Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nimfka

czy jesteście zadowoleni mieszkając w Rudzie Śląskiej?

Polecane posty

Gość ja pierdziele...
nastepna Paniusia:O kup se auto i po problemie. Wspolczuje sasiadom, jak im tez tak marudzisz:(

Gość ja pierdziele...
raczej swiruska. Marudzisz wiec \ci radze. a najlepiej to se strzel w główke...

Gość ktosiaczek
Ja mieszkam w Rudzie Śląskiej i jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Mieszkam na Bykowinie- ode mnie do Katowic jedzie sie 20 minut autobusem, do Zabrza pol godziny, do Gliwic 40 minut. Jest dogodne polaczenie komunikacyjne z praktycznie wszystkimi miastami osciennymi. Godula tez jest fajna- jest park, wiekszosc osiedli jest polozonych w zacisznych i zielonych miejscach, np osiedle na Latki czy Zielinskiego. Kina sa dwa-jedno bardziej niekomercyjne-w Nowym Bytomiu,gdzie w ramach Klubu Filmowego wyswietlane sa bardziej ambitne filmy a bardzo przystepnej cenie. Drugie kino jest na Wirku- Cinema City. Jest duzo sklepow-chociazby Reserved, Rossman, Natura, Tesco, itd. Poza tym w Rudzie Ślaskiej duzo sie ostatnio inwestuje. Tutaj naprawde widac korzysci z tego,ze wszelismy do UE. Np wszystkie modernizacje i budowy drog, ktorych jest teraz sporo w Rudzie Śl sa robione z funduszy unijnych. Jezeli chodzi o stare kamienice, tzw familoki,ktore wam sie tak nie podobaja- nie wiem,czy wiecie,ze to sa zabytki. Poza tym sa teraz odnawiane i oczyszczane i zaczynaja wygladac calkiem niezle. Uwazam,ze Ruda Ślaska ma specyficzny klimat- klimat dawnego Śląska. Czuc tutaj historie. Jest tutaj muzeum Śląska. Nie zrozumie tego ten,kto sie tutaj nie wychowal. Moja rodzina od pokolen mieszka w Rudzie Śl i dlatego tez kazde miejsce tutaj ma dla mnie specyficzny urok,kazde mi sie z czym kojarzy. Ja osobiscie nie chcialabym mieszkac w Katowicach- co tam niby takiego jest,czego nie ma w Rudzie? Fakt,jest to wieksze miasto, jest moze wiecej sklepow, wiecej kin, tylko- co z tego. W Katowicach jest tez duzo brzydkich miejsc,np Ligota to moim zdaniem zadupie-nie obrazajac nikogo oczywiscie. Nie mam nic przeciwko Katowicom i nawet je lubie,ale nie nazwalabym ich ladnym miastem. Ja sie ciesze,ze mieszkam w Rudzie Śl i na pewno bym jej nie zamienila na np Katowice, Zabrze czy Bytom.

Gość ktosiaczek
Poza tym wcale nieprawda ze nie ma tu fajnych kanjp. Druid nie jest zapelniony,jesli przyjdzie sie do niego odpowiednio wczesnie,np o 18,a nie o 20. Poza tym teraz latem jest tam prawie pusto w srodku,bo wszyscy siedza na zewnatrz. Jest tez Kuznia Smaku-bardzo przyjemna kanjpa. Jest Nomad-na zewnatrz co prawda nie wyglada za ciekawie,ale w srodku jest calkiem przyjemnie. Jest duzo fajnych kanjpek. Trzeba tylko poszukac,a nie byc od razu negatywnie nastawionym.

Gość ktosiaczek
nimfka, ja nie mowie,ze kazdy ma kochac Ruda Ślaska, tylko dlatego,ze ja ja kocham, ale w takim razie dlaczego tam mieszkasz,skoro ci tak zle? Jesli ci sie nie podoba, to czemu nie wynajmiesz mieszkania np w katowicach? Nie wiem jakim cudem z Goduli jezdzisz do Katowic ponad godzine-ja ostatnio jechalam z goduli do Katowic i zajelo mi to 35 minut- 5 minut autobusem do Chebzia, a z Chebzia 870 do katowic 30 minut.... Mysle,ze nastawilas sie negatywnie i dlatego wszystko widzisz w czarnych barwach. Nie twierdze,ze Ruda to jakas metropolia,ale mysle,ze to fajne miasto z tradycjami. Jasne,ze jest tu tez menelstwo, ale menelstwo jest wszedzie- tak samo W Rudzie,jak i w Warszawie, Katowicach czy Gdansku.

Gość a co tam napisze jeszcze
a propos knajp - zależy, co kto lubi. ja rudy nie znam za dobrze, prędzej chorzów i bardzo dobrze katowice. i jeśli chodzi o dobre jedzenie, to moim zdaniem katowice moga się schować przy berekecie w chorzowie i kuźni smaku w rudzie właśnie. katowice są brzydkie, szare, ponure, niebezpieczne i drogie. chorzów już jest lepszy natomiast jeśli chodzi o rudę, całkowicie zgadzam się z poprzedniczką :-)

ktosiaczek to połączenie do Katowic wyczaiłam juz i ostatnio tak jeżdże i fakt zajmuje mi tak od wyjścia z domu 50 minut bo zazwyczaj na chebziu czekam z 15 minut. napisz gdzie dokładnie są te inne knajpy bo znam tylko druida jakos juz przywykam do rudy ale i tak wolałam w katowicach , moze dlatego,ze mieszkałam na przeciwko parku chorzowskiego wiec nigdy mi sie nie nudziło. w innych dzielnicach k-wic pewnie byloby gorzej...no i czesto jezdze do pszczyny a nie mam jak tam dojechac z rudy pociągiem(bezpośrednio)- ale jakos to przezyje...pozdro

Gość ktosiaczek
nimfka, Kuznia Smaku jest na Wirku na ulicy Kubiny (calkiem ladna uliczka swoja droga) niedaleko kosciola ewangelickiego. Pomysle jeszcze nad fajnymi knajpami i dam ci znac,bo szczerze mowiac ostatnio zaniedbalam sie troche w zyciu towarzyskim ;) Jak gdzies wychodze,to do Druida wlasnie. Aha, jakbys chciala zjesc dobre jedzenie wloskie, to polecam mala i niepozornie wygladajaca knajpke w Plazie, u gory, po przeciwnej stronie niz kino. Dobra pizza i przepyszne makarony. Jezeli chodzi o polaczenia pociagiem, sprawdz sobie,czy przypadkiem z Chebzia nie mozna dojechac pociagiem do Pszczyny. Ja ostatnio jechalam z Chebzia do Ustronia (fakt,ze z przesiadka w Katowicach :D ).

dzieki ktosiaczek moze jakos sie dostosuje do rudy, a tak swoja droga to wydaje mi sie ze inne dzielnice rudy sa bardziej cywilozowane niz godula i orzegow, no pominmy chebzie...

Gość ktosiaczek
nimfka, a ja ci powiem,ze bardzo chetnie zamieszkalabym na Goduli :) Nawet szukam tam mieszkania do kupienia,ale jakos na razie jest malo ofert. Mysle,ze to zalezy od tego,co kto lubi. Fakt,ze Godula jest moze bardziej "zadupiata" niz Wirek czy Nowy Bytom,ale za to bardziej spokojna i zaciszna :) W kazdym razie zycze Ci,zebys polubila Rude lub mogla sie przeprowadzic tam,gdzie ci bardziej odpowiada :)

jak chce byc z moim menem to pozosataje tylko siedzenie na goduli, no coz czasem trzeba sie poswięcic...

Gość ktosiaczek
Na Bykowinie buduja takie male Tesco. I jeszcze podobno na Wirku kolo targu ma cos byc,ale nie wim co. I po co tez nie wiem,swoja droga.;)

Gość aaaaaa ruda slaska

Gość plastek
Ja mówcie co chcecie ja uważam że Ruda Śląska wcale nie musi nam się kojarzyć z kopalniami i syfem bo wcale tak nie jest weżmy pod uwage kochłowice(wiocha taka) no przecierz ten kto mieszka w rudzie sląskiej napewno był na Przystani albo na Rybaczówce a tam przecież jest ładnie dość.