Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

Gość a jednak nie umarl
milosciwy ? wiec dlaczego wybrsal sobie mala garstke ludzi ktorzy bede z nim w niebie, ? dlaczego wiedzac akorat Judasz musial zdradzic Jezusa ? Bog swoim zamiarem skazal biednego czlowieka. Przeciez Bog iwedzial ze tak bedzie

Gość wtrącę się...
zgadzam sie z to moze ja odpowiem, rzeywiscie malo ktory z tzw. wierzacych wierzy w Boga, a jesli wierzy to zazwyczaj ma bardzo nikla wiedza na jego temat. Apostolowie tez glosili nie tylko ateistom ale i ludziom wierzacym.

skorowasza religia jest ta prawdziwa,mysle ze bedziesz nas potrafila wyprowadzic z bledow..... was się nie da wyprowadzić z błędów bo nie chcecie..... poza tym ja ciągle podkreślałam że \"nasz Kościół\" nie jest jedynym zbawczym kościołem....kościół zbudowany jest z niewidzialnych dusz jak z cegiełek które Tworzą Kościół Chrystusa tylko Organizacja twierdzi że oni mają monopol na prawdę. cyt. Straznica\" czasopismo Straznica jest wykorzystywane przez grupę aby regularnie zapewniać pokarm \"małej trzódce\" PRAWDZIWYCH CHRZEŚCIJAN\" 1 pażdziernika 1967 s 59 moi drodzy kto z was nie karmi się ze Straznicy nie jest prawdziwym chrzescijaninem

Gość a jednak nie umarl
dziwne , zaprzeczacie same sobie, jedna mowi tak druga inaczej. Podejmijcie jedna wspolna decyzje

Gość mądralka
nie wkładaj mi słow w usta ja hipotetyzowałam z tym ze wylączył poznawanie przyszłosci, mnie nie pytajcie o głoszenie bo nie jestem glosicielką, stąd mogą byc rozbierznosci

\"Spróbuj przekonać np Dreamera do wiary w Boga\" Cóż, tak się składa, że mnie bardzo przekonujecie na tym topiku - ale właśnie do niewiary w waszego Boga - czy waszych Bogów, bo już nie wiem jak to zwać. A może potraficie mi powiedzieć o co się kłócicie, bo ja jakoś nie załapałem tego wątku. \"ŻĄDŁO Był raz święty, który posiadał dar mówienia językiem mrówek. Zbliżył się do takiej, która wyglądała na bardziej wykształconą, i zapytał: - Jaki jest Wszechmogący? Czy jest w czymś podobny do mrówek? - Uczona mrówka odpowiedziała: - Wszechmogący? Absolutnie nie. My mrówki, jak widzisz, mamy tylko jedno żądło. Ale Wszechmogący ma dwa. Scena pod wpływem tej bajki: Kiedy zapytał ją, jakie jest niebo, uczona mrówka odpowiedziała uroczyście: - Tam będziemy wszystkie jak On, każda z dwoma żądłami, chociaż mniejszymi. Istnieje ostry spór pomiędzy różnymi szkołami myśli religijnej na temat miejsca, w którym znajdzie się drugie żądło w niebiańskim ciele mrówki.\"

Gość a jednak nie umarl
mam podobne zdanie do Kameli, zadna wyznanie,czy tez organizacja nie powinna uwazac sie za jedyna. Bog nie dal nikomu monopolu, no chyba ze SJ maja w bibli napisane " Wy orgaznjacja SJ jestescie monopolistami" jezeli takiego cytaty nie ma to niestety

Strażnica 15 lipca 1960 s 43 \" Nasza Organizacja jest jedynym zbiorczym kanałem Bożym przez który płynie prawda bibilijna dla ludzi na ziemi\" kanałem zbiorczym hahahahaha kolejny dowód że Organizacja ma monopol

Gość to moze ja odpowiem
jeszcze jedno pytasz czy Bog byl wszechwiedzacy?niema tak Na dobra sprawe takiego sformuowania w biblii.Bog przewiduje sytuacje,jedak wyposarzyl swoje istoty w wolna wole dlatego nie ingeruje w bezposrednio w ich poczynania i tym samym nie przewiduje ze ktos postapi doklanie tak jak pomyslal.Owszem sa sytuacje,gdzie w biblii pisze o tym,iz Bog zainscenizowal jakas sytuacje i np budzil kogos do okreslonego zadania,tak czynil gdy urzeczywistnial ktores z jego proroctw,ale normalnie nie ingeruje w nasze decyzje,pozosta ia je naszemu wyborowi. Nie wiem dokladnie jak to ujac,bo jest to bardzo trudne zagadnienie,a nasze mozdzki tAkie malutkie.:)

Gość a jednak nie umarl
no to jest wszechmocny i wszechwiedzacy, czy nie. wierzyciei nie wiecie w co wierzycie?

\" to właśnie przez kolumny Strażnicy Jehowa udziela wskazówek i ciągłej rady bibilijnej swojemu ludowi \" Strażnica 1 maja 1964 s 27

\"wstyd by mi bylo popisywac sie wiedzą przed kims kto juz to wie\" Ja wiem to inaczej - wystarczy czuć na twarzy padającą mżawkę i powiewy wiaterku, widzieć oświetlone milionami świateł miasto nocą albo słyszeć szum drzew, itd. itd. - to wystarczy - wg mnie w tym jest więcej doświadczania boskości (bezosobowej) niż przerzucanie się argumentami. \"Przyszedł do mistrza w stroju sannyasi i przemówił językiem sannyasi: - Szukałem Boga przez całe lata. Zostawiłem dom i szukałem wszędzie, gdziekolwiek On mówił, że jest: na szczytach gór, w środku pustyni, w milczeniu klasztorów i w lepiankach ubogich. - I spotkałeś Go? - zapytał mistrz. - Byłbym pyszałkiem i kłamcą, gdybym powiedział, że tak. Nie, nie spotkałem Go. A ty? Cóż mistrz mógł odpowiedzieć? Zachodzące słońce zalewało pokój promieniami pozłacanego światła. Setki wróbli świergotało na zewnątrz, w gałęziach pobliskiego bananowca. Z daleka słychać było swoisty hałas ulicy. Komar bzyczał przy uchu ostrzegając, że zamierza zaatakować... I mimo to ten biedny człowiek mógł usiąść sobie tutaj i powiedzieć, że nie spotkał Boga, że ciągle szuka ! Po chwili zrezygnowany, wyszedł z domu mistrza. Poszedł szukać gdzie indziej. \"

Gość a jednak nie umarl
hmmm to fajne ma te kolumny straznica, czyzby jakis kosmos

Gość to moze ja odpowiem
Kamelio masz strasznie malo pokory!zastanow sie lepiej nad soba i nie zapominaj ,iz pycha chodzi przed upadkiem! Poza tym doprawdy rzadko styka sie osoby co by zionely takim jadem jak Ty!chrzescijanko!

Gość a jednak nie umarl
sorry odpowiem za kKamleia a ja mysle i madralka nie sa lepsze.

Gość wtrącę się...
Jakos nie przeszkadza mi ta Straznica, dopoki nie widze zadnej sprzecznosci z Biblia. Poza tym cos strasznie stare masz te numery ;)

Gość a jednak nie umarl
to w bibli jest napisane ze Bog, bedzie przesylam wiadomosci SJ prze kolumny straznicy. bo jezeli nie to jest nie zgodnosc z biblia

A ja slyszalam od wielu katolikow i innych,ze na Pamiatce u SJ gasna swiatla i wszyscy zaczynaja....baraszkowac,acha wymiana plynow czy krwii sie odbywa.Kase placa jak sie do nich wstapi.Sa sekt!!Itp.Szkoda slow,bo nie sadze by SJ czesciej mowili cos na kogos,predzej to na nich sie gada,zwymyslanie historyjki. Mowisz ze lepiej pouczac ateiste,bo SJ potrafia tylko nawracac ludzi z innych wyznan.....a nie odnosisz wrazenia,chocby tylko na tym topiku,ze Nas i SJ i zainteresowanych tez inni chca nawracac?Bo my przeca w Boga nie wierzymy!!!! Zamiast sie zajac ewentualnym nawracanniem ateistow,nawracaja,wierzacych(obojetne jak by tego nie ujmowac,my wierzymy w jedynego Boga Jehowe)i nietrzeba nas nawracac rowniez!!!!

Gość wtrącę się...
W Biblii pisze ze Bog bedzie przesylal pokarm przez "niewolnika wiernego i rozumnego". Jezeli SJ twierdza ze Towarzystwo Biblijne Straznica spelnia te role "niewolnika" to nie widze tu zadnej sprzecznosci. Sprzecznosc bylaby gdyby bylo napisane ze tym niewolnikiem bedzie np. kosciol katolicki albo ze nie beda nim SJ.

Gość a jednak nie umarl
a do tych numerow straznicy to biblia jest starsza i do niej sie odowujecie.

Gość a jednak nie umarl
ale nie jest napisane ze tym niewolnikiem bedzie Straznica. a ja mysle przeciez chrzescijanie Was nie zaczepiaja na ulicy, lub gdy siedziecie z rodzina w parku i jecie lody (niedawno bylam tak zaczepina przez Sj, poprstu zaklocili nasz niedzielny rodzinny spacer) to Wy zaczepiacje innych jestescie natretni, szczegolnie gdy zobaczycie ze ktos jest chrzescijaninem

a stare to nie aktualne.....aha zapomniałam ze jesteście specami od \"przedawnionych doktryn\" jak wam ktoś potrafi wykazać absurdy waszycz przywódców to od razu \"brak mu pokory i pychę ma za pan brat\" no kto by to pomyślał....

Gość wtrącę się...
..ale rozmawialismy akurat o sprzecznosci :) Sprzecznosci wiec nie ma. Reszta to tylko kwestia wiary opartej na pewnych argumentach ..

Gość a jednak nie umarl
no jak to nie ma? przeciez nie jest napisane ze kolumny Sj bede kanalem Bozym

stare....? nie martwcie się bo za 50 lat te które teraz rozdajecie ludziom też staną się przedawnione i nieważne.... tylko Słowo Boże jest autorytetem od wieków i na wieki i nie ma innego \"kanału zbiorczego\" ...waszym językiem rzekłam

Gość wtrącę się...
ehh... no ale nie pisze tez ze nie sa :S juz pisalam to kwestia wiary i zrozumienia, a dyskutujemy o sprzecznosciach ktorych tu nie ma..

Gość a jednak nie umarl
sorry mialo byc kolumny straznicy

Gość a jednak nie umarl
wszystko jest kwestia wiary, to po co te dyskusje? dla mnie tu widnieje sprzecznosc jezeli Ty jej niewidzisz to przykro