Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość probująca

Jakie produkty mają mało albo wcale weglowodanów??bo zgłupiałam

Polecane posty

Gość probująca

Oj dziewczyny zgłupiałam:O ;) Wiem ze od nadmiaru węglowodanów sie tyje, i chce je jak najbardziej zmimalizowac w swojej diecie, mam program Dietman i wpisałam ze jadłam na obiad same surowe warzywka i troche sosu, a tam mi na to ze full weglowodanów...hmm to gdzie jest ich mało??? Ze w wodzie mineralnej to wiem;)

Gość mięso ogólnie
kurczaki, indyki, wołowina, wieprzowina, itd...

Gość agata------
warzywa, ryby, drob, jajka, sery zolte odtluszczone (ale maja kalorie) to wszystko:P

Gość a kielbasa
????

Gość agata------
owoce maja wegle, najmniej maja grejpfruty:P orzechy tez sa okej, ale nie mozna jesc isch zbyt wiele, w diecie na dzien zwykle mozna zjesc okolo 15-20 np migdalow, pistacji, wloskich

Gość probująca
to juz wiecej wiem :) dzieki 🖐️

Gość Doświadczona13
W programie Dr.Dietman jest taka funkcja, która pozwala sortować produkty żywnościowe według zawrtści wybranego składnika pokarmowego. Na przykład moża zestawić je według namniejszej zawartości węglowodanów.

Gość zadowolony----
Fajna funkcja ..... a jak ułatwia zycie.... wkoncu pożądnie przypakuje bez suplementów i odżywek

Gość wlasnie te 3 kromki
polecam cukier:D

Gość merkanc
Czy bagietka to węglowodany ?

warzywa,owoce i produkty pełnoziarniste też mają węglowodany! niektóre warzywa jak pomidory,ogórki, kap.pekińska mają ich stosunkowo mało,ale mają! to samo owoce.

1. Nie tyje sie od nadmiaru weglowodanow, ale od nadmiaru kalorii. 2. Minimum ok. 50g węglowodanów, sam mózg potrzebuje ok. 100g węglowodanów, ale jeśli mu ich nie dostarczymy to przejdzie na \"zasilanie\" ketonami (ale nie w 100%) - powstającymi z tłuszczy. 3. Ważne, żeby dostrczać białka w ilości min. 1,5g na 1 kg masy ciała (na diecie), w normalnym odżywianiu wystarczy ok. 1g na 1 kg masy ciała. A podział między tłuszcze i węglowodany zależny od preferencji kulinarnych (aczkolwiek łatwiej spalać tłuszcz na diecie niskowęglowodanowej - ale to pod uwagę powinni brać głównie kulturyści. Dla \"przeciętnej\" Kowalskiej proporcje węgle - tłuszcze nie mają w zasadzie wielkiego znaczenia, jeśli będzie liczyła kalorie i nie przekraczała dziennego zapotrzebowania na nie).

Gość _______ciekawska
dzieki :)

Pogląd, żeby dla schudnięcia wystarczy liczyć kalorie nie potwierdza się. To prawda, że jest wiele osób otyłych z powodu nadmiaru jedzenia, ale jest też wiele osób, które jedzą niewiele i nie mogą schudnąć. Rzecz trafnie ujmuje hipoteza Randlego. Według niej osoby o silnej skłonności do nadwagi muszą zwaracań uwagę na ilość spożywanych węglowodanów.

Gość hej Madrzyk
czyli co byś proponował kobiecie z nadwagą ok 15 kg,co jadać,jaka dieta,jaki jadłospis?

Zainstalować sobie Dietmana2. Wprowadzić swój profil, podając bardzo silną skłonność do nadwagi. Skasować ulubione i wpisać w ich miejsce potrawy, które lubisz. Zestawiać posiłki według podpwiedzi programu dążąc do tego, aby uzyskaiwać ocenę \"Jesz dobrze\". Jeśli nie zdobędziesz Dietmana, to samo może ustalić dietetyk. Podaj założenia: Białko 1,5 g na kg masy ciała, węglowodany 100 g, tłuszcze dopełnienie do 1100 kcal, witaminy i sole mineralne w.g normy. Jeśli trafisz na dobrego dietetyka, to podobnie jak dietman uwzględni co lubisz.

Gość QU-rak
liczniq napisał(a): " 1. Nie tyje sie od nadmiaru weglowodanow, ale od nadmiaru kalorii. (...) Dla "przeciętnej" Kowalskiej proporcje węgle - tłuszcze nie mają w zasadzie wielkiego znaczenia, jeśli będzie liczyła kalorie i nie przekraczała dziennego zapotrzebowania na nie). " witam chciałbym zapytać, na jakiej podstwie tak kategorycznie twierdzisz, to c o twierdzisz??? to, że w to wierzysz, nie powoduje, że jest to bardziej prawdziwe... śmieszą mnie takie wypowiedzi!

QU-rak. Twoje wątpliwości są uzasadnione. Zasada, którą podaje liczniq sprawdza się jedynie w odniesieniu do osób bez skłonności do nadwagi. U osób ze skłonnością do tycia, lepiej sprawdza się hipoteza Randlego. Opisuje to Młynarski w Jedz dobrze i nie tyj.

Gość Mądrzyk to co mam jeśc
aby zgubić szybko 10 kg nadwagi,mozesz podac warianty sniadan,obiadow i kolacji

Gość hehe 111
Mądrzyk chyba zgłupiał:D

Gość co mi to da
co mi to da ? ze bede jadła produkty co maja mało weglowadanów???

a da ci to że zaczniesz chudnąć... i gubić zbędny tłuszcz... Ja moge już coś ppowiedzieć bo mam mniej wsumie o 2,5 kg w tydzień. Ale jak na jeden tydzień to zaduzo mi kg ubyło.... a ja wole chudnąć wolniej by uniknąć efektu jojo... choć będę się stosowac do zaleceń Atkinsa i dodawac 5 g w tygodniowo do tego momentu aż waga stanie w miejscu.... Jak potrzebujesz jeszcze schudnąć to zmniejszasz o 5 W-10W w diecie i znów powolutku chudniesz.... O to tu chodzi.....

Gość Oj nie wiem nie wiem
to dziwne, bo mi się wydaje że właśnie najbardziej tyję od rzeczy tłustych i od mięs. Sama już nie wiem.... kiedyś próbowałam diety całkowicie (no, prawie) bez węglowodanów - i NIC! Nie jadłam wtedy pieczywa w ogóle, nie jadłam makaronów, ziemniaków, ba! także ryżu, no po prostu same mięsa + warzywa + sery + jajka. Baaardzo niezdrowo. Krótko tak żarłam, bo chyba około miesiąca. Czułam się okropnie.... kręciło mi się w głowie, było mi non stop niedobrze. A waga?? może spadła o 1 kg, a może nic. W każdym razie, czułam się tak źle że musiałam ten "eksperyment" przerwać.

Gość Oj nie wiem nie wiem
Natomiast odkryłam, że świetnie się czuję na diecie: warzywa (dużo!) + ciemny chleb lub chrupki chleb + ryże, makarony, rzadziej ziemniaki + jajka + sery + ryby. Czyli taki sami-wegetarianizm. OO, wtedy naprawdę czuję że chudnę. No nie wiem, może po prostu każdy ma inaczej?

Gość Zdesperowana Asia
ale mieso zdarza Ci sie jesc?? Mam prośbe wrzuc swój jadłospis jakiś przykładowy, jak tobie pomaga to może i mi sie uda... conieco zgubić

Gość aja jest
a jak jest z pieczywem kukurydzianych jaki ma indeks , mozna je jesc bezkarnie?

Gość _upup_

Gość ło ja
natknęłam się przypadkiem i niektóre posty to bzdura! nie dziwie się że nie chudniecie jak wierzycie że ser żółty nie tuczy ;] Otóż tak, węglowodany trzeba przyjmować ale trzeba na nie uważać, drakońskie diety wcale nie odchudzają, a nawet prowadzą do większego tycia. Ser biały ok, ale chudy, twarożki ze śmietaną odpadają, ser żółty można ale do 2 plasterków w tygodniu, najlepiej jeść rano by spalić później, pieczywo białe można raz na jakiś czas, tak samo ziemniaki, mięso chude typu kurczak i indyk, ale także mogą być inne rodzaje, tylko musi to być żywność nie przetwarzana czyli kiełbasa, parówa itp. odpadają. Owoce i warzywa są jak najbardziej wskazane, mają one węglowodany ale są one złożone, czyli nie prowadzą do tycia ;] Jajka owszem ale gotowane, żedne jajecznice i omlety. Makarony i ryż owszem ale nie z zabielanymi sosami, tylko z warzywkami, troszkę mięska. Wszelkie surówki, ale słabo doprawiane. Mniej masła, tak aby aby. Trochę ruchu, ale też nie wymagajcie od siebie że przebiegniecie dystans 10 km na pierwszy raz. Duuużo wody. Mało gazowanych, kolorowych napojów.