Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rzeczka Zapomnianego

Opieka socjalna matek z dziećmi w Anglii

Polecane posty

Gość czy ktos wie
Czy na formie o working tax credit wpisuje sie roczny dochód brutto(z podatkiem) czy netto?

Gość do bzybzy
i przez to ze maz nie zglosil zmiany pracodawcy nie dostaliscie child benefit? .bez sensu, moze sprobujcie jeszcze raz sie odwolac. co dokladnie napisali.Ile czekaliscie na ten child benefit?

Gość Forest
Bzybyzy czyli okolo 700zl placisz miesiecznie za samo mieszkanie, mowisz ze maz nie zarabia wiecej niz 1200 i za te 500 funtow (powiedzmy) da sie przezyc? NIe pytam by komus zagladac w kieszen, ale nie znam tamtejszych relacji cen, nie wiem jak to jest - wybaczcie. A jesli chodzi o mieszkanie, to mozna wynajac mniejsze? W sumie nie potrzebne mi 3 sypialnie.

Gość Asia123
do bzybzy... W tym miasteczku w ktorym zyjemy ceny za wynajem sa jeszcze wyzsze, ale oprocz tego mamy tez duze oplaty...np. za gaz (ogrzewanie gazowe +woda) placimy m-cznie 83£ podobno raz na jakis czas przychodzi ktos i spisuje liczniki i wtedy sa duze zwroty, al mieszkamy w tym mieszkaniu juz pol roku i nikt jeszcze sie nie pojawil, oprocz tego 42 za wode, 109£ - dla miasta, no i reszta to wiadomo-TV, internet... Mi sie wydaje ze to im mniejsze miasteczko to jest drozej bo i mniejsza konkurencja...a tez o prace duzo latwiej. Tutaj generalnie jak ktos przyjezdza, to potrzebuje kilku dni na znalezienie pracy...

Gość Asia123
do Forest za 500£ m-cznie bedziesz zyla super...starczy ci i na zycie, i na rarytasiki i nawet na ciuszki...:-)

Gość Asia123
do Forest Oczywiscie mozesz wynajac tzw. studio flat - to jest jedna sypialnia + living room, no oczywiscie + kuchnia i lazienka, to standartowo

Gość Forest
Asia A co to za miasteczko?

Gość czy ktos wie
nikt mi nie chce udzielic informacji :-(

Gość Forest
i my mowimy o marnej, jednej pensji, z ktorej 3/4 idzie na wynajem domu? Dlaczego tak w Polsce nie jest? :(

Gość Asia123
do Forest Andover, jakies 2 godz. od Londynu

Gość bzybzy
dostaliśmy child benefit !!!!!!!!ale nie dostaliśmy zwrotu - 3 miesięcy do tyłu jak pisałam wcześniej. Samego child benefitu jest w miesiącu ( jak 4 tygodnie) około 70Ł . Tu dokładnie starcza na wszystko bez ograniczeń dokładnie nawet na ciuszki :)

Gość do bzybzy
no wlasnie nie dostaliscie wyrownanania i z powodu braku zmiany danych pracodawcy. Az niewiarygodne

Gość asiuelk27
wpisałam sie na porzedniej stronie jakbyscie mogły napiszcie mi co bedzie mi potrzebne ... pozdrawiam

Gość bzybzy
do asiulek wszystkie dokumenty jakie masz np: - europejski akt urodzenia dziecka (w USC do środków rodzinnych dają za darmo), - swój europejski akt urodzenia + męża akt urodzenia eur. (pisz wszystko do środków rodzinnych - ja dostałam wszystkie za darmo) - akt małżeństwa - na piśmie rozwody, separacje, prawne opieki nad dzieckiem, zmiany nazwisk - jeśli coś takiego miało miejsce - pesel dziecka, dowody, paszporty, prawa jazdy - książeczkę zdrowia dziecka - ksero najlepej z pieczątkami karty szczepień dziecka z przechodni - karta przebiegu ciąży + poród (ja miałam) przydało mi się u ginekologa tym bardziej że planuję następną ciąże jak mi się przypomni to jeszcze napiszę

Gość zakrecooona
witam was miłe panie jakie dokumenty są potrzebne do child benefit. chodzi mi o te ktore kaza dosylac w trakcie czekania i ile sie czeka na ten zasilek

Gość Forest
A ten wlasny europeski akt urodzenia to trzeba zalatwiac w USC tam, gdzie sie mieszlkalo, czyli musieliscie w Polsce to zalatwiac? A teraz daja w USC bez problemu, czy trzeba sie starac? A te zaswiadczenie o sepracjach to tez z USC w Polsce? A w jakis sposob sie zrzec zasilku wychowawczego w Polsce? Jak nie przysluguje, to po prostu nie daja, nie? Bzybzy, a Ty o Tax Credit tez sie bedziesz starac, tak?

Gość Forest
Ale wiecie co? Im bardziej o tym wyjezdzie mysle, to jakos mi zal rozstawac sie z Polska, tym bardziej ze ja nie mam tutaj az tak zle. Moj maz mial klopty z praca, chce tam sprobowac szczescia. Jak tak policzylam sobie wszytsko to, w tej chwili stac by nas bylo na normalne zycie w Polsce, nawet z kredytem na mieszkanie. Tyle, ze tutaj jest "raz na wozie, raz pod wozem", a tam jest w miare stabilnie. Moze t to wiele, nie wiem...

Gość bzybzy
- akty urodzenia i ślubu każde w USC w Polsce ( może wziąć ktoś z rodziny trzeba chyba ręczne upoważnienie odbioru) wypełnia się wniosek i czeka do dnia następnego - bardzo przydatne są "zaświadczenia o stanie cywilnym" pobiera się z USC w Polsce - lub w razie małżeństwa za granicą "zaświadczenia o zdolności do małżeństwa" jakoś tak się nazywa, USC sprawdza czy braliśmy ślub lub czy mamy jakieś przeciwskazania do małżeństwa i wydają zaświadczenie - zaświadczenia o separacjach, rozwodach i inne sprawy które wcześniej załatwialiśmy w sądzie wydaje na nasz wniosek SĄD AHA!!!!!!!!!!!! W RAZIE AKTU URODZENIA EUROPEJSKIEGO NA DOLE W DOPISKACH POWINNY BYĆ INFORMACJE TYPU: DATA ŚLUBU I DANE MĘŻA, EWENTUALNIE DATA ROZWODU I Z KIM I EWENTUALNIE DATA KOLEJNEGO ŚLUBU I DANE NOWEGO MĘŻA (w przypadku ponownego małżeństwa po rozwodzie) jest to bardzo ważne żeby to sprawdzić na miejscu w USC przed odebraniem !!!!!!!!!!

Gość bzybzy
ja byłam teraz 5.10. na rozmowie o NIN do tax creditu i teraz czekam na NIN a potem dostaje się pieniądze na konto. NIE DOSTANIE SIĘ TAX CREDITU JEŚLI JEDNO Z MAŁŻNKÓW NIE POSIADA NIN-u Od początku - składamy wniosek o tax credit jako rodzina czyli ja (nigdy tu nie pracowałam), mąż pracuje no i dziecko NIEZBĘDNY JEST NIN którego ja nie posiadam - więc oni załatwiają to za mnie i w końcu wyznaczają datę rozmowy w sprawie NIN-u, - na rozmowie kobitka wypełnia papiery z dokumentów które przyniosłam - następnie wysyła to dalej - po około tygodniu przychodzi moja karta z NINem do domu a potem po około 2 tygodniach przychodzi kasa na konto z tax creditu taka jest kolejność

Gość mariolinka
bzy ma rację taka jest kolejność też tak załatwiałam wiele ciekawych rzeczy tutaj wyczytałam

Gość Asia123
Do bzybzy Ty piszesz caly czas o tax credit, czy o child tax credit, bo z tego co ja wiem to sa dwie rozne rzeczy... Myslisz ze jezeli mnie tez skierowali z "urzedu" po NiN, to znaczy ze nam przysluguja jakies pioeniadze i ze jak juz zdobede ten numer to nam je wyplaca - tak jak Ty piszesz o sobie ze po tygodniu od przyznania NiN dostajesz pieniadze na konto. Czy moze wczesniej dostalas juz jakies pismo/decyzje co do przyznania tego tax credit. Moj maz srednio zarabia ok 320-340£ tyg. ale sa i takie tygodnie ze i 400£ (nadgodziny tzw.), ja oczywiscie bezrobotna opiekuje sie dwuletnim synkiem, mysluisz ze w takiej sytuacji ten tax credit nam sie nalezy?

Gość DO ASIA123
NIE NALEZA WAM SIE BENEFIY

Gość bzybzy
child tax credit to element tax creditu. A przy takich zarobkach nie wiem czy wam się należy. Biorą pod uwagę rok rozliczeniowy który minął (czyli P60 u nas PIT inaczej) i to jest ta kwota około 15000Ł (której nie można przekroczyć żeby przyznali) rocznie zarobków na rodzinę to właśnie do tax creditu. jeżeli twój mąż ma wyższą kwotę na P60 to nie dostanie tax creditu tylko ewentualnie child benefit 17,45 tygodniowo.

Gość Asia123
Bzybzy child Benefit juz mamy, ale nasi sasiedzi (tez Polacy) dostaja child tax credit przy zarobkach-jego takich jak mojego meza, a jej ok. 1000£ m-cznie...wiec ja juz sama nie rozumiem o co chodzi...z drugiej strony my juz mamy papiery zlozone i gdyby nam sie nie nalezal tez zasilek to po co kierowaliby mnie na NiN...Pewnie czas pokaze..musze uzbroic sie w cierpliwosc i czekac, papa

Gość Asia123
jeszcze jedno pytanko...moze ktos wie - czy na P60 podawana jest suma zarobkow rocznych brutto czy netto?

Gość bzybzy
NIN to numer ubezpieczenia to co nie przyda się, skierowali bo może się przydać. A co do tax creditu musisz sie faktycznie uzbroić w ciepliwość ale sory przy takich zarobkach raczej nie dostaniecie albo tylko grosze na dziecko (child tax credit) albo jednorazowo jakąś kwotę OPCJI JEST NAPRAWDĘ DUŻO. PA PA

Gość bzybzy
Asia123 idz się wypchaj

Gość tax
mam pytanie ile czeka sie na zwrot podatku i jak to wyglada bo moje facet czeka na karte z NIN i juz jest w trakcie zalatwiania tax ile jeszcze bedzie czkekac?