Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

\"Pamietam przychodzil taki chlopak mlody, pewnie mniej wiecej w moim wieku zawsze w garniturku wloski zawsze \"ulizane\" spotkalam go kiedys w autobusie siedzial i czytal Biblie a obok niego stala dziwczyna w ciazy (widzial ja bo kilka razy sie spojrzal na nia a ja stalam obok ) i myslisz ze jje ustapil miejsca? Jezeli tak myslisz jestes w bledzie. niestety nie.\" Scena iście jak z filmu. Jakiż to pobożny i bogobojny człowiek - zaczytany w piśmie świętym. Tylko, że nie zauważył, że dookoła także jest \"pismo święte\" przynajmniej równie ważne, jeśli nie ważniejsze. (Ale to dotyczy chyba wszystkich religii bez wyjątku i spraw pozareligijnych także).

Gość .mama Szymka
hihi Kamelio widac ze Zosia to kobietka juz rwie sie do gotowania. ;) Dreamer tak zgadzam sie z Toba ale ja nigdy nie uwazam i nie uwazalam ze czlonkowie mojego wyznania sa bez wad i bez skazy (ze mna na czele oczywiscie ;)). Jestesmy tylko ludzmi. Nie cierpie bogobojnosci na pokaz., a jest wielu takich we wszystkich wyznanach zarownov u katolikow czy u sj lub wielu innych wyznanach.

nie bez przyczyny Jezus powiedział przypowieść: \"Podobne jest Królestwo Niebios do człowieka który posiał swoje nasienie na swojej roli. A kiedy ludzie spali przyszedł nieprzyjaciel jego i nasiał kąkolu między pszenicę i odszedł. A gdy zboże podrosło i wydało owoc , wtedy siępokazał i kąkol. Przyszli więc słudzy gospodarza i powiedzieli mu. Panie czy nie posiałeś dobrego nasienia na swojej roli? skąd wiec ma ono kąkol? A on im rzekł, to nieprzyjaciel uczynił. A słudzy mówią do niego: czy chcesz abyśmy poszli i wybrali go? a on odpowiada nie, abyście czasem wybierając kąkol, nie powyrywali wrazz z nim i pszenicy. Pozwólcie obydwu róść razem aż do żniwa. A w czasie żniwa powiem żeńcom. Zbierzcie najpierw kąkol i powiążcie go w snopki na spalenie a pszenicę zwieźcie do mojej stodoły\" Mat. rozdz 13 dlatego Królestwo Pana jest \"niewidzialne\" gołym okiem. Kąkol zmieszany z pszenicą. Rosną razem a w czasie zniwa Pan zbierze pszenicę do swojej stodoły. I dlatego nie ma na ziemi wyznania , organizacjii składającej sie z samej pszenicy, Tylko tej którą Pan miłuje. Bo wted Jezus nie powiedział by przypowieści ze rosną razem a kąkol rozsiany jest miedzy kłosami pszenicznymi. Zniwo blisko.....Pan przyjdzie......\"pierzcie swoje szaty we krwi Baranka\" a będziecie mieszkać z Nim na wieki \"to napisałem Wam abyście wiedzieli ze macie życie wieczne\" \"kto ma Syna ten ma życie\":):):)

Zosia chce gotować , prać, tańczyć....ogniki w oczach :):):) ale grać na klawiszach też chętnie:) hmmm...ale ma też wirtarkę i samochody cięzarowe.....więc ....jest wszechstronna:) ech te dzieci...pociechy i prezenty prosto z NIEBA:):):)

Gość asjjaaaa
niech nikt nie odbierze tego jako altak. Ale powiedzice mi jak to mozliwe ze SJ sa tak mega bardzo oparci na biblii skoro np ja zauwazam wiele niedociagniec, wyrywek z kontekstu etc. I gdzie jest w nich ta milosc do blizniego skoro jak zwa ''odszczepienca'' nienaiwdza, nie moga z nim rozmaiwac. W biblii jest napiane ze jezeli ktos odejdze powinni go napominac jak brata. A jak maja napominac skoro nie moga nawet z nim rozmwiac. I jakie tu traktowanie jak brata/ sistre?! to chyba nie w tym rzecz. Mam nawet przykad. Ostatnio szlam z kolezanka ktora jest SJ i spotkalmysmy takie goscia ktory przeszedl od SJ (byl po chrzcie etc) do zieolonosiwatkowcow. Kiedy odzedl od nas a ja powiedzialam jej ze to wlasnie ten koles wiecie co mi odpowdizeiala ,,CO ZA DAŁN!''. Ja osobiscie bylam w skzoku! Gdzie jest ta milosc deo blizniego!?

Gość asjjaaaa
Madralko nei odpowiedzials mi na pytanie w kotyrm miejscu nei zgadzam sie z zielonoswiatkowcami. I kot mi odpowie co do tej transfuzji krwi. A moze juz brak odwagi?

Gość asjjaaaa
Odszedl od nas w sensie poszedl sobie do sklepu a nie w sensie ze z od zielonoswiatkowcow :)

Gość .mama Szymka
oj tak Kamelia. A jak potrafia rozbroic, . Szymko gdy cos spsoci i widzi ze jestem troche zla to przychodzi i mowi "kocham Cie mamo, mamusi" A ja juz prawie w chmurach taka szczesliwa. Trzymaj sie cieplo. pa

Gość Kamelio
Ale kto może być nieprzyjacielem Boga, który by zasiał ten kąkol? To musiałby by ktoś równy mu potęgą - a więc również wszechmocny i wszechpotęzny.

tak,to byl ktos rownie potezny. bylo to jednak stworzenie Boze,tyle,ze majac wybor(Bog go daje kazdemu) wybralo grzech i nieposluszenstwo. ja to rozumiem tak,ze kazde stworzenie ma sile rowna boskiej,co Bog probowal nam wytlumaczyc wcielajac sie w zwyklego,a nwet biednego czlowieka i pokonal wszystkie przeszkody,nawet smierc. jednak Bog i tak jest Bogiem,bo to On nam te sile daje i moze odebrac

Diabeł sam we własnej osobie. Zły, Nieprzyjaciel Boga Nie oznacza to ze jest wszechmocny, ale ma wpływ na ludzi i to wielki, tak jak widać są ludzie którzy miłują Boga, wydają owoc, są pszenicą, a są ci którzy nie należą do Pana i ci w innym miejscu Biblii jest napisane, ze są \"nasieniem diabelskim\"

kamelio Bog jest wieczny,nie ma konca ani poczatku a diabel? wierzymy w jego koniec,ale czy rowniez nie ma poczatku? to by go stawialo z Bogiem na rowni. a jesli ma poczatek to znaczy ze jest Bozym stworzeniem. zreszta zdaje sie,e Biblia wspomina o upadlych aniolach

masz rację, jest Stworzeniem. Nazwany Najpiękniejszym z Aniołów. Buntownik z wyboru.....Chciał być równym Bogu ..zazdrośnik i Kłamca.

dlaczego równą sobie? nikt nie równa sie Bogu bo On jest Stwórcą. Jest odwieczny i bez końca. A koniec Diabła bliski:)

początek też miał, Bóg mu go dał, Stworzył Go, ale obdarował wolną wolą. I stało siejak sie stało. Bunt.

kazda istote,ktorej Bog dal wolna wole (czylli kazda rozumna istote) Bog stworzyl na swoje podobienstwo Bog i tak jest potezniejszy,bo moglby w kazdej chwili po prostu zakonczyc caly ten swiat,czasoprzestrzen,zycie... ale nie robi tego bo jest dobry za to \"upadle anioly\" zasialy grzech i pokuse-kąkol

Wszyscy byliśmy pod władzą Księcia Ciemności. Ale; \"Dziękujcie Ojcu..... On uwolnił nas spod władzy ciemności i przeniósł do Królestwa umiłowanego Syna swego\" Kol.1.12,13 \"Po to objawił się Syn Boży, aby zniszczyć sprawy diabła.\" 1 Jan 3.8 i wszystko jasne:) Ojciec \"przenosi \" (duchowo) tych którzy należa do Jezusa do Królestwa umiłowanego Syna.

Czyli został stworzony na podobieństwo Boga. Czyli na podobieństwo istoty nieskończenie dobrej. To skąd przyszło mu do głowy zło? Kto wg tej interpretacji stworzył zło które zwabiło tego anioła?

a czy dabeł jest człowiekiem? że na podobieństwo Boga? nie. Jest Aniołem ciemności. Aniołowie to nie ludzie. Anioł jeden się zbuntował i pociągnął za sobą inne duchy (demony) . Widocznie Bóg dał im wolną wolę. A dlaczego mieli pojęcie dobra i odstępstwa? Któz wie cóż Aniołowie wiedzą, mogą, są Bożymi Sługami. Widocznie zapoznał ich z pojęciem posłuszeństawa i odstępstwa. Któz wie co tam sie przy stwarzaniu działo:):):) Bóg tylko to wie.:) I pewnie opowie nam i pokaże to dokładniej, jak już się spotkamy twarzą w twarz:):):)

\"Widocznie zapoznał ich z pojęciem posłuszeństawa i odstępstwa.\" Ale ktoś to posłuszeństwo i odstępstwo musiał stworzyć wg tej interpretacji. Musiał też stworzyć to w czego kierunku odstąpili.

My mamy wiedzieć dlaczego i po co jesteśmy tu na ziemi i jaki nas los czeka i dokąd zmierzamy. I po to zostawia Pismo , by odnaleźć ten sens i cel :) a sens i cel chrzescijanina taki oto : \"Jeśli ustami swoimi wyznasz że Jezus jest Panem i w sercu swoim uwierzysz , ze Bóg wskrzesił Go z martwych- osiągniesz zbawienie. Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej-do zbawienia.\" Rzym 10.9-10 \"Pokutujcie więc i nawróćcie się , aby grzechy wasze zostały zgładzone\" Dzieje Apost.3.19 nawróccie sie z drogi niewiary, do Pana , i uwierzcie ze On na krzyżu poniósł wszystkie wasze występki. I daje wam przebaczenie za darmo, zycie wieczne, łaską , darem, miłością:)

przecież Bóg wszystko wie, wie co to zło grzech odstępstwo. Oj dreamer, a jak to sie ma do Twojego miejsca wiecznego pobytu:):):)

\"przecież Bóg wszystko wie, wie co to zło grzech odstępstwo.\" No wie, bo skoro wszystko tworzył to i on to musiał stworzyć. \"Oj dreamer, a jak to sie ma do Twojego miejsca wiecznego pobytu\" Jakiego miejsca mojego wiecznego pobytu? Np. nijak się ma?

bo zadajesz pytania skąd diabeł znał zło? ale czyż nie ważniejsze jest to gdzie ty spedzisz wieczność? skoro tobie Bóg dał prawo wyboru. To tak jakbyś stał nad przepaścią i za chwilę miał runąć w nią, ktoś podaje ci linę byś siechwycił i uratował a ty zaczynasz sie zastanawiać czy ta lina jest z lnu , czy może z innej pszedzy....a moze te gwiazdy na niebie to nie są gwiazdy a ta przepaść pode mną to pewnie jej w ogóle nie ma.... ratuj się poprostu.......i myśl o swym zbawieniu:) Pan Jezus czeka na każdego. I ratuje.

Gość hu hu ho hop
Ciekawe pytanie zadales dreamer. Bog stwarzac, obdarzyl swoje stworzenia wolna wola. Ta wolna wole maja takze aniolowie. Choc pojecie zla na poczatku bylo nieznane aniolom to jednak nie bylo to nieniemozliwe by je poznac (wolna wola=wolny wybor) takze w sprawie oddawania czci swojemu Stworcy. Tak wiec, pewien aniol gdy ujrzal ,ze Jego Ojciec stworzyl czlowieka,powstala w nim mysl by byc rownym Bogu ,zapragnal by czlowiek ten oddawal jemu czesc,rozwinal w sobie to pragnienie,uczepil sie tej mysli i przystapil do dzialania,zwodzac tym samym czlowieka.W tenze sposob zrodzilo sie zlo!Bog nie jest stworca zla,choc oczywiscie pojecie to jest mu dobrze znane.