Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Naczelnamiasteczka

Po czym rozpoznac OWULACJE???

Polecane posty

Gość marthusia
Witam wszystkich, kilka stron temu pisałam o swoich problemach. A o co teraz chodzi? Ostatni okres miałam 20. pażdziernika, testy owulacyjne zaczęłam robić od 12dc. i według nich owulkę miałam 25.dc!!! czyli 13.listopada. ( tzn. tego dnia wyszedł mi test owu. pozytywny) Oczywiście było przytulanko i 13. listopada i dla pewnosci 14 listopada. 15 listopada wieczorem myślałam ,że dostałam@, ale okazało się ,że to było tylko plamienie, które już 16. list. się skończyło. No i mamy dziś 30 listopada, a ja nie dostałam jeszcze okresu? Oczywiście robiłam już (4) testy ciążowe- ostatni w czwartek(27.11)wszystkie wyszły negatywnie. O CO CHODZI? Ashia87 TY tu chyba jesteś ekspertem, napisz mi co się dzieje?

Gość Ashia87
Marthusia eksperci sie też czasem mylą :D wracając do sprawy... mogło byc tak, że owulka była w 25dc ponieważ każdy czynnik może ją opóźnic, np stres, choroba... jeżeli test ci wyszedl pozytywny tzn że za 24-36godzin będzie owulacja, więc powiedz mi jeszcze jak ten test wyglądał, tzn natężenie koloru kresek. Jeżeli dzień wcześniej test był negatywny a w tym 25dc był pozytywny to owulacja była 14 lub 15 listopada (w zależności od natężenia koloru kresek na teście). Co do plamienia to ono może oznaczac 2 rzeczy: 1) owulacja była 15 listopada wieczorem (czasem przy owulacji występuje plamienie) 2) plamienie jest również przy zagnieżdżaniu się zarodka w macicy :D Co do testow to robione zbyt wcześnie... ostatni test robiłaś 27.11 a przytulanko było 14.11, wiec jest to niecałe 2 tygodnie, a testy ciążowe robisz po minimum 2 tygodniach (dla pewności), a jak ci wyjdzie wtedy negatywny to powtarzasz go po 3 dniach :D Zrób dzis test i wszystko się wyjaśni :) a dla pewności idz do lekarza

Gość Gośka22
Diekuje Mijo 30 że napisałaś czytałam już sporo o tym ja z chlopakiem kochaliśmy raczej zaraz po owu i robilismy dokładnie to co jest napisane (chodzi mi o pozycje) śluz był jeszcze płodny ale wiadomo było to juz po owulacji a jajo żyje dobe i juz go niema ?? napiszcie czy mam jkieś szanse na ciąze bo jakoś pomnie tego nie widać . Juz od 2 dni chodze taka nadbuzowana i chce mi się płakać właśnie tak mam jak ma przyjść @@ i co mam mysleć naprawde nie denerwowałam się przez 2 tygonie , a okres mam dostać za 3 dni co myslicie napiszcie !!!!

Gość goga17
Dziewczyny a jaką konsystencje, barwę powinien mieć śluz jak dojdzie do zapłodnienia. Czy to też ulga zmianie?

Gość goga17
Dziewczyn czy po 10 dniach po owulacj można czuć objawy ciąży. Na innych forach piszą że tak, ale ja już sama niewiem co o tym myśleć. śluzik płodny był od 22, bolesność jajników 25. a ja od 10 dni mam caly czas uczucie głogu. zjem coś a za godzine czy dwie znowu bym coś zjadła. Boli mnie też podbrzusze i piersi. Wydaje mi się że nie są nabrzmiałe bo bolą mnie jedynie sutki choć dzisiaj trochę mniej.No i niewiem co z tym śluzem. dzisiej jest biały i grudkowaty ja twarożek

Gość mija30
Okres pomiedzy starankami a oczekiwanym @ jest najgorszy dla kobiety, poniewaz wtedy sa najwieksze nerwy. Kazda z nas chyba to przechodziła., ten ciągły niepokój, obserwacja objawów, ciągłe chwytanie sie za brzuszek. Najgorzej jest na kilka dni przed spodziewanym @. Gosiu piszesz ze po tobie nie widać ze jestes w ciąży, nie przejmuj sie. Organizm w bardzo wczesnej ciąży jeszcze nie wysyła zadnych sygnałów. Objawy jakie sa przed okresem czyli płaczliwość, bóle piersi wynikają tego ze jest sie w fazie wysokiego stężenia progesteronu i takie objawy wystepuja zarówno we wczesnej ciazy jak i wtedy kiedy ciąży nie ma. Goga generalnie ze śluzem u kazdej kobiety jest inaczej. Niektóre we wczesnej ciąży wogóle go nie mają, a niektóre mają śluz biały i wodnisty, czesto pojawia sie na kilka dni przed @. Natomiast zaraz po zapłodnieniu po prostu śluz staje sie taki jak w każdym normalnym cyklu, najpierw ze śluzu typowo płodnego przeistacza sie w lepki gęsty, ale to chyba każda z nas wie po doświadcza tego co miesiąc. Ja własnie wróciłam z drugiego monitornku owulacji. Na szczęście wszystko w porządku, pokazało sie ciałko żółte a co znaczy ze pęcherzyk pękł i była owulacja-chyba wczoraj:) Wyniki ogólnie idealne, hormonki ok, endometrium w czwartek 9,6mm a dziś 13,1 mm. Mam nadzieje ze tym razem maleństwo zakiełkuje.:)

Gość Gośka22
Dziekuje Mijo 30 napewno się dziwicie dlaczego tak się dopytywałam o tego chłopca mój chlopak bardzo by chciał . Spojrzałam na moje notaki i wyszło mi że ten nasz stosunek odbył się ok51 godz po pozytywnym tescie . Ale najwazniejsze rano miałam sluz biały niechciał się ciągnąć a wieczorem pojawiło się jeszcze troche tego przezroczytsego gin mówił ,że płodny delikatnie jest , ale rano byłam i wlasnie wtedy mineło 36 godz. po pozytywnym a do wieczora może było już zapużno . Więc tak się zastanawiam czy moźe niepotszebnie zaryzykowałam mogłam poczekać do 100% pewności na drugi miesiąc.Napiszcie Mijo 30 i Ashio87

Gość marthusia
Dzięki Ashia87 - na Ciebie zawsze można liczyć. Dziś rano robiłam piąty już test ciążowy, no i wyszedł ku mojej rozpaczy znowu negatywny.A tymczasem mija dziś 42 czy 43dc, sama już nie wiem. Nigdy wcześniej nie miałam tak długiego cyklu!? A co do testu owu to sporo czytałam o nich zanim zaczęłam je stosować i wiem ,że kolor obydwóch kresek musi być co najmniej tak samo intensywny, albo ta ważniejsza (nigdy nie wiem czy ona się nazywa kontrolna czy testowa:) ) może być ciemniejsza. No i u mnie wyszły obydwie tak samo fioletowe (specjalnie zwoływałam męża i syna, żeby powiedzieli czy widzą tak samo jak ja, no bo ja mogłam patrzeć subiektywnie). Co do tego krwawienia, to też mi się wydaje, że to było przy okazji owulacji- to by pasowało, ale dlaczego nie mama @? (W ten czwartek jestem zapisana do ginka). Może ja już wariuję i mam ciążę urojoną?! Drugie moje podejrzenie jest takie ,że mam trefne testy ciążowe (z Allegro), ale to mało realne- tak się tylko pocieszam). A trzecia możliwość to taka,że jestem na coś poważnie chora (może mam jakiegoś raka) i to mi wszystko rozregulowało. Ale tak naprawdę to najbliżej jestem tej pierwszej opcji. No nic czekam dalej, jak już coś ustalę do dam Wam znać.

więc tak co do tej tempki:) mierzę temp codzieniie rano 7 max 7.15 , miejsce pomiaru: pochwa, termometr mam elektroniczny. Też myślałam że się pomyliłam ale sprawdzałamw opcji zapamiętywania ostatnią temp i rzeczywiście taka była

Gość mija30
Martusia wg mnie owulka była chyba 16 listopada, poniewaz tego dnia było plamienie. Biorąc pod uwage czas trwania fazy lutealnej tzn ok 14, 15 dni czyli 16 listopad+15 dni=1 grudnia dzis powinna wystąpić @, teoretycznie najpóżniej powinna być jutro. Natomiast jesli sie nie pojawi może oznaczac ciąże, a testy ciążaowe nie dziw sie ze wychodziły negatywne po przecież test należy robic w pierwszym dniu po spodziewanej @. Zrób wiec test pojutrze. Gośka nastepnym razem jeśli by okazało sie ze nie jestes w ciąży pójdz na monitoring owulacji, ja byłam i mówie wam rewelacja! Lekarz potrafi dokładnie i precyzyjnie okreslic moment jajeczkowania. Monitoring robi sie 3 razy co 2 dzień. Jesli stosunek był u ciebie na 51 godzin po teście dodatnim to chyba troszke późno. No ale może jajeczko żyło jeszcze . Karola ja miałam na myśli nie odczytu temperatury z pamięci ale to czy prawidłowo w tym dniu trzymany był termometr, możliwe ze zbytnio sie wysunął i dlatego źle zmierzył. Nie przejmuj sie tym pomiarem i nie bierz go wogóle pod uwagę.

Gość marthusia
Dzięki mija za zainteresowanie moją sprawą i za odpowiedż. Czyli według Ciebie nie mam się czym martwić, że ponad 40 dni nie mam @? (ostatni@ miałam 20.pażdziernika!!!) Dziś jest 2. 12., a ja jeszcze @ nie dostałam. Jutro idę po test do apteki , albo nie, pójdę dziś ,a zrobię jutro rano. Mam nadzieję (mimo pięciu testów już zrobionych!!!), że na tym wyjdą dwie krechy.

Gość Gośka22
Witajcie kobietki nie wiem czy dostaje na glowe czy co , ale placzliwość mi nie minela jedynie zaczyna pobolewać brzuch czyli tak samo jak przed @ niewiem co mysleć żadnych objawów na ciąże nie mam piersi mnie nie bolą ,żadnych nudności . Napiszcie co myslicie , mój chłopak mówi ,że @ dostane bo znowu to samo...

Gość karolina1980
Witam i proszę o pomoc. Mój cykl miesiaczkowy ma 27,28,29 dni - różnie. Jak mam okreslić dzień owulacji w tym miesiącu jeżeli ostatnią miesiączkę miałam 18-21.11.08 (biorę Mercilon). Proszę o pomoc.

Gość Ashia87
karolina1980> żeby określic dzień owulacji w cyklach nie regularnych, patrzysz na długośc cyklu w 3 ostatnich miesiącach i bierzesz najkrótszy cykl, np trwający 28dni. Owulacja występuje 14dni przed następnym cyklem, czyli 14dc.

Gość mija30
Ja tez miałam okres 18 listopada i u mnie owulacja wystapiła w 13 dniu cyklu czyli 30 list. mam cykle 27 dniowe z reguły. O terminie owulacji wiem bo byłam na monitoringu owulacji. U ciebie powinno wystapic miedzy 30 a 3 listopada. Bierz sie wiec juz teraz do roboty:) Następnym razem kup testy owulacyjne dostępne w aptekach. Czasem łatwo przewidziec ile bedzie trwał dany cykl, ja to rozpoznaje to po tym ze jesli cykl ma byc krótki to dość wczesnie pojawiaja mi sie objawy śluzu, czasem juz w dniu 6 lub 7 cyklu, a jesli cykl ma byc dłuzszy np 29 dniowy pierwsze objawy śluzu występuja u mnie ok 8, 9 d.c.

Gość pichkichy
hej mam problem w wrzesniu moj cykl był 27 dni w październiku 29 listopad 30 ja juz nie wiem teraz mam @ od 29 października więc jeszcze kilka dni chce mieć dziewczynke kiedy mam się kochać żebym miała córke i tą owulacje prosze o pomoc :(

Gość karola1980
Dzieki za info. Mój problem polega na tym, że biore Mercilon i zapomniałam tabletki - niestety nie wiem którego dnia jej nie wzięłąm bo z listka szły po kolei ale wczoraj zorientowałam się, że powinnam wziąść wtorek a mam tabletkę z poniedziałku (zapomniałam w sobote lub niedzielę). Niestety współżyłam z zmężem w niedzielę rano. Co prawda planujemy dzidzię ale dopiero za 3-4 miesiące - teraz musze schudnąć. I obawiam się że trafiłam na owulację. Chyba umrę czekając teraz 2 tygodnie zani przyjdzie miesiączka i zrobię test. Czy mogę zrobic coś wczesniej co potwierdzi ewentualna ciążę?

Gość pichkichy
hej mam problem w wrzesniu moj cykl był 27 dni w październiku 29 listopad 30 ja juz nie wiem teraz mam @ od 29 października więc jeszcze kilka dni chce mieć dziewczynke kiedy mam się kochać żebym miała córke i tą owulacje prosze o pomoc

Gość pichkichy
podnosze

Gość Goska 22
Prosze o pomoc w mojej sprawie . Troche się martwie bo @ jeszcze nie dostałam a ile może sie spózniać miesiączka tak plus minus .

Gość marthsia
Goska 22 , @ może się bardzo różnie spóżniać, zależy to indywidualnie od kobiety ,jej organizmu, hormonów... Mnie się spóżnia- po raz pierwszy w życiu tak dużo-13 dni. A w ciąży nie jestem, bo dzisiaj robiłam już szósty test w tym cyklu. Jutro idę do ginka.

Gość pichkichy
jest tu ktoś

Gość mija30
Karola, nie przejmuj sie, jesli raz nie wzielas tabletki to nic sie nie stanie. We krwi utrzymuje sie jeszcze prze długi czas poziom hormonów- gestagenów i innych które są w pigułce. Jest to niezwykle mało prawdopodobne abys od razu miała miec owulacje ze względu na to iż sam proces jajeczkowania trwa kilka dni i potrzebuje czasu na rozwój pęcherzyka. Jeden dzien bez pigułki to jeszcze nie dramat. Pamiętaj tylko że dobrze by było odsawic pigułki na jakies przynajmniej 3 miesiące przed rozpoczeciem starań o dzidzie, bo organizm kobiety musi wrócić do równowago hormonalnej. Pozdrawiam.

Gość karola1980
mija30 serdeczne dzieki za odzew i cenne rady. Tak właśnie planowałam żeby po tym opakowaniu odstawic tabletki. Dzidziuś to cud ale zaplanowany to jeszcze większa radość:) Pozdrawiam

Gość karola1980
mija30. Serdeczne dzieki za odzew i rady. Tak właśnie myslałam że musze po tym opakowaniu odstawić pigułki. Dzidzius to cud, ale szczęście jest większe jeżeli jest zaplanowany:) Pozdrawiam

Gość mika17
Hej dziewczyny Ktory dzień jest pierwszym dniem miesiączki i dniem początku cyklu? U nmnie najpierw przed okresem przez 3 do 5 dni występuje jakiś taki dziwny śluz brązowaty a potem leci krew. Czy ten cykl mam liczyć od pierwszego dnia tego brązowego śluzu czy od mometu kiedy jest już krew.Troche się martwie bo niewiem czy ta sytuacja jest całkiem normalna. jest tak od około 3 miesięcy. Może powinnam iść do lekarza. Poradzcie coś.

Gość mija30
W tej sytuacji rzeczywiście trudno określic poczatek cyklu, ja jednak bym liczyła chyba od 1 dnia typowego krwawienia .Łatwiej tobie bedzie jeśli pod koniec cyklu (na tydzien przed spodziewaną @) bedziesz mierzyc temperature np. w ustach od razu po przebudzeniu rano i jesli nastapi spadek temperatury może to oznaczac 1 dzien okresu któremu bedzie prawdopodobnie towarzyszyc wieksze krwawienie. Do lekarza zawsze warto jednak iśc choćby na rutynową kontrole i powiedziec mu o tym, warto by zrobic badania hormonalne w kierunku prolaktyny.

Gość mika17
Dzięki za radę ale w tej sytuacja naprawde zaczynam sie denerwować.Staramy sie z mężem o dziecko więc to dlamnie bardzo ważne.Niec w tej sytuacj nie pasuje . Daty z kalkulatora nie pasują do obserwacji śluzu.Boję się .

Gość Gośka22
No kobietki dostałam dzisiaj rano @@ i to dzień wczesniej miałam dostać 5 a dostalam 4 to znaczy ,że niemozliwe bym była w ciąży tak .... smutno mi ale teraz postaram się bardziej trafić tylko kiedy może teraz lepiej w 12dc się starać .To znaczy ,że cykl teraz mam 26 ostatnio miałam 27 to kiedy ta owulka błagam o pomoc