Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tralalala...

Pierwszy lot samolotem!

Polecane posty

Gość moniczka795
gdzie Ty przeczytałaś, że jeśli leci się z jedną walizką to może ona ważyć max 32kg a nie 23kg?? Bo wiesz ja lece kl ekonomiczna a tu http://www.lot.com/Info/PL/aspx/Content__Luggage.aspx pisze ze w mojej klasie max to 23kg... no a ja lece z 1 walizka wiec gdzie wyczytalas to?

Przepraszam najmocniej, cofam to co napisałam wczesniej. Pokreciło mi sie z bagażem łączonym na dwie osoby.

Gość frizzzy
Ja lecę z Warszawy do Los Angeles linią Air France. ;D

Gość ghghghghhg
a wczoraj się rozbił samolot z pikniku lotniczego w Krakowie :(

Frizzy ja mysle, ze 2x23 kg tak jak wszystkie linie do Am. Płn., ale informacji na ich stronie tez nie moge znaleźć :O

moje pytanie wyda wam się absurdalnie proste, ale jestem zielona w tych sprawach;/ co powinnam wziąć ze sobą do bagażu podręcznego?

Gość iwolalala
Mnie pierwszy lot czeka za niecałe dwa tygodnie. Na razie jestem tym podekscytowana, ale z drugiej strony zaczynam się troszkę bać. Mam do was pytania: co powinnam wziąć do bagażu podręcznego? Czego nie można wziąć do bagażu podręcznego? I czy w lotach czarterowych są dawane konkretne miejsca w samolocie czy "kto pierwszy tel lepszy"? Jeżeli są dawane konkretne miejsca to czy można załatwić sobie miejsce przy oknie (jeśli tak to jak)? Dzięki :)

Gość frizzzy
A jeszcze jedno mnie męczy.. czy wymiary torby/walizki też są ważne czy tylko to aby waga nie przekraczała 23 kg?? Bo teraz jak już siedzę spakowana, to widzę że ta moja torba to chyba wielka jest ;p JUTRO LECĘ ...;/ ;D

Gość Adii...
iwolalala Nie masz sie czego bac gdyz lot nie jest straszny..najwazniejsze zebys zachowala spokoj...do bagazu podrecznego nie bierz zadnych ostrych rzeczynp. nozyczek nozy pilniczka do paznokci itp..Nie wiem jak to jest t ty lotach ale normalnie zazwyczja masz juz podana albo zamowione miejce..jezeli chcesz przy oknie to przy rejestracji po prostu mowisz ze chcesz tu i tu ..i oni powinni spelnic to..

pomocy lecę 19/07/09 z krakowa do sztokholmu arlanda przylatuję na terminal 2 muszę odebrać bagaż i przejść na terminal 4 w sztokholmie arlanda bo lecę dalej do LULEA mam na to 2godziny czy zdążę odebrać bagaż i znowu się odprawić z bagażem w tym sztokholmie i jak mam przejść z terminala 2 na terminal 4

Gość alocha
Ło ja dzis lecę o 20:40 z BDG do Angli . Hmm.Wczoraj się wogóle nie bałam,ale dziś już mam lekką schizę chociaż sama niewiem przed czym. Tutaj to male lotnisko ale w Londynie ..masakra;D No i boje sie startu i ladowania;D

Gość bbb96
Nie rozumiem. Dlaczego wszyscy ludzie boja sie startu i ladowania ?:| Co jest dziwnego w starcie i lądowaniu. No w starcie moze to, ze jak sie rozpedza na pasie to Ci sie plecy w fotel wbijają(ale to jest fajne uczucie xd). A przy ladowaniu nic sie nie dzieje. Jest nawet fajnie bo jak juz wyladuje to przestaje glowa bolec, uszy odtyka i wiadomo, ze sie nie rozbijesz juz xd. Nie ma sie czego bac naprawde!!

Gość zlowosia
Hej. Rezerwowałam on-line bilety na lot Wizzair do szwecji.Dostałam potwierdzeenie zapłaty rezerwacji itd ale nie ma tam terminala z którego odlatuje ;/ Wie ktos jak to sprawdzić? I gdzie mam przed loetm odebrac bilety ?? Dzieki z góry za odp.

Gość .lece pierwszy raz
czy to prawda ze lecac samolotem (lece pierwszy raz) warto miec cukierka/gume zeby uszu nie zatykalo???

Gość sylv
a może jest tu ktoś kto leci do greensboro?:)

Gość ziomisław
na odprawie kupcie sobie jakis napój:) bo na serio czasem uszka zatyka:P wiec od czasu do czasu lepiej se w samolocie popić czyms:D Pozdro i miłych lotów życzę:) ja wylatuję ,,11 września'' do Birmingham z Bydgoszczy:D

Gość paralia
za tydzien lece do hiszpani (dokladnie do alicante) z wroclawia. jest to moj pierwszy lot i za bardzo ne wiem jak to wszystko ma wygladac napewno wiekszosc z was juz gdzies leciala i moze mi pomoc i opisac procedure na lotnisku, co mam robic itd. bagazu jako takiego nie mam tylko podreczny wiec chyba nie musze isc na ta cala odprawe z tego co wiem. biletu tez nie bo rezerwowalam przez neta. lece ryaianerem i podobno oni strasznie sie czepiaja bagazu. a i nigdzie nie moge znalesc niczego o kolczykach czy moge brac czy nie ze soba. a i jesli ktos jest z wroclawia i sie orientuje to niech mi wytlumaczy jak z dworca pkp najlepiej udac sie na lotnisko, podobno jest jakis autobus. ogolnie to boje sie masakrycznie i licze na wasza pomoc

Gość osoby trzecie
Mam nadzieję, że pytanie nie jest beznadziejnie głupie.Licze na wyrozumiałość... Czy jest mozliwość żeby w punkcie, w którym ważone są bagaże, towarzyszyła mi osoba(nie lecąca ze mną), która, w razie przekroczenia limitu wagowego, będzie mogła odebrac kilka rzeczy, żeby nie trzeba było się z nimi żegnac na wieki? Biorę najbardziej niezbędne rzeczy, żeby nie było nadbagazu,ale wiadomo-tu będzie ok, a na lotnisku pewnie troche zawyżą, a nie chcę potem czegoś wyrzucać. Bedę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pzdr

Gość elizabetka8
JA z takim pytaniami udałam sie do esky - czyli tam gdzie rezerwowałam sobie bilety.Tak jest po prostu najlepiej.

3 miesiace temu lecialam z Madrytu do Stuttgardu , to byl moj pierwszy lot , ale jakze stresujacy , o malo nie doszlo do katasrofy . Wyobrazcie sobie panstwo ze samolot 3 razy podchodzil do ladowania ! Na koniec nie otworzyly sie kola , i samolot nie majac wyjscia lodowal bez nich ! pojawil sie ogien na torze , lotnisko zostalo zamkniete do konca dnia , wszystkie loty odwolane... No i co ?? Ledwo uszlismy z zyciem , ja do tej pory snie koszmary , nie opisze nawet strachu jaki czulismy my ludzie , bylismy pewni ze to koniec, placz, modlenie sie , chcielismy wysiadac ! ale nie ma opcji ... i to jest koszmarne byc uwiezionemu , nie mozna sie bronic, ratowac tylko czekac na rozwoj sytuacji ! Wszyscy ktorzy lataja powinni przyjac do wiadomosci ze to moze byc ich koniec, ze spadochronu przeciez nikt skakac nie bedzie ! kAZDEGO Z WAS MOZE TO SPOTKAC

Gość Ulalalalaaaa
osoby trzecie - zdajac bagaz moze towarzyszyc Ci osoba trzecia, wiec mozesz nadbagaz wyladowac :-) Takiej opcji raczej nie nie ma przy bagazu podrecznym.

Gość kfika
Trzeba mieć koniecznie paszport na odprawie do krajów UE czy wystarczy dowód? Lecę do Frankfurtu pierwszy raz a nie mam paszportu :|

Gość pierwszy lot
Ja w czerwcu mam również leciec samolotem do Tunezji!! Moja przyjaciółka dała mi kilka niezbędnych rad lecz i tak denerwuje się przed 4 godz. lotu! Ostatnio cały czas ogladam filmiki które pokazują jak wygląda lot, lądownie i start. Nie ukrywam, że mam lekkiego cykora, ale gdy obejrzałam filmy z katastrofami samolotu balam się, że mi też się to moze przydażyć! Ale mam już taki charakter, że lubie wyzwania i adrenaline i cieszę się z tego lotu;] PS. Był ktos z was w Tunezji!! Jak się leciało i jak tam jest?

Gość xxxxxxxxxxaaaaaaaaaaaaaa
Nie wiesz co kupić na prezent dla ukochanego? Wejdź na http://www.sekretna.pl tam znajdziesz coś seksownego dla niego, będzie pożytek dla was obojga

Gość ayami
leciałam już ok. 25-razy w życiu, ale ostatni raz sprawił, że mam coś a'la fobia. Jak dowiedziałam się że mam lecieć w tym roku samolotem (znów w sprawach służbowych) po prostu nie jestem w stanie o niczym innym myśleć jak o tym że ten samolot spadnie. Mianowicie ostatnim razem mój samolot nie trafił aż dwa razy w korytarz, przy starcie! samolot się przechylił (jedno skrzydło coś ala jak się zawraca może?) zobaczyliśmy kawałek ziemi. Może z opisu wygląda to strasznie, ale nie było. Po prostu musiałabym to jakoś zademonstrować. W tym mieście byłam pierwszy raz, ale słyszałam że ze względu na silne wiatry samolot może mieć problem z wpasowaniem się w korytarz i że to nic strasznego, po prostu na chwilę się przechyli a potem wyprostuje lot. Więc najprawdopodobniej tylko ja tak dziwnie zareagowałam na to. mój sąsiad tylko wyjrzał przez okno i ze spokojem siedział dalej. Ja od tamtej pory mam wrażenie, ze po postu kolejny samolot się rozbije i nie mam pojęcia jak się tego wrażenia pozbyć.

Gość bagaż rejestrowany
Witam mam dwa pytania do bardziej zaawansowanych lotniczo. 1. Ogólnie wybieram sie pierwszy raz do UK, chyba ryanairem. wyczytałam wszystkie mozliwe wskazówki na ich stronie o bagazu i wszędzie piszą o bagażu rejestrowanym czyli tym za ktory sie płaci i oni dają nalepki zawieszki z danymi. W taki razie co to bagaż nierejestrowany? Mozna więc nie placić za swój bagaż i wtedy samemu sie go okleja(dane adres) czy jak? 2.Na bagaz podręczny chce wziąć większą torebkę mam taka pakowna i chcę wziąć laptopa i pytanie następujące czy mam go wrzucic luzem do tej torebki czy zapakowac w torbe laptopową i wlozyc ją do tej torebki podręcznej? Moze to glupie i banalne ale kto pyta nie bladzi a ja jestem totalnie zielona.

Gość Rooo
witam:) ja juz wiele ray latalam samolotem, ale za kazdym razem boje sie turbulencji:/ raz jak lecialam do hiszpani nie bylo ich wogole,a do anglii, czy toronto to nami rzucalo:/ za niedlugo wybieram sie na wakacje do turcji. prosze powiedzcie czy w locie do tego wlasnie miejsca wystepuja turbulencje? i czy sa one bardzo silne.? pozdrawiam

Gość kampinoski
Największa bzdura, jaką tu przeczytałam to taka, ze po dłuższym przebywaniu w pozycji siedzącej mogą się w kończynach dolnych tworzyć skrzepy(objaw to spuchnięte nogi hehe) Co za debil to napisał ((lola?) i rzekomo malutkie skrzepy dostają się do serca i płuc, przez co nogi cha cha cha moga być spuchnięte do kilku dni po locie. BZDURA, ŚREDNIOWIECZE I CIEMNOGRÓD Owszem, mogą spuchnąć stopy, nogi (brak prawidłowego krążenia) ale przyczyną jest zalegająca krew i limfa. Nie tworzą się żadne skrzepy! Jaka zakrzepica!? Gdyby było tak, to z samolotu zabieraliby od razu na wewnętrzny bo nawet najmniejszy skrzep to zagrożenie życia. Skrzep w sercu = śmierć a skrzep w płucach=niewydolność oddechowa i konieczność natychmiastowej hospitalizacji/zagrożenie życia. Po prostu warto ruszać stopami, snapinać łydki przy dłuższym locie i nie nakładać nogi na nogę. Pomaga tez zdjęciebutów /przy długich lotach.

Gość kampinoski
Ayami - musisz zrozumieć, że samolot jak skręca to nie skręca trzymając się poziomu tylko opuszcza wewnętrzne skrzydło. Zachowuje się zgodnei z prawami fizyki! To normalne. Tak jak na wirażu motocykl pochyla się do środka wirażu, samochód też się pochyla (ma po to amortyzatory). Boisz się bo nie byłaś na to przygotowana. Zawsze tak jest! To nie kłopot z wejściem w korytarz. Po prostu samolot zawsze startuje w takim kierunki w jakim biegnie pas startowy lotniska, a nie w kierunku lotu. Jak już się trochę rozpędzi to czasami musi skręcać bo np kierunek lotu jest przeciwny do kierunku startu! Czyli czasami musi całkiem zawrócić no i stąd mogłaś mieć te dwa przechyły. A tak ogólnie to nie dwa przechyły tylko dwa zakręty były zwyczajne i tyle:) Następnym razem, jak będzie leciała znowu z tego lotniska w to samo miejsce, to znowu będą te dwa przechyły. Wtedy masz łądny widok na ziemię i radzę patrzeć i podziwiać:) Nic się nie stanie. Te przechyły są tez często przy podchodzeniu do lądowania, kiedy samolot czasami długo kołuje nad lotniskiem czekając na swoją kolejkę. Głowa do góry to najnormalniejsze w świecie skręty:) Trzymaj się! I więcej luzu:-D