Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pola-1

Wysoka gorączka w 16 tygodniu ciąży boję się o maleństwo!!!

Polecane posty

Prawie tydzień temu złapalo mnie przeziebienie. Myślałam, że uporam się z nim jak zwykle szybko. Okazalo się, że musiałam stoczyć kilkudniową walka z powracająca gorączka, która z dnia na dzien byla coraz wyższa. Oczywiście bylam u lekarza żeby wyklucz\\yc grypę i poradzić się jak szybko i skutecznie przegonić to paskudztwo z organizmu. Na początku gorączka byla znośna okolo 38 stopni, ale z dnia na dzien byla coraz wyższa i dochodzila do 40 stopni. Zawieziono mnie ponownie do lekarza, ktory nie umial mi pomoc. Musialam czekać aż organizm sam poradzi sobie z infekcja. Wczesniejsze sposoby obnizania temperatury nie dawaly skutku, oprocz tabletek z paracetamolu, ktorych nie chcialam brac w nadmiarze. W sumie stan gorączkowy mialam okolo 4 dni i teraz martwię się czy to bardzo moglo zaszkodzic dziecku. Jak sobie o tym pomysle łzy same cisna mi się na oczy bo bylam taka bezsilna. Teraz jestem jeszcze bardzo oslabiona i staram się myslec pozytywnie, ale ciagle męczy mnie ten niepokoj o dziecko. Czy któraś z Was miala podobnie i mimo wszystko ma zdrowe dzieciątko?? Napiszcie proszę!

Gość Konik polny
Kochana, wszystko będzie dobrze! Ja na początku ciąży - nie wiedząc jeszcze o niej - przeszłam poważną grypę i poza wysoką temperaturą - też dochodzącą do 40 stopni brałam ASPIRYNĘ (!!!) czego absolutnie nie wolno robić! Też przeżywałam straszne niepokoje, ale dziecko jest zdrowe i nigdy nie było problemów. Nie denerwuj się! A w razie gorączki wejdź do wanny z chłodną wodą ( w temp. ciała). Oczywiście skonsultuj sie z lekarzem, żebyś nie martwiła się przez całe 7 miesięcy! Życze zdrówka i usmiechu!!! :)

od mniej więcej 12 tyg. ciązy chorowałam prawie non stop!!! kompletnie feralny okres pod tym względem. i 2 razy brałam antybiotyk. przy powazniejszej infekcji oczywiście. lekarz twierdził, ze antybiotyk jest mniej szkodliwy dla płodu niż infekcja. uważam, że skoro masz wysoka temp. powinnas tak czy inaczej sie udac do lekarza, bo zwykłe przeziebienie zwykle nie daje takich objawów. maleństwo 1 trymestr ma juz za sobą więc mysle że mozesz byc duzo spokojniejsza niz gdyby to miao miejsce wcześniej, ale do lekarza iśc powinnaś. na temp. spokojnie możesz wziąz paracetamol. zycze zdrowia:)

Bumpy u lekarza bylam dwukrotnie bo wiem, że w ciąży nie można bagatelizować takich spraw. W tym byl caly problem, że zapisane przez niego leki nie przyniosly szybko ulgi. Dał mi antybiotyk najpierw wziewny taki miejscowy, a za drugim razem w tabl;etkach działający ogolnie. Na szczęście tego drugiego juz nie zaczelam brac bo poczulam sie lepiej, gorączka opadla. Wcześniej żadne metody schladzania organizmu nie dawaly skutku na dluzej niz 15 minut. Od dwoch dni nie gorączkuje i powoli dochodze do siebie . Mam nadzieje, że bedzie wszystko dobrze. Pierwszy raz tak dlugo trzymala mnie gorączka bo zwykle przy przeziebieniu trzymala mnie do dwoch dni i stąd wynika moj niepokoj

Pola1- nic sie nie martw - Jestem lekarzem - dziecku nie szkodzi goraczka sama w sobie tylko jej silne dzialanie skurczowe (wiec tak naprawde niebezpieczne jest to we wczesnej ciazy) - ale skoro juz przestalas goraczkowac to znaczy, ze najgorszy etap macie juz za Soba. Jesli dostalas wziewny antybiotyk to pewnie Bioparox - jest calkowicie w ciazy bezpieczny i praktycznie w ogole sie z gardla nie wchlania. Jestes juz w 16tyg. wiec wszystkie organy u dziecka sa juz wyksztalcone - organogeneza konczy sie w 12tc - wiec sie nie zamartwiaj. Ciaza trwa dlugo - wiec prawie wszystkie ciezarne choruja wczesniej lub pozniej - a 95% dzieci rodzi sie calkowicie zdrowych. Pewnie sie upewniszi uspokoisz dopiero na polowkowmym USG - ze z dzidziusiem wszystko w porzadku - mozna go robic juz od 18tyg-22tyg. wiec zostalo Ci niewiele czasu - a jesli sie bardzo boisz to zrob Sobie USG genetyczne - bedziesz miec pewnosc, ze dziecko zdrowe:) A to,ze to trwalo tak dlugo - mialas pecha jakis zlosliwy wirus, albo Twoj organizm w ciazy inaczej zareagowal niz zazwyczaj. Teraz juz mysl tylko pozytywnie i przede wszystkim wylez jeszcze pare dni, zeby infekcja nie wrocila. Pozdrawiam Doris

witam... nie chce cie straszyć i nie mam takiego zamiaru... jeżeli na tym topiku jest lekarz to bardzo dobrze... ja w czasie ciąży przeszłam grype żołądkową z lekką temperaturą i okazało sie że moja dzidzia miała chipotrofie... lekarze właśnie mówią że to mogło być spowodowane jakąś infekcją wirusową z gorączką... byłam w 26 tygodniu a moja dzidzia była taka jak na 19 tydzień... i właśnie w 26 tygodniu ta chipotrofia ją wykończyła i przestało bić serduszko. w szpitalu byam w instytucie matki i dziecka w warszawie i miałam zrobione wszystkie badania łącznie z genetycznymi... wszystkie wyszły dobrze i lekarze powiedzieli że to musiała być ta infekcja z gorączką... może nie powinnam pisać tak....ale jak jest gorączka to lepiej zgłosić sie do lekarza aby ją zwalczyć antybiotykiem niż ona potem ma działać tak jak u mnie..

Gość Kara29
Pola ja mam ten sam problem jestem w ciaży to dopiero poczatek wiec moze być jakiś 3 tydzień kiedy dostałam goraczki 39 stopni, nie wiedząc o ciąży wziełam kilka razy polopirynę i pyralginę w czopku pniewaz goraczka nie spadała, po 3 dniach przeszła ale teraz zastanawiam się czy to nie zaszkodzi mojemy dziecku.

Gość gość
Są może jakieś mamy które miały wysoka gorączkę w końcu 1 trymestru a mimo to ich dzieciaczki urodziły się zdrowe ?