Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czekam na odpowiedź

Brak miesiączki przez długi czas - kto tak miał?

Polecane posty

Gość Angela100089
Dziewczny po raz pierwszy miesiaczke mialam miesiac temu , czyli mialam ja tylko raz, dostalam 26 maja , dzis 29 czerwiec i nic, bole brzucha wystepuja ale nic innego. Napiszcie co mam robic. Lat 13.

Gość Just1
Dziewczyny pomocy!:(Ostatni okres miałam 23 maja, skończył mi się 30 maja...Okresu najpóźniej powinnam dostać 28 czerwca. Dziś jest 19 lipca a ja nadal nie mam okresu:( Współżyłam ze swoim chłopakiem 17 albo 18 czerwca nie pamiętam już dokładnie ale jakoś tak, bez zabezpieczenia...Możliwe że na jego członku było nasienie...Robiłam już 3 testy.Ostatni zrobiłam wczoraj.Wszystkie wyszły negatywnie. Strasznie się denerwuję i boję:(:(:( Proszę o pomoc...:( Z góry bardzo dziękuję!:(::(:(:(

Gość Just1
tak zawsze miałam regularnie:( Ale tak bardzo się boję:(:(:( doradzcie mi co ja mam robić? Dlaczego spóźnia mi się okres?:((:(

Gość Just1
Dziś jest już 20 lipca a ja nadal nie dostałam okresu:(:( i jeszcze od dawna leci mi taka wydzielina jak mleko z jakimiś grudkami czy czymś takim a później ona staje się gęstsza... Pomóżcie dziewczyny... Miałyście tak kiedyś? Nic nie mogę jeść bo jak spojrzę na jedzenie to jest mi nie dobrze... Źle się czuję itd...Pomocy;(:(:(

Gość kaffunia
mam ten sam problem nie mam okresu od roku tylko brazowe uplawy wspolzyje z moim chlopakiem ale sie zabezpieczamy bylam u ginekologa powiedzila ze nie wie co mi jest i ze chyba bede musiala juz przez casle zycie brac tabletki a po nich czuje sie kiepsko

Gość ewe28
zrób sobie badanie na hormony i wtedy dowiesz sie jakich tabletek możesz używać a może masz torbiel...kto wie...ja biegałam po lekarzach a później dowiedziałam sie ze brak brak miesiączki jest spowodowany torbielą i jest ona dość duża....zrób USG pozdrawiam

Gość chyba zaniepokojona
Ja mam nastepujaca sytuacje. Juz pare dni spoznia mi sie okres, stymze nie mam zadnych objawow: ani powiekszone piersi, ani zadne bole ani nic innego. Czy wedlug was moge sie obawiac ciazy czy to raczej nie wiem jakies przesuniecie okresu czy cos innego?

Gość Gosiuniaaa
Ja mam 14 lat. Miesiączkuje już od ok. dwóch lat. Mój probglem polega na tym, że ostatni okres dostałam w maju. Hm, teraz kończy się lipiec, czyli w sumie nie mam miesiączki od 2 miesięcy... co sie dzieje... wspomne, że zawsze miałam dosyc regularne miesiączki. Dosyć, bo czasami była róznica kilku dni, czasami nawet tygodnia, albo dwóch. Ale nigdy 2 miesięcy. Dodam, że w czerwcu odchudzałam się i stosowałam głodówkę. Czy ma to coś z tym wspólnego?? Mama chce ze mną pójśc do ginekologa, ale ja się cholernie boje... doradźcie coś!!!! ;((

Gość Gosiuniaaaa
Ja mam 14 lat. Miesiączkuje już od ok. dwóch lat. Mój probglem polega na tym, że ostatni okres dostałam w maju. Hm, teraz kończy się lipiec, czyli w sumie nie mam miesiączki od 2 miesięcy... co sie dzieje... wspomne, że zawsze miałam dosyc regularne miesiączki. Dosyć, bo czasami była róznica kilku dni, czasami nawet tygodnia, albo dwóch. Ale nigdy 2 miesięcy. Dodam, że w czerwcu odchudzałam się i stosowałam głodówkę. Czy ma to coś z tym wspólnego?? Mama chce ze mną pójśc do ginekologa, ale ja się cholernie boje... doradźcie coś!!!! ;((

Gość lolka17
2 miesiące to jeszcze nic strasznego. Ja bylam u gin. i powiedział ze u mlodych dziewczyn to normalne i nie ma sie co martwić:) Ja też tak mam i mam nadzieje ze kiedys sie ureguluje. Pozdrawiam

Gość pocieszcie mnie
Jak tak tu czytam to widze ze dużo z was dostało luteine... i mam pytanie, czy jak ma wyniki mojej cytologii, mam nadżerke i nie mam miesiączki od ponad 100dni to raczej tez powinnam dostać luteine? Chciałam zacząć brac tab.anty. ale je trzeba zaczac brac z początkiem okresu :(

Gość Primoa
A byłaś z tym u ginekologa?? Ja mialam tak, ze nie miałam okresu przez 3 miesiące, poszłam do lekarza, który kazał właśnie brac luteinę. Dostałam miesiączkę i zaczęłam brać Regulon, który mi super unormował cykl. Głowa do góry!

Gość mariolka26-26
czesc dziewczyny ja mam podobny problem okres powinnam dostac 21.07 do piatku 25.07 nic a w piatek mialam taki jeden dzein skapego krawienia ale tylko przez ten jeden dzien. mam bole w podbrzusztu tak jak na okres ale dalej do nie mam ostatanio zyje troche w stresie (praca dom no ito ze mi sie spoznia )w sobote zrobilam test i wynik byl ujemny . jestem załamana

Gość malutkkka
Dziewczyny pomóżcie mi ma 17 lat okres powinnam dostać 15 lipca a dzisiaj jest już 5 sierpień nie wiem co mam robić jeszcze nigdy okres nie spóźniał mi się tak długo... jeśli chodzi o stosunek to nie odbyłam... co się dzieje???

Gość pocieszcie mnie
byłam, powiedział zeby czekac jeszcze miesiąc!! mam zamiar isc do innego lekarza... :( Ale mowi ze jestem mloda i nie chce mi nic dawac, a ja mam siedziec prawie pół roku i czekac !!!:(

to ja powiem na swoim przykladzie: pierwsza miesiączka była w wieku niespełna 13, trwało to rok i było jak w zegarku. potem sporo schudłam ale okres tak skutecznie się zatrzymał (mimo hormonów w normie), że prawie do 17 r.ż. nie było po nim ani widu, ani słychu. później znowu - przez prawie rok regularnie i dalejże przerwa. ostatnio miałam go co 3-4 m-ce przerwy (stres + złe odżywianie zapewne) i tak było do póki sobie nie zaszłam. ale wyszłam na tym względnie zdrowo. z tego co sobie przypominam, to najlepiej było się tym nie martwić więcej niż trzeba.

Gość Paulina92
hey. Miesiac temu brałam jednorazowo Prostinol duo. teraz spoznia mi sie okres jest 35 dzien cyklu.kochalam sie gdzies w połowie. niby z zabiezpieczeniem ale w 32 dniu cyklu zrobilam sobie test Quik veu ( czyli 15 dni po stosunku) wyszedl negatywny. czy moje opozneinie moze byc spowodeowane tym ze brałam ten lek??

Gość yoovita
Ja też prawie w ogóle nie miesiączkuje, zaburzenia zaczęły się jak skończyłam 16 lat od tamtej pory byłam praktycznie cały czas na tabletkach antykoncepcyjnych (Regulon itp). Tylko jakje łykam to mój organizm normalnie funkcjonuje. Byłam 5 lat temu w szpitalu na badaniach ale nic mi nie powiedzieli.Lekarz powiedział tylko, że jak chcę mieć miesiączkę to muszę łykać to tabletki, a jak nie chce to nie muszę i tyle, a jak będę chciała mieć kiedyś dzieci i będę miała problem to wtedy się mną zajmą(bez komentarza). W karcie wyczytałam, że podejrzewają PCO ale tylko podejrzewają, bo nie zrobili mi rzadnych dodatkowych badań. Wypisali recepte i puścili do domu. Więc łykałam to świństwo. W końcu odstawiłam tabletki bo niedobrze mi się robiło na samą myśl o nich. Jak odstawiłam to nie miałam znowu miesiączki przez rok czasu!!! Jakieś plamienia po drodze dostawałam od czasu do czasu (w ciagu roku ze trzy).W końcu znalazłam super lekarza, który się mną porządnie zajął (mam teraz 26 lat!!) Zlecił badania hormonalne i wysłał do endokrynologa. Jestem w trakcie badań.Tylko, że wyniki narazie wychodzą w normie(jakieś minimalne tylko rozbierzności). I co ja mam począć. Mam chłopaka, chcemy się kochać, a ja nie wiem jaką metodę antykoncepcyjną mam zastosować i czy w ogóle zastosować. Ponieważ skoro nie miesiączkuję to nie mam owulacji więc jestem bezpłodna(tak to pojmuje mój rozumek). Tylko,że podobno były przypadki takich kobiet, które miały podobne problemy i pozachodziły w ciąże. Ja na razie dziecka nie planuje więc już sama nie wiem co mam myśleć. Do tabletek nie chcę wracać, a prezerwatywa wydaje mi się mało skutecznym środkiem.

Gość życiowy nieudacznik
Lepiej nie ryzykować bo organizm płata figle ;-) Niby nie ma szans na ciążę a jednak potem jest dzidzi hehe. Ja zastosowałabym prezerwatywę i globulki dopochwowe, takie które można stosować łącznie z prezerwatywami. A nawet jeśli masz PCOS, możesz zajść w ciążę...jak pokazują wypowiedzi "policystycznych" dziewczyn na cafe :-)...nie jest to takie rzadkie, że zostają mamami.

Gość kazziaa
Czesc dziewczyny mam olbrzymi problem gdyz kochalam sie z chlopakiem na poczatku lipca zaraz po okresie nic nie wykazalo zeby gumka pekla itp czesem troszq dzialalismy paluszkami no i do teraz nie mam okresu spoznia sie juz 3 tyg testy robilam wtedy kiedy mialam dostac okresu i wyszedl na NIE po tygodniu znow i tez NIE no i w 3 tyg tez wyszedl na NIE dziewczyny prosze o pomoc co mi moze dolegac czy to moze byc ciaza ??:>POMOŻCIE !! PROSZE

Gość x11
:( czytam te wszystkie posty i z jednej strony się pocieszam mówiąc sobie że nie tylko ja mam taki problem o którym zaraz opowiem :( a z drugiej strony strasznie się denerwuję i wyobrażam sobie najgorsze :( mam 17 lat... mój problem polega na tym że spóźnia mi się okres... nawet nie jestem w stanie powiedziec ile, gdyż od 14 roku życia miesiączkuje nieregularnie... od ostatnich 3 miesięcy pojawiał się zawsze pod koniec miesiąca albo na początku następnego... więc miałam nadzieje że w końcu się uregulował... tym czasem nadal nie dostałam okresu, którego oczekiwałam dostac w przeciągu od 29 lipca do 1 sierpnia... teraz mamy 16 sierpnia.... a okresu brak... :( nie miałyby sensu moje obawy gdybym nie napisała że martwię się tym, iż w czasie pettingu mogło zostac coś przeniesione na palcach... :( na sam koniec dodam że od jakiegoś miesiąca żyję w ciągłym stresie i wiele osób mówi mi że niedostatecznie jem... a teraz do tego wszystkiego dochodzi stres gdy słyszę słowo \"ciąża\" :(:(:( czekam na wasze komentarze dotyczące mojego postu... z góry wam dziękuje i serdecznie pozdrawiam...

Cześć dziewczyny.U mnie sprawa wyglada następująco. Pierwszy okres dostalam w wieku 14lat.Juz ta pierwsza miesiaczka byla podejrzana bo trwala 21 dni.Potem miesiaczki nie były regularne, co kilka miesiecy, albo znowu bardzo krótkie, lub strasznie obfite.Chodzilam z mama do ginekologów, mowili ze sie unormuje wszytko.Poniej przez kilak miasiecy przerwa.Wywolywany mialam okres Luteiną, najpier doustnie, potem dopochwowo.Bylo skuteczne, ale w czasie zazywania.Jak odstawilam znowu nic.BAdania mialam robione na tarczyce.Wyszly ok.Chodzilam do innych ginekologów.JEdni przepisywali witaminy, inni zalecali schuidnąc pare kilo( bo zawsze mialam nadwage).Ostatni okres( sam od sibie, tzn nie wywolywany) mialam w grudniu:(.Czyli juz 8 miesiecy nie miesiaczkuje.Czas tak szybko leci, brak czasu, ciagly pospiech ze zagapiłam sie:(.Przez ten rok schudłam 12 kg.Odchudzalam sie.Wiem ze to tez moze miec na to wplyw.Strasznie boje sie isc do ginekologa.Dostanie mi sie za to ze tyle zwlekalam.Mam 23 lata.Oprocz tego dostalam jakies palmy na skorze,Dermatolog powiedzial ze to moze miec jakis zwiazek z moimi probelmami.Sama dermatolog zapytala jak sie do niej zglosilam czy mam probelmy z miesiaczkami.Boje sie dziewczyny:|.

Gość pocieszcie mnie
Straszne takie cos... Mi leci 5 miesiac jak nie mam okresu...Ginekolog kazał jeszcze poczekac a potem jak by dalej nic nie bylo to wtedy coś sie poradzi. Też sie martwilam...Ale dobrze miec wsparcie kogos wiesz... Moj chłopak zawsze mi powtarza ze nawet jak coś jest nie tak, to jestem mloda(19lat) i wiele mozna wyleczyc...Trzeba zrobic wszystkie badania i być cały czas dobrej mysli bo inaczej nabawimy sie nerwicy:) Pozdrawiam!!!:*

Gość yoovita
Do HELIONEK lat 22! Z Twojego opisu wynika, że masz objawy CPO. Przy tym się tyje! (niestety) Luteina nie jest rozwiązaniem, ponieważ ona sztucznie wywołuje mesiączkę. Ja też po luteinie miałam, a potem o co zwykle czyli nic. Nie dziwi mnie, że ten Twój lekarz się nie poznał. Ja odwiedziłam tylu, że się w głowie nie mieści. W końcu wychodziłam... znalazłam taką panią endokrynolog (szóste miejsce w rankingu najlepszych endokrynologów w Polsce), która wie co robić. Pierwszy lekarz, który coś działa. Więc tak... CPO da się leczyć i trzeba jeśli chcesz mieć kiedyś dzieci! Leczenie polega na uzyskaniu równowagi pomiędzy dwoma hormonami - FSH i LH ( przy PCO LH jest dwukrotnie większy niż LSH). Ja muszę brać SIOFOR 850 przez cztery miesiące. Przez ten czas organizm powinien zareagować na lek i powinna pojawić się miesiączka. Tylko, że ze mną to jest tak mam wszystkie objawy PCO i wyniki badań i USG na to wskazują po za jednym... nie tyje. Pani lekarz była zdziwiona, że nie jestem hmm...gruba :) Więc jeśli lek nie zadziała czeka mnie klinika, a tam to już nie wiem co ze mną zrobią. Dodatkowo mogę Ci powiedzieć, że PCO dotyka głównie kobiety (jak to stwierdziła moja pani lekarz) zbyt ambitne i nerwowe, czyli żyjące w ciągłym stresie. Jeśli o mnie chodzi to pasuje i wiedziałam, że te nerwy odbiją się kiedyś na moim zdrowiu :( tylko dlaczego w tak okropny sposób?! Jeszcze mogę dodać, że przy tym po za zwiększoną wagą ciała występują takie objawy jak: łojotok skóry, nadmierne owłosienie. To chyba wszystko co mogę na tą chwile Ci przekazać. Mogę tylko dodać od siebie, że wspólczuje i wiem co czujesz. Czasami się zastanawiam czy ja napewno jestem kobietą, a może miałam być chłopcem...:)

Gość aż miło
że są tu również takie osoby jak ty Yowitko dzięki którym można sie czegoś dowiedzieć a nie tylko same literki i krytycy :)

Gość kinga09
do malutkiej- Przyczyny zatrzymania okresu (oprócz ciąży) u zdrowej kobiety to- Stres i intensywne ćwiczenia fizyczne. Podwyższenie stężenia prolaktyny. Może być czynnościowe (bez zmian morfologicznych w przysadce) lub na podłożu guza wydzielającego prolaktynę. Zażywane leki (m.in. przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, niektóre leki przeciwko nadciśnieniu). Zaburzenia owulacji. Rzadko po stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych może pojawić się zatrzymanie regularnych krwawień przez kilka miesięcy. Intensywne odchudzanie. Zaburzenia czynności tarczycy. Uszkodzenie komórek przysadki (poporodowe, związane z niedotlenieniem lub zakrzepicą lub krwotokiem jak w zespole Sheehana lub niezwiązane z ciążą - zespół Simmondsa). malutkiej-

Gość Kika...
Witam was ja też mam podobny problem z @ teraz czekam na nią 2 miesiąc. Chciałabym zaznaczyć że przez ok 6 miesięcy brałam Duphaston 2xdziennie ponieważ staram się o maluszka oraz na wyregulowanie cyklu , po 6 miesiącach doszłam do wniosku że odstawie lek ponieważ w ciążę i tak nie zaszłam to doszłam do wniosku że mi on w ogóle nie pomaga po za tym że miesiączka przychodziła w terminie. Teraz znowu nie mam miesiączki już drugi miesiąc zaznaczę że test wyszedł negatywny. Wróciłam do Duphastonu z tym że biorę go 1x dziennie ...jestem już przy 8 tabletce a objawów na nadchodzącą @ brak.. :(

Gość x11
a miałaś wcześniej jakieś problemy> robiłąś sobie jkaieś badania?

Gość Kikaa...
tak robilam sobie pod koniec marca badania hormonalne i wyniki byly dobre bo bylam z nimi u mojego ginekologa...co prawda przd stosowaniem antykoncepcji zdazaly sie nieregularne cykle pozniej zaczelam stosowac antykoncepcje a teraz do poczatku tego roku przestalam i zaczelam jesc duph..przez 6 miesiecy jadlam a teraz znowu nie mam @ :( zobaczymy co bedzie teraz bo jutro jem ostatnia tabl.duph