Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agnes Agnes

Nauczyciele i nauczycielki

Polecane posty

a dlaczego nie powinno sie spoufalac z uczniami??:( we wrzesniu mam praktyki i wiekszosc uczniow to sasiedzi z bloku- trudno bedzie zachowac dystans

do-->Bambooszek,nie powinno się spoufalać z uczniami bo to są niedojrzałe osoby,którym trudno jest wyważyć pewne zachowania.Uczniowie nie znają granicy zachowań.Dla nich nauczyciel grający rolę kumpla będzie kimś,kto nie może wymagać,kogo się nie słucha w sensie autorytetu itp.Co innego ludzie dorośli ,którzy np idą na piwo ze swoim wykładowcą.Oni wiedzą,że na piwie są sobie równi a potem wracają bez problemu do swoich ról.Dzieciaki w takie role nie wchodzą,bo są po prostu dziećmi!

Gość nauczyciele strzezcie sie
jestem matka uczennicy gimnazjum,weszłam na ten topik chwilowo,bo pewnie macie wiele spraw do omowienia,moja sasiadka jest nauczycielka i wiem jakie ma problemy,z ta stronka i zarcikiem-wiem,ze makabryczny,i jestem przeciwna przemocy jakiejkolwiek,naprawde chciałam tylko zobaczyc reakcje a zdrowa reakcja byłoby zlekcewazenie tego bo wszedzie zdarzaja sie patologiczne zachowania,nie mam wlasciwie zadnych pytan,moja corka jest srednia uczennica ani wybitnie dobra ani złą,(bardzo dobrą z nauk humanistycznych),ale w rozmowach z innymi rodzicami i na wywiadowkach zauwazam pewnien problem-dziecka zdolnego acz leniwego,wiem,ze nauczyciel jest jeden a uczniow 30 i nurtuje mnie pytanie,czy traktowac wszystkich jednakowo,czy dac szansę tym "leniwym geniuszom"

Graszka- tak wygladam mlodo i jestem mloda, wiec to bylo niemal naturalne- niemal ! , bo ci z LO by sie nie odwazyli- a nawet jak juz skonczyli szkole i im to proponowalam, to nie mogli sie przelamac -- i sie ciagle mylili nawet jak sie zgodzili ;) abyli tylko 5 lat mlodsi Za to mlodziki z mojej wlasnej klasy - po gimnazum - spokojnie zarciki takie sypali... Wymieklam, ja bym sie do nauczyciela za chiny tak nie odezwala ..ale coz, teraz sie porobilo inaczej Bamboszek- za wszelka cene zachowaj dystans !!!!!!!!! Tym bardziej MUSISZ okazac inna twarz w szkole, DLACZEGO? Beda wolali piatki, czworki ZA NMIC, tak po \"znajomosci \", a potem cie znienawidza, jak bedziesz probowala sie przed tym obronic Powiedz: TU jestesmy w relacjji-nauczciel-uczen I juz. Bo zgubi cie to

Gość ana74
ostatnio pod pseudonimem "no wlaśnie" napisałam do Was -Panie Nauczycielki-pedagożki pytanie , to bylo 11/06 o 11.46 i nikt mi nie odpowiedział. Szkoda! Napisałam to, nie po to, aby z nauczycieli szydzic lecz aby zrozumiec tą grupę społeczną. Nie należę do osób, które szukają okazji do zaczepki, kłótni ... Chciałam tylko prosic o porade jak zyc w zgodzie z takim człowiekiem, ktory czasem tez nie ma racji i trzeba mu sie sprzeciwic otrzymałam tylko jedną odpowiedz---->od błękitnego koralika--- ze robie błędy ort. (na temat) przepraszam za błędy , mnie tez one razą, lecz pisałam to na kolanie , ale to nie o to chodzi

do -->ana74.Jeszcze raz przeczytałam Twoją wypowiedź i właściwie nie potrafię Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie bo ono nie ma związku z zawodem nauczyciela.W kazdym zawodzie są różni ludzie.Wydaje mi się ,że tutaj pewne światło rzuciłby raczej psycholog.Dlaczego uogólniasz swoją opinię o nauczycielasz? Czy z powiedzenia ,że pije jak szewc oznacza ,że każdy szewc tankuje ostro?

Gość wiesz co blekitny koraliku
ona nie uogolnia opinii o nauczycielach,za to ty uogolniasz opinie o wszystkich ktorzy nie naleza do spolecznosci nauczycielskiej,ze wszyscy sa tepi,durni,robia bledy ortograficzne i nie warto z nimi rozmawiac bo to nie ten poziom,nie potrafisz odpowiedziec normalnie na pytanie tylko doszukujesz sie wszedzie zlych intencji,chyba lata uzerania sie z szacownymi przelozonymi ,stres przebywania z mlodzieza dal ci sie we znaki,najwyzszy czas na emeryturke,wspolczuje tym biednym uczniom,ktorzy maja do czynienia z taka jedzą!

Gość problem kobiety
Do"wiesz co blekitny koraliku" Nie ma lekarstwa na twoj jad.Sssssss,,,,,,,,,,,,,,

Gość narka
A ja byłem w szkole kawał rozrabiaki.Ale jak w łeb książką dostałem.to cicho siedziałem.Nauczyciel to był ktoś.Największą wine ponoszą rodzice za bezstresowe wychowanie.

Gość wiesz co blekitny koraliku
do problem kobiety-prawde najlatwiej zamydlic jak sie juz nie ma argumentow w szkole tez odpowiadasz dzieciom nie na temat?

Gość raky
Z gory przepraszam, ze jestem pomaranczowa, ale wole zostac taka... na sciezce jestem 4 lata, uwazam ze dobry nauczyciel cieszacy sie autorytetem to osoba o uksztaltowanej postawie spolecznej, twardo stapajaca po ziemi, pelniaca okreslona role spoleczna np. matki, zony itp. W zadnym razie osoba mloda o odmiennym stylu zycia niz ogolnie przyjety, nieustabilizowanym zyciu osobistym np. panna, osoba o niesprecyzowanych przekonaniach, a taka osobka bylam na poczatku swojej pracy ... Przyplacilam to zdrowiem, mimo, ze moje lekcje byly tworcze, ciekawe, motywujace itp. Nie potrafilam wychowywac mlodziezy gimnazjalnej, bo sama mam troche zbuntowana dusze, dodam takze, ze fizycznie jestem raczej typem kobiety-dziecka. I co Wy na to? Lepiej poradzilam sobie z dzieciaczkami z podstawowki i to dzisiaj procentuje. One lubia panie mlode, wesole, energiczne, swiatopoglad tu nie ma znaczenia. Nie trafialam natomiast do serc trudnej mlodziezy gimnazjalnej, ktora potrzebuje twardego przewodnika, osoby dojrzalej, ktora potrafi karac i nagradzac, sprowadzac na wlasciwa droge ... U mnie bylo albo zbyt kolorowo, albo zbyt surowo. Nie potrafilam wyposrodkowac. To zniechecilo mnie do dalszej pracy. Nie jestem typem spolecznika. Mam swiadomosc swojej wartosci jako przedmiotowiec, jestem dobrze przygotowana dydaktycznie, gorzej jest ze sfera wychowawcza. Szczerze...? Meczy mnie to. Czy wobec tego mam szanse na prace w szkole sredniej z doroslejszymi ludzmi? Zamierzam zmienic szkole ... Prosze bardziej doswiadczonych o rade! ;)

Gość do raky
jesli chcesz tej pracy to na pewno bedziesz dobra i poradzisz sobie trzeba tylko byc konsekwentna wbrew wszystkiemu trzymaj sie!

Uffffffff,,,,,,,,,,,,jak sie mieni od pomaranczowych! Blekitny koraliku! Dzieki takim nauczycielom jak Ty,moje dzieci dostawaly sie na studia Ciesze sie z osiagniec ,sukcesow nie tylko wlasnych dzieci,ale takze i naszych wychowankow.Bardzo ,bardzo,,,,,,,,,,,,,,, Naleze do wymagajacych nauczycieli,jest mi z tym dobrze.

Graszka----Wy to tylko o jednym ale o czym macie rozmawiac, przeciez to Wasze zycie zastanawialam sie dlaczego jestescie takie czcze? bo przeciez nie bywacie nigdzie, nie jeździcie na wczasy, bo za co? za pensyjke nauczycielską w dzisiejszych czasach jezeli ktos decyduje sie na bycie nauczycielem, to nie ma szacunku do samego siebie bylo juz takie haslo na forum \"nauczyciele-najgłupsza inteligencja\" to prawda, bo jak porownac inne topiki dot. dyskusji o zawodach i pracy to sie bardzo roznią od waszego lepiej byc dobrym fachowcem niz kiepskim magistrem potwierdza sie, ze nauka nie wiedza, wiedza nie nauka mam wrazenie ze jestescie bardzo zakompleksieni i w ten sposob dowartosciowueciesie

Do stazystki Zalosne wypociny!Nie sil sie,bo to co piszesz,uraga tobie przede wszystkim.Nie dziw sie,ze nie mam ochoty na rozmowe. Co robisz w naszym GRONIE ?

dzięki Graszka,przywracasz wiarę w zdrowy rozsądek u ludzi bo nawet nie chcialo mi się pisać po tylu inwektywach .Przyznam,że nie wiem o co tym ludziom chodzi.Grzecznie i rzeczowo odpowiadam a oni zarzucają mi takie rzeczy ,że dosłownie nie ręce a majtki(sorry!)opadają.Ale to chyba jest na zasadzie nienawiści do osób wymagających od siebie i od innych pewnych standardów zachowań.

Blekitny koraliku! Brakuje ludziom kultury,wychowania...Zalosne osoby! To jest nasze miejsce ,nasz topik i nie pozwolmy innym wchodzic \"z butami\".Ludzie bez oglady..... Ignorujmy intruzow .Ktore to juz wcielenie....? Pozdrawiam nauczycieli!

Gość raky
O Boze, wy dwie ... co za zalosna ignorancja, urzadzily tu sobie topik tylko dla siebie!!! Jestem zszokowana, jeszcze nie spotkalam sie na zadnym topiku z takim jednostronnym mysleniem, brakiem aprobaty dla innych postaw i pogladow. Nie podejmujecie dyskusji z "INNYMI" bo brak wam najwyrazniej bystrosci umyslu, nie potraficie dyskutowac, bo jestescie apodyktyczne. Nie pomyslalyscie nigdy drogie panie, ze "inni" od was, poczatkujacy nauczyciele maja tez osiagniecia na swoim koncie? Ja do nich naleze, chociaz pisalam o swoich bledach i porazkach, potrafie animowac mlodziez do roznych zadan, mam laureatow konkursow ogolnopolskich, pomagam im sie rozwijac, wspieram, talentom daje mozliwosci poprzez angazowanie ich w dzialalnosci pozaszkolne. Tylko troszeczke jestem tez samokrytyczna, wiecie ...? Ale ja wiem w odroznieniu od was, ze musze jeszcze nad soba popracowac. Bo zycie jest po to by "wyrywac sie do rzeczy wiekszych - wyrywac sie i starac sie dotrzec". A wy co? Wszystko juz osiagnelyscie? Chcecie tu sobie gawedzic bez konsekwencji trafienia na odmienne opinie? Czy musicie sie zaraz najezac, stroszyc i obrazac? Naprawde trudno uwierzyc, ze jestescie dobrymi pedagogami...

raky Mnie tez jest trudno uwierzyc,ze jestes w ogole nauczycielem. Widze,ze nie zrozumialas mnie.Twoj problem.

raky,kobieto o co Ci chodzi?Wskaż choć jeden fragment mojej wypowiedzi gdzie chwalę sie swoimi osiągnieciami? nie przypominam sobie też,żebym gdzieś nie podejmowała dyskusji z kimś kto ma inne zdanie.Po co taki jad? Czyż nie wystarczająco upokarza nas władza swoimi poczynaniami? Poza tym popatrz na lekarzy ,jak umieją wykazywać się solidarnością zawodową.Przyznam,że czasami jest to szkodliwe.Ale nie plują sobie nawzajem do talerza.A my? Nie dość ,że uczniowie maja nas za nic ,rodzice też to jeszcze sobie nawzajem szkodzimy.Naprawdę nie wiem o co Ci chodzi?

Gość szukająca pracy polonistka
Witam! Mam kilka pytań do doświadczonych koleżanek i kolegów po fachu.:) Czy wpisywaliście do CV doświadczenie zawodowe niezwiązane z pracą nauczyciela? Czy wpisywaliście do CV praktyki odbyte w czasie studiów? Czy nie jest już za późno na poszukiwanie pracy w zawodzie? A teraz czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.:) 🖐️

Gość do raky
popieram cie w pelni,2 sfrustrowane kobiety chcialyby miec ten topik na wlasnosc i wylacznosc,az roi sie tutaj od ich jadu,przyklad-ktos zadal pytanie jak sie pisze dane slowo,razem czy osobno,po czym z bł. korakika az wykipiala nienawisc do "innych",piszac,ze w kazdym kulturalnym domu jest slownik ortograficzny i ona nie bedzie dyskutowac z pomaranczowymi intruzami ,przyklad 2 ktos opisal historie swojej toxycznej tesciowej,ktora zmusza dzieci,zeby poszly na studia,sama jest po studiach a jest glupia jak but,po czym koralik napisala tylko,ze robi bledy ortograficzne i zasugerowala,ze ludzie po bez studiow sa istotami gorszymi cyt wyp."chyba jednak teściowa ma rację co do znaczenia wykształcenia,bo wtedy czlowiek się nie kompromituje.Sorki ale pisze się "wyperswadować" ,no i w ogóle należy zwracać uwagę na ortografię.Znajomość języka ojczystego świadczy o nas."Odezwij się i napisz coś a powiem Ci kim jesteś"-to była odpowiedz blekitnego koralika,jakze kulturalna prawda? wiesz co raky,jesli nie staniesz sie takim frustratem jak koralik i graszka to bedziesz na 100% wspaniała nauczycielka,bo dzieci trzeba przede wszystkim szanować!

Przykro pisać ale niektórzy potrafią się skompromitować totalnie .Co w tym złego,że cenię w ludziach wiedzę i wykształcenie? Gdzie jednak jest choćby ślad,że nie dyskutuję z ludź mi po studiach? Do przedmówczyni: nie jestem frustratką i nie wiem co Cię upoważnia do takich sądów o mnie.A to właśnie jest b.niegrzeczne. Do szukającej pracy:wpisywałam rok pracy w innym zakładzie i dyrektor zaliczył mi to do stażu ale to było dawn.Teraz się pewnie pozmieniało.Poza tym ja nie pisałam CV tylko życiorys i praktyk nie wpisywałam,bo to jest oczywistość ale tak jak pisałam-to było kiedyś.Do szukania pracy w zawodzie nigdy nie jest za późno.Nauczyciele też się starzeją i trwa ciągła rotacja.

Przykro pisać ale niektórzy potrafią się skompromitować totalnie .Co w tym złego,że cenię w ludziach wiedzę i wykształcenie? Gdzie jednak jest choćby ślad,że nie dyskutuję z ludź mi nie po studiach? Do przedmówczyni: nie jestem frustratką i nie wiem co Cię upoważnia do takich sądów o mnie.A to właśnie jest b.niegrzeczne. Do szukającej pracy:wpisywałam rok pracy w innym zakładzie i dyrektor zaliczył mi to do stażu ale to było dawn.Teraz się pewnie pozmieniało.Poza tym ja nie pisałam CV tylko życiorys i praktyk nie wpisywałam,bo to jest oczywistość ale tak jak pisałam-to było kiedyś.Do szukania pracy w zawodzie nigdy nie jest za późno.Nauczyciele też się starzeją i trwa ciągła rotacja. I jeszcze coś.Dlaczego Ci co tak obrzucają nas inwektywami nie podejmują rzeczowej dyskusji,tylko naplują i znikają?

Gość szukająca pracy polonistka
Dziękuję za odpowiedź.:) Będę wdzięczna, jesli ktoś, kto ostatnimi czasy po raz pierwszy został zatrudniony w zawodzie zamieści swoją opinię. 🖐️

Gość do koralika
twoja odpowiedz""chyba jednak teściowa ma rację co do znaczenia wykształcenia,bo wtedy czlowiek się nie kompromituje."czyli według ciebie ludzie z wykształceniem np.średnim sie kompromitują?

Gość do koralika
wypowiedz graszki"Nie dziw sie,ze nie mam ochoty na rozmowe. Co robisz w naszym GRONIE ?"

Stazystko! Czy to sa twoje slowa:\"...jezeli ktos decyduje sie na bycie nauczycielem,to nie ma szacunku dla samego siebie\" Wciaz dziwisz sie,ze nie mam ochoty na rozmowe? Dziw sie dalej! No wlasnie....co robisz w naszym Gronie? Zapytalam...i zadnej odpowiedzi. ....