Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość PrinceofTime
bezinteresownie *:)

To ty bredzisz, Polacy budowali drogi w Libii i IRAKU. Nigdy w Iranie, doucz sie koles, mnie za to nie placa by cie uczyc historii. EOT.

Gość PrinceofTime
Za PRLu Polacy wyjeżdżali do pracy do Iranu- ty głupcze, nawet mój ojciec tam wyjechał po studiach jako inżynier. Nie kompromituj się.

Gość Ten od Sobieskiego
W czasie drugiej wojny światowej północna Persja była pod okupacją Radziecką a pozostała część pod Brytyjską ...Persowie robili to co kazali im Brytyjczycy..Trzymajmy się faktów bo teraz to jest pyskówka.

Gość PrinceofTime
I nikt mojego ojca tam nie dyskryminował. Sam byłem tam wielokrotnie i pewnie burzę wielu osobom cały światopogląd, bo mimo propagandy jest to bezpieczny kraj i zamieszkały przez wspaniałych ludzi. Raz nawet przechodziłem obok lotniczej podczas manewrów. Większość z wartowników machała mi w geście pozdrowienia. Policja też bardzo przyjemnie nastawiona. Raz nawet zrobili mi niezły dowcip

Gość PrinceofTime
Ten od Sobieskiego- Brytyjczycy byli tam "administratorem". Porozmawiaj lub poczytaj sobie wspomnienia polskich uchodźców, z Armii Andersa- w jaki sposób Persowie ich potraktowali, jacy byli gościnni i jaką opieką ich otoczyli.

Gość Ten od Sobieskiego
W Iranie było znacznie mniej Polaków w czasach PRL i nie była to łaskawość Persów lecz konkretny interes...inżynierowie polscy pracowali na rzecz przemysłu zbrojeniowego...perskiego.

Gość PrinceofTime
Porozmaiwać nie masz możliwości fakt- ale poczytaj wypowiedzi polskich żołnierzy- może się przekonasz.

Gość Ten od Sobieskiego
....ha ha ha ha ,, administratorzy,,....za pomocą wojska i czołgów..?

Gość PrinceofTime
Ten od Sobieskiego- no coż nie prawda bo mój ojciec nie miał nic wspólnego z przemysłem zbrojeniowym, wyjechał jako inż. budowlaniec. I nie tylko inżynierowie wyjeżdżali do Iranu, ale również zwykli ludzie. Proszę, nie przeinaczaj historii. Przypominam Ci, że Persowie w dziejach Polski byli naszym jednym z lepszych i chyba najbardziej lojalnym sojusznikiem.

Gość Ten od Sobieskiego
...Byłem tam osiem lat...a budowlańcy budowali bunkry podziemne w których obecnie pracują wirówki do wzbogacania uranu....co za pierdoły

Gość PrinceofTime
Ten od Sobieskiego- żaden Brytyjczyk nie zmusił Irańczyka do dobroci i opieki. Przypominam Ci, że wielu Irańczyków zabrało polskich uchodźców do swoich domów i opiekowali się nimi z chęcią i bez przymusu. A co my zrobiliśmy w zamian za ich pomoc i przyjaźń?

Prince of Time, z tego co wiem najbardziej tolerancyjnym z krajow muzulmanskich jest Turcja. I do Turcji wlasnie sie odnioslam, gdy pisalam, ze osoby, ktora sie nie przystosuje i ostentacyjnie by olewala tutejsze reguly by zadziobali. Przeczytaj raz jeszcze moj post zanim zarzucisz mi generalizacje. Iranu nie znam. Powiedz mi wobec tego jak zachowaliby sie Iranczycy gdybys wyszedl na ulice z butelka wody i hamburgerem w czasie Ramadanu? Odpowiedz mi rowniez na zadane wczesniej pytanie: jak zachowaliby sie gdyby mezczyzna pocalowal publicznie kobiete, a jaka bylaby reakcja, gdyby ja uderzyl? Zdaje sobie sprawe, ze podczas 4 tyg. w kraju niewiele mozna zobaczyc, ale moze akurat troche ten kraj poznales. Ja od prawie 10 lat mieszkam w Turcji, moim mezem jest Turek. Ostatnie czego sie trzymam to stereotypy, bo jest cale mnostwo wartosciowych ludzi, cala rodzina mojego meza to muzulmanie, ale nie idealizujmy tez wszystkiego naokolo udajac, ze nie widzimy co sie dzieje, albo dlatego, ze 100 lat temu Pers nam pomogl, albo Turcy jako pierwsi uznali nasza niepodleglosc.

Gość Ten od Sobieskiego
...Dla przeciętnego Irańczyka byłem ,,białym diabłem,,....a może słyszałaś coś o ,,Strażnikach Rewolucji Islamskiej,, Chomeiniego..?...to już nie ten kraj..z opowieści Tatusia...i książek o Andersie.

Prince of Time, z tego co wiem najbardziej tolerancyjnym z krajow muzulmanskich jest Turcja. I do Turcji wlasnie sie odnioslam, gdy pisalam, ze osoby, ktore sie nie przystosuja i ostentacyjnie by olewaly tutejsze reguly by zadziobali. Przeczytaj raz jeszcze moj post zanim zarzucisz mi generalizacje. Iranu nie znam. Powiedz mi wobec tego jak zachowaliby sie Iranczycy gdybys wyszedl na ulice z butelka wody i hamburgerem w czasie Ramadanu? Odpowiedz mi rowniez na zadane wczesniej pytanie: jak zachowaliby sie gdyby mezczyzna pocalowal publicznie kobiete, a jaka bylaby reakcja, gdyby ja uderzyl? Zdaje sobie sprawe, ze podczas 4 tyg. w kraju niewiele mozna zobaczyc, ale moze akurat troche ten kraj poznales. Ja od prawie 10 lat mieszkam w Turcji, moim mezem jest Turek. Ostatnie czego sie trzymam to stereotypy, bo jest cale mnostwo wartosciowych ludzi, cala rodzina mojego meza to muzulmanie, ale nie idealizujmy tez wszystkiego naokolo udajac, ze nie widzimy co sie dzieje, albo dlatego, ze 100 lat temu Pers nam pomogl, albo Turcy jako pierwsi uznali nasza niepodleglosc.

Gość PrinceofTime
Ehh pomagał w budowie budynków do przemyslu cementowego i w których później produkowany dywany- co ty pierdolisz.

Gość Ten od Sobieskiego
Prince cośtam....wybudowaliśmy im podziemne fabryki - bunkry do produkcji rakiet skud i broni atomowej...naiwność ludzka....wejdz głębiej w historię niż te szkolna...

Gość PrinceofTime
Ten od Sobieskiego- wiesz nie wieże ci, że tam mieszkałeś. Sam tam byłem 4razy- bardziej tolerancyjnego pod względem religijnym kraju- nie znam. A jako dzieciak podróżowałem po świecie- więc nie pierdol. Tera my w ramach podzięki będziemy zrzucać wraz z Żydami na nich bomby.

Gość Ten od Sobieskiego
...W Iranie musiałem się ukrywać ze swymi zwyczajami europejskimi.... ...nieprawdopodobna konspiracja......

Gość Linki
Nie wiem o co chodzi znowu temu PrinceofTime. Faktem jest że każdy terrorysta jest muzulmaninem. I uważam że to wystarczy aby się ich wystrzegać. Co do Iranu to nie pamiętam aby nas Persowie bronili przed osmańskimi Turkami. Ale historia to nie mój konik. Z koniem się kopać nie będę. Zastanawiam się tylko czy to na pewno byli muzułmańscy Persowie bo z tego co wiem islam nie był ich pierwszą religią tylko ich zalał. Poza tym w każdym kraju spotkamy różne podejścia w zależności od miejsca w jakim się znajdujemy. Czy 4 tyg. przebywania w jednym miejscu mogą nam opowiedzieć o mentalności całej społeczności? hmm Mogę za to potwierdzić że Polacy jeździli na bank do Libii. Mój bliski krewny budował tam domy.

Gość Ten od Sobieskiego
...to fakt na poziomie firmy w której wykonywałem i od niższej kadry kierowniczej było porozumienie i zrozumienie .Natomiast reszty w dół musiałem się wystrzegać..

Linki, *Faktem jest że każdy terrorysta jest muzulmaninem.* Teraz to strzelilas sobie w kolano...

Gość Do linki = Magnolia...
Zmieniłam nicka na Magnolia zgodnie z sugestią. BEZNESS i syndrom AMIGA szukałam , ale wyszukłao mi tylko niemieckie strony, które po mechanicznym tłumaczeniu dały mi piekny bełkot. Niestety żadnego filmiku nie znalazłam. Miej więcej wiem o co chodzi. Ale ja chciałabym więcej. x Do linki, nie wiem czy Ci podziękowałam za tego linka o przyjażni. Teraz to robie: dziękuję. Teraz wiem, kim dla moich znajomych jestem :((. Ale lepsze to niż miałabym się wyginać, aby mieć z nimi dobre relacje, skoro to jest po prostu niemożliwe. Dzięki.

Gość Ten od Sobieskiego
...naiwne widzenie wyrywkowych faktów historycznych jako argument......

Gość Linki
Zuzanna no to wybacz zeznanie jednego mężczyzny jest tyle warte co zeznanie dwóch kobiet. Dla mnie to to samo ale wiem że wam nie wolno interpretować. ok. i nie wiem czy Ty teraz udajesz czy na serio uważasz że tam nie ma nigdzie mowy o kłamstwie. Czym jest zatem taqiya? Czy to nie jest celowe wprowadzanie w błąd? Czy to nie jest snucie podstępu? To że nie nazwano kłamstwa kłamstwem wprost nie oznacza że nim nie jest. A kto był największym snucicielem podstępu? Koran (3:54) "Oni knuli podstęp i Bóg knuł podstęp; a Bóg jest najlepszy spośród knujących podstępy." czyli nie jest kłamcą? Koran (3:28):"Niech wierzący nie biorą sobie za przyjaciół niewiernych, z pominięciem wiernych! A kto tak uczyni, ten nie ma nic wspólnego z Bogiem, chyba że obawiacie się z ich strony jakiegoś niebezpieczeństwa. Bóg ostrzega was przed samym Sobą i do Boga zmierza wędrowanie." powtórzę: "chyba że obawiacie się z ich strony jakiegoś niebezpieczeństwa." Czyli że wtedy nie będą kłamać żeby np. zdobyć pracę bo muszą za coś żyć? Wtedy nie będą kłamać że kochają nasz kraj żeby ich nie wydalono, albo że są naszymi przyjaciółmi bo oczywiście boją się o swoje życie. Problem w tym że w chrześcijaństwie to zawsze jest grzechem zaś w islamie...nie. Chrześcijanie nie kłamią co do swojej wiary rozprzestrzeniając ją bo inaczej to jest grzech. U muzułmanów jest inaczej. Kłamstwa na temat islamu szerzą się jak zaraza i to właśnie muzułmanie ją rozpowszechniają, a jak im udowodnisz że kłamią to wtedy zaczyna się jazda. Proszę Cie. To jest dopiero manipulacja z Twojej strony.

Gość PrinceofTime
Zuzanno- jadąc do obcego kraju mam obowiązek przestrzegać ich prawa i zasad, jakie panują w danym państwie. Jednak zdumiewającym było dla mnie zjawiskiem, kiedy byłem tam po raz pierwszy-sam jako niespełna 20latek- że w publicznym parku obok piknikujących rodzin muzułmańskich, siedzieli Żydzi w myckach i nikogo to nie dziwiło. W Shiraz wielu Żydów prowadzi sklepy bez żadnych problemów i ograniczeń- mimo że Żydzi są tam mniejszością to niektórzy mają nawet hebrajskie modlitwy i zdjęcia rabinów umieszczone na kasach sklepowych.

Gość PrinceofTime
"Faktem jest że każdy terrorysta jest muzulmaninem" - Bzdura, w Europie sa ETA i IRA a nikt nie krzyczy zeby zabronic osiedlania sie Baskom i Irlandczykom.

Gość Ten od Sobieskiego
.. w Polsce, najwięcej o prawdziwej naturze Turków oraz ich wyczynach ,oraz miłosierności w czasie 1939 -1945 r można dowiedzieć się od Polskich repatriantów z Bośni i Hercegowiny którzy mieszkali a obecnie ich potomkowie w okolicach Bolesławca..... ..wiele tych opowieści zostało zachowanych...to fakty

Linki, *ale wiem że wam nie wolno interpretować* Daruj sobie, muzulmanka nie jestem. Podaj mi sury, z ktorych wzielas te cytaty, bo niestety nie umiem odgadywac na podstawie podanych cyfr, a cytaty staram sie sprawdzac u zrodla. Wzielas je z Koranu, czy byly po prostu podane na jakiejs stronie? Niewierny to osoba, ktora nie wierzy w Boga. Chrzescijan i Zyd to dla muzulmanina nie jest niewierny.

Gość Linki
Tak każdy terrorysta jest muzułmaninem. Nie każdy muzułmanin to terrorysta ale każdy terrorysta jest muzułmaninem. Ja nie widziałam aby się jakiś żyd czy chrześcijanin wysadzał w metrze w imię swojej religii. Ty widziałaś? I wybacz ale nie chce mi się tu wdawać teraz w pyskówkę jak sobieski z timem kto wie lepiej. Nie przekonasz mnie do zmiany na ten temat zdania. A i podobno najbardziej liberalnym państwem jest Tunezja, ale to nie jest moje zdanie więc darujcie sobie teksty typu "nie prawda bo Turcja", "nie prawda bo Iran" bo to nie moje zdanie.