Go艣膰 Margarett Napisano Lipiec 25, 2011 Kristin, czy mialas operacje tradycyjnie czy laparoskopowo? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Kristin x Napisano Lipiec 26, 2011 Obie operacje by艂y tradycyjne ,troch臋 d艂u偶ej dochodzi艂am do siebie ni偶 by po laparoskopi , ale podobno ma by膰 bardziej skutecznie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do SYLWII 2009 Napisano Sierpie艅 27, 2011 By膰 mo偶e Tw贸j synek jest ju偶 pod dobr膮, fachow膮 opiek膮 urologiczn膮, nie mniej jednak wiedzy nigdy za wiele, dlatego chc臋 Ci poleci膰 wspania艂e forum - skarbnica wiedzy i wsparcia, polecani lekarze, opinie rodzic贸w, a co najcenniejsze ich praktyczna wiedza w zmaganiu si臋 z tym problemem u swoich dzieci. Wiedza i dobry, sprawdzony lekarz to naprawd臋 po艂owa sukcesu, dlatego zajrzyj tam - poczytaj, zadaj pytania, by nie pope艂ni膰 b艂臋du, by by艂o 艂atwiej... http://uronef.pl/forum/ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 7, 2011 Jak d艂ugo dochodzili艣cie do normalnego funkcjonowania po operacji klasycznej? wiadomo, 偶e jest to indywidualna kwestia, ale tak mniej wi臋cej ile Wam to czasu zaj臋艂o? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 alka_89 Napisano Wrzesie艅 13, 2011 hej hej. Do艂膮czam si臋 do rzeszy os贸b chorych na wodonercze. Jestem prawie 10 miesi臋cy po operacji, przezy艂am j膮 w miar臋 ok i nie by艂o p贸藕niej 偶adnych problem贸w ale od jakiego艣 czasu mam b贸le podobne do tych sprzed operacji. Czy kt贸艣 z was tez tak mia艂? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZlyMis Napisano Wrzesie艅 13, 2011 Tak 偶eby w miar臋 normalnie funkcjonowa膰 i m贸c pracowa膰 biurowo, czyli bez szale艅stw to 3 m-ce, ale ja mia艂am ci臋cie wzd艂u偶 mi臋艣ni brzucha mniej wi臋cej na wys. p臋pka prawie do pachwiny. Wiele os贸b ma ci臋cie w boku (zw臋偶enie podmiedniczkowe) i wtedy jest szybciej, nie trzeba chodzi膰 w pasie 艣ci膮gaj膮cym itp. pozdrawiam Karolina Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 13, 2011 Dzi臋ki za odpowied藕. Mam nadziej臋, 偶e szybko dojd臋 do siebie i nie b臋dzie 偶adnych powik艂a艅. Wasze operacje si臋 uda艂y, czy macie nawrotne wodonercze? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZlyMis Napisano Wrzesie艅 14, 2011 Pytanie z jakiego powodu masz wodonercze? Moje by艂o spowodowane endometrioz膮, wi臋c zawsze mo偶e wr贸ci膰. Na razie raczej ok :) licz臋, 偶e si臋 nie powt贸rzy. pozdrawiam Karolina Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZlyMis Napisano Wrzesie艅 14, 2011 Jeszcze jedna wa偶na informacja. Nastaw si臋 na t膮 operacj臋 najbardziej pozytywnie jak si臋 da. To nie koniec 艣wiata, w drugi dzie艅 po zabiegu b臋dzie fatalnie, ale potem ju偶 tylko coraz lepiej. W pierwszy dosta艂am takie leki p.b贸l 偶e nic mnie nie bola艂o i nie mog艂am te偶 zatrzyma膰 obrazu :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 14, 2011 Ja mam jak膮艣 wade wrodzon膮. jestem ju偶 po jednej operacji kt贸ra niestety nie da艂a 偶adnych efekt贸w. mam nawrotne wodonercze. Tak wi臋c szykuje si臋 na powt贸rke. najbardziej si臋 obawiam, 偶e to ju偶 nie minie :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZlyMis Napisano Wrzesie艅 15, 2011 no tak, ale pytanie co masz wrodzone. Zw臋偶enie kt贸rego odcinka moczowodu. W zale偶no艣ci od tego dobierany jest typ operacji. Ja np. mia艂am operacj臋 metod膮 paquin, i z tego co czyta艂am o tym zabiegu to jedyne niepowodzenia s膮 spowodowane b艂臋dami podczas operacji, ale to dotyczy zw臋偶enia przyp臋cherzowego tzw. dystalnego. W jakim mie艣cie b臋dziesz operowana? Nt. operacji metod膮 Andersona i Hynesa dotyczy zw臋偶enia podmiedniczkowego jest praca: http://pbc.gda.pl/Content/5302/markuszewski_marcin_062291.pdf Polecam, bo wiele mo偶na si臋 dowiedzie膰 z zakresu wiedzy og贸lnej o anatomii i funkcjonowaniu uk艂adu moczowego. Napisana normalnym j臋zykiem. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 15, 2011 Przegl膮da艂am ju偶 ten link, chyba ju偶 wszystko wyczyta艂am na temat wodonercza. mo偶e mia艂aby艣 ochot臋 poda膰 maila lub gg. Widz臋 偶e masz du偶膮 wiedz臋 na ten temat, Je艣li nie to okej, zrozumiem :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZlyMis Napisano Wrzesie艅 16, 2011 GG bardzo rzadko w艂膮czam (bo mi si臋 nie chce przeinstalowywa膰 :) e mail karolina.godyn potem @ a potem gmail.com Sorki, 偶e tak rozpirzy艂am ten adres, ale nie chce 偶eby jaki艣 spam to sobie doda艂 do listy. Je艣li masz jakie艣 pytania to pisz, jak co艣 b臋d臋 wiedzie膰, to odpowiem :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 16, 2011 Dzi臋ki za maila :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a jak to ... Napisano Wrzesie艅 16, 2011 jakim bolem to sie objawia?w okolicy czego?i czy to bol trwaly???czy taki co jakis czas? to boli nad posladkiem tak??? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 a jak to Napisano Wrzesie艅 17, 2011 ponawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ZlyMis Napisano Wrzesie艅 18, 2011 Nie ma 偶adnej zasady. B贸l mo偶e by膰 gdziekolwiek, np. mi臋dzy 艂opatkami, w l臋d藕wiach, w boku, nad po艣ladkami Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
owieczka1900 0 Napisano Wrzesie艅 18, 2011 Hej wszystkim ! mam 21 lat od prawie miesi膮c wiem , 偶e mam wodonercze wrodzone!:) jestem z Pi艂y. mia艂am cz臋ste i silne b贸le prawego boku, dosta艂am skierowanie na USG, i zacz臋艂o si臋. by艂am w Bydgoszczy na prywatnej wizycie, dosta艂am p艂atne skierowanie na urografie oraz scyntygrafie. Urolog uprzedzi艂 mnie , 偶e na operacje mog臋 czeka膰 nawet miesi膮c co mnie przera偶a. mo偶ecie mi co艣 doradzi膰 ? i powiedzie膰 czy te badania s膮 bolesne ?;)) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 18, 2011 Ani jedno ani drugie badanie nie jest bolesne. B贸l ogranicza si臋 do za艂o偶enia wenflonu. Je偶eli urografi臋 masz z kontrastem to podczas podawania poczujesz takie ciep艂o na ca艂ym ciele i dziwny posmak w ustach (na szcz臋艣cie to chwilowe uczucie). Jest wykonywana seria zdj臋膰 rtg. Nie musisz si臋 obawia膰, nie ma nic w tym strasznego. Natomiast scyntygrafia ogranicza si臋 tez do wk艂ucia wenflonu (je偶eli chodzi o b贸l) i przez p贸艂 godziny obserwowana jest praca nerek. Bez obaw :) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
owieczka1900 0 Napisano Wrzesie艅 18, 2011 Dzi臋ki za odpowied藕 ;). bo to m贸j pierwszy raz kiedy mam styczno艣膰 ze szpitalem, wi臋c stres jest :D a wiesz mo偶e czy te badania mo偶na robi膰 w jednym dniu :) ? mo偶e kto艣 poleci mi jaki艣 szpital , kt贸ry wykona mi ta operacj臋 ju偶 po badaniach w miar臋 szybko i dobrze;)? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kolalok Napisano Wrzesie艅 18, 2011 A sk膮d jeste艣? Wydaje mi si臋 偶e w jeden dzie艅 nie zrobi膮 Ci tych bada艅. Dlatego 偶e do urografii trzeba by膰 naczczo, a scyntygrafii mo偶na cos zje艣膰 i wypi膰 ok 1litra p艂yn贸w przed badaniem. Do tego w urografii podawany jest kontrast a w scyntygrafii izotopy. Tak wi臋c raczej musisz si臋 przyszykowa膰 na r贸偶ne terminy bada艅. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
owieczka1900 0 Napisano Wrzesie艅 19, 2011 no tak my艣la艂am, jestem z Pi艂y, na badania jad臋 do Bydgoszczy, ale tam niestety na operacj臋 czeka si臋 nawet p贸艂 roku, no i dopiero po tych badania dowiem si臋 w jakim stanie jest nerka. jak narazie robi臋 wszystko prywatnie , 偶eby to jako艣 przy艣pieszy膰. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ahmedpw Napisano Pa藕dziernik 21, 2011 Witam wszystkim forumowicz贸w. W 2008 roku wyryto u mnie poszerzenie UKM, nierozpocz臋to 偶adnego dzia艂ania w tym kierunku pr贸cz tego, 偶e kazali mi si臋 zg艂osi膰 do lekarza prowadz膮cego za rok na kolejne USG, to samo zosta艂o wykryte poszerzenie si臋 zwi臋kszy艂o o ale nic wi臋cej. A偶 w tym roku, moja lekarka po kolejnym USG postanowi艂a wys艂a膰 mnie do nefrologa. Jestem po kilku dniowej diagnostyce nefrologicznej, kt贸r膮 robiono mi w Zabrzu. Kazali mi teraz zg艂osi膰 si臋 do urologa. Stwierdzono u mnie w lewej nerce zw臋偶enia po艂膮czenia miedniczkowo-moczowodowego, a prawej nerka to tzw. ruchoma opadaj膮c膮 o 3 wysoko艣ci kr臋gowe. Je偶eli chodzi o dolegliwo艣ci to b贸le zar贸wno po prawej jak i lewej stornie, dodatkowo dosy膰 cz臋ste stany podgor膮czkowe. Opr贸cz tego mam arytmi臋, Zesp贸艂 Barlowa, PCOS. Poszukuj臋 zatem dobrego Urologa a terenie 艢l膮ska, i jaki艣 sensowny szpital? Mogliby艣cie kogo艣 poleci膰? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 samanta2777 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 hej witam wszystkim Rok temu mialam operacje na wodonercze, dokladnie zw臋偶enie podmiedniczkowe. B贸le ust膮pi艂y, by艂o oki, w lipcu mialam kontrolna urografie, lekarz twierdzi艂 ze wszytsko 艂adnie si臋 prezentuje itd. No wi臋c by艂am pewna ze moja przygoda z urologia si臋 sko艅czy艂a. Jednak od kilku tygodniu coraz czesciej czuje b贸l tej nerki, nie jest sta艂y, pojawia si臋 i znika, jakby jakis skurcz lekki. Zrobi艂am wyniki moczu, wyniki nie s膮 rewelacyjne, mam bardzo liczne bakterie kt贸re g臋sto zakrywaj膮 ca艂e pole widzenia i dosc duzo krwinek bia艂ych. Wczoraj pi艂am piwko i dzis czuje juz bardziej t膮 nerk臋. nIe wiem czy pwoiennam sie udac do lekarza czy po prostu tak ma byc... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 samanta2777 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 dodam ze przed operacj膮 po kazdym wypitym piwku czy wiekszej ilosci p艂yn贸w mialam straszne b贸le. Od operacji tego juz nie by艂o i no wlasnie od kilku tygodniu czuje te k艂ucia. Niby te bole nie s膮 takie jak wtedy, nie wiem sama :/ Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
owieczka1900 0 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 witam, niedawno zrobi艂am urografie, lekarz prowadz膮cy kaza艂 zrobi膰 jeszcze scyntygrafie . dopiero po tych 2 badaniach zacznie dzia艂a膰. niestety te czekanie jest straszne.. szczeg贸lnie 偶e znam ju偶 pow贸d swoich b贸l贸w ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 samanta2777 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 owiezko musisz sie nastawic ze bedziesz operowana. Tak mi sie wydaje. Mi tez robili te dwa badania przed zabiegiem tzn urografie i scyntygrafie. Na scyntygrafii wyszlo ze nerka pracuje w 30 procentach. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
owieczka1900 0 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 tak wiem , tyle ,偶e podobno na operacje czeka si臋 minimalnie p贸艂 roku,, takie kolejki , badania te偶 robi臋 prywatnie bo wsz臋dzie si臋 czeka na kas臋 chorych. wad臋 mam od urodzenia czyli 21 lat. wi臋c nerka jest w 艣rednim stanie, na szcz臋艣cie zawsze dba艂am o zdrowie. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 samanta2777 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 U mnie by艂o tak: od momentu zdiagnizowania wst臋pnego i wys艂ania na pierwsze badania do operacji min臋艂y 2 i p贸艂 miesi膮ca. Ja te偶 robi艂am badania prywatnie ale mialam fajnego lekarza kt贸y fajnie mn膮 pokierowa艂, pracowa艂 w szpitalu i wzia艂 mnie do siebie na oddzia艂 i on mnie operowa艂. A ty gdzie sie leczysz? w jakim miescie masz swoj szpital? Z tego co wyczytalam to jestes z K艂odzka tak? Ale gdzie sie leczysz? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 samanta2777 Napisano Pa藕dziernik 23, 2011 sorki z Pi艂y jestes, zle wyczytalam ;) Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach