Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość garbata

Czy są sposoby na krzywy kręgosłup?

Polecane posty

Gość garbata
do krzywa-> czytając twoje wypowiedzi zdaję sobie sprawę w jakim stanie musi, bądź musiał być twój kręgosłup skoro dokuczały ci tak ostre bóle. Mnie tylko bolą plecy jak za długo jestem w jednej pozycji (przeważnie pochyłej nad książką albo nad kompem). Jednak staram się coś działać, bo zauważam, że z roku na rok mam coraz bardziej postępującego garba. Nie nawidzę lata, bo wówczas większość ciała jest odsłonięta, a ja tu muszę się prężyć, prostować, aby stwarzać pozory prostej sylwetki. Moje skrzywienie jest wynikiem niedbalstwa....jak ja bym chciała cofnąć czas, wtedy od początku starałabym się prostować, a nie teraz kiedy jest już na to za późno!

Gość krzywa
sama chetnie cofnelabym czas i modlila sie abym nie rosla... ale coz poradzic... fakt jest faktem, ze czytajac ten temat automatycznie sie prostuje :)))

Gość LORO
http://www.klinika.net.pl/ lub www.loro.pl tam się kierujcie do fachowców najwyższej klasy. poza tym znajdziecie ludzi już po operacjach lub intensywnej terapii. Powodzenia

Gość Ashley O.
Zaczynaja coraz bardziej krzywic mi sie plecy.Mama codziennie drze sie na mnie ''cwicz,cwicz'',ale nie rozumie,ze to nie jest takie proste(sama od urodzenia jest prosta jak drut).Mam juz tego dosc!Jeszcze w zeszlym roku,gdy bylam w Polsce w wakacje nosilam bluzki z odkrytymi plecami,teraz mieszkam w Stanach Zjednoczonych i jest coraz gorzej,o super bluzkach moge pomarzyc.Mam krzywy obojczyk i wystaja mi kregi.Te cwiczenia to moj ostatni ratunek!!!

Cześć.mam 31 lat i od wielu , wielu lat skrzywiony kręgosłup.kiedy byłam w podstawówce za szybko wyskoczyłam w górę, a mój biedny kręgosłup za tym wzrostem nie nadążał i teraz sa tego wyniki.Oczywiście chodziłam na gimnastykę korekcyjną, ale to nić nie daje, skoro dalej borykam się z moją skoliozą.nie wiem, czy w tym wieku, dają coś ćwiczenia korekcyjne, bo zaczełam znowu cwiczyc.jezeli ktos mógłby mi udzielic odpowiedz na moje pytania, byłabym bardzo wdzięczna.myśle o zakupie korektora postawy, ale też nie wiem , czy w moim wieku to da jakies rezultaty.prosze pomózcie mi, bo naprawde na punkcie mojego kregoslupa jestem przewrażliwiona.prosze o szybką odpowiedz i z góry dziękuje.

Cześć.mam 31 lat i od wielu , wielu lat skrzywiony kręgosłup.kiedy byłam w podstawówce za szybko wyskoczyłam w górę, a mój biedny kręgosłup za tym wzrostem nie nadążał i teraz sa tego wyniki.Oczywiście chodziłam na gimnastykę korekcyjną, ale to nić nie daje, skoro dalej borykam się z moją skoliozą.nie wiem, czy w tym wieku, dają coś ćwiczenia korekcyjne, bo zaczełam znowu cwiczyc.jezeli ktos mógłby mi udzielic odpowiedz na moje pytania, byłabym bardzo wdzięczna.myśle o zakupie korektora postawy, ale też nie wiem , czy w moim wieku to da jakies rezultaty.prosze pomózcie mi, bo naprawde na punkcie mojego kregoslupa jestem przewrażliwiona.prosze o szybką odpowiedz i z góry dziękuje.

Gość tam...
kup se kurde se krzywe krzywe krzesło ;)

Gość dziewczyny ja sie garbie
strasznie i najgorsze ejst to ze nawet jak sie prostuje to nie jestem itak prosta :( bylam u ortopedy i zapisal mi masaze i oczywisice zalecil jak najwiecje ruchu. Nie moge patrzec na siebie taka jestem krzywa:(

Gość missy123
Garbata - piszesz tak jakbym czytała siebie. Dokladnie mam ten sam problem. czy takie operAcje na kregoslup sa darmowe czy placi sie za nie. lepiej wybrac panstwowa klinike czy prywatna? czy nie ma znaczenia. czy w wieku 24 lata mozna modelowac jeszcze kregoslup? (przez np basen i ine cwiczenia?) pozdr

Gość snif
hej ja tez mam krzywy kręgosłup ale chyba poważniej od was no nie wiem, wydaje mi się że plecy okrągłe jest łatwo zredukować przez zwykłego pajączka...; skolioza sie zmniejsza gdy założymy własnie pajączka- więcc 2 skrzywienia mamy z głowy; no ale oprócz tych dwóch mam jeszcze pogłębioną lordozą- która mi doskwiera najbardziej, koszmar, kupowanie ubrań nie sprawia mi przyjemności- bo wyglądam tak jakbym ciągle wypychala tylek do tylu i jakbym miala duzy brzuch! a jestem szczupla ;( i przez ten kregoslup mam same kompleksy.... nawet bardzo nie boli - jak dluzej stoje lub siedze...to ledzwia bola tak ze musze sie skulic. najgorsze ze rodzice zbagatelizowali ten problem...gdyby zauwazyli to jak bylam mlodsza...przeciez byly sygnaly od pielegniarki szkolnej ze szybko rosne i jestem podatna...eh a teraz co? nie wiem co robic..do lekarza boje sie isc a w zasadzie nie jestem zapisana nigdzie wiec kapa.Jestem nawet na studiach- rehabilitacji- (zeby sobie jakos pomoc) ale niestety jeszcze tylko wiecej siedze nad ksiazkami niz siedzialam kiedys....w sumie szewc bez butow chodzi. czyz nie? jak znacie jakis korektor ktory koryguje plecy wklesle w odc. ledzwiowym to napiszcie prosze....moze niedlugo odwaze sie isc do ortopedy pozd

Gość mariana huzia na jana
ja jezdzilam 5lat na gimnastyke korekcyjna, bylam wtedy w wieku 9-14, jednak pamietam ze strasznie tego nienawidzxilam i zawsze przed wizyta okropnie sie denerwowalam. To bylo tysiackroć gorsze niz dentysta lub ginekolog. Pamietam jeszcze te przychodnie pelna pokrzywionych, przygnebionych dzieciakow z rodzicami, ten widok strasznie dolowal. W dodatku babka od cwiczen zawsze mnie karcila za niedokladne i/lub nieregularne cwiczenia. Ale skoro one niewiele dawaly to z czasem coraz bardziej sie czlowiekowi odechciewalo. W dodatku taki mam tryb zycia ze duzo siedze przy ksiazkach albo przed kompem, takze co mi da tych 30minut, nawet bardzo solidnych cwiczen jak i tak potem nie ma mozliwosci zeby sie nie wykrzywilo skoro prowadzisz taki tryb kanapowca. W wieku 14lat moja mama zrezygnowala za mnie bo nie miala juz sily ze mna jezdzic do tego przygnebiajacego osrodka po 2razy w miesiacu, skoro to i tak gówno dawalo. Ja w sumie sama nie wiedzialam czy to dobrze czy to zle, ale troche mi ulzylo. Choc od tego czasu tak mi sie pogorszylo ze czasem zaluje. Najlpszym dowodem jest fakt, ze w wieku lat 14, gdy ukonczyl sie moj proces dorastania fizycznego mierzylam 176,5cm a dzis raptem spadlo do 173/4 (a mam 17lat)... I tylko staje pod ta przymiarka probuje sie podciagac, prostowac, a nie dam rady wyciagnac ni centymetra wiecej. Troche sie boje czy to nie za wczesnie, bo znam przypadki ludzi ktorzy na starosc sie pokurczyli, ale zeby w moim wieku?? Przeciez niektorzy ludzie w wieku b16-17lat jeszcze koncza swoje dorastania, a ja juzz aczynam sie cofac w tym swoim rozwoju (ykh). Slowem katastrofa. Czasem miewam tak duze przykurcze miesni, ze nie moge siegnac nawet do swojej kostki. To troche tragiczne, ale pamietam jak niegdy mialam problem z nalozeniem skarpetki na swoja jedna stope:P A moje plecy- koszmar! Tak pokrzywione ze w zyciu bym ich nie wystawila na widok publiczny. I czasem sobie tylko mysle, ze ludzie maja rozne kompleksy: krzywe nogi, nadwaga, brzydki nos, a ja kurcze narzekam na ochydne plecy... W dodatku tez mam taki problem z wystajaca dupa i brzuchem, a to sie z tego co wiem nazwya fachowo kifoza. Czasem odechcwiea mi sie chodzenia na zakupy jak patrze na siebie w przymierzalni i na ten sterczacy brzuch. A naleze do ludzi o normalnej figurze. Kiedys nawet mialam duza niedowage i w ogole pewne problemy, a on caly czas mi sterczal... Po prostu masakra. I na dodatek zlapaplam takiego schiza, ze jak dlugo sie zasiedze albo cos to zaczyna mnie korcic i przesladowac zwizja urastajacego garba.. Nawet teraz.

Gość mariana huzia na jana
w dodatku nie wiem czy to od skrzywienia, ale czasem miewam wraenie, ze mam problemy z oddychaniem. Nie w sensie ze mi slabo czy cos, ale ze nie moge w pelni nabrac powietrza w pluca, takjakby zmniejszyla mi sie ich pojemnosc. Czy to ma zwiazek z kregoslupem?

Gość fvbfvgvbcfgvb
DZIERWCZYNY A POWIEDZCIE MI DO KIEDY KRZYWI SIE KREGOSLUP ?DO JAKIEGO WIEKU MOZE ON SIE KRZYWIĆ CIAGLE??

Najlepsza wizyta u osteopaty ( nie mylić absolutnie z kręgarzem), wszystko wyrówna. Niestety w Polsce jest tylko dwóch. Samemu też trzeba się potem prosto trzymać.

Gość sdsss
nie wiem do jakiego wieku sie krzywi ale chyba do 40 lat.

Gość snif
skrzywienia kregoslupa moga sie poglebiac chyba caly czas...do 26 lat jest jeszcze szansa zeby cos z tym zrobic...pozniej operacja albo komplikacje; a wystajacy brzuch i wypiete posladki to poglebiona lordoza- wtedy masz skosnie ustawiona miednice; problemy z oddychaniem wynikaja z garbienia sie...tak samo bol w sercu- jesli juz jest to wiekszy stopien kifozy(tzn. barki sa wysuniete do przodu...i wystepuje tkzw. garb zebrowy...-przy skoliozie)wtedy wystepuje ucisk na pluca i problemy z oddychaniem; ja mam zamiar w ferie isc w koncu do ortopedy- trzymcie za mnie kciuki zebym sie odwazyla bo to taki wstyd;(

Gość dfdfd
co wy gadacie>ja czytalam wyraznie ze jak barki sa w tyl a nie w przod ustawione to jest problem z oddychaniem..

No ja też mam krzywy kręgosłup praktycznie odkąd pamiętam (chyba 3 klasa podstawówki) a teraz mam 24 lata. Ja też chodziłam oczywiście na gimnatykę korekcyjną. Co więcej sama ćwiczyłam w domu regulanie, codziennie, przez jakieś dobre 6-7 lat. Nawet jeździłam do sanatorium dla osób z krzywym kręgosłupem. Byłam tam chyba z 6 razy a każdy wyjazd to było minimum 3-4 tygodnie. Do tego oczywiście regularnie chodziłam na basen (raz w tyg). I powiem wam, że nie na wiele to się zdało. Za ten czas i te wszystkie lata, zabiegi itp. kręgosłup wyprostował mi się tylko o 4 stopnie. To dość mało jak na moje skrzywienie. No i w końcu dałam sobie spokój. Wiadomo, jak nie ma efektów to człowiek się zniechęca. Jednak ruch w naszym przypadku jest bardzo ważny. Zamierzam znowu zacząć pływać, albo ćwiczyć, bo to jednak bardzo pomaga i nie ma się żadnych bóli. Jeśli o mnie chodzi, to nigdy mnie nie bolały plecy, no ale trzeba zapobiegać. Najlepsze ze moja skolioza pojawiła się od szybkiego wzrostu. Byłam większa wtedy niż moje równieśniczki, a teraz z kolei jestem raczej nie za wysoka (162 cm- to raczej mało). Echhh że też mnie to musiało spotkać.

Gość snif
jak barki sa do tylu to wtedy jestes prosta nie masz zapadnietej klatki piersiowej wiec nie ma problemow z oddychaniem. problemy z oddychaniem sa jednak przede wszystkim przy skoliozie wiekszej niz 30 stopni

Mnie przed operacją \"słupa\" uratowała joga. Polecam z całego serca. Dopiero jednoczesne rozciąganie i wzmacnienie mięśni okołokręgosłupowych daje efekty.

Gość znamy sie rok dopiero
blagam dajcie mi jakas fote jak mniej wiecej wyglada skolioza powyzej 30 stopni..blagam kochani ..bede wdzieczna./

Gość znamy sie rok dopiero
smile please bardzo prosze podaj cwiczenia z tej jogi jakies te które ci pomogły..bede cholernie wdzieczna..pliss. bardzo chce zaczac cwiczyc joge ale nie wiem jak sie zabrac do tego..:(polec mi jakies cwiczenia na poczatek

Gość Ewuś1325
Ja trzy miesiące temu miałam wypadek samochodowy i złamałam sobie kręgosłup w trzeh miejscach już jestem po zdjęciu gipsu ale on się strasznie krzywo zarósł i moje plecy mają teraz kształt litery S:( Da się go jeszcze wyprostować jakoś HELP!!!!!!!!!!!!

Gość poola
Cwiczenia to prawdopodobnie jedyny sposob na ten problem, moze powinnas takze plywac na basenie. Wydaje mi sie jednak, ze zamiast szukac pomocy na forum powinnas wybrac sie do lekarza, bo z tego, co piszesz to wydaje sie to dosc powazne. Pwodzenia! www.bostonenglish.pl

Gość kijanka anka
hej a moze macie zdjecia swoich plecow od tyłu? Chcialabym sobie porownac i zobaczyc czy tylko u mnie jest tak zle;)

Gość kijanka anka
Zreszta jak byscie wkleili to by moglo dodatkowo podzialac na innych garbusów i zmotywowac ludzi do ladnego trzymania sie:)

Gość hahahaaaao
o tak blagam wklejajcie jakies foty swych krzywych pleckow....pliss

Gość nijka sz
ja bym wkleila swoje, ale nie wiem na jakiej stronie bint. moznaby umiescic taka fotke po pstryknieciu zdjecia... Jakbyscie mi powiedzieli to tak na jutro bym zapodała

Gość Ewuś1325
Dzięki napewno pójdę bo mam za 4 tygodnie wizytę u ortopedy a wie ktoś może czy rehabilitacja pomoże ten kręgosłup wyprostować?