Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pompon

lordoza

Polecane posty

Gość Zykmaster
Od poniedziałku zacznę te wyciągi. Źródło samego bólu jest przy kręgosłupie, z prawej strony gdy ucisne palcem to wtedy ból promieniuje to biodra i często w miare delikatnie do nogi. Nie mam pojęcia czemu mnie to tak boli i jaka może mieć przyczna bólu, wielokroc chodzilem do lekarzy i nadal nic, to samo. Nie wiem moze mi te rehabilitacje pomogą. Tylko jezeli coś miałoby mi tam uciskać albo coś to dziwne ze Rezonans tego nie wykazał. Ból jest czasami nie do wytrzymania i mam problemy z wstaniem i prostym czynnościami. Ma Pan Panie Jacku jakieś propozycje skąd mogą wynikać moje dolegliwości ?? Pozdrawiam i z góry dziękuje z odpowiedz :)

Gość jacekpb
Cokolwiek by nie było powinien wykazać to rezonans.Sama zniesiona lordoza nie boli ,dokuczają jej następstwa ,których Pan jeszcze nie ma na szczęście.Ja spotkałbym się z kimś po terapii manualnej, ale nie każdej ,bo niektóre sa niepotrzebne.Proszę poszukać kogoś po Ackermannie (ewentualnie zadzwonić do ośrodka szkolącego powinni podac namiary z Pańskiej okolicy)Może będzie trzeba "pochrupać"kręgosłupem.Prawie na pewno coś jest nie tak,bo właściwie zawsze tak jest a Pan nie ma przeciwwskazań czyli osteoporozy,ubytków neurologicznych itd.Taki człowiek poprawi ruchomość poszczególnych stawów .Człowiek ma w kręgosłupie ,razem ze stawami dla żeber,100(sto)stawów to pewnie któryś nie działa jak należy.Niestety taka wizyta będzie płatna ale niech Pan nie da się nabrać na np.200 zł.Kwota nie większa od 70 powinna wystarczyć(jest to zależne od okolicy zamieszkania i konurencji)Jedna wizyta to będzie raczej za mało a jeżeli środki finansowe pozwalają to proszę za pomocą rehabilitanta przywrócić lordozę chociaż częściowo ale najlepiej całkowicie .Takie leczenie sprocentuje na przyszłość.Nie ma Pan zwykłego rtg?

Gość Zykmaster
Tylko ze te mięśnie są osłabione tak ? Czy naderwane bądz zerwany jakiś staw ? Bo leki przeciwzapalne brałem i też znikomy efekt :/. Wiec nie wiem o co chodzi już. Zobacze czy ten wyciąg coś pomoże. RTG miałem robione rok temu, wtedy miałem od ciężkiego dzwigania bardzo silne bóle kręgosłupa. Na tamtym badaniu nic nie wykazało. lekkie boczne skrzywienie kręgosłupa i nic więcej. A tak to lekarz specjalista Neurolog odrazu mnie na tomografie komputerową wysłał po oględzinach tamtych rocznych zdjęć RTG. Stwierdził ze w czasie roku znaczne zmiany mogą nie nastąpić... Więc myśle że chyba sie nie pomylił, bo Rezonans jest bardziej szczegółowy niż Rtg, może się myle, nie Pan mnie poprawi. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

Gość jacekpb
Rezonans jest to bardziej szczególowe badanie a co do mięśni to ,no cóż,nie wiem czy są one u Pana osłabione .Staw nie jest naderwany chociaż trochę to taki stan przypomina.Ból może pochodzić z torebek otaczających staw bo są one nadmiernie rozciągnięte a to zkolei może wiązac się z tzw.przeskoczeniem stawu(taka potoczna nazwa).Jeżeli występuje u Pana lekka skolioza to taka przyczyna jest wysoce prawdopodobna a często źródeł trzeba szukać gdzie indziej np. w odc .piersiowym.

Gość Tami jo
Bardzo prosze o przetlumaczenie mojego badania MR Zmniejszona lordoza kregoslupa ledzwiowego.Lumbalizacja kregu S1.Zwezenie przestrzeni miedzykregowych L3/L4 i L5/S1.Niewielkie tylne uwypuklenia tarczy miedzykregowych Th11/Th12 i L3/L4 z dyskretnymjedynie modelowaniem worka oponowego.Tylno-prawoboczna pjm na poziomie L5/S1 z niewielkim modelowaniem worka oponowego lecz z cechami modelowania korzenia S1po prawej.Poza tym zarysy kanalu kregowego gladkie.Obraz koncowego uwidocznionego w badaniu odcinka rdzenia kregowego niezmieniony.Nierownosci gornej listewki granicznej trzonu kregu L4-guzek Schmorla i wtorne zmiany zwyrodnieniowe.Drobne guzki Schmorla widoczne sa w trzonach Th11 i Th12. Bardzo dziekuje pozdrawiam

Gość Tami jo
WITAM PANIE JACKU Zdaje sobie sprawe ze ma PAN dosyc tlumaczen na zrozumialy (dla laikow)jezyk roznych badan.Napisalam do PANA poniewaz mam problemy z kregoslupem,bol kregoslupa i nogi to w tej chwili normalne dla mnie.Mieszkam w Angli a tutaj niestety bardzo trudno o dobra i wykfalikowana pomoc.Bylam tutaj u angielskiego specjalisty a nastepna wizyte mam dopiero za 2 miesiace.Dlatego tez osmielilam sie PANA prosic o wytlumaczenie mi na czym polega moj problem z kregoslupem i czy moge w jakis sposob go "naprawic",abym mogla normalnie funkcjonowac.Nadmienie ze na kregoslup lecze sie 6 lat i przechodzilam juz przez rozne rehabilitacje pole magnetyczne, bio prady, lasery,masaze,ale one daly odwrotne efekty,z roku na rok jest coraz gorzej. Z GORY DZIEKUJE I PRZEPRASZM ZA KLOPOT GORACO POZDRAWIAM

Gość jacekpb
pjm to przepuklina jądra miażdżystego o całej reszcie można poczytać we wcześniejszych wypowiedziach.Dotychczasowe leczenie nie przyniosło efektów bo leczyło (lub próbowało)jedynie objawy bez jakiegokolwiek leczenia przyczynowego.Codzienne ruchy takie jak chodzenie ,wstawanie itd były prawie na pewno wykonywane nieprawidłowo i pogłębiały chorobę.Jeżeli nie operacja to pozostaje leczenie rehabilitacyjne ale manualne czyli niestety najdroższe ewentualnie wspomagane fizykoterapią czyli prądy,magnesy,krio itd.Nawet jeżeli będzie konieczność zabiegu to i tak trzeba nauczyć się żyć prawidłowo bo efekt zabiegu będzie krótkotrwały.Proszę prześwietlić odc. piersiowy.

Gość skorpionka38
Własnie wrociłam dzis od lekarza po 3 miesiacach w gorsecie gipsowym,,,,kiedy wczoraj mi sciagano balam sie a jednak czekałam wiele dni na ta chwile miałam wypadek samochodowy wlos mi z glowy nie spadl ale lecac w dół autem leciałam kilka metrow w powietrzu auto spadlo ja pozniej bo bylam szczupła pekł mi gregosłup na odcinku L1 kompresyjne złamanie ,wielodłamowe,, z przemieszczeniem.Sądziłam ze dzis bede czula sie swietnie a tomograf wykazal ze zadna kostka sie nie zrosła,,,to był szok dla mnie tak bola mnie plecy bardzo ,bol promieniuje i kolejne 3 miesiace zwolnienie i gorset. BARDZO prosze niech mi ktos odpowie jak długo to bedzie sie zrastac co mozna brac zeby to przyspieszyc błagam o odpowiedz i rade

Gość renia1856
Odebralam wyniki RTG czego moge sie spodziewac u neurologa? "RTG kregoslupa szyjnego: lewowypukle wygiecie kregoslupa w odcinku szyjnym, RTG kregoslupa ledzwiowo-krzyzowego:prawowypukle wygieciekregoslupaledzwiowegoi poziome ustawienie kosci krzyzowej- poglebiona lordoza ledzwiowa. Cechy sklerotyzacji w odrebie miedzywyrostkowych czesci luku L5 najpewniej sa wynikiem zmian przeciazeniowych"

Gość stokrotka246
Dziendobry Mam prosbe w interpretacji wyniku rezonanzu magnetycznego ,,Zniesienie lordozy szyjnej.Na wysokosci C5/C6 niewielka plaska szeroka posrodkowa wypuklina krazka miedzykregowego modelujaca przednia powierzchnie worka oponowego.Zarowno wysokosc jak i sygnal z tego krazka nie sa znienione,Lewoboczna wypuklina krazka miedzykregowego na wysokosci Th2/Th3 ,przewezajaca lewy zachylek boczny.Sygnal z krazka Th2/Th3 jest obnizony-zmiany dehydratacyjne.Na wysokosci Th3/Th4 podejrzenie anomali rozwojowej w postaci bloku kostnego-znaczne zwezenie przestrzeni miedzytrzonowej bez widocznej szpary w czesci tylnej ,zrost wyrostkow kolczystych.,, Caly czas jestem na lekach ia kregoslup nadal boli (wizyte mam dopiero za 3 miesiace u neurologa)Niewiem co robic dziekuje za poswiecony czas

Luudzie a to?? Proszę o odpowiedż bo mi cała noga sztywnieje i boli tak jakbym miała skurcz niekończący... Jestem 1,5 roku po urodzeniu dziecka.. LĘDŹWIOWY ODCINEK KRĘGOSŁUPA SKRZYWIONY I ZROTOWANY W PRAWO O SPŁYCONEJ LORDOZIE. NIEPEŁNE SPOJENIE ŁUKU S1 . TARCZE MIĘDZYKREGOWE I TRZONY KRĘGÓW BEZ ZWĘZEŃ. PROSZE O POMOC..

Gość arkadio20
witam odebrałem wynik przeswietlenia kregoslupa napisane jest :zwezona tarcza miedzykregowa l5-s1 po zatym kregoslup ledzwiowy w normie. moze mi to ktos wytlumaczyc na nasz?? i jakie sa dalsze konsekwencje tego urazu?

Gość Ula 37
Witam Proszę o poradę co mogę zrobić aby sobie pomóc.Od 4 tygodni cierpię z powodu bólu pleców,napięcia i bólu szyi i porażenia prawej ręki.Mam silne zawroty głowy aż do wymiotów.Mój wynik rezonansu: -zniesienie lordozy szyjnej -zmiany zwyrodnieniowe w postaci częściowej dehydratacji krążków m.C4-C5,C5-C6, i Th3-Th4 -okrężne wypukliny krążków m.C4-C5 i C5-C6 z redukcją rezerwy objetościowej kanału kregowego -towarzysząca osteofitozie wypuklina krążka międzykręgowego Th3-Th4 -rdzeń kręgowy bez zmian. Rehabilitanci boją się mnie dotknąć a neurochirurdzy nie widzą potrzeby zabiegu.Zostawić i nie ruszać.Ale co robić zeby sobie ulżyć? Czy rzeczywiscie nic się nie da zrobic?Przyjmuję Flamexin i Tolperis - ból jest do zniesienia ale nie przechodzi.Pozdrawiam

MAM małe pytanko co oznacza wynik RTG- sakralizacja L5, Lordoza lędzwiowa wyrównana. Bardzo prosze o odp.....pozdrawiam

Gość HIPERKA
Witam ! Panie JACKUpb czy mógłby pan podać zestaw ćwiczeń do ćwiczeń w domu na zniesioną lordozę szyjną i hiperlordozę lędźwiową ? Posiadam też w domu piłkę gimnastyczną. Pozdrawiam

Gość jjjjlll
Panie Jacku proszę o radę. U mojej 7-letniej córki lekarz rehabilitant stwierdził pogłębioną lordozę lędźwiową i zlecił ćwiczenia rehabilitacyjne. Jednak diagnozę postawił tylko po obejrzeniu dziecka, bez rentgena, o żadnym CT czy RM już nie wspominając. Nie zdiagnozował, czy dziecko ma prawidłowy kąt pochylenia miednicy. A może dziecko ma też inne nieprawidłowości? Wizyta trwała kwadrans. Czy aby nie tracić czasu nie powinnam poszukać sobie bardziej zaangażowanego lekarza? Co pan o tym myśli?

Gość jacekpb
Nie zawsze jest potrzeba wykonywania badań typu rtg czy rezonans ale ja stoję na stanowisku że np. rtg nie zaszkodzi i jest względnie niedrogie a ewentualnie może dużo powiedzieć .U dzieci z pogłębioną lordozą w znakomitej większości przypadków miednica jest nadmiernie pochylona ale oczywiście należy to uściślić bo lordoza może byc pogłębiona ale miednica ustawiona prawidłowo i takie przypadki mogą mieć miejsce chociaż stosunkowo rzadko.Dokładne obejrzenie pacjenta to też badanie i może ono stosunkowo dużo powiedzieć.Wygląda ono mniej więcej tak:Lekarz patrzy na tzw.dziurkę od ucha i jeszcze na jakiś inny stały punkt w układzie kostnym np.staw obojczykowo barkowy itd. ,przeprowadza wirtualną oś i ocenia odchylenia od normy.Kwadrans do obejrzenia naprawdę wystarczy .Jakie ćwiczenia i w jakiej formie zostały zlecone ?Czy dziecko dostało np.skierowanie do poradni rehabilitacyjnej ,czy może powiedziano :rób brzuszki?Doświadczony rehabilitant poradzi sobie z dolegliwością bo na razie córka nie jest chora .Ona dopiero może być chora i w dużej mierze od jej zaangazowania i oczywiście rodziców zależy wynik terapii.

Gość Michal Krakow
Witam. Zwracam się do was ( znawców) z kilkoma pytaniami, gdyż wizyta u lekarza dopiero w przyszłym tygodniu. Od dawna wiedziałem, że mam coś nie tak z kręgosłupem. Nadmiernie wypięte pośladki i brzuch, skrzywienie na wysokości łopatek którego nie umiem opisać ( lekko boczne oraz lewe). Od pewnego czasu dostałem ogromnej motywacji do poprawy swoich warunków zdrowotnych. Mam 21 lat. Postanowiłem zacząć od skorygowania mojej postawy ( spotkałem się z określeniem, że mam wielką d**** ) . W młodości byłem gruby do około 14 roku życia. Miałem także kilka złamań w tym złamanie pięty. Po tym praktycznie zaczęły się moje anomalie postawy. Na dzień dzisiejszy mogę zaobserwować u siebie następujące problemy. - leżąc przodem, bądź stojąc prosto, mam ogromne problemy z wyprostowaniem obu rąk nad głową. - mam wypukły brzuch na wysokości pępka i równoznaczne wklęśnięcie kręgosłupa na tej samej wysokości. -wypięte pośladki - nie jestem w stanie wyprostować rąk nad głową ( trzymając laskę nad głową oburącz, nie jestem w stanie jej wsadzić za głowę nie puszczając jej jedną ręką. Ogólnie wszystko sprowadza się do tego, że gdy staję pod ścianą, nie jestem w stanie dotknąć ściany plecami jednocześnie na całej ich długości. Dotykam pośladkami, piętami ( złączonymi ) i następny styk ze ścianą występuję na wysokości mostka :( Nie jestem w stanie dotknąć ściany lewym barkiem gdy dotykam go lewą łopatką !! Obawiam się, że po wizycie u lekarza się załamię. Mam motywacji tyle co wszyscy chińczycy do jedzenia ryżu razem wzięci, jednak obawiam się, że mogę już nie być wstanie naprawić swojej sylwetki . Czy moje obawy są uzasadnione ???

Gość pmjc
Witam serdecznie. Jestem po badaniu MR szyjnego odcinka kręgosłupa, który pokazał wyrównanie fizjologicznej lordozy szyjnej. Trzony kręgowe prawidłowej wysokości, z niewielkimi zmianami degeneracyjnymi, głownie C1, C2. Tarcze międzykręgowe o prawidłowym sygnale. Na poziomie C5-C6 widoczne niewielkie, tylne uwypuklenie pierścienia włóknistego tarczy międzykręgowej pod więzadło podłużne tylne, bez cech stenozy kanału kręgowego lub ucisku rdzenia kręgowego. Nie stwierdza się zmiany o charakterze przepukliny tarczy międzykręgowej. Rdzeń kręgowy bez cech pogrubienia, o prawidłowym sygnale (fragmentarycznie widoczny kanał centralny). Przestrzeń płynowa okołordzeniowa na poziomie wyrównanej lordozy nieco zwężona, zachowana. Moje pytania są takie: - jaki wpływ może mieć pływanie na mój kręgosłup? Pływam regularnie raz w tygodniu żabką z głową nad wodą, bo nie mogę nurkować, ok 40 długości na godz i obawiam się czy nie pogorszę sprawy -czy powinnam spać na niskiej poduszce (typu jasiek), wysokiej normalnej czy bez? Będę wdzięczna za porady

Gość mine
Witam,chcialabym zadac jedno pytanie,co to znaczy w opisie po zdjeciu rtg,

Gość jacekpb
ale co?

Gość mine
cdn.odcinek zrotowany wzdluz dlugiej osi.na pozomie l3/l4 objawy niewielkiejrestrolistezy.szpary m/kregowe oraz l5/s1 zwezone.no i zmiany zwyrodnieniowo wytworcze na przednich i bocznych krawedziach trzonow... boli mnie jak dluzej siedze odcinek ledzwiowy moge chodzic nawet lepiej sie czuje jak stoje,uprawiam nawet nordig woking.ale czy moge to robic to nie wiem pozdrawiam

Gość mine
CZy moglabym poprosic o wytlumaczenie tego opisu,dziekuje

Gość reenkia
Witam serdecznie. Proszę o radę. Opis mojego rtg kręgosłupa piersiowego\" skolioza lewostronna, zaostrzenie przednich krawędzi trzonów środkowych kręgów piersiowych\". Do tego dochodzi ostry ból lewej ręki w okolicy łopatki, barku. Nie jestem w stanie dać ręki do tyłu, ból się wtedy bardzo nasila. Czuję mrowienia w ręce, czasami pomiędzy łopatkami jakby zdrętwienie i ciepło. Zdarza się ale nie dość często, że tracę czucie w ręce . Zabiegi niewiele pomogły. Tabletki przeciwbólowe nie pomagają. Mam 36 lat, pracowałam przez 10 lat bardzo ciężko, teraz mam pracę \"za biurkiem\", ale kręgosłup mam strasznie jak to określił lekarz \"zwichrowany\". Proszę o pomoc jakie badania jeszcze wykonać, a przede wszystkim gdzie dalej szukać pomocy. Pozdrawiam.

Gość hala40
Witam serdecznie pana Jacka oraz wszystkich kręgusłopowiczów. Bardzo proszę o interpretację opisów RTG. 1) Lumbalizacja kręgu S1. Skrzywienie prawostronne kręgosłupa lędźwiowego z pogłębieniem lordozy. Linia statycznego obciążenia przechodzi przed kością krzyżową ( niestabilność ). Przestrzeń międzykręgowa L5-S1 niesymetrycznie przewężona. 2) Lekkie lewoboczne ustawienie kręgosłupa szyjnego. Lordoza szyjna wygładzona. Obraz dyskopatii C5-C6 z drobnymi zmianami wytwórczymi na krawędziach przednich i tylno bocznych na tej wysokości.

Gość jacekpb
1.O lumbalizacji proszę poczytać we wcześniejszych wypowiedziach.Brak stabilności i informacja o linii obciążenia wskazują na zagrożenie np.kręgozmykiem.Poza tym odc. lędźwiowy jest bez zmian strukturalnych.Nie widzac rtg. nie wiem czy na pogłębioną lordozę ma wpływ lumbalizacja S1 a nie widząc osoby czy ma wpływ np.brak równowagi mięśniowej. 2.Wygładzona lordoza (czyli inaczej spłaszczona ,wyrównana ,zniesiona) to jakby wyprostowanie banana.Co do dyskopatii to trudno orzec czy jest to wypuklina czy też przepuklina(potrzebne dokładniejsze badanie ) .Zmiany na powierzchniach trzonów kręgów to rezultat dyskopatii .

Gość hala40
Dziękuję panie Jacku.Faktem jest ,że jest Pan kopalnią wiedzy w tej dziedzinie. Mam 49 lat 168 cm wzrostu i 60 kg. Staram się trzymać wagę aby dodatkowo nie obciążać kręgosłupa. Dźwiganie ciężarów raczej niedozwolone??? Pracuję fizycznie. Jeszcze raz dziękuję.Pozdrawiam

Gość jacekpb
Generalnie dźwiganie niekoniecznie jest zabronione .Rzecz w tym aby to robić prawidłowo ,co wcale nie jest takie proste.

Gość hala40
Witam wszystkich. W poszukiwaniu ćwiczeń Mc Kenziego znalazłam interesującą stronę o schorzeniach kręgosłupa gdzie pokazana jest budowa i mechanizm jego działania, choroby jak również zestaw ćwiczeń Mc Kenzi oraz wiele innych ciekawych rzeczy w tym temacie. Jeśli są osoby zainteresowane proszę wpisać w google >> exercises Mc Kenzi>> następnie dać na polskie tłumaczenie strony >> Pain Relief from Mc Kenzi Treatment>> i przeglądać. Jedyny mankament to troszkę dziwna polszczyzna a poza tym stronka jak dla mnie jest super.Na YouTube można znaleźć prezentację ćwiczeń Mc Kenzi.Pozdrawiam