Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcia ***

ciezarne Polki w Anglii.....odezwijie sie!-

Polecane posty

Gość okruch12
Uwierzcie mi, ze te rymy, to tylko jedna z wielu poezji mojego meza. A plci nie znamy, bo jak bylismy na scanie, to dzieciak tak sie wiercil, ze nie sposob bylo okreslic. My zawsze chcielismy wiedziec, co bedzie, no i tak jakos wyszlo na odwrot.

Do mojego porodu jeszcze pól roku, ale mam pytanie. Gdzie i kiedy się idzie po porodzie by \"zarejestrowac\" dziecko? Czy robi to szpital, czy rodzice? Tak jak w Polsce sie idzie do USC to w Anglii, gdzie?

Czasami w szpitalu juz wszystko zalatwiaja. Ale po porodzie powinnas dostac taki certyfikat i z nim udac sie do takiego urzedu jak u nas USC i tam zarejestrowac dzidzie.

Teraz nie pamietam nazwy, jak sobie przypomne to napisze, ok:D Zaraz smigam na zakupy, ide kupic produkty na torta bo Ola chce go robic sama hahahahahhaah i male ciasteczka:):):):):) A tu gotowe torty nie sa za dobre wiec lepiej zrobic samemu.

Gość okruch12
Mada, zycze Wam milej impreki z tortem i malymi ciasteczkami, a reszcie udanego weekendu.

Skorpionka,w moim przypadku bylo tak,ze przy wypisie ze szpitala dostalismy adres i nr.telefonu urzedu w ktorym mamy zarejestrowac malenstwo.Nr. dlatego,ze najpierw umawialam sie telefonicznie na wizyte i idziemy dopiero w srode-czekalismy miesiac. Flowreska-gratuluje synka :) Okruch-masz niezmiernie zdolnego meza ;)

Gość kohannah
No i rozpakowalam sie w wielkich bolach , teraz siedziec nadal nie moge , zmykam do Okruszka ! NICK...........TERMIN.....TC........MIASTO..... ......PŁEĆ....... IMIę zeluchna......26/04.......39.....Hillingdon........chlo pczyk... Kacper aneczka21..12/05........37.......Bedford........chłopczy k....Mateusz Okruch12....1/06....33...Boldon/Tyne and Wear....?....Wojtuś/Hania iwtek29......22/06.......30.......Colchester.........dzi ewczynka .....? gosiaczek27..12/08.....23........Croydon.....dziewczynk a ....Amelka s_daga.......15/08.......22....london/richmond...synek.. .......Kacper Mada744....26/08........21........Harrogate......chlopak ...............? Kalcia64.....31/08........21.......Waltham Abbey.......?........Zuzanna ***niunia***....14/09......19......Wolverhampton........ ?................? kaska0110....16/09........19........Leicester........... .?................? edziulka...........05/10...15.........Bristol.......?... ...Wiktoria/Oliwier Gosia24leicester..10/10. .15........Leicester..............?.............? laboszek...........14/10...14.....Swindon.........?..... Natasza/Hubert migotka_bober....15/10...15...Londyn...........?........ .........?....... Skorpionka81..19/10......14....Southampton.....?........ ..Iza/Robert karina82........01/11.....12....chichester..........?... ......julia/antoś camillee..........01/12.....7.....Bristol..............? .......................? Szczęśliwe Mamusie : sztefka.....15/03....2,700g......Londyn.......chlopak ......Aleksander asiek 392...22/03....3,074g......Londyn..........chlopak.......Pat ryk flowerska...19/04....3,880g..Londyn- Enfield...chłopak......Tomasz Kohannah ... 20/04... 3256 g ... Londyn ....Synus jak ulal Antos

Kohannah- wielkie gratulacje i tysiac calusow dla synusia 👄 👄❤️ ❤️❤️ Jak znajdziesz troszke czasu to napisz jak bylo. Pewnie juz bolu nie pamietasz jak patrzysz na takie male slonko 🌼 🌼 🌼 tak z regoly jest ze po wszystkim to juz nic nie boli:):):):)

Kohannah ogromne Gratulacje!!!!! Niech maluszek rosnie zdrowo!! 🌼 dziewczyny wlasnie nad czyms sie zastanawiam: czy wy macie cos takiego jak Karta ciazy>? kto ja wam dal, kiedy i gdzie?szpital czy przychodnia? ja nie mam nic :( bylam w szpitalu to zalozyli kartoteke , tam mam taka gruba teczke z badaniami ale ja nie mam nic,zeby np komus pokazac gdy wyjade np czy na wakacje czy cos takiego .... macie cos takiego gdzie macie wszystkie badania wpisane etc, cos co jest dowodem ze jestescie w ciazy i ja prowadzicie ? ja mam tylko ta karte nhs na ktora mozna do dentysty i leki gratis i tyle ..:) czekam na odp bo wydaje mi sie to dziwne no ale w tym kraju wszystko jest inne :D buziaczki 🌼

Migotka : to dziwne bo powinna CI polozna taka karte wypisac :| najlepiej sie zapytaj przy nastepnej wizycie... Kohanah : gratulacje!!!!! mam nadzieje ze bede nastepna :]

Kohannah-wielkie gratulacje 🌻 pociechy z syneczka Jak narazie wszyscy chlopcy sie rodza ;)

Witam!!! Na poczatek GRATULUJE!!!!!! naszym nowym mamusiom. Mam nadzieje ze nie bylo ciezko a nawet jak bylo to i tak pewnie teraz jest tylko radosc....... Ja caly wczorajszy dzien i w sumie do teraz dziesiejszy czekalam na wiadomosc od kolezanki,ktora tez wlasnie rodzila. Niestety u niej nie bylo lekko bo od odejscia wod plodowych bardzo dlugo czekala na odpowiedznie rozwarcie i regularne skurcze.W koncu skonczylo sie na tym (po ladnych kilku godz) ze dali jej znieczulenie i przy calkowitym porodzie byla juz na kroplowce,bo byla wykonczona. Ale teraz jest juz szczesliwa mamusia!!!!! Ja za to dostalam dzisiaj powiadomienie w sprawie scanu.Wyznaczyli mi termin na 15 maja i z jednej strony nie moge sie juz doczekac ale z drugiej mam pewne obawy bo na wizycie polozna powiedziala mi ze moge sie scanu spodziewac dopiero w 21 tyg ciazy a tu nagle tak szybko.Zastanawiam sie czy oby wszystko jest w porzadku. Dziewczyny mam pytanie czy jak bede miala ten scan to bedzie juz wiadoma plec dziecka czy to jeszcze za wczesnie? Scan jest za trzy tyg wiec bede juz 18 tyg ciazy? I w ogole zastanawiam sie jak to bedzie wygladac.Cale szczescie tydzien wczesniej mam wizyte u midwife wiec moze sie dowiem czegos wiecej. Pozdrawiam wszystkich i rzycze milego weekendu!!!!!!!!

KOHANNAH GRATULACJE!!!!! ❤️ 🌼 😘 Odpoczywaj i ciesz się Antosiem :) Migotka u mnie z tą kartą to było tak: położna przyszła do mnie na pierwszą wizytę, zrobiła coś a`la wywiad i wszystko tam zapisywała w tej karcie (tak w ogóle to dość gruby zeszyt). Zabrała to jednak ze sobą. Dopiero jak poszłam na I USG to tam po badaniu babeczka dała mi moją kartę i powiedziała, że na każdą wizytę lekarską muszę ją brać ze sobą. Teraz wyniki badań, spotkania z położną i ogólnie niemal wszystko jest odnotowywane w tej książce. Myślę,że powinnaś położną zapytać o swoją kartę. To tyle. Pozdrawiam 🌼

Gosiu 🌼 być może poznasz już płeć dzidziusia, ale z tego co wiem najlepiej USG zrobić w 22 tygodniu, bo najlepiej widać i mniejsza szansa na pomyłkę. Jeśli lekarz jest dobrym specjalistą i sprzęt ma dobry to być może już będziesz wiedziała. Może się jednak zdażyć, że dzidzia wypnie się pupką i nic nie zobaczycie. Ja mam scan 09 maja ale u mnie to będzie właśnie 22 tydzień :) Już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że maluch się na mamuśkę nie wypnie :P Gosiu a Ty jaki szpital wybrałaś?

kohannah - wielkie gratulacje! Dzielna jesteś! 🌼 Będziesz na pewno cudowną mamusią. Gratuluję jeszcze raz :) migotka_bober - ja dostałam od położnej plik papierów, z którymi mam chodzic na wszlekie wizyty do szpitala na scan i do położnej. Nazywa się to \"Antenatal Clinic Review. Results summary\". To jest chyba ta karta ciąży, nie wiem :-0 Nic innego nie mam. Co do poznawania płci. Oglądałam sobie wczoraj zdjęcia ze skanów na necie, na których pokazane było czy dziewczynka, czy chłopiec i najwcześniejsze zdjęcia pochodziły już z 14 i 15 tygodnia ciąży. Z 18 też były. Na wszystkich tych było już widać centralnie czy jest siusiak, czy wargi sromowe. Ale pewnie trzeba mieć szczęscie i cierpliwego lekarza, który będzie czekał na odpowiednie ułożenie dziecka. Ja mam zamiar jechac za 3 tygodnie na scan prywatnie, wlasnie po to by poznać płeć i też będę wtedy w 18 tyg. I niech nie nawet nie mówią, że sie jeszcze nie da, bo widzialam na fotkach, że jak sie chce, to sie da ;) ------->>> Dziewczyny - pytanie mam: 🌼🌼 bo pomyślałam sobie, że skoro mi zostało jeszcze ponad 20 tygodni ciąży, to może dobrze by było, gdyby co tydzien kupować po jednej rzeczy. Finansowo rozłzyłoby mi się to raczej równiutko, może nie odczulabym tak wydatków; nie trzeba by bylo specjalnie odkladac kasy, żeby potem wszystko naraz kupować. Oczywiscie takie rzecz jak ubranka, za 20-30 funtów to mozna w kazdej chwili kupić, ale ja mowie o powazniejszych rzeczach, większych, jak wanienka, pościel, łóżeczko, stolik do przewijania, butelki. Czy myślicie że to dobry pomysł?

dzieki dziewczyny, no to mnie olali krotko mowiac czy co :P skorpionko droga ja bylam w anenatal clinic, tam w szpitalu i tam mi zaloyli karte taka teczke rozowa i tam sa wszystkie moje papiery, wszystkie badania tam od razu powpisywali ale mnie nic nie dali,tylko taki pakunek -cos jak u GP maternity pack, tylko w szpitalu z Klubu Bounty i tam sa takie siazeczki,notesy, ulotki i kalendarz ciazy ale to jest taki prywatny dla mnie i tyle .... ps,ja nie mam zadnej poloznej :D to jest jeszcze lepiej co?? hihi gp nic mi nie mowil ze mam sobie wybrac takowa :( w szpitalu mam asystenta swojego i jakas polozna i tyle ,,,ludzie ale mam opieke juz sie masz szastac ?? :D :D :D

skorpionka ja z tego co wiem to ty nie wierzysz w jakies przesady wiec nie widze przeszkod,ale moze zacznij od malych rzeczy,chyba ze masz duzo miejsca w domu bo chyba te gadzety troche zagraca :D ja sie wstrzymuje bo mam strate na koncie i strasznie sie boje, a przesadna jestem jak, h,,,,,ra :) to juz inna sprawa wiec jednak idziesz na to usg... ja tez chcialabym tak okolo 18 czy 19 tydzien ,bo w szpitalu mam dopiero po 21 tc a ja mam takiego stresa ze tak dlugo nie wytrzymam :D pozdrawiam serdecznie🌼

migotka_bober - ja w sumie teżpołożnej nie mam. Jak poszlam do lekarza w sprawie ciąży (GP) to babka od której dostalam ten caly maternity pack powiedziala, że dopiero na kolejnym spotkaniu zobaczę moją położną. Ona jest przyznawana przez szpital. Więc poznam ją dopiero 7 maja. Co do papierów - wychodzi na to, że mamy to samo. Ja mam plik papierow, w których bedą wyniki badan wszystkich, tylko szkoda ze jezcze nic nie mialam i jakos nikt mi nie mowil, ze bede cos mieć, (a, sorry, badanie krwi, na którego wyniki jeszcze czekam, nic więcej). Dopięli ostatnio do tych plików kartkę z raportem z USG (3 slowa na krzyż). Idę na to USG prywatnie, bo należę do bardzo niecierpliwych osób :P i muszę iść żeby dowiedziec sie płci. Jak mi nie powiedzą, to za kolejne 3 tygodnie i tak mam moje \"ustawowe\" usg w szpitalu, więc może wtedy. Tak, przesądna nie jestem. Boję sie, wiadomo, że coś sie zawsze może stać (na blogu ciągle piszę o strachu, przesadnym wręcz) :-0. Nawet jesli teraz coś by sie stalo - rzeczy sie przeciez nie zmarnują i byłyby na kolejne dziecko. Sorry, że tak nieczule o tym mówię, ale tak to wygląda przecież. Jak nie teraz - to nastepnym razem..

Loboszek- party robimy jutro bo moj maz wrocil dzis pozno z pracy wiec dzisiaj nie dalo rady. Torta zaraz bede robila bo wczesniej nie dalam rady:(:(:( Pozniej sie jeszcze pokaze:D:D:D

laboszek zerknij prosze na to co ja mam,fotki w linkach, niektore ksiazki mam ze szpitala a niektore od GP: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/53f3e4666ab3c413.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/92d950f775639830.html lub ta, ktora najbardziej chyba mi sie wydaje bo ma miejsce na wage ciala itpale zerknij okiem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93efcc3cc13bc804.html Pozdrawiam serdecznie i milej niedzielki 🌼 🌼 🌼

czesc :) do mnie jakas infekcja ucha sie przyplatala :( boli mnie jak cokolwiek przelykam :/ jak sie nie poprawi do poniedzialku to ide do lekarza :( laboszek, mi polozna powiedziala ze jak wyniki beda zle to przedzwonia, a jak dobrze to powie mi na nastepnej wizycie co i jak wypadlo. mogotka_bober, kiedy dostalas te ksiazki?? ja mialam dopiero jedna kilkumonutowa minute z gp, wiec jeszcze moze cos dostane, moja kol dostale te pierwsza, przejrzalam ja i nawet mi sie podoba :) dziewczyny, ktoras pisala o tlumaczu, gdzie sie takiego tlumacza zalatwia? na badanie zwykle a przedewszystkim na porod!! bo ta moja znajoma za 4 tygodnie ma termin, a nic nie wiedziala ze jej sie tlumacz nalezy. z jezykiem u niej gorzej niz zle :(

camille, mam jeszcze cala teczke inych gadzetow :D gazetki,i taka ksiazke grubasz :) ta pierwsza dostalam od GP a te dwie pozostale na wizycie pierwszej w szpitalu po badaniach 14tc pozdrawiam 🌼

Hej laseczki :) Mada - miłej imprezki jutro i życzonka dla Oleńki :) Camillee - o tłumacza najlepiej zapytać położną, a jeśli nie poskutkuje to należy iść do Councilu i tam przedstawić sprawę - tylko trzeba wtedy iść z kimś znajomym, który zna język. Z tego co wiem to czy mamy tłumacza czy nie - zależy od chęci położnej. Więcej szczegółów nie znam. Migotka - to żadna z tych książeczek. To są tylko bardziej takie informatory i reklamówki, w sumie ciekawe i przydatne. Postaram sie jutro wkleić zdjęcie tej \"prawidłowej\" (nie obiecuję na 100% bo mam jutro gości na grillu). Jeśli nie miałaś jeszcze wizyty z położną - to wszystko jasne. Tu ciążę prowadzi położna i tak jak pisałam to ona przeprowadza z Tobą pierwszą rozmowę i pyta o istotne rzeczy - typu przebyte choroby, operacje, pierwsza miesiączka...itd. To wszystko znajdzie się w tej książce o której mówiłam (karcie ciąży). Dobrze jest też mieć The pregnancy book - są tam zawarte ciekawe informacje odnośnie Twoich praw jako ciężarnej. Co może a czego nie może pracodawca, info o benefitach itp. Tą książkę dostaje się też od położnej. Ja musiałam się o nią upomnieć. Nawet jak się nie zna języka warto ją mieć, zawsze znajdzie sie ktoś znajomy kto przetłumaczy a informacje są istotne. Tyle :)

Aaaaa - LABOSZEK - Ja o wynikach dowiedziałam się na kolejnej wizycie u położnej, wszystko mi objaśniła, a te na Zespół Downa (robione w około 15 tygodniu ciąży - tylko za zgodą ciężąrnej) czekałam 2 tygodnie (ponoć norma) i położna dzwoniła do mnie. Gdyby coś było nie tak to dowiedziała bym się szybciej - dostając list ze swojego szpitala z terminem spotkania. Tak było u mnie.

Jakie tu pustki dzisiaj... :-? Nawet Mada mnie opuściła :( No to ja już też mykam lulu. Buziaczki w brzucholki 😘 papa

Wlasnie wpadlam zobaczyc co slychac :D:D:D Biszkopt wyszedl suuuper, nie sadzilam , ze tak urosnie po malej modyfikacji przepisu:D Jeszcze program o duchach ogladalam na discavery hahahahahah i zaraz zmykam spac. Ja tez ma te broszurki ale ksiazka ciazy wyglada inaczej. Tam sa \"tabelki\" sluzace do przeprowadzania wywiadu o stanie ciazy, o porodzie i pologu , waga, wzrost, badania itp. camille - moze to angina , tez uszy bola przy niej. Co do tlumacza to ja mialam. Nie prosilam o niego ale -tak mi sie wydaje- jam mialam plamienie i bylam w szpitalu to pewnie sami juz zapisali, ze tlumacz moze sie przydac:) Najlepiej podejdz do szpitala na oddzial Ante-natal i tam powiedz jaka jest sprawa i oni maja obowiazek zapewnienia takiej osobie tlumacza. przy porodzie ta kolezanka musi miec kogos ze znajomoscia jezyka bo w razie komplikacji ona musi byc swiadoma co sie dzieje i w razie czego musi wyrazic zgode na potrzebne zabiegi. To powiedziala mi ostatnio polozna w szpitalu poniewaz moj ang jest sredni- a mialam byc tylko ja przy porodzie:(-ale w takim przypadku bedzie moj maz:D:D lub znajoma:D kaska0110- dzieki za zyczenia:D:D:D Jednak sie jeszcze pokazalam :D:D:D:P:P:P Ale juz uciekam spac:):):):)

Gość iwtek29
Witam wszystkie dziewczyny i te nowe i te z brzuszkami.Nie spie juz od 3.45.juz wyjasniam wam dlaczego i jak mi wypadla wizyta.A wiec z wizyty juz mnie nie wypuscili,bo polozyli mnie do szpitala.Lezalam tam jeden dzien.Cisnienie mi wskoczylo 150/99 no i moje malenstwo chce juz sie wydostac na swiat.W szpitalu dostalam zastrzyk ze sterydow w noge,a po dwunastu godzinach mialam powtorke.Zastrzyk bolacy nie milossiernie.Te zastrzyki byly po to jak moje malenstwo przyjdzie na swiat,zeby mu lepiej sie oddychalo.Wiec same widzicie ze moj dzidzius moze przyjsc w kazdej chwili i moge wyprzedzic nie ktore dziewczyny w tabelce.W szpitalu zgodzilam sie na badanie ginekologiczne,ktore mi przeprowadzala pani doktor,zeby stwierdzic czy nie mam juz rozwarcia,ale wszystko wyszlo w porzadku z tym ze pani doktor powiedziala ze to nie znaczy ze nie urodze w ciagu nastepnych kilku dni.Chociaz tez moze byc ze urodze w ciagu kilku tygodni.A teraz nie spie,bo znowu mam skurcze i to troche mocniejsze niz w szpitalu,ale to jeszce chyba nie te,wiec mam nadzieje ze jeszcze niedziele spedze w domu.A co do mojej ilosci wod to oni sami nie wiedza czy jest za duzo czy za malo,bo wyniki z krwi i moczu wyszly mi bardzo dobrze.W srode mam spotkanie z polozna,ktora ma mi wszystko wyjasnic tylko ciekawe czy ja wytrzymam do srody,mam nadzieje ze tak.A wiec dziewczyny same widzicie jak u mnie jest.Bede was informowala czy jestem w domciu czy moze juz krzycze na porodowce.Trzymajcie sie cieplutko i milej niedzieli wam zycze.

Witam:D:D:D:D:D 🌼 🌼 🌼 Iwitek- teraz musisz bardzo dbac o siebie, nie przemeczaj sie , nie nos ciezkich rzeczy, zeby nie przyspieszylo porodu. Lepiej niech twoja kruszynka siedzi jak najdluzej w brzuszku:):) Bardzo sie ciesze, ze jestes juz teraz pod szczegolna opieka wiec wszystko powinno byc dobrze:D:D:D🌼 🌼 🌼