Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tralalala...

Pierwszy lot samolotem!

Polecane posty

Gość eljo
Ja osobiscie nie boje sie latac,obawiam sie o mojego meza.On przez problemy z uszami,(straszny bol)panikuje przed odlotem,a to sie udziela.

Gość Aer linguska
Ja tylko chciałam dodać , ze jeśli chodzi o tanie linie lotnicze to radze Wizzair lub Centralwings ( prawie w ogóle się uszy nie zatykają przy starcie i lądowaniu - dwóch najciekawszych momentach :) . Leciałam tylko z lotniska z Warszawy - Okęcie i myślę , że jak już ktoś latał z tego lotniska to można się przyzwyczaić i polubić je . Większych opóźnień nie miałam , oprócz tych 15-minutowych także myślę ze każdy powinien spróbować polecieć ! Lotnisko w Anglii szczególnie mi bliskie to Luton . Nie radzę lądować na Heathrow , bo jest ogromne i dla osoby lecącej pierwszy raz może sprawić dużo problemów . Ludziska kochane ! Latajcie i korzystajcie z życia , czyli nie męczcie się autokarem 19 godzin , gdy można polecieć sobie 1,5 lotem i się niczym nie przejmować :*

Gość Aktina
Ee tam.... jak dzieci 12-letnie same samolotami mogą latać, i im jakoś głów nie pourywało, to da się znieść. Leciałam dwa lata temu, i w tym roku też będę lecieć do USA. Naprawdę nic trudnego. Te kobiety przy kasach mówią, gdzie mamy się skierować i tyle... A sam lot zawiódł mnie trochę. Myślałam, że będą piękne widoczki, a tu tylko "biel" przez okrągłe 12 godzin

eee,najgorasze sa te oplaty lotniskowe:(za 1 bilet z poznania do frankfurtu nad menem place 31 euro.Ale w sumie koncowej wychodzi:2 bilety plus cos tam plus cos tam:120 euro Tragedyyyjaa

Gość blondy
a wiec opowiem wam co i jak z samym lotem (W KLASIE EKONOMICZNEJ, BO JAK JEST Z BIZNESOWA TO NIE WIEM), bo o odprawie bylo mnostwo gadane. szukasz swojego miejsca na bilecie i sobie siadasz. jak siedzisz przy oknie, to możesz sobie je zasłonić (o ile chcesz). opierasz się wygodnie i czekasz ze 40 minut. trwa to tak dlugo, bo samolot musi zaczekac az te inne z pasa startowego wystartują. jakby wszystkie na raz poleciały to by bylo wielkie "buuuh". w tym czasie jakas stewardessa pokazuje wam co i jak. mówi ;"proszę chwycić pasy i zapiąc je tak jak pokazano na filmie" (wyświetla sie film) i teraz stewardessy chodza i pokazuja na sobie jak zalozyc i jak korzystac z kamizelki i maski tlenowej. kaza ci wtedy zapiac pasy. przechodza wtedy po calym samolocie i sprawdzaja zapiecie. wtedy sie zaczyna... odruchowo chwytasz sie oparcia i trzymasz sie go mocno. wtedy tył wciska ci w siedzenie a plecy i glowe do przodu. mozemy wtedy poczuc te pasy wpilowujace nam sie w brzuch (zalezy jakie, bo w niektorych samolotach sa pasy , po ktorych slad zostaje ze 2 dni, albo ktory ma lagodne pasy np.Airbus a321) zanim powiem co dalej, zrobcie fikolka na podlodze. czlowiek czuje sie wlasnie tak, jakby robil fikolka. potem zaczaruja nas piekne widoki. mnie zafascynowalo to, ze polska ma taki ksztalt jak na mapie. ciekawe doswiadczenie. radze nacieszyc sie widokiem, bo srednio po 8-10 minutach znika widocznosc i widzimy bialy pas chmur (naturalnie jesli lecisz w dzien). ja potem przegladalam gazete pokladowa Kaleidoscope (bo lecialam polskim Lot'em) i sobie ja czytalam, co zajelo srednio 40 minut z 9 godzinnego lotu do USA do Newark z Okecia. radze nie sluchac muzyki ze sluchawek pokladowych (bo sa) poniewaz to totalny kicz. moja sasiadka jadla chipsy podczas lotu i potem korzystala z woreczka. blee... poniewaz nie byla mila postanowilam zmienic miejsce i po prostu najzwyczajniej w swiecieprzesiadlam sie do innego rzedu, gdzie nikt mi nie przeszkadzal. poznalam tam kolezanke, ktora powiedziala ze moge z nia siasc. wtedy chodzily stewardessy i rozdawaly jeden czysty, milutki niebieski kocyk i poduszke ktora byla tak mala, ze mozna nia sobie bylo podlozyc pod stope ;p. wtedy mi zatkalo uszy. to nie boli! czujesz sie i slyszysz tak jakbys byl pod woda,ale po ziewnięciu na sile to przechodzi bezproblemowo. nie radze pic alkocholu, bo okolo 3 godziny lotu pewien pan zostal pilnowany przez pokladowego policjanta bo wypil sobie "tylko 4 kieliszki".www. zal.ruski. potem puscili jakis film, ale bylam daleko od ekranu o 3 siedzenia wiec nie bardzo ogladalam. wtedy zaczelam odkrywac samolot. rozpielam pasy ok.2 godziny po starcie i rozlozylam stolik. wylozylam tam cala zawartosc mojej torby podrecznej czyli m.in. kupe batonikow, paszport, chustecki, ksiazke, plyte z muza, mp3 i aparat. wtedy wlaczyl sie sygnal nad nami "zapiac pasy". zanim zdazylam to wszystko schowac zatrzeslo nami lekko. zapielam szybko pasy i wzielam sie za chowanie zawartosci. wtedy samolot gwaltownie " chamnąl" i o moja glowe rozbily sie wszystkie batoniki (wiem ze to brzmi nabitnie ale to prawda) ze zloscia zgarnelam batony, mp3 oraz plyty, aparat paszport i chusteczki. zostawilam sobie ksiazke pt. Tunel. poniewaz zarabiscie trzeslo, trzymalam sie ksiazki, jakby to mialo mi cos dac. wtedy zgasly swiatla i zostaly tylko te pojedyncze nad naszymi glowami. wszyscy je zapalili i na ich twarzach czail sie strach. pilot poinformowal o chwilowej awarii padu. za 5 minut byl z powrotem. zaczely sie znowu turbulencje, ale częstsze. podskakiwalam na fotelu przez 10 minut, a potem pozwolili nam rozpiac pas. stewardessy chodzily z wozkami i dawaly nam wybor obiadu : "wieprzowina czy kurczak?". wciamnelam ta wieprzowine, a Debora (moja sasiadka) wziela kurczaka. po chwili skomentowala tylko "fuu" a ja "biedny wieprzyk, przerobili go na taką dobra wieprzowine", bo mi to smakowalo. potem stewardessy przyjechaly znowu i podaly mi kawe, a Debie coca-colę. dwie godziny po zaczęciu czytania (czyli ok.8 godziny lotu) znowu zatkalo nam uszy, i tym razem bardziej sczypalo. to juz mozna nazwac "bolem". ladujac bylo bardzo milo. widoczki i "phtrphtrphtr" o ziemie. To Tyle Z Lotu Do Newark ;p

Gość GaaBuNia
Hej! 09.06.br lece na kolonie na Krete. Strasznie się boję ,nwet nie lotu,ale calego cyrku przed startem. Chciałabym dowiedziec sie co można konkretnie przewozic ze soba w podrecznym. Nie chce zeby mi cokolwiek wyrzucili. Co mam zrobic z prowiantem i z piciem jesli nie bedzie go mozna ze soba wziasc w podrecznym i czy mozna miec w podrecznym apart cyfrowy i (wylaczona) komorke. Dodam ze mam prawie 14 lat i lece z Katowic. Wiem,że komuś kto juz lecial wyda sie to glupie ze sie boje ale ewyrozumiłych prosze o odpowiedzi:):) Bede wdzieczna. Pozdrowienia

Gość MadeInChina
Do GaaBuNi: skoro lecisz na kolonie, to wszystkie procedury załatwiają opiekuni i wychowawcy. Prowiant brać można, byle nie za dużo. Weź tam jakieś gumy, cukierki itp. bo jak ci uszy zatyka to tak się właśnie wspomagaj ;p. ZERO PICIA!!! Na szczęście nie umrzesz z pragnienia, bo oni dają ci tam co chcesz i ile chcesz za darmochę...aparat brać można, a przynajmniej nie spotkałam się z tym, żeby kazali gdziekolwiek komukolwiek wyrzucić. Telefon wyłączony mieć można - no problem.

Gość jakon
tak jak powiedziala popszedniczka niue można pżewozic napoji ale jak jechalem do chile to mozna bylo 100 ml. czyli (zaszpanóję) 100 cm sześciennyh ;p

Gość Lola odpowiadam na pytania
WSKAZÓWKI: Transport lotniczy to najszybszy i najbezpieczniejszy sposobem podróżowania. Około 3 mln pasażerów dziennie bezpiecznie dociera samolotami do wybranych miejsc przeznaczenia . Start samolotu odbywa się po dokładnym sprawdzeniu samolotu oraz dopuszczeniu go do lotu. Kontrola samolotu następuje na kilka minut przed planowaną godziną odlotu. Samoloty to mocne i wytrzymałe urządzenia; podczas budowy stosuje się duże marginesy bezpieczeństwa. Samoloty są skonstruowane w taki sposób, aby przeciwstawić się dużo większym naporom sił zewnętrznych niż te, na które maszyny, są narażone podczas standardowej eksploatacji. Zastosowane są podwójne a nawet potrójne zabezpieczenia urządzeń, tak aby w przypadku uszkodzenia jednego z urządzeń, urządzenie bliźniacze przejęło jego funkcje eliminując zagrożenia dla bezpieczeństwa lotu. Dla własnego bezpieczeństwa prosimy: - wysłuchać instrukcji bezpieczeństwa oraz przeczytać kartę bezpieczeństwa; - trzymać pasy bezpieczeństwa nisko na biodrach, zapięte podczas trwania całego lotu; - stosować się do ograniczeń dotyczących bagaży podręcznych; - wyłączyć telefony komórkowe oraz wszelkie inne urządzenia elektryczne podczas trwania lotu. Nie ma powodów, aby obawiać się turbulencji. Nawet silne turbulencje są zjawiskiem normalnym, występują na skutek wiania wiatrów i są łatwe do przewidzenia. Wybierając odpowiednią wysokość lotu, można minimalizować ich skutki. Można się spodziewać lekkich lub średnich turbulencji podczas startu oraz podchodzenia do lądowania na niższych wysokościach, w słoneczne popołudnie, ponieważ wtedy słońce nagrzewa powietrze przy ziemi, powietrze unosi się i tworzy tzw. dziury. Prosimy pamiętać: nawet jeśli wydaje się inaczej – samolot nigdy nie spada setek metrów; traci najwyżej tylko kilka metrów wysokości. Na kabinę samolotu oddziaływuje ciśnienie, które jest niższe od ciśnienia na powierzchni ziemi. Ciśnienie w kabinie samolotu jest równe ciśnieniu powietrza na wysokości 1500 -2000 metrów powyżej poziomu morza. Takie ciśnienie bardzo dobrze znoszą zdrowi pasażerowie. Pasażerowie z zaburzeniami układu krążenia oraz układu oddechowego powinni skonsultować się ze swoim lekarzem przed odbyciem podróży, aby dowiedzieć się, czy obniżony poziom tlenu nie zaszkodzi ich zdrowiu. Podczas podróży samolotem ciśnienie powietrza się zmienia, najczęściej podczas lądowania, powodując bóle uszu. W razie zapalenia uszu, nosa lub zatok powinno się unikać latania samolotem, ponieważ mogą wystąpić dolegliwości z powodu nie wyrównania się ciśnienia. Jeżeli takie problemy pojawią się podczas lotu, radzimy skorzystać z kropli do nosa. W razie bólu uszu prosimy spróbować następujących metod: - ziewać lub przełykać; - żuć gumę; - zatkać nos i spróbować łagodnie wydmuchać powietrze przez nos. Względna wilgotność w samolocie wynosi około 20%, jest stosunkowo niska i może powodować uczucie suchości w ustach, nosie, oczach. Aby złagodzić dyskomfort, radzimy korzystać z okularów zamiast szkieł kontaktowych, pić dużo napojów przed i podczas trwania lotu (proszę unikać picia napojów alkoholowych oraz zawierających kofeinę) oraz używać kremów nawilżających skórę. ęPodczas długich lotów gdy pasażer długo podróżuje w pozycji siedzącej - mogą wystąpić zakrzepy w dolnej części kończyn. Zazwyczaj nie ma żadnych symptomów, ale czasami pasażer może zauważyć opuchnięcie oraz zdrętwienie kończyn. W bardzo rzadkich sytuacjach gdy zakrzep jest bardzo rozległy, małe części zakrzepu mogą się dostać do serca lub płuc, powodując zatory płucne (powodując bóle klatki piersiowej, niewydolność płuc, a nawet nagłą śmierć). Objawy te mogą się pojawić nawet kilka dni po przelocie. Prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepicy żył głębokich jest bardzo małe. Choroba lokomocyjna występuje podczas utraty z pola widzenia horyzontu ziemi. Podczas podróży samolotem choroba lokomocyjna występuje bardzo rzadko. Jeżeli Pan(i) jest podatny(a) na tę chorobę, prosimy wybrać miejsce siedzące przy oknie, najlepiej nad skrzydłem. Proszę jeść mało przed podróżą i niewiele w czasie lotu.Podczas lotów niektórymi samolotami obowiązuje bezwzględny zakaz palenia papierosów. Radzimy osobom palącym żuć gumę, korzystać z plastrów nikotynowych lub z łagodnych środków uspakajających, aby zmniejszyć niedogodności. Latanie samolotami nie zagraża kobietom w ciąży, chociaż nie zalecamy latania w ostatnim miesiącu ciąży oraz do 7 dni po urodzeniu dziecka. Linie zazwyczaj nie przyjmują na pokład kobiet po 34. tygodniu ciąży. Podróżowanie samolotami jest niewskazane dla dzieci w pierwszym tygodniu życia oraz dzieci przedwcześnie urodzonych, ponieważ zmiana ciśnienia powietrza w kabinie samolotu może wpływać na dzieci niekorzystnie. Niemowlę jest bardziej wyczulone również na dehydratację. Prosimy zadbać, aby dziecko przyjmowało odpowiednią ilość płynów przed i podczas lotów. Powietrze w kabinie samolotu jest wymieniane z powietrzem zewnętrznym. Powietrze cyrkulowane wewnątrz kabiny jest filtrowane. To pozwala na pełną wymianę powietrza w kabinie samolotu 20-30 razy w ciągu jednej godziny. Ten system wentylacji jest dużo wydajniejszy niż w jakimkolwiek budynku, a zainstalowane filtry powietrza wyłapują wszelkie bakterie oraz większość wirusów. Jednakże aby uniknąć przenoszenia się chorób z jednego kraju do drugiego, osoby z chorobami zakaźnymi nie powinny latać samolotami. Gdy lecimy tanią linią lotniczą za posiłki trzeba płacić dość dużo, dlatego lepiej jest wziąć własny prowiant, w szczególności gdy lecimy z dzieckiem. W lepszych liniach lotniczych (np. Lot, British Airlines) dostajemy darmowe jedzenie. Gdy lecimy tymi liniami ok. 3 godziny bądź mniej, dostajemy tylko napój, kawę bądź herbatę. Jeśli lecimy około 5 godzin możemy dostać kanapkę, a w dłuższych lotach (do USA lub Kanady) zazwyczaj serwują obiady. Jeśli lecimy gdzieś dalej może pojawić się jetlag Jet lag Jet lag powoduje zakłócenia w rytmie dnia i pojawia się, gdy podróżuje się przez kilka stref czasowych. Zmęczenie, zmniejszona wydolność fizyczna oraz umysłowa, bezsenność, dezorientacja, bóle głowy, niestrawność są symptomami jet lagu.Pasażerowie zażywający leki w ściśle określonych godzinach powinni zwrócić się o poradę do swojego lekarza jeszcze przed rozpoczęciem podróży. Symptomy jet lagu można łatwo zminimalizować: - odpoczynkiem przed i podczas podróży; - noszeniem wygodnych ubrań; - jedzeniem lekkich posiłków oraz piciem dużej ilości wody oraz soków owocowych przed oraz podczas lotu; - unikaniem lub minimalizowaniem spożywania kofeiny oraz alkoholu przed oraz podczas trwania lotu; - gimnastykowaniem się podczas i po locie; - zachowaniem stałej pory zasypiania. Mimo to podróż jest przyjemnym, niezapominanym przeżyciem. W czasie lotu TRANSKONTYNALNEGO (do USA i Kanady) możemy słuchać muzyki z własnych mp3, mp4, lub z pokładowego odtwarzacza, do którego możemy się podłączyć słuchawkami specjalnie do tego przystosowanymi. Gdy telewizor działa w porządku, przewoźnik może włączyć jakiś film. Ciekawa książka umili nam dłuższą podróż, a gdy nam się nudzi, możemy porozmawiać z towarzyszem. Samoloty są najlepszym środkiem lokomocji jaka istnieje na ziemi... Latajcie i korzystajcie z tego, nie bójcie się. Według statystyk 4/3000 samolotów ma awarię, ale bezpiecznie ląduje, a 1/17 0430 musi lądować awaryjnie. Mała szansa, że coś się stanie!!! Życzę miłego lotu...

Gość eihgt-year-age
a njgors ze to ze nie mowią nam otym he, ukrywaja wieksszosić awarji

Gość blondy jest analfabetą
:/ blondy weź się naucz pisać. Ile masz lat?? 6?? ''zrob fikolka na podlodze" wiesz jak to brzmi?? idź się naucz pisać limusie

Gość troas54212
ZATYKAJĄ SIĘ USZY

Ktoś chce coś wiedzieć? Leciałam 4 razy więc nie ma problemu. Dodatkowo mogę porównać samoloty i linie lotnicze, gdyż za każdym razem leciałam innym samolotem innych linii i gdzie indziej. Chce ktoś coś wiedzieć??

Gość pi pi pi pi pi pi pi
jakie samoloty obsługują linie Czech Airlines ?

Airbus 310-304/325 Airbus 320-200 Airbus 321-200 Boeing 737-400 ATR72-202 ATR42-320/500 Boeing 737-500 a tym czwartym od początku leciała moja mama niecały rok temu. Wogóle jesteśmy bardzo latającą rodziną. Mój ojciec i dziadek są pilotami, a ciocia była recepcjonistką na Okęciu więc się trochę wie...;p

ale zapomniałam o jednym!! Airbus 319-100

Gość uuuuuuppppppppppppppp
podnosze

Gość saltimbanco
ok ja lecielam juz X razy z tego 8 razy miedzykontynentalnie wiec moze podziele sie tym co mnie to nauczylo: oczywiscie madrze zapakowany bagaz podreczny (wiadomo zero broni, nozy, pilniczkow itd, wszedzie to opisuja wiec trzeba tylko poczytac :PP) w dzien lotu dobrze miec wygodny stroj poniewaz moze sie zdazyc ze kilka razy bedziemy sciagac kurtke/marynarke/ pasek, buty bagaz rejestrowany (ten ktory idze do luku bagazowego) powiniem byc opisany (nie liczcie tylko na nalepki z linii lotniczych, stare nalepki usuncie) a dod w bazazy podrecznym nalezy miec zmiane bielizny, skarpetki i wszystko co pozwoli wam przezyc 1 dzien jesli wasz bagaz zaginie (LEKI, skoczewki kontaktowe, okulary). Z wszystkich pojemnikow z plynami (bagaz rejestrowany) przed lotem powinno byc wycisniete powietrze aby podczas lotu zmiany cisnienia nie doprowadzily do eksplozji szamponu w waszej torbie. Wazne aby zapakowac wszystkie balsamy, szampony itd w reklamowki.( Sluzby celne moge sprawdzac waz bagaz i cos przypadkiem otworzyc wie reklamowka to zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem przez zmiany cisnienia i celnikow)

Gość saltimbanco
mimo wszystko dobrze wydrukowac kartke z rezerwacja (chociaz czesto nikt o to nie prosi przy stanowisku odprawy) aby potem nie szukac na gwalt internetu na lotnisku :/

Gość saltimbanco
a przy zatkanych uszach pomaga taki trik: zatkaj nos i usta u staraj sie zrobic wydech - na poczatku bedzie niewielki opor ale po chwili uszy powinny sie przetkac :P

Gość uuuuppppp
podbijam, bede niedlugo leciala pierwszy raz

Gość adus
lece za tydz. sama do usa , wiecie co można wziąć do podręcznego gdy sie tam leci ?.

Gość Nattaluchh
Ja w lipcu lece do tunezji i strasznie sie boje

Gość a ja latam często
bo mam swój samolocik to lubię najbardziej

Gość zaszalałam i latałam
A ja w maju leciałam do Chicago na ślub mojej bratanicy. Wszyscy mówili, że będzie ok, że to tylko parę godzin. W połowie lotu wpadliśmy w jakąś burzę i masakra! Uczucie, jakbym jechała windą w dół. Tak w dół i szarpnięcie, a najgorsze, że nawet faceci zaczęli jęczeć i piszczeć, moja koleżanka telepała się, a ja siedziałam jak zahipnotyzowana. Ale powrót był już przyjemny i bezproblemowy. :)

Gość upupup
podbijam

Gość frizzzy
adus lece za tydz. sama do usa , wiecie co można wziąć do podręcznego gdy sie tam leci ?. Kiedy dokładnie lecisz? skąd i dokąd?? gdzie przesiadka? Ja też lecę sama do usa, pierwszy raz trochę panikuje ;p

Gość moniczka795
frizzzy , Czyli 1 lipca lecisz do USA? A dokładniej, to gdzie? Bo ja tez 1 lipca do chicago z warszawy ;)