Gość KOTUŚ**ka Napisano Grudzień 21, 2006 Martinella ....spisałam ten przepis , ale niewiem jak dokładnie się go robi , a narazie zrobie sernikizaura no i pijaka , twojego murzynka tez z pewnością zrobie tylko opisz jak go się robi , czy wszystkie składniki zmieszać zazem czy co , bo ja w swym zyciu upiekłam moze tylko 4 ciasta , więc jestem troche ciemnia w wypiekach . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kupiłam dzisiaj Napisano Grudzień 21, 2006 nowość Delecty, aromaty do ciast o smakach: :) whisky wiśnia :) likier kokos :) likier advocat http://www.delecta.pl/40407.xml?doc_id=10933 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość goudus Napisano Grudzień 21, 2006 mam przepis na sernik i makowiec w jednym http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1574.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Martinella 0 Napisano Grudzień 21, 2006 naprawde murzynek jest najłatwiejszym z ciast jakie znam ;) ja wszystkie składniki wrzucam go garnka razem i mieszam, pieke ok godz w 200 stopniach;) zawsze wychodzi;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Do Alutki pytanie Napisano Grudzień 21, 2006 czy do orfeusza to śmietany 3 półlitrowe? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Guzelka 0 Napisano Grudzień 21, 2006 Hej! Macie moze przepis na sprawdzony makowiec drożdzowy??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Grudzień 22, 2006 STRUCLA Z MAKIEM Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej 15 dag masła 5 dag drożdży 3 łyżki śmietany (22%) 2 jajka 2 żółtka skórka otarta z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki soli masło do formy Nadzienie: 40 dag maku 1 I mleka 15 dag masła 3/4 szklanki miodu 1 laska wanilii 10 dag posiekanych migdałów 15 dag sparzonych rodzynek 1/4 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki koniaku lub brandy Sposób przygotowania: Nadzienie: mak opłukac na sicie, włóż do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na małym ogniu. Osacz i przepuść 3-4 razy przez maszynkę. Do stopionego masła dodać miód, rdzeń wanilii, bakalie, skórkę i mak, smaż 1 5 minut, mieszając. Ostudzić dodaj żółtka utarte z cukrem, pianę z białek i alkohol, wymieszać Ciasto: drożdże rozprowadź śmietaną. Wszystkie składniki posiekaj na stolnicy i zagnieć niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Rozwałkować na duży prostokąt, wyłożyć nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Zwinąć, skleić końce i przenieś do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawic na godzinę. Piec 45-50 minut w temp. 180°C. Polukrować Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Grudzień 22, 2006 ***Cudownych Świąt przy pachnącej choince,radosnych chwil w ciepłej ,rodzinnej atmosferze oraz góry prezentów życzy Agripa*** ***************************WESOŁYCH ŚWIĄT*********************************** Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość bababa Napisano Grudzień 22, 2006 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 2, 2007 Wszystkiego dobrego w nowym 2007:) ))) ROGALIKI Z MARMOLADA 50dag maki margaryna 5dag drożdży 2 jaja 2 łyżki śmietany c.waniliowy c.kryształ słoik marmolady Mąke posiekac z margaryna,dodać jaja,drożdże,śmietane i c.waniliowy i wyrobic.Ciasto zawinac w szmatke i włożyc do garnka z woda,gdy wyplynie,wyciagnąc i rozwalkować.Ciasto kroic w trójkąty,smarowac marmolada i zwijac od szerszej strony,formując rogalik.Piec posypane cukrem na złoty kolor. CIASTO TOFFI 0,5szkl.cukru 2 szkl.mąki 3 jajka pojemniczek kremówki 0,25ml c.waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia puszka mleka zagęszczonego 0,5 kostki margaryny Schlodzona śmietanę wlać do miski i ubic lekko,nie przerywajac wsypac cukier,c.waniliowy.Dodac jajka,na końcu mąkę wymieszana z proszkiem i delikatnie wymieszać.Piec 20 min.w tem.180C.Puszkę mleka gotowac przez 2h.Po ostudzeniu utrzeć z margaryna.Masę toffi wylozyc na ciasto i polac polewa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 2, 2007 LODOWIEC 2 paczki okrąglych biszkoptów 2 galaretki 2 łyżki kakao 4 żółtka szkl.cukru 0,5 opakowania budyniu śmietankowego kostka margaryny 0,5l mleka Mleko zagotowac i ostudzic.Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem.Wymieszac,wlac do mleka i zagotowac,caly czas mieszajac.Ugotowana mase ostudzic i utrzec z margaryna.Podzielic ja na 2 części ,do jednej dodac kakao.Rozpuścic galaretki w 3 szkl. wody,ostudzic.Na blaszce wylożyć warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce i przykryc je bialym kremem,następna warstwa biszkoptów i ciemny krem.Wyrównac wierzch ciasta i zalac galaretką. KRÓLOWA ŚNIEGU kostka margaryny 2 szkl.mąki 1 szkl.cukru 3 łyżeczki proszku 5 jaj Do przełożenia: masa budyniowa(polecam gotowa)jak kto lubi;) 2 galaretki wiśniowe wisnie drylowane,moga byc z alkoholu Margaryne,cukier,żółtka utrzeć,dodać mąkę z proszkiem i ubite białka.Ciasto podzielic na 2 części,do jednej dodac kakao.Upiec osobno.Na jasne ostudzone ciasto wylozyc wiśnie i zalac je galaretka,przykryc ciemnym ciastem.Na wierzch masa budyniowa i poewa czekoladowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ooooooooooooooo Napisano Styczeń 2, 2007 "Ubić pianę z białek, dodać do masy i zmiksować" bez sensu to po co ubijac ta piane jak potem sie ja miksuje z masa...rozwalaja mnie takie przepisy, albo jak ktos daje proszek do pieczenia do ciasta parzonego... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Alutka_K 0 Napisano Styczeń 3, 2007 Odpowiadam: tak, do Orfeusza 3 półlitrowe śmietany 36% Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość alutka dzieki Napisano Styczeń 3, 2007 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Styczeń 3, 2007 Może i był taki przepis,nie wiem dawno tu nie zaglądałam,ale jest pyszny! :D Orzechowiec Ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru kostka masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka Masa orzechowa: 30 dkg włoskich orzechów grubo pokrojonych 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 10 dkg masła Krem: 2 żółtka cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 płaska łyzeczka mąki pszennej 15 dkg masła 1,5 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia i gorącą wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno(ok 20 min w temp 180 st) Z mąki,mleka i cukru waniliowego ugotować budyń.Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu.Mieszając,podgrzewać do zgęstnienia.Po wystygnięciu zmiksować masę z masłem,dodać kakao. Na pierwsze ciasto wyłożyć krem i przykryć ciastem z orzechami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Styczeń 3, 2007 Martinella A propos Kokosanki-ile wiórek? Paczki kokosu są różnej wielkości :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb Napisano Styczeń 3, 2007 do Martinella Jeszcze raz w sprawie Kokosanki. Tę masę z białek to mam wyłożyć na masę ciemna i potem do piekarnika czy inaczej? mOżesz to dokładniej wyjaśnić. Nie zrozumiałam, a przepis wydaje się być super. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaabbbbbbbbbb Napisano Styczeń 3, 2007 do Martinella czy to ma być tak z tą Kokosanką: na dno blachy połowa ciemnej masy, potem masa kokosowa i na nią druga połowa ciemnej masy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 5, 2007 JODEŁKA 1,5 kostki margaryny 8 jaj 1 łyżeczka proszku 2,5 szkl.mąki 1 łyżeczka amoniaku 1,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 0,5 szkl. suchego maku paczka okrągłych biszkoptów wiśnie,rodzynki Margaryne,cukier,żółtka utrzec na puszysta masę,dodać mąkę z proszkiem i amoniakiem.Na koniec piane z bialek.Ciasto podzielic na 3 części,do jednej dodac kakao,do drugiej mak ,trzecia zostaje biala.Wylac na blaszke ciasto kakaowe,wylożyć na nie pół paczki biszkoptów,układajac ,,jodełkę,,>>>> między ciastka włożyc wiśnie i rodzynki,wylac ciasto makowe i wylożyc biszkopty i owoce j/w.Wszystko zalać bialym ciastem.Piec 30-40 min. w temp.180C Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Styczeń 8, 2007 CIASTO WŁOSKIE (z polewą z twarogu) ciasto: 175 g cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 kostki (125 g) miękkiej margaryny lub masła 3 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki 75 g wiórków kokosowych 75 g mielonych orzechów włoskich (ja dałam laskowe i też jest ok) polewa 125 g twarogu 1 łyżka miękkiego masła lub margaryny 100 g cukru pudru aromat waniliowy + wiórki kokosowe i kawałki orzechów do ozdobienia wykonanie ciasto - zmiksować cukier, maślankę, masło i żółtka - zmieszać mąkę, sól, orzechy, wiórki, proszek do pieczenia i sodę - i stopniowo (cały czas ucierając) dodawać do masy jajecznej - białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta - przełożyć do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką) tortownicy lub kwadratowej blaszki - piec przez ok 30-35 minut w temp ok. 180 stopni (piecyk z termoobiegiem ~170 stopni) - wyjąć, lekko podstudzić, rozłożyć polewę i ozdobić ciasto polewa - utrzeć masło z cukrem a następnie cały czas ucierając dodawać sukcesywnie twarożek - na końcu dodać aromat waniliowy smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 8, 2007 Piekłam ta kokosankę,przyznam,ze dobra:)tylko do ciemnego ciasta dalam całe jajka,bo było za gęste...pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 8, 2007 MARYSIEŃKA 1 placek: 7 jaj 1 szkl.cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek maki 2 płaskei łyżeczki proszku do pieczenia Ubic białka,dodac cukier,żółtka,kakao i proszek z mąką.Piec 30-40 min. w temp.180C,przekroić na pół. 2 placek: 5 białek 25dag orzechów włoskich 20 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyzki miodu 1 łyżka mąki pszennej Ubic białka z cukrem,dodać orzechy i pozostale skladniki,upiec na złoty kolor. Krem:0,5l mleka 1 c.waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej kostka margaryny Odlać 0,5 szkl.mleka,reszte zagotowaćz c.waniliowym.Utrzec żółtka z cukrem,dodac makę ziemniaczana i pozostale mleko.Wszystko wlać na gogtujace sie mleko.Gdy masa wystygnie utrzec z margaryną. Na spód kładziemy 1 placek-krem-2 placek-krem-1 placek-polewa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 8, 2007 Agripa-----------------> że niby jestem motylem?:D hihi! pozdrowionka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nika79 0 Napisano Styczeń 8, 2007 a czy ktoras z pan ma przepis na deser z serka mascarpone ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 8, 2007 nika79--------------> jeślli masz na myśli przepis na tiramisu , to jest na Bon Appetit tu masz linka http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_int.php?id_p=5160 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 8, 2007 Pozdrawim Cie cieplutko...ulotna chwilo;))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 8, 2007 LEON Upiec jasny biszkopt:6 jaj,1 szkl.cukru,1 szkl.maki,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubic z cukrem,dodadc pozostałe składniki.Upiec na złoty kolor. Placek miodowy:30 dag mąki 15 dag margaryny 2 łyzki miodu sztucznego 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki kwaśnej smietany 10 dag cukru 1 jajko Wymieszac składniki,wyrobic ciasto,podzielic na dwie części,piec 30-40 minut w tem.160-180C Zrobic krem budyniowy,podzielic na 4 częsci. Kg jablek 1 szkl.cukru 1 galaretka czerwona 1 // żółta Obrane jabłka ,pokroic i gotowac do miękkości.Galaretki rozpuscic w 1/2 szkl.wody(każdą),jablka podzielic na dwie części,do jednej dodadc czerwona galaretke,do drugiej żółta.Na spód kladziemy placek miodowy-krem budyniowy-masa żółta-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-masa czerwona-krem budyniowy-placek miodowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 11, 2007 Agripa Kochana poradź mi proszę jakie ciacho mam upiec:)? które jest Twoim faworytem? mam sporo przepisów na pyszne ciasta, ale chciałabym zrobic coś nowego, co rzuci gości na kolana;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Julia..to ja. Napisano Styczeń 11, 2007 A moze ktoras ma przepis na amabasador? Jadlam taki z galaretka i wisniami, mial 2 masy (ciemna i jasna) z czekolada i bakaliami, a calosc wylana byla na cienkim jasnym biszkopcie. Palce lizac. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Styczeń 11, 2007 Ambasador Składniki BISZKOPTszklanka mąki tortowej; 6 jaj; szklanka cukru; torebka kisielu cytrynowego; płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA: Biszkopt: jaja ubic z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać widelcem z masą jajeczną.Ciasto wylać do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. PIec około 40 min w temp 180-190oC Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Wlać do gotującego się mleka cienką strużką cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąc z ognia i ostudzić. Maslo utrzeć na puch i wciąż ucierając dodawac po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części masy włozyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy, Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem a potem jasny. Pozostała czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawic do lodówki na ok 8 godz. Ja znam taki przepis.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach