Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prettyja

Jak samemu przekłuć pępek ??????

Polecane posty

Gość aga1503
czesc Kacja 14 popieram cie z twoim zdaniem lepiej zaplacic i miec warunki higieny zagwarantowane/czasami sa wyjatki/niz miec problemy i komplikacje zdrowotne nie wiem czy wiecie ze jest to jednak akt chirurgiczny i najwazniejsze co sie liczy to higiena i trzeba ja stosowac caly czas przy gojeniu itd

Gość Siasiunia
Ja przekłówałam pepek w studiu i dałam 110 zł ze znieczuleniem... Boleć nie boli ale goi sie jakieś 3 miesiące...Podczas gojenia sie pepek Ci sie ropi i nie wyglada to ladnie... Ta dziurka będzie zawsze widoczna nawet jesli nie bedziesz wogóle nosiła kolczyka... Na początku gdy pepek sie goi po godzinie nie wlożysz już kolczyka... Osobiscie nie polecam przekłowac sobie samemu pępek jesli tak bardzo chcecie to idźcie do studia urody gdzie zajmują się tym bo mo zesz sobie krzywo przeklóć i nie wyglada to ładnie a tam zrobią Ci to dobrze...

Gość truskawaaa
Wiecie co kolczyk w pepku suuper sprawa kiedys tez własnie chciałam miec...nawet stara sie zgodziła ale..jakos .. nie odszło do tego xD wiec piszecie ze lepiej zabulic i isc do kosmetyczki \"w dobrych warunkach\" lalalal towcale nie tak! kto poiwedział ze u kasmetyczki nie narobicie sobie takie samo ryzyko jak samemu sobie przebijac xD ... nie ma 100% pewnosci ze kosmetyczka zrobi prosto..i wogule suuper kosmetyczka tez człowiek taki jak wy..tylko ze ukonczyła kielka kursow i robiła to juz duzo razy ...ahah no to tyle..mysle ze teraz jakos tez sobie przekłje ale stray nie wiem czy sie zgodzi!! 3majsci sie laski =*

Gość swiety-mikołaj
kiedys ..pisałm włsnie z fajną dziewczyną..i bardzo mi pomogła własnie w tej sprawie xD mam nadzieje ze nie obrazi sie jesli dam kilka jje wskazowek =* No, a więc przechodząc do kolczyka to: 1. Musisz zaopatrzeć się w pewne rzeczy niezbędne co do wykonania tej czynności: 1)Kolczyk do pępka. Koniecznie ze stali chirurgicznej 316L (większość jest 316L więc normalny kolczyk ze stali chirurgicznej). Na sam początek polecam kolczyk zwany "bananek", a nie jakieś wiszące.Cena kolczyków w sklepach wacha się od 20-100 złotych, a nawet i droższe. Polecam Allegro.pl swój kolczyk właśnie z allegro.pl zamówiłam za 8 złotych :) 2)Buteleczka 3% wody utlenionej. Koszt w aptece lub sklepie około złotówki :) 3)Rękawiczki gumowe. Są niezbędę w trakcie przekłuwania. Chronią przed zakażeniem i dostaniem sie do dziurki bakterii. Koszt kilku groszy :) 4)Igła. Najlepsza jest z wenflonem. Pod warunkiem, że wenflon jest koloru pomarańczowego w inny kolczyk nie wejdzie. Musi być igła z pomarańczowym wenflonem. W niektórych aptekach są żadko spotykane, ale natomiast można poprosić o zamówienie. Jest to koszt około 5 złotych:) 5)Zamrażacz do ciała. Nie polecam kupca tego gdyż jest drogi, a Ty użyjesz go tylko raz. Polecam zwykle zamrożone mięso :) Wiem, że to brzmi dziwnie i śmiesznie, ale działanie jednej i drugiej rzeczy jest podobne więc po co przepłacać? :) 6) Płatki kosmetyczne. Kilka. 5 starczy :) 2. Musisz wybrać sposób w jaki przekłujesz sobie ciało: 1) Złapać jedną ręką skórę, a drugą ręką, tą z wenflonem bardzo szybko przekłuć ciało. 2) Złapać jedną ręką skórę, a drugą ręką, tą z wenflonem powoli, stopniowo przekłuwac ciało 3. Wybierz odpowiednią pozycję. 1) Leżąco- nie polecam. Większa możliwość krzywego przekłuciła. 2) Siedząca 3) Na pół leżąco. Siedzisz, ale tak bardziej leżąc. Ja miałam właśnie taka pozycję. W sumie możesz poprosić koleżankę o przebicie...najwyżej zgonisz na nią, że masz krzywo :) No czyli od początku do końca. Gdy już wybrałaś pozycję i masz wszystkie potrzebne rzeczy polej pępek wodą utlenioną i jego okolice. Weź do ręki zamrożone mięsko i przyłóż na dłuższy czas do pępka i jego okolic. W czasie zamarzania możesz odczuć dziwne wrażenie, ale to normalne. Też tak miałam. Gdy już będziesz pewna, że pępek jest dobrze zamrozony przemyj go i jego okolice jeszcze raz woda utlenioną. Nie zapominaj, że od samego początku "operacji" musisz mieć założone rękawiczki. To podstawa. Weź do ręki rozpakowany wenflon i złap go w taki sposób, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy. Złap skórę i przypasuj igłę tak aby była prosto. Nieważne jaki styl wybierzesz (szybki czy wolny) muszisz używać bardzo dużej siły, ponieważ skóra w tych miejscach jest bardzo elastyczna i trudno ją przebić. Jeżeli po lekkim przebiciu zaboli Cię bardzo mocno oznacza to, że za krótko mroziłaś. Musisz powtórzyć wszystkie czynności jeszcze raz tylko tym razem musisz przytrzymac mięso dłużej. Gdy już wykonasz wszytskie czynności zaczynamy przekłówanie. W czasie "operacji" możesz poczuć się słabo, źle itd może to byc spowodowane przebiciem jakiegoś nerwu. Spokojnie...potrzeba Ci chwile odpoczynku i świeżego powietrza. Polecam okno. Na dworzu jeszcze ktoś by się przesraszył widząc Ciebie z igłą w brzuchu :) . Gdy już igła przejdzie na wylot wyjmij ją. Broń boże nie wenflon. Wyciągnij samą igłe. Rureczke zostaw!! Obetnij go z obu stron pozostawiając około 2 cm. Odpocznij chwile. Usiądź wygodnie. Weź połóż kolczyk na wacik i polej do z każdej strony wodą utlenioną. Osusz go innym suchym wacikiem. Polem włóż go w rureczkę gdy zobaczysz, że przeszedł na wylot wyciągnij rureczkę. Zakręć kolczyk. Jeszcze raz polej go wodą. Lej z góry na dół. Najlepiej nie dotykaj go za dużo. W pierwszych dniach możesz miec problemy ze schylaniem się. To minie. Brzuch jest po prostu obolały. Powiedzmy, że gdzieś w czwartym dniu spróbuj nim poruszać. W górę i w dół. Jeżeli poczujesz strupki uniemożliwiające to przestań. Polej to woda utlenioną aż same zmiękną i wtedy poruszaj. Staraj się nim ruszać codziennie. Również codziennie 3 razy polewaj kolczyk wodą utlenioną. Pewnie będzie pojawiać się piana...to normalne. Nie polewaj dziury spirytusem to zatyka dziurkę. Najlepsza jest woda utleniona. Na samym początku gojenia się unikaj długich kąpieli w wannie. Najlepsze są prysznice. Kolczyk w pęplu w zależności od organizmu goi się do 6 miesięcy. Przez pierwsze 2 miesiące unikaj opalania się, również w solarium. Unikaj również kąpieli w basenach, jeziorach, rzekach morzach, idt. Może to grozić zakażeniem. Nie wiem co jeszcze powinnam napisać. W raziem pytań pisz. Pisz koniecznie!! Przepraszam, że zajęło to tyle miejsca, ale nie chciałam aby cos mi umknęło. dziekuje za wspaniełe redy wiolciu =* =* mam nadziej ze wam rowniez to pomoze ;p;p

Gość Laska516
Hej dziewczyny!Proszę o wasza pomoc.Nie mam internetu w domu to jeśli mogę popisać z łaska o przeklociu i radzie.Chce sobie przekłóc drugi raz.Czym smarowac i w ogóle.Łaski ratujcie!Kocham mojego koła i chce mieć go drugi raz!Odpiszcie mi proszę na mój numer721404480.Chce zażyczyć rady!Chce mieć koła a po prostu nie mam już do tego siły!

Gość laska516
wow!ale napisałaś!dzieki za rade chociaz pozniej napisałam swoja prośbe;-)he ale jak mozaesz to mapisz mi smsa prosze!nie mam sie kogo poradzic1miałam kolczyka a teraz mam mała blizne ale chce jeszcae raz!ide dziś do weterynarza po igłe;-))))))) he he!odpisz prosze na mój numer, bo w domu nie mam internetu a musze sie kogoś poradzic.aska

Gość kola kola
Nie no, samemu?! Wiesz, może to nei jest trudne, ale jak Ci się pobabrze, to masakra. Gdzieś czytałam, chyba na lovetrap.pl, że przekłucia w salonach (oczywiscie percingu, nie jakiś kosmetycznych) są najbezpieczniejsze. Akurat w pempku nei ma nerwów, ale czasem samemu można sobie przebić jakiś w języku na przykład i pół twarzy sparaliżowana. Od tego są specjaliści.

Gość Karolina...
Hej ja mam zamiar przekuć pepuszek... Poprosiłam o to moja sis...kolczyk mam tylko tej nieszczęsnej igły nie mam... jutro ma mi przynieść koleżanka... Moja sis sama sobie przekuła pępek i jest wszystko ok... :) mam nadzieję ze u mnie też tak bedzie :)

Gość czorna

Gość czorna
czesc laski,chce sobie prezbic pepek sama ale mam troszke obawy nie ze bol tylko widzialm obrazki jak kolczyk sie nie przyjmuje lub gnije brzuch to jest nie zbyt przyjemny widok i nie chcaial bym miec takie cos,chcialabym alby mi ktos dobrze poradzil jak to zrobic najlepiej,czekam na szybkie odpowiedzi

Gość buczus
Mam pytanko. Mam zamiar sama(tzn koleżanka, która wielu osobom przekłówała pępki i wszystko ok) przekłóć pępek. Tylko nie wiem czy lepiej kupić kolczyka ze stali chirurgicznej czy z tytanu. Słyszałam ze stal chirurgiczna może uczulać( a ja jestem straszną alergiczką) a tytan podobno nie uczula. Błagam pomocy!!! Mam zamiar to zrobić za 2 tyg

Gość czorna
siemka laski przebic pepek jest latwo i to naprawde nic nie boli wiem bo sobie wczoraj przebilam i jak narzie jest git tylko troszke boli ale taki bol to nic:)teraz czekam na efekty czy mi skora przyjmie kolczyka i wogole.jezel nie wiecei jak to zrobic piszcie do mnie doradze wam krok po kroku

Gość pacatka
ja sama probowalam wlasnie takimi sposobami.. ale moze mam jakas nienormalna skore bo poprostu nie chce mi sie igla wbic ;/

Gość Sandra - Kosmetyczka.
Ejj dziewczyny jesteście nienormalne powiem jednym słowem tak. Poniewaz wiecie ile zagrozen jest dotyczacych pempka itdd ??? Jedną igła pempek chcecie przekluwac ?? hehe smieszne to jest.... :] ja Przekłuwam pęmPki po 20zł ;]]] i nie jedna Igłą nigdy nie przeklujesz pempka chyba ze o rozmiarze większym to tak... :) nie słuchajcie panienek ktore mowia tak przeklujesz jedną igła 1,1 hahaha ;) smieszne elo =*** jak cos to nr gg 5405675 Pisac...

Gość Malwinka=
Ej no ludzie nie przesadzajcie... ja 3 dni temu byłam u kosmetyczki przebić sobie pępek i jest git.. nic mi nie ropieje ani krew nie leci... ona wszystko powie co robic i jak... jak na razie ja nie żałuje... tylko troszke boli... Ne radziła bym robić sobie samemu, chyba, że się nie boisz, ale ąż tak żal siana Ci chyba nie jest... xD

Gość JA xD
Ja nie wiem dokładnie Ale jak mi koleżanka mówiła to trzeba w jakimś sklepie chirurgicznym kupić igłę naciągnąć i przekłuć ale sama chyba tego nie zrobisz bo jej koleżanka która będzie kosmetyczką przekuwała wiec sie zna ale samemu se przekłuć to chyba zły pomysł :P

Gość Magda.
MUsisz kupić igłę z welfronem 2,4mm lub 2,2mm,spirytus salicylowy i maść TRIBIOTIC(to wszystko dostępne w aptece,a ten TRIBIOTIC to mała saszetka i kosztuje ona około 1.50zł)! MUsisz od igły odciać ten welfron kombinerkami czy też obcęgami tak aby ta ostra końcówka została taka jaka była a tamta druga taka zgnieciona..Musisz pożądnie zdesynfekować igłę,kolczyk,ręce,pępek i ciało koło pępka..Tak na około..No nie wiem jak mam to dokładniej opisać w szczegółach..Najklepiej tą igłę i kolczyk położyć na jakieś płaskie naczynko i oblać spirytusem salicylowym i zosatwić tak na około 2 min..W tym czasie musisz mniej więcej zaznaczyć gdzie masz tą igłę wbić(rysując kropeczke długopisem w które miejsce masz z dołu przebić i mniej więcej gdzie na górze ma ta igła wyjść Ci i pamiętaj,że przebijamy od dołu a nie od góry).I musisz przebijać tą igłą i później jak już przebijesz to musisz POWOLI wyciągnąć igłę a włożyć kolczyka i zakręcić.. Przemyć spirytusem salicylowym i posmarować TRIBIOTICIEM.. Na początku poleci Ci trochę krwi i może polecieć Ci troche takiej białej wydzieliny..Może to troche szczypać..I smarować tym TRIBIOTICIEM trzy razy dziennie..A zanim będziesz smarowała to musisz polać spirytusem i znowu zdesynfekować ręce.. Rano,po połduniu i wieczorem..I najlepiej tego nie moczyć aż tak bardzo..Tam troszeczkę wodą polać i to wszystko..Jeżeli będziesz się do tego wszystkiego zalecała to powinno Ci sie to zagoić około 2-3 miesiąchów..NIE MOŻESZ KOCLZYKA WYJMOWAĆ PO CZASIE NIE WIEM DAJMY NA TO TYGODNIA TYLKO PO OKOŁO DWÓCH MIESIĘCY.. I jak bedziesz miała tegop koclzyka to może Ci cały czas leciec ta wydzielina..Jak będzie to musisz to przemyć spirytusem i posmarować tą mascia..Ja mialam tak robione i teraz jest wszystko OK;D i robilam sobie sama;D Jezeli wszystko bedziesz robila tak jak tu zalecilam to moze nawet szybciej ci sie zagoi..zycze powodzenia

Gość edziaaaa14
ja sama chce przekuc pepek nie wiem jak i woole..moje kolezanki robily same i bylo wszystko ok i mowia ze nie boli ...... ja chce sobie zrobic kolczyka sama dla siebie a nie zeby pokazywac swiatu ..... pozdrawiam bardzo goraco ...... bus a to boli samemu wogule ....

Kupuje się wenflon (najgrubszy, czyli ten różowy, nr 10) i wbija się od góry, kolczyk też najlepiej włożyć od góry, bo z włożeniem od dołu prawdopodobnie będzie problem. A kolczyk od razu normalny. Ale nie radzę - co będzie jak spanikujesz w połowie przekłuwania? Zostanie brzydka blizna. A spanikować możesz, bo też miałam robiony chałupniczo i powiem Ci, że boli.

Gość stokteczka12345
Ja ci tylko powiem tak po 1 to musis sie zaopatrzyć w jakiś kolczyk gdy musisz po przekuciu odrazu go włorzyc po 2 musisz kupić welflon kosmetyczny karzda apteka go posiada potem musisz dobrze wyznaczyć cel przekucia a potep przemyć wodą utlenioną gdy józ jesteś gotowa przyłórz coś lodowatego do pempka by przekłucie tak niebolało i już

Gość agguussiia
Już raz odpowiadałam na ten temat... Ale zrobie to jeszcze raz :) Widze że pytania nadal są takie same :/ Pisałam w listopadzie 2007 i od tamtego czasu na forum chyba nic sie nie zmieniło :P Co do przebicia pepka - od razu odradzam (dlaczego napisze na koncu), ale jesli juz sie upieracie to tak: Po 1: Kupcie dobry kolczyk (najlepiej w salonie kosmetycznym lub u jubilera) - stal chirurgiczna lub tytan (nigdy z dodatkiem niklu, bo moga byc powiklania) Po 2: Zaopatrzcie sie w jak najgrubszy welfron (pomaranczowy, lub rozowy) Po 3: TRIBIOTIC - masc gojaca. Po 4: Woda utleniona Jak zrobic samemu kolczyka? 1: Dokładnie wysterylizujcie kolczyka (trwa to co najmniej 30-40 min. 2: Przemyjcie rece woda utleniona, lub robcie wszystko w gumowych, cienkich rekawiczkach (tak dla higieny). 3: Zmywalnym mazakiem zaznaczcie miejsce nakłucia. 4: Igłę z welfronem wkladajcie przez skore (najlepiej od gory) - podobno wychodzi prosciej, bez skrzywien, ale to juz indywidualna sprawa. 5: Przeciagnijcie kolczyka przez srodek welfronu. 6: Dokladnie zakreccie kolczyka. 7: Od razu przemyjcie woda utleniona. 8: Posmarujcie Tribiotic'iem (zeby nie wdalo sie zakazenie) 9: Zaklejcie opatrunkiem (nalezy nosik go przez ok. tydzien, oczywiscie codziennie zmieniac na nowy) :) GOTOWE!! Mam nadzieje ze moja instrukcja sie przyda :D Chociaz osobiscie odradzam :P PeeEss: Tydzien temu zrobilam kolczyka w pepku drugi raz... Juz w innym zakladzie... Wszystko mialo byc ok... A nie jest :/ Strasznie sie zaczerwienilo i swedzi :/ Nie wyglada to za dobrze... Zastanowcie sie najpierw dobrze :) Jak macie jakies inne pytania, to piszcie na gg :) - 9742301 :D :*

niestety pepka nie mozna samemu przekuc,musi to zrobic osoba ktora sie na tym zna.w okolicy papka jest miejsce ktore jak przekujesz mozesz okaleczyc sie do konca zycia.lepiej nie ryzykowac

Gość Avalone
Ja mam kolczyk w pepku jakieś 5 lat - przekuwał profesjonalista. Samemu nie polecam. Jeżeli wyjdzie krzywo to jeśli się wyjmie kolczyk w ciągu godziny przekłucie zarasta i nie ma nawet śladu. Jakby takie ślady zostawały to ludzie po kroplówkach wyglądali by okropnie - welflon służy do kroplówek. Profesjonalista najpierw odkaża skórę, a potem zaznacza sobie kropki na skórze nad (lub pod bo i tak można) pępkiem i stajesz prosto, zeby zobaczyć czy jest w pionie i czy w osi pepka. Potem łapie kawałek skóry nad pępkiem w taki specjalny zacisk (wyglądają jak nożyczki z trojkatami na końcach). W otworach tych trójkątów musi być widać narysowane kropki. Z tym trzeba posiedzieć jakieś kilkanaście minut, żeby \"zdrętwiało\". Wtedy i mniejszy ból i krew nie leci. Przekłuwa się welflonem, z góry na dół. Zdejmuje zacisk z welfonem w skórze. Potem w końcówkę welflonu wkłąda się końcówkę kolczyka i cofając welflon zakłada kolczyk. Kolczyk zakłada się od dołu, a przesuwając go z welflonem nie podrażnia się rany. Zakręca się kolczyk. Na to idzie opatrunek, jak na oko, gaza przyklejona po bokach plastrem, żeby się ten kolczyk poczatkowo nie zaczepiał. Ze świeżo przebitym pępkiem należy się ruszać, zginać, czyli normalnie żyć, żeby się ten kolczyk poruszał. Teraz najważniejsza jest higiena - nie pławimy się w wannie, żadnych basenów ani kąpieli w jeziorach itp. Tylko prysznic. I tak przez 3 miesiące. Przed prysznicem wszystko wokół kolczyka zalepić grubo wazeliną, żeby się w czasie kąpieli nie dostała woda do dziurki w której siedzi kolczyk. Woda nie ma jak usunąć, a ona w połaczeniu z raną powoduje rozwój bakterii - stąd ropienie - tam nie ma przepływu powietrza. po prysznicu wytrzeć wazelinę chusteczką, przetrzeć spirytusem kosmetycznym (żadnej wody utlenionej) i zasmarować Alantanem - maścią, nie kremem. Taka kuracja to mniej więcej 3 tygodnie gojenia, w zależności od skóry. Przez 3 m-ce też żadnego opalania / solarium. Jeżeli później się paprze, to Neomecyna lub Alantan. Pamietajcie jeszcze że kolczyki mają różną długość - w salonie dobiorą wam odpowiednią długość do przekłucia. Poza tym kolczyki będą odpowiednio odkażone. Problem pojawia się przy ciąży - kolczyk trzeba wyjąć. Mała, ładna dziurka, w czasie ciąży się rozciąga i potem może faktycznie nie wyglądać dobrze. Może zarosnąć, ale nie musi - to zależy jak długo kolczyk był noszony i od własciwości skóry (tak samo jak z uszami - jednym zarasta, innym nie) Pozdrawiam

Gość Avalone
I jeszcze jedno. Takie przecieranie spirytusem i nakładanie Alantanu w pierwszych 2-3 tygodniach trzeba robić tak około 5 razy dziennie... jak z niemowląciem ;)

Gość Asiullla
hmm... nie chce sie madrowqc bo nie mam kolczyka jednak wiem ze najbezpieczniej zrobic to u kosmetyczki bo ona przecisze odpowiednie preparaty moja kumpela brala nawet antybiotyk na to zeby bylo 100% bezpieczenstwa. ale pomylcie kobitki jak byscie zaszly w ciaaze przez przypadekk to co wiecie jak tak dziurka sie rozchodzi moja bratowa tak miala naszczescie ona wyjela kolczyk przed ciaza ok 4 lata i nie bylo zle ale niektore znajome mialy problemu. buzka ;*

Gość Słodkie
Niektórzy są porąbani z kolcykami w pępku, ale sama se robie więc nie robia mi zadne krytyki innych:P:P:P:P:P:P:):):):):) Diewczyny z kolczykami górą:):):):):)

Gość Słodkie
Niektórzy są porąbani z kolcykami w pępku, ale sama se robie więc nie robia mi zadne krytyki innych:P:P:P:P:P:P:):):):):) Diewczyny z kolczykami górą:):):):):)

Gość syllka17
ja sobie przebiłam pępek jakieś 2 miesiące temu nic mnie nie bolało teraz mi się goi i nic sie nie dzieję trochę mi tylko ropieje ale to normalne przebiłam sobie igłą jak przebijałam pierwszy raz to bolało jak ch... ale teraz jestem zadowolona ;) polecam wszystkim kolczyk w pępku ładnie wygląda i wogóle ;)

Gość PatuSia **
Ile sie goi pepek po przekuciu tak około?? dzisiaj sobie przekulam tzn kolezanka mi przekula :)

Gość PaUllInA
Radzę iść do kosmetyczki - ja poszłam - zapłaciłam 60 zł (to wcale nie tak dużo) i teraz mam śliczny brzuszek z równiutko przekłutym pępkiem. Nigdy nie będę załować że to zrobiłam - nie było zadnych powikłan (może dla tego że smarowałam maścią TRIBIOTIC którą serdecznie polecam) po dwóch tygodniach mogłam z kolczykiem robić co chciałam xD