Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sashka

pierwsza ciąża po 30tce

Polecane posty

Anle GRATULUJE musiałam przegapić Twoj wpis,ale to dlatego,że dużo czasu jestem u mamy.Bardzo sie ciesze ze jesteś w ciąży pewno będziemy miały zbliżone terminy,ja na wizyte ide 19.02 i mam nadzieje,że zobacze juz serduszko.Buziolki dla Wszystkich!!

Gość Interkasia
Dziewczyny coż za nowe wieści!! Anle gratulacje :-) :-) :-) :-)!!!!! 3 tydzień to już coś :-) Cieszę się razem z Tobą i Twoim mężem, wiem jakie to szczęście. Chromka mam nadzieję, że szybko rana się zagoi, na pewno nie jest Ci łatwo, jesteśmy duchem z Tobą! Całuski dla malutkiego syneczka :-) Awka witaj w naszym gronie! Chromka i Ja jesteśmy z Wrocławia :-) Za stara na dziecko Kochana nie jesteś :-) Świetnie, że dojrzałaś do tej decyzji, choć zobaczysz, że i tak będziesz się potem bała- a to o poród, a to czy sobie poradzisz itd. To normalne, W dodatku im człowiek bardziej uświadomiony, tym więcej ma pytań i wątpliwości- ale na to poradzi gin:-) July-a skoro to usg ma być w dzień zakochanych, to Twój Dziubdziś na pewno zrobi Ci niespodziankę i pokaże, kto to on jest :-) Byłam ostatnio znowu na usg 3d, doktorek zrobił wszystkie pomiary i jest wszystko dobrze. Mała jest żwawa i duża- waży 2,5 kg. Kazał mi być przygotowaną na akcję porodową już od 4 marca, bo może być różnie. Mała nie dała sobie zrobić zdjęcia trójwymiarowego, zasłoniła się rączkami, nóżkami i wszystkim innym co tam pływa i tyle :-) Wkraczam w okres ostatnich oczekiwań i lekko się denerwuję:-) Pozdrawiam Wszystkie Kobietki z topiku:-)

Anle gratulacje:):):) Strasznie sie cieszę:) Dbaj o siebie i maleństwo, ciesz sie ze jestes w ciazy a na razie brzuszka nie masz, bo potem trochę przeszkadza:) Piękny okres przed Toba:)

Wow Interkasia teraz Ty sie szykujesz...jeszcze kilka tygodni:) bede trzymac kciuki:) Ciekawe jak tam z sashką... Bella_rosa tak Krzysiu rośnie jak na drożdzach, juz po miesiącu ciuszki z rozmiaru 56 poszły precz, a Młody teraz robi sie coraz fajniejszy... pogoda niespecjalna i nie chodze z nim na spacery:( poczekam jak mrozy przejdą...no i w Walentynki idzie na pierwsze szczepienie..zgadza sie to czerwone to fotelik:)Młody lubi jak sie go kołysze w nim...dobra rozpisywać sie nie bede bo mogłabym pisać i pisać... Dziewczyny polecam przeczytac jeszcze przed narodzinami (pozniej mniej czasu będzie) książke \"Język niemowląt\", bardzo przydatna:)jest w necie do ściągnięcia nawet... pozdrawiam wszystkie dziewczyny:)te dołączające się w szczególności:)

kochane jesteście, bardzo dziękuję !!!!! niebawem się odezwę, ściskam mocno, miłego dnia:)🌻 😘

Gość july-a
Witam was dziewczyny! Na topiku faktycznie jakos tak ciszej, ale grunt, że od czasu do czasu każda swoje trzy grosze dorzuci. No niestety mój gin w tym tygodniu w szpitalu swym urzędowac nie będzie, tak że na walentynki sobie prezentu nie zafunduję. Chyba , że jutro wskocze jeszcze do pobliskich Mysłowic( w sumie moje rodzinne miasto bo cała familia tu zamieszkuje) i tam w szpitalu każe sobie zrobić. Pewnie jednak będzie trzeba sie zapisać na jakis termin, ale może mi szczęście dopiszę...trzymam za to kciuka. Moje drogie mamuśki, niepokoi mnie jedna rzecz:( otóż powiem bez ogrudek, że martwią mnie mokre plamy na majtkach. Kurcze, nie są to jakieś kałuże ale ze dwie łyżeczki dziennie. nie wiem czy to zwykła wydzielina czy płyn owodniowy? Jak to drugie to przechlapane:( Miałyście podobnie czy tez zawsze suchutko i bezpiecznie? Pozdrawiam!!

Gość Interkasia
Cześć Dziewczyny! Ja już rzeczywiście szykuję się na poważnie, wczoraj kupiliśmy z mężem resztę wyprawki, teraz pranko i pakowanko. Może trochę za wcześnie, ale wolę mieć wszystko przygotowane niż potem w popłochu cos organizować. Mój lekarz złamał nogę i wizytę mam odwołaną, ale pójdę do jego kolegi, który ma się mną zająć przez 2 tyg. Mam nadzieję, że do tego czasu nie urodzę... Te dziecięce ciuszki są śliczne, nie mogę się napatrzeć:-) I takie malutkie:-) Domicela Krzysiu jest słodziutki ja cukiereczek i chyba nie masz z nim żadnych problemów. Tfu tfu żeby nie zapeszyć :-) Anle jak samopoczucie świeżutkiej mamusi ?:-) July-a przestraszyłaś mnie. Ja też nie mam sucho, noszę wkładki higieniczne dla własnego komfortu. Do tej pory uważałam,że to normalna wydzielina, ale teraz już sama nie wiem...Zapytam się lekarza jutro, Tobie też radzę na wszeli wypadek.Tak na chłopski rozum biorąc żeby płyn owodniowy się wydostał musi być chyba jakieś rozwarcie macicy. Buziaczki dla Wszystkich, piszcie więcej. Mam cichą nadzieję, że Sashka-nowa mama w końcu się odezwie.

Hej! Wyrwałam się na chwilkę, ale wierzcie mi dziewczyny, z małym dzieckiemjest mnóstwo roboty. Naprawdę na nic nie ma czasu. Czuję się jak w więzieniu, bo nawt wyprawa do sklepu to stres czy mały się nie obudził i nie woła cyca. Interkasia - ja byłam spakowana juz na miesiąc przed terminem. Lepiej dmuchać na zimne. Z porodu na Kamieńskiego jestem bardzo niezadowolona. Jezeli nie masz tam lekarza prowadzącego to pies z kulawą nogą się tobą nie zainteresuje. Na dyrekcyjnej było zupełnie inaczej. lekarze zjawiali się nie tylko w czasie wizyt. july - a - ja też miałam podobny problem, ale u mnie to nie byl płyn a wydzielina.Czasami czułam jak wypływa - była tego spora ilość. Płyn najczęściej sączy na leżąco, bo w pozycji stojącej główka zamyka ujście. Ale gdyby to był płyn to musiałabys lezeć na patologii ciąży ze względu na ryzyko infekcji. domicela - my z Aleksem już od tygodnia chodzimy na spacery. Mały bardzo to lubi - wczoraj byliśmy dwie godziny i mały spał jak suseł. Męczymy się tylko ze skazą łojotokową, kapiemy go w krochmalu i jest lepiej. Na szczęście to przypadłość noworodków i najpóźniej po trzech miesiącach powinno minąć. Aha, domicela - nie trzymasz chyba Krzysia w domu w czapce? anle - serdeczne gratulacje!!! Na te bóle rany dostałam od swojej ginki kolejny antybiotyk (w szpitalu brałam Augmentin, bo zagorączkowałam i wzrosło mi CRP). Nie będę go brała, bo Aleks dość już się tych świństw nałykał. Po Augmentinie bardzo odparzył sobie pośladki. To tyle - głodomorek wola. Pozdrawiam. Pa

Witam dziewczyny! July_a co do wydzieliny to mam tak samo, pytalam giny to normalne, jeśli wydzielina nie jest jakś różowa, zielona lub zólta to wszystko oki, jakby Ci wyciekal plyn owodniowy to byloby tego dużo więcej. Ja od poczatku ciąży mialam tego dużo a teraz w marę uplywu czasu jest coraz więcej. To podobno wplyw hormonów. aha jak plyn owodniowy wycieka to na usg można zobaczyć że jest go zbyt malo więc nie martw się. Interkasia ja już myśle o pakowaniu powoli rzeczy mimo ze mam jeszcze 12 tygodni ale mam stracha bo jakby coś zaczęlo się wczesniej dziać to bede w proszku więc spakuj się i będziesz spokojniejsza. Chromka to dobrze ze u Ciebie lepiej, ale faktycznie te antybiotyki to swiństwo, ten augumentin też mialam o n zawiera kwas haulionowy czy coś takiego i to po tym te odparzenia, nawet ja po nim nie czulam się najlepiej a co dopiero maleństwo. Zazdroszczę Ci tych spacerków, zwlaszcza ze dzieci na świeżym powietrzu spią jak susly:)

Gość july-a
dzieki moje drogie, trochę sie uspokoilam. uspokoiła mnie tez lektura w internecie, że w drugim trymestrze (tak jak piszesz Czarna31) wydzieliny jest więcej z przyczyn hormonalnych. ale i tak mnie tam kurcze swędzi i biorę nystatynę. Nic kolorowego nie wycieka ale chyba coś złapałam. Organizm kobiety to strasznie wrażliwy sie robi w ciązy. No i dzis się zapisałam na usg na poniedziałek...nie mogę sie doczekać:) Pozdrawiam cieplutko1

July_a polecam lactovaginal, odkąd stosuję nic się do mnie nie przyczepia. Jest super, możesz kupić bez recepty, bo to są paleczki kwasu mlekowego, które utrzymuja kwaśne ph w pochwie i nic się nie przyplacze:)

Gość Interkasia
Fajnie, że parę kobitek odezwało się na topiku:-) Chromka podziwiam Cię, bo jesteś bardzo zorganizowana- radzisz sobie i z Julkiem i z maluszkiem :-) Przestraszyła mnie Twoja opinia o Kamieńskiego.Mój lekarz tam pracuje więc może nie będzie jakiś problemów.Jadę tam jutro oglądać oddział i porozmawiać z położną, którą chcę mieć na wyłączność przy porodzie (za kaskę niestety).Już trudno- zdecydowałam się rodzic tam i będę się tylko modlić, żeby wszystko poszło sprawnie. Spacerki to chyba najwspanialsza rzecz dla dzieciaczków- byłam ostatnio z koleżanką i jej 4-mies córką i wszystkie dzieci w wózkach, które mijałyśmy, były spokojne i spały jak susły:-) Cieszę się dziewczyny, że też tak podchodzicie do pakowania na poród- lepiej wcześniej niż za późno. wiecie, wczoraj siedząc tak przy tycg zakupionych rzeczach dla dziecka tak sobie pomyślałam,że gdyby teraz miało się coś stać, to bym chyba zwariowała.Miałam taki wyrzut sumienia, że może nie powinno się kupować wszystkiego wcześniej-przed urodzeniem... Zabobonna nie jestem, ale jak nie mam problemu to jak widać staram się go znaleźć. Przecież prawie wszyscy przygotowują się "zakupowo" zanim jeszcze będzie poród, prawda? Miłego wieczoru walentynkowego :-)

Witanko Walentynkowe!!! Jak fajnie ze jest nas tutaj tak dużo dobrze sie czuje z Wami ubolewam jak jestem u mami bo tam nie mam kompa i pisać do Was nie moge.Dziś odebrałam wyniki wszystko super tylko mam jakies drobnoustroje w moczu zobaczymy co w poniedziałek powie lekarz o tym może to błachostka,ale babka nie była zbyt gadatliwa wiec odpuscilam.Pozdrawim Was cieplutko i przesyłam walentynkowe buziolki.

witam wszystkie kobietki mam nadzieję,że moge się przyłączyć do tej pory siedziałam na topiku czerwcóweczki 2007, bo na koniec tegoż miesiąca mam termin dopiero teraz wypatrzyłam wasz topik acha, no i jestem 30-stka w pierwszej ciąży :)

zacznę od czytania od początku wszzystkiego, troche tego jest- to lektura na jutro troche was poznam, nie?

Gość asia_w
A ja miałam usg wczoraj i małe tak się wierciło, że nie dało się skutecznie podejrzeć a to 19 tydzień.. Pan doktor obejrzał wszystkie narządy i jest ok. Powoli zaczynam odczuwać ruchy choć nie mam pewności, że to jest właśnie to. Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli o te wydzieliny chodzi to ja też zauważyłam u siebie wiecej wydzieliny niż zwykle i powiedziałam o tym lekarzowi powiedział ze tak sie dzieje i sie uspokoiłam,ale teraz zaczynam sie zastanawiać czy też mi sie coś nie przyplątało złego w poniedzialek ide do lekarza to może sie coś wyjaśni co jest grane. Jestem troszke juz wyspokojona ale jeszcze jakieś tam dziwactwa mi sie po głowie plątają,ale dobrze ze jest nas tu dużo i zawsze każda od Siebie coś powie mądrego to odrazu inaczej na sercu sie dzieje. Aaaaa no i musze sie pochwalić suwaczkiem nareszcie sie udało.Buziolki dla Was http://bd.lilypie.com/2Np0p1.png

Łyżeczka - witam 🌻 i zapraszam do tego szacownego grona, które od kilku dni co prawda troszkę przycichło ale mam nadzieję, że to już niedługo się zmieni :) Kasia - suwaczek cudny :D:D:D oby więcej nam takich przybyło. Nie wmawiaj sobie, ze coś złapałaś. Pójdziesz to zapytasz po co nam kolejne zmartwienie i do tego jeszcze na zapas? Sashka - to już pewnie bankowo jest mamą. Ciekawe kiedy znajdzie troszkę siły, żeby nam przedstawić malucha? Malski - Ty chyba powinnaś już wrócić \"do grona żywych\" po egzaminach. Co u Ciebie? Chromka - Zrobiłaś nam reklamę macierzyństa :D Dużo pracy przy maluchu :D Ale za to jakie szczęście i radość obserwować zmiany. Jak tak czytam o tych twoich problemach po CC to mi się jej odechciało - wiem, że nie należy generalizować, ale samo się ciśnie na usta :( Interkasia - przesądom mówimy nie :D Wszystko dla maluchów jest takie słodkie a potem to ani czasu nie ma ani siły, żeby biegać po zakupy. Asia - czyżby kolejna dziddzia się wstydziła? Czy nie uważacie, że przy małym Maciusiu Blondi termin porodu wygląda głupio? Oni już pewnie dawno w domu :) Bąbą, A_ja - Wy też przepadłyście bez wieści? Jedynie Natalinka jest usprawiedliwiona bo ona ma teraz prawdziwe urwanie głowy 😭

Chromka - o co chodzi z tą czapką u Krzysia? Jakieś są przeciwskazania do nakładania czapki w domu? Trochę naiwne to moje pytanie ale w końcu mamy tu kilka doświadczonych mam, które te\"zdecydowanie niedoświadczone\" mogą uświadomoć :D Najlepiej uczyć się na błędach innych ;)

witajcie:) wczoraj byłam u gin., wszystko OK, jest to piąty miesiąc (licząc od OM:)) czuję się bardzo dobrze, nadal odczuwam chwilami brzuch, a poza tym żadnych dolegliwości, jak na razie;):P beta rośnie...:):):) powoli zaczynam wierzyć, że to się dzieje naprawdę...:):) nie wiem czy to możliwe, by już teraz brzucho się nieco powiekszał ? jak było u Was ? mam wrażenie, że troszkę się zwiększyłam w tym m-cu;);) poza wszystkim łażę do pracy bo muszę (?):( atmosfera jest hmmm mało ciekawa...ostatnie dni to był nieprzerwany stres. Ciekawa jestem jak się sprawy mają z dostaniem ew. zwolnienia za pewien czas...na szczęście gin. z dużym dośw. jest w rodzinie więc spróbuję podpytać. Na dniach mam mieć stałą umowę: \"wielka chwila\", ale okupiona też nerwami ostatnio;) zaglądam ostatnio coś rzadko( poprawię się !:P), ale myślami jestem blisko Was:):):) dobrego dnia każdej z Was i wszystkim Maleństwom !😘

Witajcie. czytam cały czas tpoik. Tez z zniecierpliwieniemczekasm na wiesci od Sashki. Malo sie udzielam bo stresy i brutalnośc życia i niektórych ludzi zwalają mnie z nóg. Wiele trudnych spraw. Finansowo mamy też strasznie w plecy.Ktos komu kiedys wierzylam na dokladkę innych problemów mnie oszukał. Tal ciężko pracuję żeby tyroche dorobić.Ze wszystkich stron ciosy. Ale najwazniejsze że mala zdrowa.tak sobie powtarzam. Pozdrawiam

WITAM!!! Wpadam tylko na chwilę, nawet nie czytam co u Was, może potem mi sie uda. W każdym razie JESTEM MAMĄ!!! :) :) :) Coś fantastycznego. Zakochałam się po same uszy w moim ynku od pierwszego wejrzenia! Byłam dwa tygodnie w szpitalu bo pierwszy zapis ktg się nie spodobał, potem miałam żelem wywoływany poród. W efekcie zmęczona na maksa dotarłam na porodówkę, po całym dniu bólu na skutek żelu. Długo by opowiadac a nie chcę Was zanudzać. Powiem tylko że dla mnie poród wcale nie był rozkoszą, słyszałam o dziewczynach które myślały że mają dopiero bóle przepowiadające a tam już było rozwarcie na 4 palce. Mi tak łatwo nie poszło, bolało jak jasna cholera (to i tak delikatne okreslenie), ale udało się naturalnie i bez oksytocyny. Kubuś jest boski, najcudniejsze dziecię na świecie. Kocham go bezgranicznie! Nie da się opisać co czuję. Polecam macierzyństwo :) Jak mi się uda to poczytam Was dokładnie i jeszcze popiszę. Pozdrowionka i powodzenia wszystkim życze!

Próbuję poczytać ale za dużo tego a ja chyba jeszcze nie doszłam do siebie po szpitalu. Dodam tylko że Kubuś urodził się 8 lutego o 2,35 w nocy. Nie miałam żadnego szoku ani problemów z zaakceptowaniem Dzidziusia. Od pierwszego momentu przeolbrzymie pokłady miłości w sobie odkrylam :) No i cieszę się że nasz topik cieszy się coraz większym powodzeniem. Miło mi że niktórym dziewczynom wręcz pomagamy w pewien sposób, fajnie mieć taką grupę wsparcia. Mi u nas było zawsze bardzo fajnie ale nie wiem czy uda mi się tu nadal zaglądac. Moze za jakiś czas wrócę do regularnych wpisów. Na razie idę popatrzeć na moje najpiękniejsze najkochańsze najsłodsze Dziecię na świecie! :) Zazdrościcie co? :) :) :)

SASHKA MOJE SERDECZNE GRATULACJE bardzo sie ciesze ze jesteś już po wszystkim i z miłością patrzysz już na swoje pocieche to musi być cudowne!! Trzymaj sie cieplutko i wpadaj do nas pogadac jak sie maluszek miewa aha Kuba to piękne imie!! Przesyłam dla Was milion słodkich buziolków trzymajcie sie ciepło paaaa!!

aż się ciśnie na usta a nie mówiłam :D:D:D:D Sashka - wielkie wielkie gratulacje ❤️ ❤️ Dajemy Ci trochę odpocząć ale nie myśl sobie, że dasz nogę z tego topiku - założyłas go wkońcu wiec nie możesz nas teraz porzucić :( 😭

Domicela------------34 lata------Gdynia ----------mama Krzysia 🌻 Chromka36---------37 lat-------Wrocław ---------mama Julka i Aleksego🌻 Blondas-------------32 lata-------Jelenia Góra----Maciuś--- 27.01.2007 🌻 Sashka --------------30 lat--------Warszawa--------mama Kubusia 🌻 Interkasia-----------31 lat---------Wrocław--------córka---1.04.2007 🌻 Bąbą-----------------32 lata------Wrocław----------syn---3.04.2007 🌻 Czarna 31-----------32 lata------Nowy Sącz-------19.05.2007 🌻 34 Księżniczka-----35 lat-------Szczecin----------córka---25-29.05.2007 🌻 Jola_1974 ----------33 lata------Warszawa--------Maja---29.06.2007 🌻 July-a-----------------30 lat-------Sosnowiec-------07.2007 🌻 Asia_w---------------32 lata------Świebodzin------7.07. 2007 🌻 Kasia W.------------31lat---------Kalisz-------------2.10.2007 🌻 Malski---------------35lat---------Lublin------------- 🌻 Bella_rosa-----------32 lata-------Biała Podl.------- 🌻 Anle-----------------33 lata--------Kraków-----------🌻 a_ja------------------35 lat--------Gdynia------------ 🌻 Proszę uzupełnić ewentualne zminy. A nowe twarze jeżeli tylko mają ochotę to rowniez zapraszamy do tej tabelki :D

normalnie same chłopaki w tej tabelce. Interkasia w Tobie teraz cała nadzieja :D