Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kruszynkaaa

Nastoletnie mamy

Polecane posty

zaszlam w ciaze i urodzilam w wieku 19 lat, teraz mam 2 miesieczna córeczke swój najwiekszy skarb. Nie żałuje mimo iz w 8 miesiacu ciazy zostawil mnie jej ojciec twierdzac ze nie jego dziecko nosze. trudno jestem sama czekaja nas badania dna, ale czasu bym nie cofnela kocham moja nikolke nad zycie

karina88 glowa do gory bedzie dobrze jestesmy z Toba :* buziaczki dla Ciebie i malutkiej :*

wszystkie musimy trzymac sie razem byc silne dla malenstw. wiek nie gra roli matka kocha swoje dziecko miloscia bezgraniczna czy 17 letnia czy 30 letnia w okresie ciazy zmienia sie z dziewczyny w matke a w sercu i w umysle rodzi sie uczucie ktorego nie da sie porównac z zadnym innym. ja odkrylam siebie na nowo a za swoje dziecko gotowa bym byla oddac zycie. samotnosc w wychowaniu tym bardziej sprzyja budowaniu wiezi miedzy mna a córka. dla niej poswiece wszystko nawet wlasne szczescie, nie dlatego ze nie mam wyboru tak jak jej ojciec ktory wybral zycie towarzyskie, ale dlatego ze chce byc dla niej najlepsza przyjaciólka i pomoc wejsc w zycie z podniesiona glowa nauczyc rozwagi mądrosci, aby nie popelnila tego bledu co ja czyli nie zaufala komus niewartemu zaufania pozdrawiam karina

karinka-- super i takie podejscie powinna miec kazda z nas!! bo dzieci to najwieksze szczescie jakie moglo nas spotkac bez wzgledu na to ile mamy lat!!

Gość pomoge
jestem nastoletnia mama chetnie pomoge przejsc wszystkim przez okres ciazy ..wiem jak to ciezko borykac sie sama z taka sprawa..pozdrawiam 4255761-to GG

Gość co za małolaty
przecież wy te dzieci macie na własne zyczenie, a że ciężko, no to same żeście chciały. trzeba było nie uprawiać seksu w tym wieku i nie byloby problemu. Dzieci mające dzieci niby tak odpowiedzialne a są na utrzymaniu rodziców, to znaczy, ze wcale nie do końca odpowiedzialne. Bo jak się udaje tak dorosła osobę to samemu się pracuje na swoją rodzinę. Wy jak kukułki, zrobić i podrzucić komuś, niech się wasi rodzice martwią. Nie patrzycie na swoich rodziców, jesteście egoistkami, dbacie tylko o siebie, bo wam się zachciało seksu. Nie sądzę, aby wasi rodzice z tego powodu, ze będziecie miały w tym wieku dziecko podskakiwali z radości. Dobrze, że jak rodzice mają jeszcze zaplecze finansowe, a znam niejedną rodzine żyjącą biednie i jeszcze do tego wnuki małoletniej córki i co, te dzieci zyją w dostatku. Inne dziewczyny mogą wytrzymać bez seksu w tym wieku i nie umierają z tego powodu. Głupio tłumaczycie się, ze jesteście nieraz odpowiedzialne jak 30 letnie. Owszem tak być może, ale to wy tylko same siebie próbujecie wytłumaczyć, gdzie to wcale nie zmienia faktu, że jesteście nieodpowiedzialne.

Gość EmilEcZkA...**
....Mam 16 lat i..... dzidziusia w drodze....:)) Z jednej strony wiem ze dam sobie rade bo mam wspaniałego chłopaka który mnie kocha (jesteśmy razem 3lata), i jest bardzo dumny że zostanie tatusiem.... tylko że nie powiedzieliśmy jeszcze moim rodzicom... on swojej rodzinie już sie pochwalił, tylko ze on ma 19 lat.... więc nie było tak źle... Bardzo bym prosiła o jakieś rady.... Pozdrawiam:**

Gość sweetka
Witam:) Mam 18 lat i jestem w 4 miesiącu ciąży.. Na początku przeraziliśmy sie z chłopakiem ale teraz jest wszystko ok.. Ciesze sie że zostane mama chociaz planowalismy to za 2 lata.. Wiem ze moge liczyć na mojego chłopaka i jego rodzine.. Moja mama dowiedziala sie dopiero wczoraj, okropne jak sie wysluchuje rzeczy typu zawiodlas mnie, myslalam ze jestecie madrzejsi, zaufalam Ci i co.. Ale nie chce pomocy od innych, chcemy dac sobie rade sami wkoncu to nasze dziecko.. Pozdrawiam wszystkie mlode mamy:)

Gość Przyszla mama..
Ja za miesiac bede mama..a za dwa miesiace skoncze 18 lat. Czytalam w tym forum wszystkie wypowiedzi i chcialam powiedziec ze jestem przerazona. W pewnych momentach chcialo mi sie plakac. Te osoby ktore nas tak bardzo potepiaja nie zdaja sobie sprawe co my tak na prawde przezywamy...ciaza jest ciezka. Spojrzenia w szkole , plotki na osiedlach czy znajomych i bol w oczach rodzicow. Ja zawiodlam swoich. Bardzo zawiodlam bo wiem ze nie chcieli dla mnie takiej przyszlosci.. ale kocham mojego dzidziusia i zrobie wszystko co trzeba bedzie dla niego. Wiele osob sie odemnie odsunelo teraz, poznalam tak naprawde smak zycia. Bolalo. Cholernie dalej boli. Ale mam dziecko. Mam czastke siebie. Za wczesnie? Byc moze.. Dzisiaj jednak nie moge sie zastanawiac nad tym co by bylo gdyby bo nie bedzie. Czeka mnie inne zycie. ale czy inne..zawsze znaczy gorsze? Pozdrawiam wszystkie mlode mamy..damy rade...:)

Gość to PATOLOGIA
:-o

Gość Przyszla mama..
Patologia? To ty jestes smieszny. Sprawdz w slowniku co znaczy to slowo a pozniej go uzywaj;) oczywiscie adekwatnie do sytuacji;)

Gość to PATOLOGIA
Dziecko rodzące dziecko to PATOLOGIA.

18-19 to juz nie takie dziecko... Fakt, ze ponizej tego osoba ma wiecej do stracenie etc, koniec gimnazjum, rozpoczecie nauki w szkole sredniej, a tu dzidzius... fakt, ze jesli dziecko urodzi sie około matury, jakos zleci i juz sie tak nauki niema na głowie, ale nie mowcie mi że dziecko rodzi dziecko, choc powiem, ze ponizej 16roku zycia nastolatek ma duzo do nauki, i zanim dorosnie i dojrzeje trzeba duzo, takze dziecko w tym wieku tez nie jest przyjamną sprawa... No ale stało się, nie ma co potepiac, tylko wspierac, a kolejne pokolenie lepiej ksztalcic, by jakos uważali ;) Nie krytykowac :P

Gość gdzies z mazowieckiego
Sama mam 18 lat, mam chłopaka z którym także już współżyłam, ale ZAWSZE starałam się pamiętać o zabezpieczeniu. Tylko raz zdarzyło się nam zrobić to bez gumki, ale to był stosunek przerywany, oczywiście wg mnie byłam w ciąży, bo podczas przerywanego także można zajść w ciąże. Skończyło się na tym, że miesiączka spóźniała mi się prawie tydzień, a ja odchodziłam od zmysłów. Dostałam okres, ale w tym czasie prawie zdążyłam sobie załatwić tabletki wczesnoporonne. A moje podejście do tego, jest spowodowane tym, że na 100% nie otrzymałabym pomocy od mojej mamy, bo ona również sama wychowała trójkę dzieci, ma 20 lat do emerytury i nie ma zamiaru pilnować mi dziecka. Z chłopakiem mamy plany na przyszłość, wybieramy się oboje na studia i gdyby cokolwiek się stało, jesteśmy za aborcją, ale póki co, ta jedna \\\'\\\'niby wpadka\\\'\\\' dała nam konkretnie do zrozumienia. Wychodzę jeszcze z założenia, że lepiej kupić prezerwatywy za parę złotych, niż wychowywać dziecko, gdzie na miesiąc \\\'\\\'pójdzie\\\'\\\' parę setek. Dziewczyny, uważajcie więc!

patologia czy nie...ale ostatnio na zajeciach z genetyki dowiedziałam sie \"idealny\" wiek na zostanie matka to własnie 19 lat ( jesli chodzi o przygotowanie organizmu itd.) mimo tych naukowych doniesień mam nadzieję, że jeszcze długoooo nie zostanę mamą...

Gość diehexe
Ja mam 20 lat i w lipcu podziewam sie coreczki. To moje drugie dziecko. Nie zaluje niczego, choc pierwsza ciaza nie byla planowana.

Gość Ula .
czesc nazywam sie ula i teraz mam 21 lat urodzilam curke gdy mialam 16 lat . to byla planowana ciaza poiewaz ze swoim chlopakiem bylam 6 lat kochalam go , jednak popelnilam blad , pozwalam na to by niszczyl nasz zwiazek poprzez palenie trway ale nie odeszlam od niego , kochalam go i nadal kocham ale teraz juz nie ma znaczenia on kocha naprawde mocno jakas rozwydrzona gowniare ktora ma 17 lat [ on 21 ] . teraz Wiktoria ma 5 lat i bardzo ja kocham . rozstanie bylo bolesne ale to tylko i wylacznie z mojej winy poniewaz zrobilam cos czego nigdy sobie nie wybacze , gdy wiktoria miala 3 lata ponownie zaszlam w ciaze jednak moja mam dla mego dobra kupila mi tbletke na usuniecie . polknelam ja gdy mariusz sie o tym dowiedzial nie wiedzialco ma zrobic . zaczol wyzywac mnie od zmat . i mnie zostawil , plakalm przez wiele tygodni , ale gdy zrozumialam ze to naprawde koniec , zajelam sie soba , wiktorie zadko widywalam mialam dopiero 19 lat chodzilam na imprezy a ona byla w tym czasie z mariuszem , zaluje tego ze poslychalam matki . mialam bardzo ciezkie dziecinstw moze to dla tego . przyznaje ze jestm ku.rwa bo usunelamdziecko ale szczerze tego zaluje , jednak nie zaluje ze mam dziecko z cudownym mezczyzna ktory nie kocha mnie . lecz kocha nasza corke . i ta jego dziewczyna tez jest w ciazy , wiktoria jest zachwycona ze bedzie miala brata . tylko nie ja .:( .

Gość Wielotta
wiatm Was wszystkie. Mam na imie Wioletta i mam 15 lat. Jestem teraz w 8 miesiącu ciąży z mężczyzną mojego zycia, który ma 40 lat. Bardzo go kocham i nie wiem dlaczego mama nie akceptuje tego związku?? On ma juz dwojke dorosłych dzieci ale jest po rozwodzie bo zostawił zone z milosci do mnie... jak ja mam to wytłumaczyc rodzicom zeby nas zaakceptowali?? mama twierdzi ze nie powinnam z nim byc poniewaz on jest nawet starszy od mojej mamy!! Juz rok temu byłam w ciązy, ale dla mojego dobra zapłacił mi za usunięcie ciazy... zaluje ze usunelam tamta ciaze bo juz w wieku 14 lat bylam gotowa aby byc matka :(:( gdy widze kobiety z wozkami to bardzo ciesze sie ze juz za miesiac i ja bede tak spacerowac... bardzo kocham mojego przyszłego męża oraz nasze dziecko. Błagam dziewczyny pomozcie mi!! jak przekonac rodzicow do mnie i Zdzisia.... prosze was o szybka odpowiedz bo nie wiem co robic... :(:(

Gość gabunia91
oj..40letni facet jest..TWOIM facetem..?

Gość Wielotta
no tak... Zdzisek ma juz skonczone 40 lat.. ale wiek nie jest ważny. Jak przekonać rodziców ze sie kochamy?? i ze my nas zaakceptowali.... ja chce z nim zamieszkać, bo juz wkrotce dziecko przyjdzie na swiat... pomozcie :(:(

Gość gabunia91
...nie wiem czy to mozliwe..bo wiesz..wg prawa, to..on jest troszke dla ciebie za..dorosly. nie wydaje mi sie zeby zaakceptowano wasz zwiazek..moze jak skonczysz 18 lat to wtedy predzej..ale teraz..ciezko cokolwiek powiedziec.

Gość szczęsliwa przyszła mama
witam wszystkich bardzo serdecznie...obecnie mam nie skonczone 20 lat...termin mam na 18.11.2008- 2 dni po moich urodzinach,wiec bede miala juz skonczone 20...w sumie nie gra to dla mnie zadnej roli ile mam lat.Jestem szczesliwa i to jest najwazniejsze.Mam meza, chodze do liceum wieczonowego, nie pracuje ale moj mezulek zarabia i to dobrze...pracuje jako szef kuchni w warszawie(moj grubasek kochany), rodzice nasi bardzo nam pomagaja i wspieraja nas.jestesmy szczesliwi z mezem(jestesmy malzenstwem od 7 dni)i napewno nidy niebedziemy zalowac ze to byla"wpadka".Kochamy naszego szkraba i niemozemy sie juz go doczekac

Gość Isztarllll
Serdecznie zapraszam mlode mamy na forum nastoletniemamy.fora.pl

mam 18 lat i zostanę samotną mamusią już w luty bardzo się cieszę z tego powodu

Gość paulina14xD
~zalamanamam 14 lat,zostalam zgwalcona na dyskotece przez bylego chlopaka:(2 razy robilam test ciazowy-wynik jest pozytywny:(nie wiem co robic moi rodzice jeszcze nie wiedza:jak moj eks na to zareaguje??mam wykonac aborcj??wolalabym raczej zabic siebie niz odebrac komus zycie i to jeszcze swojemu dziecku:( blagam pomozcie:((

Gość paulina14xD
~zalamanamam 14 lat,zostalam zgwalcona na dyskotece przez bylego chlopaka:(2 razy robilam test ciazowy-jestem w ciazy:(nie wiem co robic moi rodzice jeszcze nie wiedza:jak moj eks na to zareaguje??mam wykonac aborcj??wolalabym raczej zabic siebie niz odebrac komus zycie i to jeszcze swojemu dziecku:( blagam pomozcie:((

Gość Brit
Witam Was dziewczyny! Mama nadzieje że jeszcze ktoś jest na tym forum... Mam 18 lat... kocham się ze swoim chłopakiem od kilki miesięcy stosunkiem przerywanym.. ale parę dni temu podczas seksu (była to pozycja stojąca) mój chłopak nie zdążył całkowicie ze mnie wyjść kiedy doszło do wytrysku. Było to w 11 dniu od czsu kiedy dostałam miesiączkę. Zastanawiam się czy są duże szanse na to że będę w ciąży. Jeszcze nie dawno chciałam obsesyjnie mieć dziecko. Ale teraz ostatnio wszystko przemyślałam i stwierdziłam ze raczej nie damy sobie jeszcze rady i zrezygrnowałam z moich myśli... Ale co teraz będzie?? podobno jak ktoś chce dziecka to w ciąże nie zajdzie... no nie wiem... bardzo prosze o rade i pozdrawiam ;*

Gość Brit
Witam Was dziewczyny! Mama nadzieje że jeszcze ktoś jest na tym forum... Mam 18 lat... kocham się ze swoim chłopakiem od kilki miesięcy stosunkiem przerywanym.. ale parę dni temu podczas seksu (była to pozycja stojąca) mój chłopak nie zdążył całkowicie ze mnie wyjść kiedy doszło do wytrysku. Było to w 11 dniu od czsu kiedy dostałam miesiączkę. Zastanawiam się czy są duże szanse na to że będę w ciąży. Jeszcze nie dawno chciałam obsesyjnie mieć dziecko. Ale teraz ostatnio wszystko przemyślałam i stwierdziłam ze raczej nie damy sobie jeszcze rady i zrezygrnowałam z moich myśli... Ale co teraz będzie?? podobno jak ktoś chce dziecka to w ciąże nie zajdzie... no nie wiem... bardzo prosze o rade i pozdrawiam ;*

Brit- przede wszystkim powinnaś się zdecydować- chcesz mieć dziecko czy nie? Jeśli odpowiedż brzmi nie to zacznij się zabezpieczać, bo tak naprawdę to zawsze jest szansa zajścia w ciążę.Stosunek przerywany NIE jest żadną metodą zapobiegania ciąży- jedyne co możesz osiągnąć w ten sposób to nerwica. Co do tego co napisałaś, że jak ktoś chce dziecka to nie zajdzie w ciążę- to dotyczy przypadków kiedy nastawienie psychiczne jakby \"blokuje\" ciało i przez stres akurat w ciążę się nie udaje zajść. Ale tak szczerze odemnie- z twojej wypowiedzi wnioskuję, że powinnaś się jeszcze zdecydowanie wstrzymać z taką decyzją- najpierw sama trochę jeszcze dorośnij, naciesz się życiem i przede wszystkim zapoznaj się z metodami antykoncepcji. Wiem co mówię, sama urodziłam dziecko mając 17 lat i było naprawdę ciężko, chociaż moja mama i przyszli teściowie spokojnie to zaakceptowali, mieliśmy ich wsparcie finansowe, ojciec mojego dziecka jest moim mężem od 8 lat i jesteśmy szczęśliwi. Ale mimo to było ciężko i naprawdę musiałam bardzo szybko z nastolatki przeistoczyć się w mamę, dlatego odradzam macierzyństwo w tak młodym wieku.

Gość Brit
EmiBaby99- dziękuję bardzo za rade. Ja wiem, że stosunek przerywany jest głupotą... ale jednak sama popełniam ten błąd. Nigdy nie miałam wsparcia w mamie, nigdy nie mogłam z nią pogadać więc zawsze jak coś to szukam pomocy np na forum.... ale jeszcze powiedz mi czy raczej mam spodziewać się, że zaszłam w ciążę czy nie?... przepraszam za moje dziecinne zachowanie i postawe.. ale czasem człowiek tak ma... pozdrawiam i z góry dziekuje