Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowoe nowości masło itd.

skargi Giertycha

Polecane posty

Gość mam w du...giertycha ale
Tli... widzisz... sama tez narzucisz swoim dzieciom to ze nie beda katolikami.... DLACZEGO? Atakujesz giertycha a Ty tez bedziesz wymuszac na dzieciach bycie nie-katolikiem

Gość mysle ze mam w d...
to jakas starsznie naiwniutka malolata, chyba trzeba odpuscic te dyskusje (mamy XXI w - a co w naszym wieku nie morduja ? Nie ma hitleropodonmych? Chocby Osama? A co sie dzieje w Ameryce Pd? dziecko, poczytaj gazety...)

Gość mam w du... giertycha ale
Nie nie jestem małolata a tym bardziej naiwną. Oto chodzi ze wole poznac problem dogłebnie niz ulegac masowej nagonce na tego giertycha. Miedzy innymi dlatego wstapiłam na ten topik by poznac opinie jego przeciwników. Boli mnie ze zyje w społeczenstwie gdzie jeli ktos sie czemus sprzeciwi, zapyta DLACZEGO jest od razu okrzyknietym "naiwna małolatą z ktorą szkoda czasu na dyskusje". Ty co mnie tak nazwałej jestes taki sam jak giertych, wcale nie lepszy

Gość mam w du... giertycha ale
titi... no własnie wydaje mi sie ze publiczne głoszenie haseł faszystowskich to jednak jest problem, a dowodem tego sa protesty przeciw giertychowi na stanowisku ministra. Cieszmy sie ze mamy wolność słowa i w ogole mozemy publicznie krytykowac władze.... tyle na pocieszenie;) pozdrawiam

Powiedzcie mi tylko, do k... nędzy - jak w kraju, w którym ludzie płonęli w obozach, \"rasa panów\" traktowała nas jak podludzi.... Bo do k... nędzy - po Żydach, Cyganach, może jeszcze Ukraińcach My, Polacy zniknęlibyś następni... Jak to możliwe, że pogrobowiec Hitlera zostaje ministrem i to do tego edukacji?!!! I jak to możliwe, że żyją w tym kraju takie głupy, że popierają taką ideologię... czyste rasowo ćwoki, które nawet nie znają swojego pochodzenia... czas wyjeżdżać, niedługo pewnie zaczną granice zamykać i paszporty odbierać...

Gość obejrzyj listę
z nazwisami ,a zwłaszcza od 1 do 500.Toż to kwiat naszego narodu ha ha ha stoi na jej czele.Chociaż nie przepadam za Giertychem z tym towarzystwem mi nie po drodze.

Gość a co masz do tych nazwisk
na pewno lepsze niz Giertycha. Ja tam nie bede wyjezdzac,niby dlaczego mam wszytko zostawic giertychopodobnym. Tu jest moj kraj i bede o niego walczyc.

Gość rowek w tyłku
tili- ale dzieco kwychowuje się w rodzinie i taka przyjmuje religie jak mają rodzice, jak go wychowają. Skoro byłes katlolikiem, to i dziecku daj szance byc katolikiem. Jezeli chcesz by jednak dziecko nim nie było to zapisz go do Buddystów, czy jechowych i niech juz od dziecka tam chodzi. Przeciez nie mozesz go wychowac na ateiste bo to tez jest jakies okreslenie. Dziecko podrośnie i niebedzie juz zmieniało swojej nabytej w dzieciństwie religi bądz jej brak. Będziesz chowała na ateistę to takim zostanie i nie sądze by potem nagle poszło się chrzcić. Zostanie tym ateista juz. A najgorsze mają dziewczynki. marzą o komunijnych sukieneczkach tak jak rówieśnicy, a tu klapa, nie ma tego. Zabierzesz to dziecku? rozumiem ze nie tylko o sukienke chodzi ale dla dziewczynki to wazne przezycie tak jak dla panny młodej. kazda marzy o welonie , białej sukni. A twojej córce nie bedzie to dane. jak dobrze ze miałam rodziców którzy mimo problemów jednak dali mi szanse chrztu, bierzmowania i mam szanse iśc do ślubu kościelnego. Patrze na kolezanki których jednak nie posłali rodzice do komuni. sa ateistkami, są nieszczęsliwe. jak wyrzutki sie czują. ani białej sukienki, ani męza. same stare panny bo zadnej facet nie chce ateistki.

Gość rowek w tyłku
moze to zabrzmiało zbyt ostro ale mówię to jak widze wotoczeniu. większoś znajomych ma śluby kościelne, nieduzo jest jechowych. a ateistów..tez garsta. Większośc dzieci ma szanse byc katolikiem, miec komunie i slub kościelny a potem czy będzie chodziło do kościoła czy nie to ich sprawa. ale rodzice dali szanse bo nigdy nic nie wiadomo. dziecko jak dorośnie nie przyjmie chrztu za pięc dwunasta. bedzie zyło jak ateista. dziecku daj te sakramenty. niech i twoje wnuki mają tez szanse miec sakramenty. buddyzmu tu nie ma tylko katolicyzm albo jechowi albo ateista. czy z dwojga złego wybierach ateizm?

Gość przełyczka
do rowka- masz rację. tez się zastanawiam nad tym. Otóż pomyslałam ,że dająć dziecku te Sakramenty - dziecko dostaje szanse by w przyszłości miec ślub koslielny i dac swoim dzieciom tą szansę. Nie musi korzystac z tych Sakramentów jak nie zechce, ale trzeba w coś wierzyć. jak mozna chowac się w domu, żyć jak ateista. A Wigilia? Boże Narodzenie? choinka? tego nie będzie? no chyba nie. Skoro ateizm to i prezentów nie ma, Mikołaja. Oj biedne to dzieciństwo będzie u ateistów.

Gość zmarznieta foczka
Ileż tu mądralińskich. Od Giertycha po ateizm. Powiem krótko: Polska czy chcemy czy nie jest krajem katolickim i trzeba dzieciom zapewnić dostęp do Boga i kościoła , a tym samym sakramentów świetych. Dziecko od najmłodszych lat jest pod opieka rodziców. To oni decydują o jego imieniu, o rozwoju, o tym czy będą chodzic na religię. Rodzice decydują do jakiej podstawówki poślą dziecko, to rodzice decydują jakie ubranka dziecko będzie nosiło, rodzice decydują co dziecko będzie miało na sniadanie.Jak dojrzeje, osiągnie pełnoletnośc to ma wybór szkoły, ma wybór czy bedzie nadal chodziło do kościoła czy stanie sie "ateistą" czy buddystą....zdecyduje o dalszej nauce, o dodatkowych zajęciach, o kontynuacji np chodzenia na balet na który go mama zapisała z dzieciństwie, zdecyduje czy nadal bedzie grał na pianinie , czy wybierze gitare a moze trąbkę? sam zdecyduje. Więc nie piszcie ze dziecko ma byc w dzieciństwie bez Boga. Na Boga.ono jest małe- trzeba decydowac za niego. Decyzja musi być: albo to albo to:albo Bóg albo jechowy albo ateizm. Generalnie jest tak jak rodziców wiara.

chcecie powiedzieć że dzieci trzeba ochrzcić, by potem mogły iść do komunii i nie było im żal sukienki- wiecie i to w Polsce lubie. Do komunii posyła się by dziecie mogło iśc w sukience wymarzonej. Naprawde gratulacje. I myślicie że jak dorośnie to już swojego rozumku nie będzie miało i nie będzie potrafiło określić czy chce być katolikiem czy nie? Wy to odgórnie byście wszystkich jako katolików widzieli- a pytam dlaczego? Dlaczego nie można np. przestać być katolikiem- po chrzcie zawsze będziemy wpisani w księgi- a może moje dziecko nie będzie sobie tego życzyło tak samo jak teraz ja? mi nie dano wyboru- ja mojemu dziecku dam. A argument sukienki jest troche nie normalny

kiedyś o Polsce mówiło się Polska teraz to kraj katolicki. Świetnie. Na stos innowierców!

ta decydować za dziecko i od razu jedyną prawdziwą wiare katolicką mu zakrzewić! No i tak będzie jak dalej Pol. będziew tym kierunku zmierzać

Gość perełeczka
zawsze mozesz wychowac dziecko na ateisę jak niechcesz na katolika czy jechowego. masz wybór.Nie dasz mu sakramentów to skazujesz na ateizm. Popieram poprzedniczki.

a dając sakramenty skazuje na katolicyzm po śmierć- bo z ksiąg nie wypisują. Ale przecież wy wiecie lepiej jak wychowywać cudze dzieci.

oczywiście wiem że wasz sposób jast najlepszy.

Gość perełeczka
nie, dlaczego nasz najlepszy? twój jest najlepszy. Poco skazywac dozywotnio dziecko na katolicyzm kiedy mozna chowac na ateiste? zawsze mozna unieszczęsliwić dziecko bardziej niż skazywac go na katolicyzm. Ateiz to jest to. Powodzenia w chowaniu dziecka na bezbożnika.

nie rozumiem: ja nie mówie Ci jak masz wychowywać dziecko, w jakiej wierze. Jak chcesz to możesz wychowywać dziecie w katolicyźmie. Ja będe wychowywać w ateiźmi a jak dorośnie to jak będzie chciało zostać katolikiem to droga wolna. Nie rozumiem dlaczego to takie trudne- dawać wybór. Ba nawet pogodzić się z tym że ktoś daje wybór

Gość tak ładnie to wygląda
co za podejście. Dozywotnie skazanie dziecka na katolicyzm. Z kim to rozmawiać z poganem? Człowieku rób co chcesz, współczucia dzecku.kazdy potrzebuje wiary. Sam często powtarzasz"Boze dlaczego?", Boże pomóz, matko boska, jezeus maria....poco ich więc wzywasz?...............bezbożnik.

no ale może to takie wychowanie... .

widzisz bo w Boga jako istote wyższą wierze- i będe to mówiić mojemu dziecku- ale to czego mnie uczyli na religii- czyli że mni. świadkowie jechowy to idioci pajace i bezbożnicy, i każda inna niż "nasz" wiara jest g.. warta. Dla mnei religia nie ma się opierać na nienawiści podizłach itd. Dla katolików to jest to. I każdy kto w to nie wierzy jest bazbożnikiem i świnią Gratulacje

Gość perełeczka
Będzie starsze i jak zechce przejdzie na katolicym? żadko się to zdarza . Nie sądzę by 18 letni człowiek nagle zaczął chodzic do kościoła skoro nie uczyli go od dziecka ze tam jest Bóg, ze jest Wielkanoc, co to jest Boze narodzenie. Ono nie będzie widziało sensu. Od małego trzeba go uczyć tego. Samo chodzenie do kościoła na msze i podziwianie ołtarza nie spowoduje ze dziecko zacznie chodzić z dziećmi małymi na religię(ten 18 latek musiałby z malymi dziecmi zaczynac), potem chrzest w wieku 20 lat, potem komunia w wieku 21 lat a dzićmi 8 letnimi. Ono bedzie się wstydziło. Moja znajoma tez tak miała. przyszła do kościoła i podziwiała witraze. Nie dali rodzice mozliwości bycia katolikiem. Ona nie wie nic o zmartwychwstaniu, jest nadal ateistką i wiesz czemu? bo wstydzi się iśc z dzićmi na religię. Mówi ze za póżńo. I ma zal do rodziców.

Gość bzyk bzyk
Moje dzico ma szance poznac religie i Boga, miec komunie aby potem miało slub. A to czy nadal bedzie katolikiem - jego sprawa. ja ze swojej strony dam to szanseaby potem nie mówiło ze jest bezboznikiem bo tak dzieci wołaja go w szkole. Pamiętam ze u nas na ateistów wolali tak. dzici to dzieci. robią rózne rzeczy "innym".

taa widzisz - boisz się że katolicyzm padnie? Ja naprawde mam nic przeciwko temu że ktoś wychowuje dziecko tak a nie inaczej- ale ja tak nie chce. i nie będe. Tylko że te wszystkie pękne święta są zapożyczone z innych religii. Biblia w bodajże IV wieku ocenzurowano itd. Wiec nadal nie rozumiem waszych problemów. Chcesz być katolikiem czemu nie? Ale dlaczego się bużysz gdy ktoś obok nie ma tak jak ty?

Gość kolorowa bajka
z ateistami katolicy nie dogadają się. Próżna wasza rozmowa. Współczucia dzieciom ateistów.