cy ze sob膮, ani z艂odzieje ani chciwcy, ani zdziercy nie odziedzicz膮 kr贸lestwa Bo偶ego. 1 Kor. 7:2-5--> Ze wzgl臋du jednak na niebezpiecze艅stwo rozpusty niech ka偶dy ma swoj膮 偶on臋, a ka偶da swojego m臋偶a. M膮偶 niech oddaje powinno艣膰 偶onie, podobnie te偶 偶ona m臋偶owi. 呕ona nie rozporz膮dza w艂asnym cia艂em, lecz jej m膮偶. Podobnie te偶 i m膮偶 nie rozporz膮dza w艂asnym cia艂em, ale 偶ona. Nie unikajcie jedno drugiego, chyba 偶e na pewien czas za obop贸ln膮 zgod膮, aby odda膰 si臋 modlitwie; potem zn贸w wr贸膰cie do siebie, aby-wskutek wstrzemi臋藕liwo艣ci waszej- nie kusi艂 was szatan. Wyja艣niono tu jak B贸g zapatruje si臋 na 偶ycie p艂ciowe nietylko ma艂偶onk贸w, lecz r贸wnie偶 wolnych i o homoseksualistach te偶 tu mowa. My艣l臋, 偶e nie musz臋 jako艣 specjalnie wyja艣nia膰 tych werset贸w.

Udost臋pnij ten post

s艂o艅k----> to jest wyb贸r ka偶dego pacjenta, je艣li nie wyra偶a on zgody (b膮d藕 jego rodzina) to lekarz nie straci prawa wykonywania zawodu, bo decyzj臋 nie on podejmuje tylko osoby zainteresowane. Je艣li za艣 przywioz膮 kogo艣 z wypadku- to ka偶dy SJ nosi przy sobie kart臋 呕ADNEJ KRWI a w takim przypadku sprawdza si臋 zawsze dokumenty poszkodowanego i nie ma mo偶liwo艣ci aby to pomin膮膰. Nie do wszystkich moja wcze艣niejsza wypowied藕 by艂a skierowana, my艣l臋, 偶e ka偶dy wie kogo mia艂膮m na my艣li a kogo nie.

Udost臋pnij ten post

Anna---> A dlaczego odwrocilas sie od tej przyjaciolki...? Bo nie zrozumialam do konca... A co do krwi... Napisalam, ze tego nie rozumiem i pewnie nie zrozumiem. I dlatego ja jestem katoliczka, a Ty SJ. Tylko jednak doszlam do wniosku, ze lepiej by bylo, jakby nie bylo malzenstw, a co za tym idzie... rodzin mieszanych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Blankaa
Anno-sytuacj臋,kt贸ra opisa艂am nie wyssa艂am z palca-znam j膮 b. dobrze,bo jak pisa艂am jestem otoczona przezSJ i mam z nimi pewne koneksje.Dodam,ze ojciec dziewczyny jest starszym zboru. Nie twierdze,偶e jestescie potworami,jak sugerujesz.Chce Ci tylko udowodni膰,偶e nie jestescie tacy idealni,jakimi chcieliby艣cie si臋 jawic..ot po prostu zwykli,grzeszni ludzie-jak wszyscy... Co do cytat贸w z bibli-ja nie podciaga艂abym seksu z mi艂osci,tyle,ze jeszcze z niezalegalizowanego zwiazku pod rozpust臋...choc nie ulega watpliwosci,ze jednak to grzech,ale niekoniecznie ci臋zki... Rozumiem Twoje podenerwowanie-sama nie dasz rady,dyskusja nabra艂a tempa,pojawi艂o si臋 mn贸stwo pyta艅. przepraszam,jesli poczu艂a艣 sie urazona moimi postami.....馃尰nie by艂o moim celem obrazanie kogokolwiek,tylko rzeczowa dyskusja. Niestety,mam wrazenie,ze jestescie bardzo wyczuleni na krytyke skierowan膮 pod waszym adresem...I nie odnosz臋 tych s艂ow tylko do Ciebie....ale do og贸艂u SJ,kt贸ry znam bardzo dobrze. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

aga----> zebrania odbywaj膮 si臋 3 razy w tygodniu(co nie oznacza, 偶e jak kto艣 nie mam mo偶liwo艣ci przyj艣膰 to wszyscy b臋d膮 na niego krzywo patrzec) jak wlasciwie wygladaja wasze spotkania?Co na nich robicie? Spiewacie? Modlicie sie (jak?) ? Ile trwa zebranie? ---> Jak wszyscy w niedziel臋 mamy najwa偶niejsze zebranie na Sali Kr贸lestwa. Rozpoczyna si臋 od pie艣ni i modlitwy (jeden z braci stoj膮c przy m贸wnicy modli si臋 w艂asnymi s艂owami zachowuj膮c tylko odpowiedni膮 form臋 modlitwy) nast臋pnie jest wyk艂ad publiczny na wybrany wcze艣niej temat trwa ok godziny, pie艣艅 i druga cz臋艣膰 studium na podstawie pisma Stra偶nica-jeden z temat贸w jest szczeg贸艂owo omawiany na podstawie pyta艅 pod tekstem i ka偶dy mo偶e wzi膮膰 udzia艂 w dyskusji, odpowiadaj膮c na wybrane przez siebie pytanie. Ko艅czy si臋 pie艣ni膮 i modlitw膮. To zebranie trwa 2 godziny. Kolejne zebranie odbywa si臋 w domach prywatnych, w ma艂ych grupach po 10-15 os贸b. Na podstawie jednej z wybranych publikacji omawia si臋 jeden temat tak jak w niedziel臋 Stra偶nic臋 (obecnie jest to ksi膮偶ka: Proroctwa Daniela) trwa godzin臋. Zaczyna si臋 od modlitwy i ko艅czy modlitw膮. Trzecie zebranie odbywa si臋 na Sali Kr贸lestwa. R贸wnie偶 zaczyna si臋 od pie艣ni i modlitwy. W pierwszej cz臋艣ci omawiany jest wybrany werset z Biblii (zwykle 3-4 kolejne rozdzia艂y wybranej ksi臋gi) w ci膮gu roku omawiamy ca艂膮 Bibli臋. Nast臋pnie m艂odzi SJ i g艂osiciele przedstawiaj膮 swoje \"punkty 膰wiczebne\" tzn doskonal膮 swoje umiej臋tno艣ci pos艂ugiwania si臋 Bibli膮 w 3 punktach po ok 5 minut. Zn贸w pie艣艅 i dalsza cz臋艣膰 zebrania to w wi臋kszo艣ci sprawy organizacyjne zwi膮zane z om贸wieniem potrzeb zboru i nowe infiormacje dotycz膮ce np terminu zgromadzenia itp.itd ko艅czy si臋 pie艣ni膮 i modlitw膮, trwa 2 godziny. Czy nowi sa jakos szczegolnie przyjmowani? --> nie wiem co to oznacza, je偶eli kto艣 przyj膮艂 chrzest to jest to og艂aszane na zebraniu(tym trzecim w tygodniu) i przyjmujemy t臋 inf. oklaskami, nie spotka艂am si臋 z jakimi艣 szczeg贸lnuym traktowaniem. Ka偶dy z nas stara si臋 na zebranie przyj艣膰 wcze艣niej aby m贸c si臋 ze wszystkimi przywita膰 czy porozmawia膰. Jak to jest ze Straznica? Kto za nia placi? --> nasza dzia艂alno艣膰 jest w pe艂ni pokrywana z dobrowolnych datk贸w na sali wisi skrzynka na datki \" na potrzeby zboru\" i na \"og贸lno艣wiatow膮 dzia艂alno艣膰\" ka偶dy wg. swoich mo偶liwo艣ci i ch臋ci przeznacza tylko sobie wiadome sumy wrzucaj膮c do skrzynki. A zb贸r przekazuje te pieni膮dze dalej. Jak wyglada Sala Krolewstwa? ---> to zwyk艂a sala wygl膮da jak sala np konferencyjna z krzese艂kami i naprzeciw m贸wnic膮 na podium, jest urz膮dzona skromnie, nie wiem jak inaczej mog臋 j膮 opisa膰( nie wisz膮 w ka偶dym razie tam 偶adne obrazy).

Udost臋pnij ten post