Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kruszynkaaa

Nastoletnie mamy

Polecane posty

A ja mam 18 lat i chciałabym mieć dziecko. A najlepiej dwójkę. :-) Tzn oczywiście nie planuję, ze względu na szkołę, itp. Ale chciałabym. :-) W każdym razie, gdybym zaszła w ciążę, to bym nie rozpaczała. Czuję, że byłabym supermamą. :classic_cool:

A co do nastoletnich mam - w większości przypadków jest to wielka nieodopwiedzialność. Ale jest BARDZO DUŻA RÓŻNICA pomiędzy nieodpowiedzialnością a \"kurwieniem się\". Nie rozumiem, dlaczego tak wielu idiotów generalizuje tą sprawę. Że niby nastolatka, która zaszła w ciążę uprawiając seks z miłości jest gorsza od 20-to, 30-to paro latki, która wpadła uprawiając seks z byle kim w kiblu na dyskotece. Śmieszne. Nie przejmujcie się młode mamy!

Gość Rokkitka
Witam, również uważam ze ten topik nie służy do wyżywania się i plucia na innych. kazdy ma swoje grzeszki, pewne sprawy, słowa i czyny na sumieniu i niech rozlicza siebie samego. Ale niestety tacy są juz ludzie. Owszem uważam że jednak do ciąży powinno się dorosnąć ale chyba gdzieś byli rodzice, którzy powinni pokazać jak uzywa sie kondomów czy tabletek (mnie mama sama zapisała do ginek. po tym jak powiedziałam jej że rozpoczełam współżycia i odrazu dostałam tabletki). Jednak to czy ktoś rodzi w wieku 17 czy 30 lat to nadal osobista sprawa. A to że inni są "obłudni" to nic na to nie poradzimy,ile usłyszałam że mój maż jest ateistą (też odrazu bluzgi). Trzymam za wszystkie kobietki i mamusie kciuki (sama jestem w trakcie przygotowań na poczęcie dzidziusia-mam 26 lat)

Gość WREDNE -y I NIC POZA TYM
Co za idioctwo wypisywać negatywne komentarze na coś co już się stało i nie można tego cofnąć?!? Jeżeli nastolatka zostanie młodą mamą bo zaliczyła wpadkę to po jaką cholerę jeszcze ją krytykujecie? Kto dał wam do tego prawo?? Czy wy wszyscy jesteście na tyle nietolerancyjni i ograniczeni? Z waszych komentarzy wynika bowiem, że najlepiej jakby taka nastka poprostu usunęła ciąże! Niestety ale jeśli kogoś krytykujecie to miejcie na uwadze, że różne mogą być tego efekty. Współczuję wszystkim krytykującym burakom---->takie tylko nasuwa mi się określenie. Nie pochwalam wczesnego rozpoczynania współżycia z partnerem, ale jeśli już do tego doszło (nie mamy na to wpływu) to trzeba wziąć pełną odpowiedzialność. A TERAZ PYTANIE DO WSZYSTKICH KRYTYKUJĄCYCH: Powiedzcie co waszym zdaniem powinna zrobic nastka(mówię tu o 16-19-latkach), która mimo zabezbieczenia zaszła w ciążę? Nie chcę odp typu: Nie pie*dolić się! bo w pytaniu wyraźnie jest napisane: wpadła mimo zabezpieczenia i jest już po fakcie?

ciesze sie, że sa tacy ludzie jak my co stoja po stronie nastoletnich matem a nie po stronie takich co wyzywaja ich od najgorszych pozdrawiam wszystkich a szczegolnie nastoletnie mamy i przyszłe mamusie :)

Gość kocham ale madrze
seks z miłości w wieku 16-18 lat, nie bądzcie śmieszni, czy miłość tylko opiera sie na seksie, wiecie dobrze, że to za wcześnie. Pijak też mówi, że kocha wódkę i co, według was winien pic, no bo przecież kocha co z tego, że wódkę. Zlodziej kocha kraść i co ma kochać itd. Takze te osoby wiedzą, że nie tędy droga i winny stosować tzw. wstrzemiężliwość, tak samo jak te 16-18 letnie dzieci. Po to ma człowiek rozum, żeby umial z niego korzystać.

Gość Baby booooooooooom
Tak,popieram,bo nastoletnie mamy to przecież wciąż dzieci.Wydaje im się tylko,że są dorosłe.

Bez jaj, 30 latka nie potrzebuje uprawiać seksu w kiblu na dyskotece bo ma inne miejsca do tego i nie potrzebuje się ukrywać. Nastolatki też raczej nie uprawiają seksu na dyskotekach tylko najczęściej w domu podczas nieobecności rodziców.

Gość Asia_be
Ehhh... U mnie w rodzinie są dwie grupy matek - albo te po 25.roku zycia, albo te przed 20. Siostra mojego taty urodziła w wieku 19 lat, a żona mojego kuzyna w wieku 18... Ja sama trochę boję się, że ejstem w ciąży, pod koniec roku skończę 18 lat. Nadal jestem dziewicą, ale czasem zdarzają się niepokalane poczecia, a znając moje szczęście tak właśnie mogło się zdarzyć. Za parę dni powinnam dostać okres, więc się okaże :). Powracając do tematu, siostra mojego taty jest szczęśliwą mężatką, ma wspaniałą 5-letnią córeczkę :). Natomiast mój kuzyn i jego żona także mają cudownego dzidziusia, ma 3 miesiące i miewają się bardzo dobrze :). W moim liceum zauważyłam dwie ciężarne dziewczyny od czasu, kiedy zaczełam chodzic do tego LO (a teraz zaczynam trzeci rok). Ogólnie uwazam, że najlepeij najpierw się ustatkować, a potem myśleć o dziecku, żeby zapewnić mu przyszłość. No, ale różne sytuacje się zdarzają i nie nalezy za nie winić, a pomagać. To tyle ode mnie. Pozdrawiam :).

Gość akinnn
od kiedy to się ciąża może zdarzyć bez seksu, nie bądź smieszna. Jak się kocha to jest normalne, ze może być ryzyko ciąży

O boze co wy pierdolicie wogole? Co z tego ze 16-18latki sex uprawiaja? Sama mowie ze 16 lat to za malo, 18 sie nie czepiam, bo sama starsza nie jestem, ale przed 18 napewno nie zaczelam! Jak chca to niech sie sexuja, ich problem! Moim zdaniem za sex powinny zabierac sie osoby ktore sobie to przemyslaly i wiedza jakie sa tego konsekwencje i nie wazne czy ma sie lat 16 czy 40! Bo np kobieta ma 25 lat i nie chce dziecka, a wpadnie to i tak jeczy, tak samo i 16latka jak i np 40stka, co za roznica? Sex sexem, milosc miloscia, a zycie zyciem! Kochac i byc kochanym to jest to... Wiec jak podloty sie lapia za cos czego nie przemysleli to ich sprawa, ich cierpienie, ich ciaza i ich dalsze zycie... Nic nam do tego, wazne zebysmy my sami umieli w swoje garnki zagladac, a nie w czyjes zycie sie wpiepszac! Jak jakas 18 chce miec dziecko is ie z tego cieszy to niech ma, a jak nie to bedzie plakac, bynajmniej bedzie wiedziala ze za mlody glupia byla! Indywidualna sprawa, wiec czemu chcecie tu kogos oceniac? Jak Wy byscie wpadli to co? albo wasze corki? Wydziedziczenie? Sznur naszykujecie? Szkoda zachodu... Niech sie czlowiek swojej dupy trzyma, bo najlatwiej innych oceniac, a siebie zostawic jako cud miód i malinę !! Tyle...

Gość Malusiaaa
Każdy ma swoje życie to że któraś zaczeła mając 16 inna 18 to już każdego sprawa tu przecież jest temat odnośnie ciąży nastoletnich dziewczyn Znam pare takich osób ale nei zgodze się z tym że odrazu to dziwka czy też szmata !!! Jedna może i taka jest co nei znaczy że drga też i następne ?? czyż nie prawda

a wez czytaj najpierw co? Chyba pisze ze za sex to tylko Ci co znaja konsekwencje i umieja z nich wybrnac z glowa! Ich sprawa co robia, Ty ich karmic bedziesz? Czy ich rodzice? Sama nie rozumiem jak np 16latka wpada z 18latkiem, bo to zadna przyszlosc, szkola nie skonczona ni nic, a dziecko w wozku! Co innego mysle o 18 ktora wpada no z kims kto ma jakas prace, czy juz mature napisana, bo wtedy to moze i sie jakos ustatkuja, dadza rade! Nie lubie oceniac mlodych mam, bo im tez jest ciezko, i co wtedy tylko rodzice poszkodowani? Bo sie musza wstydzic przed sasiadami? A kto te dzieci chowal? Matka z ojcem, i jesli dobrze wychowala to moze i nie wpadnie a przynajmniej nie wezmie sie za sex przed 18-20stka! Wy to zaczeliscie w wieku 25lat sie kochac czy co? Niech kazdy placi za swoje bledy! A te puste lalki, ktore daja tylka dla przyjemnosci najbardziej, co innego zmilosci, choc czasem w tym wieku sie milosci nie odroznia od przygody, ale nasza sprawa? Nie, bo my im brzucha nie bedziemy sycic, chjyba ze sami mamy corki z bobasem, ktore maja pusto w glowach i teraz nam zal dupe sciska, ze i my oczy mielismy w dupie jak dziecko chowalismy!!

Gość brytanika
podziwiam dziewczyny te które pragna macieżynstwa w tym wieku, ale jaka to jest przyszłosc dla nich bez szkoły zawodu . nie jestem przeciwna temu sama urodziłam pierwsze dziecko w wieku 19 lat i sa obecnie tego efekty ze dzieci nie maja matki ze ja obrazaja pod wpływem ojca ale samo macieżynstwo jest wspaniałe jak sie kocha dzieci mam obecnie 40 alt i pragne jeszcze jednego dziecka motywacja: zabrano mi macieżynstwo które było chce stwozyc nowe w nowym zyciu pozdrawiam was młode mamusie i tatusiowie

O i bardzo ładne podejscie, nie ma co linczowac mlodych mam, bo one chyba rozumieja ze moze to byla glupota i zaluja czegos tam w zyciu, i napewno rozumieja co to ciezka praca, i ze sobie troche zycie zmarnowaly! le dziecko to dziecko, piekny skarb i nie wazne czy rodzi je 40stka czy 18stka! Bo ludzie sa rozni i nie zawsze w wieku 18stu lat, dziecko to katastrofa i jego matka to pusta laska ktora sie kurwila, przeciez mozna kochac w wieku 18 lat, kiedys wiele bylo matek w wieku 20lat, bo wszystkie moje kolezanki maja mamy ktore je rodzily wlasnie w tym wieku i co linczowal ich ktos? Nie! a teraz wielkie halo, fakt ze 17stka z wozkiem to dziwny widok i dla mnie samej to za wczesnie, ale nie linczujmy kogos, kto np zaczal sie kochac dopiero po 18 czy 19rokiem zycia, bo moze to juz byla przemyslana decyzja?

Gość cacyyyy
jadwisia z kotłowni - "rozumieja ze moze to byla glupota"... no bardzo dobrze, tylko dlaczego dziecko ma przez tą ich głupotę cierpieć. Jak im się tak zachciewa seksu to winno się ich pogonić do pracy fizycznej. A nie majtki matki piora bo by w brudnych chodziły, a dawać bidulki umią.

Tylko ze to bedzie ich dziecko i to one beda sie martwic! I to one beda patrzec jak dorasta i byc moze to dziecko kiedys jej powie ze \"Dobrze mnie wychowalas mamo\" lub tez odejdzie i bedzie popelniac takie same bledy! Te maloletnie matki same beda widzialy co zrobily i czy bylo warto czy nie, i w razie co to one beda widziec cierpienie wlasnych dzieci... MYslis ze cos sie zmieni na swiecie jak kazda nastolatke beda od dziwek wyzywac bo w ciaze zaszla? co to da? Nie kazda nastolatka to dziwka, i nie kazda jest pustakiem ktora umie tylko dupy dawac!

Gość Jestem przerażona...
Jestem przerażona, a wręcz oburzona niektórymi wypowiedziami... Sama mam 19 lat i 23 letniego narzeczonego. Nie, nie jestem w ciąży, gdyby to kogoś interesowało, a na to forum weszłam w pewnym sensie z ciekawości. W mojej klasie w ciągu 3 lat liceum (obecnie studiuję) zdarzyły się 2 przypadki młodych matek. Jedna urodziła dziecko w wieku 17 lat, druga w tym miesiącu będzie rodzić dopiero. W żadnym z tych przypadków nie była to tragedia. Pierwsza dokończyła zaocznie szkołę, zdała maturę. Oboje pracują. Ona otworzyła własny zakład kosmetyczny i razem z mężem doskonale radzą sobie z wychowaniem córeczki. Są szczęśliwi. Z drugą gorzej, bo jej facet to kompletny niewypał, ale przy pomocy rodziców daje sobie radę. Skończyła szkołę, rozpoczęła zaoczne studia. Niestety czasem tak bywa, że bez pomocy rodziców się nie obejdzie i oni przeżywają tą sytuację bardzo, przeważnie martwiąc się jak sobie ich dziecko z dzieckiem w życiu poradzi, ale kiedy wszystko się układa są dumni z córek-synów, że jednak mimo wszystko sobie poradziły. Czasem też rodzice się odwracają, ale cóż takie jest życie. To co najbardziej mnie oburza to generalizacja. Nie wszystkie dziewczyny uprawiające seks w wieku 16-18 lat są ku****i. Spora część Kocha się tylko i wyłącznie z jednym mężczyzną. Czasem jak to się mówi zaliczają wpadkę z własnej głupoty - nie zabezpieczając się w ogóle i nie myślą o konsekwencjach. To jest głupie (przepraszam jeżeli kogoś uraziłam) zgadam się, ale czasem tak jest, że mimo zabezpieczenia kobieta zachodzi w ciążę (tak było z moją mamą - mojego brata urodziła mając 21 lat. Brała tabletki, które niestety okazały się nieskuteczne). Myślę, że najlepiej byłoby najpierw dowiedzieć się dokładnie co znaczy słowo k***a i kto to jest, a dopiero potem zacząć go używać. Ja rozpoczęłam współżycie w wieku 17 lat. Do tej pory miałam i wciąż mam jednego i tego samego mężczyznę. Niedługo planujemy ślub. I czy ja też jestem kurwą? Bo zaczęłam Kochać się przed 18 rokiem życia? To kim jest jedna z dziewczyn, którą znam i która puszcza się (innego słowa niestety nie da się tu użyć) na prawo i lewo???? Nie wiem czy sama potrafi zliczyć ilu facetom rozłożyła nogi mimo, że ma 19 lat? No pytam? I tylko dlatego ona ma być lepsza od młodych mam bo nie zaszła w ciążę? To jest po prostu przerażające. Ludzie powinni naprawdę pomyśleć wcześniej zanim coś powiedzą, czy napiszą.

Witam ! Mam 22 lata i dwuletniego Kubusia, gdy dowiedziałam się o ciąży ( zaczynałam wtedy studia) , natychmiast zadzwoniłam do mojego chłopaka. Mam naprawdę ogromne szczęście, Bartek to odpowiedzialny facet, jednak w chwili, gdy go o tym poinformowałam zapadła głucha cisza. Oswoiliśmy się z ta myślą, że nasze życie wywróci się do góry nogami. Nie było nam łatwo, jakoś szczęśliwe udało mi się ukończyć 1 rok studiów, byłam wówczas w 8 miesiącu. Pomogli nam rodzice, przyjaciele. Niestety nie każdy ma takie szczęście.

Gość Gosiak2
hej. Mam 16 lat i 9 miesiecy. Najprawdopodobniej jestem w 6tyg. ciazy. Okres spóźnia mi się już długo, a cykle od roku mam juz regularne. Jutro kupie sobie i jakie piekło wywoła kiedy się dowie.zrobie test. Jest jeden problem, jestem dopiero w 1 klasie lo i nie wyobrazam sobie jak mialabym o tym powiedziec moim rodzicom. Moi jak moi, ale rodzice mojego chłopaka to juz całkiem inna bajka (moj chłopak jest ode mnie o rok starszy) Jego ojciec jest powszechnie znanym i szanowanym lekarzem. Rozmiawiałam juz o tym z moim chłopakiem. I wiem ze tutaj tkwi najwiekszy problem, bo jego ojciec uznał by to za calkowitą kompromitację i nawet nie chce sobie wyobrazac jakie pielo wywoła. Nasi rodzice znaja sie dosc dobrze i boje sie ze przez moja ciąze ich kontakty sie urwą i nawiąze sie jakis głebszy konflikt. Pozatym nie wiem jak teraz bedzie wygladac moja przyszlosc...

Gość Gosiak2
poprawka w jednym zdaniu bo tekst mi przeskoczył, tam na początku powinno byc "JUTRO KUPIE I ZROBIE TEST" sorry:)

Gość gosiak2
test wykazał ze jestem w ciazy i co teraz???

Gość madziula17
madoxx strasznie glupio napisal badz napisala! wiekszosc z tych dziewczyn zrobila to z osoba ktora najbardziej kochala, z milosci!! a nie dlatego, ze mialy chec dac komus no wiecie co.. ja sama mam chlopaka prawie 2 lata i jestem z nim strasznie szczesliwa:) moja mama urodzila mnie dzien przed swoimi 17 urodzinami i wiecie co?? jestem z niej dumna i ciesze sie ze mam taka mloda mame. Wszystkiekolezanki mi jej zazdroszcza! Apel do wszystkich mlodych mam! Cieszcie sie ze tak szybko macie dzieci! lepiej jest urodzic wieku przed 20 niz po 30.. taka mala roznica gwarantuje wam dobre relacje z waszymi pociechami:) powodzenia zycze:) i prosba! cieszcie sie z tego ze dajecie nowe zycie! to nie jest powod do placzu lecz do radosci!

Gość madziula17
aaa jeszcze jedno! nie robcie problemu! no i co z tego ze 16 z 18?? szkole zawsze mozna skonczyc. Teraz jest atka tolerancja! u mnie w szkole, nawet w kalsie sa dziewczyny w ciazy:) ciaze nie ejst przszkoda do skonczenie szkoly! dacie rade! aa i nie pisze tego, dlatego ze sama mam 16 lat i spodziewam sie dziecka. Bo nie jestem i sexu przed slubem nie uznaje!

Gość wydaje mi sie
..ze z obu stron padaja nazbyt skrajne opinie. Jedni za mocno najezdzaja na mlode mamy, a mlode mamy wydaja sie zupelnie nie myslec o konsekwencjach swoich czynow. I tak, owszem, uwazam, ze skoro juz sie stalo, to trzeba sie podniesc i zyc dalej z cla odpowiedzialnoscia za swoje czyny. Ale z drugiej strony nalezy pomyslec, zanim sie zacznie wspolzycie. Wiekszosc pisze, ze pomoga im rodzice. Co za egoizm. Albo inne, ze sie wyprowadza, ze chlopak bedzie zarabial-i tu tez brak mi zdroworozsadkowego podejscia. W rezultacie zwykle i tak konczy sie na rodzicach. Nie zawsze, ale z reguly. Poniewaz padlo tu pare pozytywnych rozwiazan tej sytucji zycze wszystkim mlodym mamom, zeby im sie ulozylo wg ich mysli.

Gość SonuŚ
Witam Was dziewczyny! Dzisiaj przeczytałam większość opinii na forum dla młodych mamusi i powiem wam, że naprawdę nie rozumiem ludzi, którzy potępiają takie dziewczyny. Zobaczycie wszystko będzie dobrze i ja nawet już się z wami cieszę tymi malutkimi skarbami :) Mam 17 lat i bardzo wspaniałego chłopaka, który jest w wojsku. Oboje bardzo kochamy dzieci ale jeszcze na swoje nie oczekujemy :) heh. Mam koleżankę, która w wieku 15 lat zaszła w ciążę. Teraz mieszka ze swoim chłopakiem i mają roczną córeczkę. Ja osobiście uważam, że mając tak wcześniej dziecko nic się nie marnuje... jak nie teraz to potem bedziecie bawic się ze swoimi córeczkami lub synkami hehe Pozdrawiam Was wszystkie gorąco!!

Gość SonuŚ
Do gosiak2 Zobaczysz wszystko bedzie dobrze!! :P Jak bedziesz potrzebowała pomocy do pisz do mnie! moje gg 10838051 Buźka:*