Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naczelnamiasteczka

Po czym rozpoznac OWULACJE???

Polecane posty

Gość Ashia87
Kafi23 dobrze myslałas :) mam nadzieje ze małe co nie co bylo wczoraj :) mnie przez weekend nie bylo i nie mialam dostepu do internetu wiec dopiero dzisiaj pisze :) pozdrawiam :)

Gość kati155
Czesc Jezeli przez wiele miesiecy mialam miesiaczke co 28 dni a ostatnia 30 to kiedy mialam owulacje.Miesiaczke dostalam 4 pazdziernikaJezeli wspolzylam 15 pazdziernika to moglam zajsc w ciaze ?Prosze odpiszcie Pozdrawiam

Gość Ashia87
kati155 srednia długosc cyklu (jezeli sa nieregularne) mierzy sie biorac najkrotszy cykl z ostatnich 3 (w twoim przypadku 28dni). jezeli wiec masz cykl 28dniowy owulacje występuje około 13 dc. miesiaczke dostałas 4.10, współżyłas 15.10 wiec łatwo policzyc ze jest to 11 dc, wiec teoretycznie moglo nie dojsc do zapłodnienia, ale biorac pod uwage to ze plemniki moga życ w organizmie kobiety przez okolo 3 dni to jest możliwośc zajscia w ciąze. narazie sie niczym nie przejmuj, jezeli jestes z tych starających to nie nakrecaj sie, tylko zrob test ciazowy w pierwszym dniu w ktorym powinna sie pojawic miesiaczka.

Gość marthusia
NIC już nie rozumiem, a wydawało mi się, że pojęłam o co chodzi z tą owulacją. Staram się o dziecko już trzeci rok (dwa razy poroniłam). Ostatni raz miałam miesiączkę 22. 09, od 15dc.( czyli od 7.10 do 16.10) do 26dc. biorę DUFASTON na zwiększenie progesteronu. Test owulacyjny robiłam ok 13.10,więc po połowie cyklu i test mi wyszedł oczywiście negatywny (kreska kontrolna była prawie wogóle niewidoczna, a testowa ledwo dostrzegalna)Więc myślałam,że owulkę już poprostu miałam. Ale dzisiaj,( kiedy właściwie czekam na miesiączkę- powinnam dostać 22. 10) przez dosłownie chwilę pojawił się śluz płodny i pomyślałam ,że zrobię sobie test owu. Zrobiłam i obydwie kreski są dużo bardziej widoczne niż przy pierwszym teście. Kreska testowa jest jaśniejsza od kontrolnej, ale nieznacznie. Czy to znaczy, że jak jutro znow zrobię test owu, to może on wyjść pozytywny, Czy ja dopiero będę miała owulację? czy to możliwe? BŁagam odpiszcie mi

Gość marthusia
NIC już nie rozumiem, a wydawało mi się, że pojęłam o co chodzi z tą owulacją. Staram się o dziecko już trzeci rok (dwa razy poroniłam). Ostatni raz miałam miesiączkę 22. 09, od 15dc.( czyli od 7.10 do 16.10) do 26dc. biorę DUFASTON na zwiększenie progesteronu. Test owulacyjny robiłam ok 13.10,więc po połowie cyklu i test mi wyszedł oczywiście negatywny (kreska kontrolna była prawie wogóle niewidoczna, a testowa ledwo dostrzegalna)Więc myślałam,że owulkę już poprostu miałam. Ale dzisiaj,( kiedy właściwie czekam na miesiączkę- powinnam dostać 22. 10) przez dosłownie chwilę pojawił się śluz płodny i pomyślałam ,że zrobię sobie test owu. Zrobiłam i obydwie kreski są dużo bardziej widoczne niż przy pierwszym teście. Kreska testowa jest jaśniejsza od kontrolnej, ale nieznacznie. Czy to znaczy, że jak jutro znow zrobię test owu, to może on wyjść pozytywny, Czy ja dopiero będę miała owulację? czy to możliwe? BŁagam odpiszcie mi

Gość Ashia87
marthusia juz dużo razy spotkałam sie z wypowiedziami dziewczyn, ze przed miesiaczka miły sluz płodny, wiec napewno jest to mozliwe. co do owulacji w tym czasie to jakos nie jestem przekonana... z tego co piszesz twoja długosc cyklu to 30 dni, wiec jak podałam wczesniej, testy owulacyjne powinnas zaczac robic od 13dc, owulacje wtedy pojawia sie okolo 16dc. ty zrobiłas test w 22dc wiec juz bylo po owulacji. moja propozycja jest zebys poszla do lekarza i po prostu zapytała czy jest mozliwa późniejsza owulacja i wogole jak to z tym wyglada :) a jak sie czegos dowiesz to napisz :) moze nam sie przyda kiedys :) przykro mi z powodu twoich poronien ale nie załamuj sie i probuj dalej :)

Gość ela smutna
Witajcie kobietki ma naimię Ela mam 26 lat nie podaje mejla bo troche mi głupio .Ja byłam wczoraj u lekarza i powiedział mi że owulacji brak bo mam pokarm w prawej piersi . Karmiłam syna 10 miesięcy brałam tabletki na zlikwidowanie pokarmu i niby pomogło mineło 8 miesięcy poszłam do lekarza bada piersi i mówi że mam jeszcze pokarm jak to mozliwe po takim czasie nic mi nie jest czyli piersi mnie nie bolą .Cykl mam regularny ale nie mogę zajść w ciąże pęcherza nie ma . Pomużcie miała któraś z was?

Gość Ashia87
ela smutna> witamy :) Ja Ci w tej sprawie nie pomoge, bo po prostu nie znam sie... byłas u lekarza, wiec musiał ci wyjasnic czemu tak sie stalo, pewnie ci przepisal jakies tabletki... nic innego ci nie doradze jak stosowac sie do zalecen lekarza.

Gość Ashia87
ela smutna> * Napar z szałwi ma działanie hamujące laktację PRAWDA - Szałwia ma działanie zbliżone do estrogenów, prawdopodobnie dlatego hamuje produkcję pokarmu. Można pić jej napar lub używać do okładów. Nie należy stosować wewnętrznie dłużej niż 10 dni.

Gość ela smutna
Dziekuje A.87 TAK zapisał tabletki ale troche drogie zaczełam brać zobaczymy co bedzie dalej. Mam pytanie kiedy najlepiej robić te badanie na owulacje ja zawsze robiłam test jak pojawiał mi się jakiś ciągnący się śluz to zaczełam sprawdzać czy jest owulka. Napiszcie mi czy dobrze robie .Dodam ,że nie robiłam tak jak polecał producet testów robiłam tak jak uważałam. Napiszcie czy dobrze mysle!

Gość Ashia87
ela smutna> kochana jak chcesz nastepne dziecko to nie patrz na to czy tabletki sa drogie. A badanie na owulacje to ci pewnie chodzi o testy owulacyjne :) na stronie 2 podałam od kiedy zaczac używac testów owulacyjnych według długosci cyklu, ale podam jeszcze raz: DłUGOSC CYKLU / POCZATEK TESTU 21 dni / 6 dc 22 dni / 6dc 23 dni / 7 dc 24 dni / 7 dc 25 dni / 8 dc 26 dni / 9 dc 27 dni / 10 dc 28 dni / 11 dc 29 dni / 12 dc 30 dni / 13 dc 31 dni / 14 dc 32 dni / 15 dc 33 dni / 16 dc 34 dni / 17 dc 35 dni / 18 dc 36 dni / 19 dc 37 dni / 20 dc 38 dni / 21 dc 39 dni / 22 dc Robisz testy tak długo az ci wynik wyjdzie pozytywny :)

Gość ela smutna
Ja wiem ale moja kuzynka chodzi do takiego lekarza który wie oco biega kasą i własnie do niego chce iść bo ona brała na pokarm i zapłaciła 27 zł . DZiękuje i pozdrawiam Masz racje ale tak już jest z tą kasą

Gość kafi 23
No Elu A.87 ma racje no ale rób jak uwarzasz! A.87 zrobiłam wczoraj test wyszedł dziwny znaczy się jedna kreska była bardzo widoczna a druga tak sobie czyli owulka bedzie za 36 godz jeśli możesz napisz mi czy dobrze mysle pozdrawiam

Gość Ashia87
kafi23 zrob dzisiaj test mniej wiecej o tej samej godzinie. Owulacja wystepuje w ciagu 24-36 godzin jezeli obydwie kreski mają ten sam odcien, wiec musisz jeszcze troche poczekac :) zrob test dzisiaj, w razie potrzeby i jutro :) z tego co pamietam chcialas chlopca, wiec wspolzyjesz w czasie owulacji badz tuz po niej :) czyli jezeli zrobisz dzisiaj test i kreski beda w tym samym odcieniu to zaczekaj ze wspolzyciem powiedzmy te 30 godzin i wtedy bierz sie do dziela :)

Gość kafi23
churaa.. cieszę się jak widze te dwie krechy mój mąż nie może się doczekać . Zwlekałam z tym małe co nieco 4 dni więc zobaczymy. Dziękuje i pozdrawiam!!

Gość Ashia87
kafi23> to sie ciesze z dwoch kreseczek :) no to dzisiaj w nocy do dziela :) chyba ze wolisz rano :) ja z testami zaczynam od nastepnego cyklu bo za późno przyszły :( ale za to mam 35 sztuk :) powodzenia zycze :) i jak cos to wiesz ... :) pochwal sie :)

Gość Sara22
Witajcie Mm pytanko bo widzę ,że jesteście w temacie , dzisiaj mija 36 godz. od testu pozytywnego . Mam napisane na teście ; owulacja trwa 36 godz . przypada na 12- 18 dzień cyklu czyli wysokie LH jest jest to końcowe dojrzewanie komórki jajowej doprowadzając po 16 do 32 godz. do jajeczkowania czyli peknięcia pęcherzyka graffa. Gotowe do zapłodnięcia.; czyli co kiedy najlepiej ma dojśc do zapłodnienia bo nie bardzo kojarze. Błagam pomużcie Sandra

Gość Ashia87
Sara22> kiedy najlepiej? Zależy od tego czy chcesz dziewczynkę czy chłopca :) Wytlumacze od początku :) Na testach owulacyjnych sie juz znasz, wiec juz masz plus :) Kiedy test jest pozytywny to mam nadzieje, że wiesz, ale dla pewnosci napisze :) Test jest pozytywny gdy pojawiają się dwie wyraźne kreseczki: w strefie testowej T i kontrolnej C. Intensywnośc barwy kreseczki T jest taka sama lub silniejsza niż natężenie barwy kreseczki C. Taki wynik wskazuje, że owulacja pojawi sie w ciągu 24-36 godzin. Później już tylko chodzi o to czy chcesz chłopca, czy dziewczynkę :) Jeżeli chcesz dziewczynkę powinnaś współżyc przed owulacja, czyli jeżeli masz wynki pozytywny bierz sie do dziela :) plemniki X (na dziewczynke) żyja dłużej :) Jeżeli chesz chłopca odczekaj 30 godzin i rob swoje :) Komórka jajowa jest zdolna do zapłodnienia przez 12 godzin (z tego co słyszałam). I to by było na tyle :)

Gość sara22
Dzięki Ashia87 czyli w ciągu tych 36 godz. od pozytywnego najlepiej się kochać ! i możliwe ,że w ciągu tych godzin peknie pęcherz czy ,że peknie jeszcze za 32godz? Imam jeszcze jedno pytanko jestem po owulacji z tego wynika chcę kupić te tabletki z oleju wiesiołka mogę je brać mimo ,że jest to 13dc. Słyszałam też ,że syrop guajazyl ma takie działanie jak wiesiołek. Umnie w aptece jest wiesiołek ale dużo ich więc nie wiem co zrobić chcę tylko żeby coś mi pomogło na sluz .

Gość Ashia87
sara22> te 24-36 godzin znaczy, że w ciągu tego czasu pęknie pęcherzyk (przynajmniej ja to tak rozumiem), on może pęknąc za 24 godziny a może pęknąc w 34 godzinie :) Co do tabletek to polecam Olej z wiesiołka OEPAROL w kapsułkach :) Wiesiołka bierzesz od 1dc do owulacji (poźniej w razie ciąży możesz poronic), ja biore wiesiołka do konca miesiączki, bo ze śluzem u mnie krucho wiec na podstawie śluzu nie moge okreslic dni płodnych i przestac go brac.

Gość Ashia87
sara22> te 24-36 godzin znaczy, że w ciągu tego czasu pęknie pęcherzyk (przynajmniej ja to tak rozumiem), on może pęknąc za 24 godziny a może pęknąc w 34 godzinie :) Co do tabletek to polecam Olej z wiesiołka OEPAROL w kapsułkach :) Wiesiołka bierzesz od 1dc do owulacji (poźniej w razie ciąży możesz poronic), ja biore wiesiołka do konca miesiączki, bo ze śluzem u mnie krucho wiec na podstawie śluzu nie moge okreslic dni płodnych i przestac go brac.

Gość sara22
Przepraszam ,że tak cię męcze z tym , ale chcę mieć 100% pewności .. czyli np. mineło 36 godz. i teraz pekło jajo albo pęknie pózniej .... a skąd mam wiedzieć kiedy pekło napewno przez ten czas jak jest śluz w miare płodny to na pewno peknie ????

Gość Ashia87
Sara22> nie jest powiedziane, że pecherzyk pęknie. nie wiem od czego to zalezy ale juz tak jest, że nie zawsze pęka. Trzeba po prostu robic testy owulacyjne i co najlepsze PROBOWAC :)

Gość Hania...A
Witajcie jestem Hania znalazłam tą stronke przypatkiem i strasznie się cieszę Chciałabym wiedzieć od kiedy można brać wiesiołka mam teraz 14 dc warto brac czy nie ? czy brać odrazu po okresie ? Proszę jeśli któraś coś wie niech napisze! Pozdrawiam H.

Gość Ashia87
Hania> wiesiołka bierze sie od 1dc do owulacji. Jeżeli nie wiesz kiedy masz owulacje skończ brac wiesiołka jakieś 3dni po skończeniu miesiączki. Jeżeli sądzisz, że jestes w ciąży nie bierz go, ponieważ wywołuje on skurcze macicy, a w przypadku ciąży skończyłoby sie to poronieniem.

Gość marthusia
Dzięki A. 87 za odp. Owulacji oczywiście nie miałam, bo tego samego dnia co robiłam test owu. i co pisałam poprzedniego posta, dostałam miesiączkę (w tym miesiącu więc miałam cykl 29 dniowy). Więc dziś jest 7dc. czyli w następną sobotę, a może lepiej już w piątek (12dc) zaczynam robić testy owu. I liczę, że w końcu- po trzech latach starań- zakończą się one pozytywnie. A żeby zwiększyć prawdopodobieństwo sukcesu będę się kochać z mężem co drugi dzień! dla pewności. No i jeżeli w tym miesiącu nie zajdę w ciążę to kończę starania, widocznie nie jest mi dane mieć drugiego dzidziusia.

Gość marthusia
Ashia87 mam jeszcze jedno pytanie. Jak zacznę robić testy w 12dc. to mam je robić codziennie,aż do uzyskania pozytywnego wyniku testu , czy może co drugi dzień?

Gość Hania... A
Dziękuje Ashia87 w ciąży nie jestem moj cykl trwa 26 z tego co napisałaś powinłam zacząc od 9 dc. Więc i tak zrobie okres dostane niedługo więc zobaczymy. Ciekawi mnie czy się sprawdza takie czekanie na owulke i jak dojdzie do stosunku wyjdzie niby chłopak a przed owu dziewczynka . Ale myśle że coś w ty jest ,a sprawdziło się któreś z was tak ???

Gość Ashia87
marthusia> Kochana jeżeli w tym miesiącu nie wyjdzie, nie kończ staran! Rob sobie zawsze testy owulacyjne i po prostu kochaj sie z mężem, ale nie jak za przeproszeniem króliki, żeby tylko zrobic sobie dziecko, ale dla przyjemnosci :) a może cos będzie :) jak narazie to ciesz się swoim pierwszym dzieckiem, bo to Twoje największe szczęście :) Co do testow to rób codziennie mniej więcej o tej samej godzinie (na 2 godziny przed testem ogranicz picie) i rób je do uzyskania pozytywnego wyniku :) a co do współżycia to nie co drugi dzień tylko codziennie :)