Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sam nie wiem

Afty -jaka przyczyna?

Polecane posty

Gość gość
U mnie afty wystąpiły po pierwszym nałożeniu aparatu ortodontycznego.Początkowo pojawiły się pojedynczo ale później było ich dużo więcej.Lekarz zalecił płukanki i spray Lactoangin i pomogło.Na szczęście obyło się bez sterydów i antybiotyku.

Gość gość
Przez ponad 20 lat cierpiałem z tego powodu. Około rok temu odkryłem, że przyczyną występowania aft u mnie jest mleko i wszystkie produkty z choćby małą jego zawartością. Chodzi tu o produkty mleczne oraz z dodatkiem mleka w każdej postaci, a więc również sery, ciasta, cukierki, jogurty itd. Nawet pół cukierka czekoladowego powoduje (nie zawsze) afty. Reakcja występuje po różnym czasie. Może być od razu. Może być po dwóch dniach. Pozdrawiam i życzę zdrowia cierpiącym.

Gość gość
Tak dla poczytania, może kogoś zaciekawi, bo mnie zainteresowało: Wszystkie dolegliwości ciała fizycznego, są skutkiem braku harmonii ciał subtelnych. Jeśli często opanowuje człowieka nienawiść, smutek, żal, zazdrość i inne negatywne myśli, uczucia, czy emocje, to za każdym razem, coraz bardziej niszczy swoje ciała subtelne. Po pewnym czasie te zanieczyszczone energie, znajdujące się w ciałach subtelnych, schodzą na ciało fizyczne, poprzez różne dolegliwości. Nieprawidłowe działania, myśli, negatywne emocje i uczucia, powodują dolegliwości i tylko sam człowiek jest za nie odpowiedzialny. Duża różnorodność dolegliwości, spowodowana jest przez różne przyczyny, jakie człowiek wywoła. Inne dolegliwości odczuwa kiedy, nie może komuś wybaczyć, inne kiedy jest ciągle pełni zazdrości, a jeszcze inne kiedy na przykład. źle się odżywia. Najistotniejsze w tym wszystkim jest to, że to sam człowiek tworzy je sobie i sam jest za nie odpowiedzialny. Również i sam może się ich skutecznie pozbyć. Powinien to jednak chcieć zrobić sam. Nie jest to proste, ale do wykonania. Zaczerpnięte z bloga: http://przygoda-z-duchowoscia.blog.pl/

Gość gość
Witam, jestem osobą niepełnosprawną ruchowo. Poruszam się na wózku ale pojawiła się szansa na to abym mogła samodzielnie chodzić a bynajmniej o kuli. Jakby się to udało to byłabym bardzo szczęśliwa. W związku z tym proszę Państwa o pomoc w uzbieraniu pieniędzy na innowacyjne leczenie mojego schorowanego kręgosłupa. Posiadam subkonto w fundacji i można mi pomóc wysyłając sms-a na numer 75165 o treści POMOC 4501. Koniecznie trzeba podać mój numer bo inaczej pieniądze do mnie nie trafią. Koszt sms-a 6,15 brutto. Ponadto zbieram wszelką makulaturę (książki, gazety, zapisane kartki, wydrukowane w zakładach pracy ). Jeśli ktoś posiada coś na zbyciu chętnie przyjmę. Można wysłać pocztą lub kurierem na swój koszt po wcześniejszym uzgodnieniu. Pozdrawiam Marta

Gość gość
Afty pojawiają się z wielu powodów.Ja nabawiłam się po zabiegu stomatologicznym.Stosowałam reklamowane,polecane pasty,żele odkażające płukanki dopiero w aptece kobieta poleciła mi,wcześniej nie znany spray Lactoangin.Pomógł mi się uporać z aftami i od roku mam spokój.

Gość Mariola1993
Ja od jakiegoś czasu mam aparat i od tego czasu miałam problem z aftami, skóra podrażniona to i infekcje częste... Zaczęłam używać Lips płyn firmy Pharmacy Labolatories i mi pomaga. Polecam ;)

Gość gość
Ja też przyjmuje, a to jest własnie suplement który teraz zaczełam przyjmowac http://aliness.pl/pl/p/Witamina-B-complex-B-50-100-kaps./67'B-50 to jeden z najlepszych preparatów dostarczających niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin grupy B: B6, B12, biotyny, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego, a także kwas paraaminobenzoesowy, cholinę i inozytol.

My na afty stosujemy Sachol - pomaga i afty szybko się goją, choć bolą przy tym jak cholera. Dziecku już Sacholem nie posmaruję - nie wiem nawet czy można. Dla dziecka stosujemy Dentosept A Mini - o tyle łatwiej, że preparat jest w sprayu. Dzięki temu nie trzeba afty dotykać i podrażniać - syn też lepiej to znosi, niż smarowanie patyczkiem higienicznym :)

przyczyną ogólnie rzecz biorąc jest osłabienie organizmu (czyli: zmęczenie, stres, wyczerpanie fizyczne, podrażnienie np. poprzez ugryzienie, ale również aparat ortodontyczny, niewłaściwa higiena), sachol i dentosepy i wszystkie te "medykamenty" u mnie działały, ale na krótką metę. Dopiero jak trafiłam na dobrą dentystkę, która nie przepisała mi żadnego badziewia tylko kazała płukać usta siemieniem lnianym afty odpuściły na dobre! Tylko chyba przez tydzień się męczyłam zanim siemię lniane je wyleczyło...

Gość Dragonetka
Piekło aft to całe moje życie. Zaczęły mi się robić jak miałam 5 lat. Cała buzia aft. Jedne nie zdążyły się zagoić, pojawiały się kolejne. Były ogromne. Nie mogłam jeść, mówić. Kiedyś przez miesiąc język nie mieścił mi się w buzi. Teraz mam 33 lata. Afty w ogóle mi się nie robią. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że przyczyną był STRES. Tutaj dobrym wyjściem są leki uspakajające typu Hydroksyzyna. Dużo wypoczynku, sen, relaks, zero stresu i zmęczenia. Doraźnie gorąco polecam Corsodyl-jest rewelacyjny do płukania, natychmiastowa ulga.

Gość gość
Poleciłabym stosować witaminy z grupy B. Można spróbować B-complex od Aliness , ma dobry skład.

Karolka85 - a to siemię lniane to w jakiej postaci? Odcedzasz zanim płuczesz? Na dzieciaku szamaństw stosować nie będę, póki ten Dentosept działa jak należy, ale na sobie bym spróbowała, bo sachol daje się we znaki. Ostatnio zwiększyła mi się podatność na ból, bo aż się popłakałam w samochodzie.

Gość gość
Warto zastosować suplementację witaminami z grupy B w takim przypadku. Efekty jednak nie będą z dnia na dzień. Dobre są te marki Aliness B complex.

Gość gość
Przyczyna brudnych rąk chyba, tutaj największą rolę odgrywa. Ja miałem tych aft w jamie ustej pełno. Ani zjeść ani przegryźć , powiem wam że cięzko. Piłem nutramil, miał słodki waniliowy smak, piłem przez słomkę.Zastępował mi ten produkt zwykły posiłek. Dzięki temu nie schudłem przez nic nie jedzenie.

Gość gość
Różne są przyczyny nawet od stresu moga wyskoczyć. Mi na afty pomaga miód :) Lepiej działa niz te wszystkie specyfiki, najlepiej lipowy. Tylko musi byc naturalny. Ja osobiscie kupuje z firmy Huzar - to miody polskie z polskich pasiek. Te chinskie mieszkanki nie maja prawie zadnych wlasciwosci. Na http://miody-huzar.pl/ maja swoje miody :)

Gość gość
Ja również wiele lat męczyłam się z bardzo bolesnymi aftami. Pomógł mi olej z owoców rokitnika. Zdecydowanie polecam - u mnie podziałało i już nie mam tego paskudztwa. Jak mi się pojawiały od razu smarowałam to miejsce tym olejkiem (w miarę możliwości jak najczęściej) i afta już mi się tak mocno nie rozrastała i nie trwała 2 tygodni tylko kilka dni aż w końcu zginęły na dobre, ponieważ często później smarowałam całe dziąsła i język bo tam też miałam. Także na prawdę polecam, spróbujcie, wiem jak to boli i przeszkadza normalnie funkcjonować (ja nieraz miałam problemy z mówieniem). Nie jest on tani ale warto. Mam nadzieję że Wa też pomoże.

Gość Kammmalama
W przypadku pęcherzycy pierwsze objawy pojawiają się właśnie w jamie ustnej i przypominają afty, nadżerki. Nie powinno się bagatelizować tych objawów zwłaszcza jeśli nie pomagają Wam maści dostępne w aptekach bez recepty. Tutaj https://rodzinazdrowia.pl/co-to-jest-pecherzyca w tym artykule znajdziecie informacje o chorobie jaką jest pęcherzyca. Są tam zarówno informacje o podłożu tej choroby, objawach i leczeniu.

Gość bemine5
jak chcesz to rzuć okiem na stronę http://glimbax.pl/ tam masz sekcję dla pacjenta i sporo ciekawych artykułów własnie na temat aft, przyczyn występowania i informacje jak leczyć :)

Gość gość
Witam, ja mam taki problem, że mam jakiegoś wirusa. Mam jedną dużą afte, dwie na ustach, dwie po wewnętrznej stronie ust i na języku. Mam tak od 4 dni i nic mi nie pomaga, nie jem ledwo co pije. Nie mam już siły. Jakieś rady?

Gość gośćkrzys
Moi drodzy,od kilku lat meczyly mnie afty.Rozkładem ręce,jedna schodziła następna wychodzila aż....nastąpił przełom.Olej z czarnuszki w UK znany jako ,,black cumin oil"Pije po łyżce stoliwej nadczo rano i przed snem.Od roku nic mi nie wyszło.Na mnie działa.Chcecie ...spróbujcie.

Gość gość
Żel stomatologiczny Septoral i żaden inny! 2 dni i po aftach nie ma śladu!

Gość gość
Najlepszy na afty jest żel stomatologiczny Septoral z chlorheksydyną i tlenkiem glinu. Po dwóch dniach afty znikają.