Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

od niedawna współprowadzę portal medyczny poświęcony po czesći antykoncepcji. mam dostep do żródel poza google.pl;) ponadto mam prawo do kontaktu z ginekologami w razie potrzeby:) nie jestem lekarzem a jedynie współpracuję w tworzeniu portalu jednak naparwde mogę pomóc w razie potrzeby:) zapraszam. w miarę swoihc możlwości odpowiem na wszelkie pytania i rozwieje watpliwości:)

Gość susana
biorę tabletki już 2 lata (najpierw diane35 teraz novynette). jakie badania powinnam wykonac? czy konieczna jest przerwa w przyjmowaniu tabletek? dodam że dziecko planuję za 5,6 lat.

Gość czy tabletki anty Diane 35
mozna stosowac dluzej niz pol roku? bo sa rozne opinie na ten temat

Gość piguła
mam pytanko. Pare mcy brałam Logest. Po 7-dniowej przerwie wziełam tylko 2 pigułki z nowego opakowania i przerwałam brac... po 3 dniach znow dostałam okres, trwał ok 2 dni (bardzo skąpy). Natepnie po 4 dniach kochałam sie bez zabezpieczenia, tzn stosunek przerywany. Istnieje mozliwosc zapłodnienia w takiej sytuacji? I jeszcze jedno pytanko... jesli kochamy sie po raz drugi np po godzinie... najpierw jest to stosunek oralny a pozniej pochwowy to czy moga sie znajdowac plemniki na członku zdolne do zapłodnienia? Jesli partner nie wziął prysznica?

Gość aga266
Witam! mam pytanie, o hormony. Mam za niski progesteron.Mam mieć badanie z Metlokroplamidem, ale nie wiem na czym ono polega.

susana>>>> kazda kobieta (zwłaszcza te biorące pigułki)powinna wykonć podstawowe badania...dotyczy się to przede wszystkim chorób w rodzinie takich jak: nowotwory piersi i ukł. rozrodczego, udary mózgu, nadciśnienie, choroby zakrzepowe, usg narządów rodnych, cytologia, usg piersi , morfologia plus próby wątrobowe i czas krzepnięcia krwi....po tak długim barniu tabletek myślę że warto wykonać przede wszystkim te na choroby zakrzepowe(zwłaszcza jesli paliłas papierosy) oraz usg narzadów rodnych. bardzo dobrze że skończyłaś z diane i przerzuciłaś się na coś lzejszego. novynette bardzo rzadko powodują zmianu chorobowe. są o tabletki z najmniejszą ilościa hormonów, naparwde bezpieczne. jeśli dziecko planujesz za 5,6 lat nie jest konieczna przerwa o ile nie odczuwasz negatywnych skutków brania tabletek, skutków uboczbych i o ile pozostaniesz przy słabych tabletkach.... osobiście jednak uwazam że warto zrobić minmum półroczną przerwę co 2-3 lata. to niezbyt medyczne co teraz napisze ale nie warto ryzykowac ewentulanych komplikacji...lepiej przywdziać gumkę na jakiś czas ale mieć pewność ze orgaznim nie zwariuję od tych hormonów:)

Gość kajaaaa
Biore od dwoch lat tabletki anty harmonet novyeete microgynon jasmin jeanine wszystkie oprócz microgynon powodowaly depresje i 0libido,jednak micro... nie moglam brac bo dostalam silnych bolow glowy.Postanowilam rzucic tabletki ale nie wiem co mam stosowac w zamian jestem mloda22lata i dzieci chce miec najwczesniej za 5lat.Poza tym czy musze isc do lekarza w zwiazku z tym ze chce je odstawić i czy sa jakies leki ktore zlagodza skutki odstawienia?

Gość tulipppaannenk
czy lekarz mzoe przepsiac mi atb;eltki bez badania??zdazylo sie nie raz ze moim kolezankom tak wlasnie gin.przepisal.,...bezzadnego badania...tylko na podst wywyiadu..i dobrze sie czuja do dzis ..tabletki sa dobrze dobrane i jest wszystko okpoozatym nie uwzzam zeby az tajkie badanie bylo koneiczne przy wypisywaniy tabletek....cyba wywiad jest podstwa..a pozatym badania horm. krwi..a niewielu lekarzy to robi...a zagladanie tam nie wiem w czym ma pomoc..owszem sa rozne chory ale akuraty to nie tyczy sie dobierania tabletek..co?na podstawie tego jak kobieta tam wyglada lekarz jej wyspoje to jest pzreciez smeich..

czy tabletki anty Diane 35 >>>> osobiście w ogole nie jestem zwolenniczką diane....najchetniej odradzałabym je każdemu jednak jest to dość nieprofesjonalne:) co do Twojego pytania. im dłużej stosujesz tak slny środek tym barzdiej zwiększa się ryzyko że poźniej nie bedziesz mogł dać sobie rady ze skutkami ich odstawienia. to końska (że tak się wyraże:) dawka hormonów dlatego długotrwałe stosowanie może przynieść długotrwałe zachwiania w gospodarce hormonalnej. dlatego uwazam że można je stosowac dłużej niż poł roku jdnak jest to wybitnie niewskazane nie tylko wg mnie ale równiez wg każdego kompetentnego ginekologa:)

jestem przy pierwszym opakowaniu pigułek, teraz jest 13-sta tabletka, z moim chłopakiem chcemy sie kochać przy 15-stej, ale zastanawiam sie czy to ze mam ciagle krwawienie (jak to zwykle bywa przy pierwszym opakowaniu) nie znaczy że organizm jeszcze nie \'załapał\' o co chodzi? myślisz ze moge spokojnie kochac sie bez gumki?

Gość jingo
W 4 dniu przerwy z tabletkami diane35 moj chlopak wsadzil mi na krotko dwa razy penisa i chcialybym sie zapytac czy w czasie tej 7-dniowej przerwy tez mam ochrone z tymi tabletkami czy tez nie. Czy moglam zajsc w ciaze, czy to tylko moje schizy sa, poniewaz juz jest 5 dzien a ja nic-zadnego plamienia nawet- tylko dzis rano troche mnie brzuch bolal, i troszke plecy, jak zawsze przed okresem. Wczesniej bralam regularnie tabletki o wyznaczonej godzinie, tylko ze nie wzielam ostatniej, bo-glupia sprawa- wpadla mi pod loszko i nie dalo sie wyciagnac, wiec nie wzielam z nowego opakowania , tylko zrobilam przerwe. Czy moge byc w ciazy? Prosze o szybka odp. Dzieki

Gość 333
czy tabletki pomagaja w takich "dolegliwosciach" jak nadmierne owlosienie ??? jezeli tak to czy spowoduje to calkowity zanik wlosow ???

piguła >>>> kiedy odstawisz tabletki to normalne że występuje plaminie. hormony \"trzymają okres\" dlatego czesto jest on bardzo skąpy...kiedy tak nagle je odstawiasz naturalną reakcją organizmu jest wystąpienie plamienia. a co do tego stosunku to niestety jest możliwośc zajscia w ciąże płynem ejakulacyjnym jednak wbrew plotkom dzieje się to niezwyke rzadko:) musisz też wziąc pod uwagę to że po odstawieniu pigułek jestes cholernie płodna i nie warto ryzykowac stosunków przerywanych. jeśli podczas oralnego pieszczebia doszło do wytrysku to niestetu plemniki zdolne do zapolodnienia zostały na penisie.

333>>> tak. pomaga na te dolegliwości diane 35. podobnie jak na trądzik ale owłosienie niestety nie zniknie całkowiecie. co więcej baaardzo czesto dolegliwości powracają przy przerwaniu brania leku ze zwiekszoną siłą

Gość 333
hmmm bo wlasnie w tej sprawie (owlosienia) mam zamiar wybrac sie do ginekologa. Niestety to moj wielki klopot.... :( ale skoro wlosy moga wrocic ze zdwojona sila to chyba sie zastanowie czy warto dziekuje za odp

Gość susana
dziękuje za odpowiedź. cytologie, usg, morfologie mam robione regularnie. we wrześniu ide na usg piersi. pozostają tylko próby wątrobowe i czas krzepnięcia krwi.

Gość alisiaaa
co pani sadzi o yasmin, ja mialam brac ale zrezygnowalam, po tylu negatywnych opiniach o skutkach ubocznych, nie chce byc krolikiem doswiadczalnym!!

Gość potrzebuje informacji martyna
no hej,od paru miesiecy biore novynette,tak naprawde wczesniej tym sie nie interesowalam,dopoki nie zaczelam ze swoim chlopakiem sypiac,problem sie pojawil,gdyz on ma uczulenie na latex,a ze stosunkiem przerywanym roznie bywa,do czego zmierzam. 1,jesli zaczynam pierwszy raz brac tabletki,to po ktorej pigulce,juz moge wspolzyc 2,jesli teraz mialam przerwe 1 miesieczna i zaczelam znow je lykac czy dzialaja odrazu,czy tez musze odczekac 14 dni lub miesiac zeby organizm sie przestawil tak jak pisza w opiniach,tableti ktore mi ginekolog przepisal,tak naprawde nie poinformowal mnie do konca,po ktorej juz na 100% jestem zabezpieczona,a ze bylam panstwow,to zbadanie mnie bylo exspreso,tak ze biore tabletki juz ktorys miesiac,a tak naprawde nie moge sobie psychicznie poradzic,ze nie wpadne po nich,to tez dlatego sex u nas ogranicza sie do pieszczot i stosunkow przerywanych,co dla mnie jest tylko stres i prawie nie mam satysfakcji z tego,a ze swoim chlopakiem jakos nie moge o tym porozmawiac,na spotkaniach z kolezankami zawsze sa sprzeczki,bo kazda ma swoje racje i kazdy ginekolog gada inaczej,jedna mowi ze po pierwszej juz moge sie kochac bez niczego,druga,ze dopiero po 14 dnach,az organizm sie przestawi na pigulki,inna gada,ze nie ufa ginekologom i dopiero po 1 opakowaniu pigulek czula sie chroniona,no to w koncu jak z tym jest,przez wpadki u mojego rodzenstwa z ciazami mam takie schizy,ze sie mozna wykonczyc psychicznie,przez co widze,ze i moj chlopak ma pomalu dosyc,ale nie rozmawia o tym,byla sytuacja,ze dzwonilam do ginekolog o informacje,tlumaczac sie ze mnie lekarz nie doinformowal,a ze czasowo jest na urlopie nie moge miec z nim kontaktu.babka beszczelna do granic kazala mi isc do tego co mi przepisal,ona mnie nie badala i ja to nie obchodzi,no glupia krowka,przeciez wszystkei anty,maja to samo dzialanie,kazala mi sie rozlaczyc i nie przeszkadzac jej w pracy,no wiec tak polska sluzba zrdowia sluzy nam w pomocy>))))a wiec mysle sobie,ze moze tu sie cos dowiem konkretnego,niz o ludzi w bialych fartuchach,z gory dziekuje za odp

Mam pytanie... Jeżeli po siedmiodniowej przerwie wezmę tavletke o godzinie 16, nastepnego dnia o godzinie 13, kolejnego dnia o godzinie 12, to czy ma to jakikolwiek wpływ na skutecznosc antykoncepcji? Ponadto stosowałam czterodniową dietę (nie głodówkę, lecz diete)- czy to takze moze miec jakis wpływ na skutecznosc tabletek? Pozdrawiam...

Gość nina98
oj super ze jestes :) Mam pytanie. biore tabletki juz 3 lata. Ostatnio zrobilam sobie 3 mies przerwe. Teraz znow biore tabletki. Jestem na 4. Po ilu jestem juz zabezpieczona bez koniecznosci stosowania prezerwatywy?

Gość jula***********
Co sądzisz o Diane 25?? Jestem po drugim opakowaniu tych pigułęk. Czy one naprawdę są tak bardzo szkodliwe,bardziej niż inne tabletki?? A co z zajściem w ciąże po odstawieniu tabletek,czy bedzie to duży problem??

Czy jeśli współżyłam przy pierwszym opakowaniu tabletek (yasmin) w 3, 5, i 7 dniu zażywania pigułek to jakie jest ryzyko zajścia w ciążę? Dodam że moje cykle trwają ponad 30 dni wiec nawet jeśli tabletki jeszcze nie działały to czy miałam dni płodne? Niestety chłopak zawsze kończył we mnie :(

Gość jula************
przepraszam za błąd w nazwie tabletek,oczywiście Diane 35

Gość okonek
Ja też mam pytanie. Biorę od roku Harmonet i zdarzyło mi się to po raz pierwszy: zgubiłam ostatnią tabletkę. Nie wiem jakim cudem,zresztą to teraz i tak nic nie pomoże. Czy działa to tak, że po prostu wcześniej dostanę okres, a kolejne opakowanie mam zacząc dzień wcześniej niż zwykle? No i jak to jest z zabezpieczeniem?

Gość kasiulkaaa24
Biore tabletki cilest i mam takie pytanko:18 dnia brania tych tabletek wzialem przez pomylke dwie naraz ,wiec pozostalych wystarczy mi na 20 a nie na 21 dni,czy mam robic 7dniowa przerwe czy od razu zaczac nowe opakowanie?

Gość a ja tak mysle
ze chyba nie powinnas dziewczynom pisac ze po odstaieniu tabsów jest super płodnosc..nie zawsze tak jest,nie raz długo sa cyklebezowulacyjne..bądźmy profesjonalistkami..Pozdrawiam

Gość PANI TICK TACK
Ja chcę zapytać o coś innego dla odmiany a mianowicie o globulki. Czy na nie trzeba miec recepte? ile rodzajow istnieje, ktore najlepsze? jak dzialaja itp a przy okazji, czy prezerwatywa+ globulka to dobre połączenie?? aha i jak dobrac prezerwatywe do globulki by wzajemnie nie osłabiały swojego zadania. Dziekuje za odpowiedx

aga266 >>> przyznam się bez bicia że nie wiem dokładnie na czym polega badanie z Metokroplamidem(bo to chyba o to Ci chdzilo:) ale postaram się dowiedzieć jak najszybciej:) kajaaaa >>>>> a jakie skutki odstawienia masz na mysli? jesli chodzi Ci o bóle głowy, plamienia, wyregulowanie się cykli czy powrót poziomu libido to niestety trzeba czekać po prostu. a co do innej metody antykocepcji to nie mogę Ci polecić zadnej gdyż nie wiem jak na nia zareaguje Twoj organizm. kazda ma swoje plusy i minusy. mogę co najwyżej odradzić wkąłdkę hormonalna(mirena) gdyż nie powinna ona być stosowana u kobiet planująych mieć dzieci, skutki jej stosowania sa czasmi nieodwracalne....spróbuj może środków plemnikobojczych. są dostępne bez recepty, dosyć skuteczne ale przedewszystkim bezpieczne da kobiety. tulipppaannenk >>>>>> niestety robi tak większość lekarzy. dzieje się tak dlatego że rzadko skutki uboczne są na tyle silne by nie dało się ich \"przezyć\" i dalej próbowac zmieniając tabletki na inne. osobiście jestesm zwolenniczką badań poniważ nieiedy kobiety borykają się kilka lat z poszukiwaniem odpowiednich dla nich pigułek zamiast zrobic badania i dopasowac je od razu. moniak >>>> to że masz plamienie faktycznie oznacza że Twoj organizm nadal jest na etapie dostosowywania się do tabletek ale nie znaczy że one nie działają. po prostu masz tabletki z małą ilościa hormonów. możesz spokojnie kochać się bez gumki.wiem równiez z własnego doświadczenia:) jingo >>>> przy normalnych tabletkach prawda jest taka że ta ostatnia nie jest tak ważna. nawet jeśli jej nie wezmiesz jestes naadl zabepieczona podczas przerwy. nie nalezy jednak za bardzo szaleć z tą wiedzą bo to zalezy od organizmu kobiety i można się \"przejechać\"...co się tyczy diane jednak to nie sa to tabletki ściśle antykoncepcyjne. dzialanie antykocepycjne jest czesto traktowane jak skutek uboczny dlatego nie ryzykowałabym opuszczania nawet ostatniej pigułki. w Twoim przypadku jednak nie ma się czego obaiwać gdyż nie było wytrysku nasienia. abys zaszła nasienie musi być wprowadzone głęboko do pochwy i co najwazniejsze musi go trochę być:) nie wzięłaś ostaniej więc widocznie troche sobie rozregulowałas ten cykl. czekaj cierpliwe na okres i nie martw się bo nie ma czym:) alisiaaa>>nie możesz się kierować tym co mówia inni gdyż każda kobieta reaguje inaczej. sama stosuję nie za bardzo zachwalane pigułki ale dla mnie są idealne....osobiscie uwaxzam je za wyjatkowo dobre pigułki. rzadziej niż inne powowodują bolesność piersi czy zatrzymanie wody w orgaznimzie, pomagają na trądzik. zanim zaczniesz je brac zrób zwyczajnie badania. nie musisz być królikiem:) badania pokażą czy tabletki są odpwiednie

potrzebuje informacji martyna >>>> 1. przy novyenette najepiej dopiero przy piątej możesz wspołzyć bez obaw. 2. jeśli wzięłas tak jak pisze na ulotce pierwszego dnia krwawnienia nie musisz się dodatkowo zabezpieczać nawet jesli zrobiłaś sobie przerwę.... to z tym że trzeba czekac do drugiego opakowania to bzdura:) rozsiewana przez niedouczonych lekarzy bądź tez panikujace dziewczyny. ginekolodzy po prostu posiadają jedynie wiedze teoretyczną...wolą asekuracyjnie powiedzieć Ci żebyś czekała do drugiego opakownaia niż ryzykować że wpadniesz. a prawda jest taka że trzeba się kierowac tylko i wyłacznie ulotkami. producenic tabletek najlepiej wiedza jak stosowac ich produkt i skoro pisza że można się kochac od pierwszej oznacza to że można i koniec. wierz mi ze im bardzij niż umywającym ręce ginekologom zalęzy na zadowoleniu z ich produktu i nie ryzykowali by pisania bzdur bo nie wypłaciliby się na sprawach sądowych:) tak więc tak jak juz pisalałam....myślę że spokojnie możesz po piatej...dla pewności:)