Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość KOTUŚ**ka
Martinella ....spisałam ten przepis , ale niewiem jak dokładnie się go robi , a narazie zrobie sernikizaura no i pijaka , twojego murzynka tez z pewnością zrobie tylko opisz jak go się robi , czy wszystkie składniki zmieszać zazem czy co , bo ja w swym zyciu upiekłam moze tylko 4 ciasta , więc jestem troche ciemnia w wypiekach .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
naprawde murzynek jest najłatwiejszym z ciast jakie znam ;) ja wszystkie składniki wrzucam go garnka razem i mieszam, pieke ok godz w 200 stopniach;) zawsze wychodzi;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do Alutki pytanie
czy do orfeusza to śmietany 3 półlitrowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
STRUCLA Z MAKIEM🌻 Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej 15 dag masła 5 dag drożdży 3 łyżki śmietany (22%) 2 jajka 2 żółtka skórka otarta z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli masło do formy Nadzienie: 40 dag maku 1 I mleka 15 dag masła 3/4 szklanki miodu 1 laska wanilii 10 dag posiekanych migdałów 15 dag sparzonych rodzynek 1/4 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki koniaku lub brandy Sposób przygotowania: Nadzienie: mak opłukac na sicie, włóż do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na małym ogniu. Osacz i przepuść 3-4 razy przez maszynkę. Do stopionego masła dodać miód, rdzeń wanilii, bakalie, skórkę i mak, smaż 1 5 minut, mieszając. Ostudzić dodaj żółtka utarte z cukrem, pianę z białek i alkohol, wymieszać Ciasto: drożdże rozprowadź śmietaną. Wszystkie składniki posiekaj na stolnicy i zagnieć niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć, skleić końce i przenieś do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawic na godzinę. Piec 45-50 minut w temp. 180°C. Polukrować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
***Cudownych Świąt przy pachnącej choince,radosnych chwil w ciepłej ,rodzinnej atmosferze oraz góry prezentów życzy Agripa*** ***************************WESOŁYCH ŚWIĄT***********************************

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wszystkiego dobrego w nowym 2007:) ))) ROGALIKI Z MARMOLADA🌻 50dag maki margaryna 5dag drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany c.waniliowy c.kryształ słoik marmolady Mąke posiekac z margaryna,dodać jaja,drożdże,śmietane i c.waniliowy i wyrobic.Ciasto zawinac w szmatke i włożyc do garnka z woda,gdy wyplynie,wyciagnąc i rozwalkować.Ciasto kroic w trójkąty,smarowac marmolada i zwijac od szerszej strony,formując rogalik.Piec posypane cukrem na złoty kolor. CIASTO TOFFI🌻 0,5szkl.cukru 2 szkl.mąki 3 jajka pojemniczek kremówki 0,25ml c.waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia puszka mleka zagęszczonego 0,5 kostki margaryny Schlodzona śmietanę wlać do miski i ubic lekko,nie przerywajac wsypac cukier,c.waniliowy.Dodac jajka,na końcu mąkę wymieszana z proszkiem i delikatnie wymieszać.Piec 20 min.w tem.180C.Puszkę mleka gotowac przez 2h.Po ostudzeniu utrzeć z margaryna.Masę toffi wylozyc na ciasto i polac polewa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LODOWIEC🌻 2 paczki okrąglych biszkoptów 2 galaretki 2 łyżki kakao 4 żółtka szkl.cukru 0,5 opakowania budyniu śmietankowego kostka margaryny 0,5l mleka Mleko zagotowac i ostudzic.Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem.Wymieszac,wlac do mleka i zagotowac,caly czas mieszajac.Ugotowana mase ostudzic i utrzec z margaryna.Podzielic ja na 2 części ,do jednej dodac kakao.Rozpuścic galaretki w 3 szkl. wody,ostudzic.Na blaszce wylożyć warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce i przykryc je bialym kremem,następna warstwa biszkoptów i ciemny krem.Wyrównac wierzch ciasta i zalac galaretką. KRÓLOWA ŚNIEGU🌻 kostka margaryny 2 szkl.mąki 1 szkl.cukru 3 łyżeczki proszku 5 jaj Do przełożenia: masa budyniowa(polecam gotowa)jak kto lubi;) 2 galaretki wiśniowe wisnie drylowane,moga byc z alkoholu Margaryne,cukier,żółtka utrzeć,dodać mąkę z proszkiem i ubite białka.Ciasto podzielic na 2 części,do jednej dodac kakao.Upiec osobno.Na jasne ostudzone ciasto wylozyc wiśnie i zalac je galaretka,przykryc ciemnym ciastem.Na wierzch masa budyniowa i poewa czekoladowa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooooooooooooooo
"Ubić pianę z białek, dodać do masy i zmiksować" bez sensu to po co ubijac ta piane jak potem sie ja miksuje z masa...rozwalaja mnie takie przepisy, albo jak ktos daje proszek do pieczenia do ciasta parzonego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alutka dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może i był taki przepis,nie wiem dawno tu nie zaglądałam,ale jest pyszny! :D Orzechowiec Ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru kostka masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Masa orzechowa: 30 dkg włoskich orzechów grubo pokrojonych 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 10 dkg masła Krem: 2 żółtka cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 płaska łyzeczka mąki pszennej 15 dkg masła 1,5 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia i gorącą wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno(ok 20 min w temp 180 st) Z mąki,mleka i cukru waniliowego ugotować budyń.Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu.Mieszając,podgrzewać do zgęstnienia.Po wystygnięciu zmiksować masę z masłem,dodać kakao. Na pierwsze ciasto wyłożyć krem i przykryć ciastem z orzechami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Martinella 🌻 A propos Kokosanki-ile wiórek? Paczki kokosu są różnej wielkości :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb
do Martinella Jeszcze raz w sprawie Kokosanki. Tę masę z białek to mam wyłożyć na masę ciemna i potem do piekarnika czy inaczej? mOżesz to dokładniej wyjaśnić. Nie zrozumiałam, a przepis wydaje się być super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb
do Martinella czy to ma być tak z tą Kokosanką: na dno blachy połowa ciemnej masy, potem masa kokosowa i na nią druga połowa ciemnej masy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JODEŁKA🌻 1,5 kostki margaryny 8 jaj 1 łyżeczka proszku 2,5 szkl.mąki 1 łyżeczka amoniaku 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 szkl. suchego maku paczka okrągłych biszkoptów wiśnie,rodzynki Margaryne,cukier,żółtka utrzec na puszysta masę,dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem.Na koniec piane z bialek.Ciasto podzielic na 3 części,do jednej dodac kakao,do drugiej mak ,trzecia zostaje biala.Wylac na blaszke ciasto kakaowe,wylożyć na nie pół paczki biszkoptów,układajac ,,jodełkę,,>>>> między ciastka włożyc wiśnie i rodzynki,wylac ciasto makowe i wylożyc biszkopty i owoce j/w.Wszystko zalać bialym ciastem.Piec 30-40 min. w temp.180C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CIASTO WŁOSKIE (z polewą z twarogu) ciasto: 175 g cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 kostki (125 g) miękkiej margaryny lub masła 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki 75 g wiórków kokosowych 75 g mielonych orzechów włoskich (ja dałam laskowe i też jest ok) polewa 125 g twarogu 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny 100 g cukru pudru aromat waniliowy + wiórki kokosowe i kawałki orzechów do ozdobienia wykonanie ciasto - zmiksować cukier, maślankę, masło i żółtka - zmieszać mąkę, sól, orzechy, wiórki, proszek do pieczenia i sodę - i stopniowo (cały czas ucierając) dodawać do masy jajecznej - białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta - przełożyć do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką) tortownicy lub kwadratowej blaszki - piec przez ok 30-35 minut w temp ok. 180 stopni (piecyk z termoobiegiem ~170 stopni) - wyjąć, lekko podstudzić, rozłożyć polewę i ozdobić ciasto polewa - utrzeć masło z cukrem a następnie cały czas ucierając dodawać sukcesywnie twarożek - na końcu dodać aromat waniliowy smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piekłam ta kokosankę,przyznam,ze dobra:)tylko do ciemnego ciasta dalam całe jajka,bo było za gęste...pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MARYSIEŃKA🌻 1 placek: 7 jaj 1 szkl.cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek maki 2 płaskei łyżeczki proszku do pieczenia Ubic białka,dodac cukier,żółtka,kakao i proszek z mąką.Piec 30-40 min. w temp.180C,przekroić na pół. 2 placek: 5 białek 25dag orzechów włoskich 20 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyzki miodu 1 łyżka mąki pszennej Ubic białka z cukrem,dodać orzechy i pozostale skladniki,upiec na złoty kolor. Krem:0,5l mleka 1 c.waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej kostka margaryny Odlać 0,5 szkl.mleka,reszte zagotowaćz c.waniliowym.Utrzec żółtka z cukrem,dodac makę ziemniaczana i pozostale mleko.Wszystko wlać na gogtujace sie mleko.Gdy masa wystygnie utrzec z margaryną. Na spód kładziemy 1 placek-krem-2 placek-krem-1 placek-polewa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
LEON🌻 Upiec jasny biszkopt:6 jaj,1 szkl.cukru,1 szkl.maki,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubic z cukrem,dodadc pozostałe składniki.Upiec na złoty kolor. Placek miodowy:30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyzki miodu sztucznego 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki kwaśnej smietany 10 dag cukru 1 jajko Wymieszac składniki,wyrobic ciasto,podzielic na dwie części,piec 30-40 minut w tem.160-180C Zrobic krem budyniowy,podzielic na 4 częsci. Kg jablek 1 szkl.cukru 1 galaretka czerwona 1 // żółta Obrane jabłka ,pokroic i gotowac do miękkości.Galaretki rozpuscic w 1/2 szkl.wody(każdą),jablka podzielic na dwie części,do jednej dodadc czerwona galaretke,do drugiej żółta.Na spód kladziemy placek miodowy-krem budyniowy-masa żółta-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-masa czerwona-krem budyniowy-placek miodowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agripa Kochana poradź mi proszę jakie ciacho mam upiec:)? które jest Twoim faworytem? mam sporo przepisów na pyszne ciasta, ale chciałabym zrobic coś nowego, co rzuci gości na kolana;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Julia..to ja.
A moze ktoras ma przepis na amabasador? Jadlam taki z galaretka i wisniami, mial 2 masy (ciemna i jasna) z czekolada i bakaliami, a calosc wylana byla na cienkim jasnym biszkopcie. Palce lizac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ambasador Składniki BISZKOPTszklanka mąki tortowej; 6 jaj; szklanka cukru; torebka kisielu cytrynowego; płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA: Biszkopt: jaja ubic z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać widelcem z masą jajeczną.Ciasto wylać do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. PIec około 40 min w temp 180-190oC Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Wlać do gotującego się mleka cienką strużką cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąc z ognia i ostudzić. Maslo utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawac po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części masy włozyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy, Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem a potem jasny. Pozostała czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawic do lodówki na ok 8 godz. Ja znam taki przepis....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×