Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

\"w każdym razie niektóre moje poglądy narobiły mi wrogów\" Cóż, jeśli stajesz się czyimś wrogiem, bo masz odmienne zdanie niż on, to bardzo marnie świadczy to o nim. A Ty nie traktuj ich jak wrogów. Po prostu taka ich przypadłość. \"Przeciez kobieta nie zachodzi w ciąże z wiatru,Maryja musiała miec stosunek seksualny z mężczyzną, dlaczego Biblia o tym nie wspomina,dlaczego zataja?\" To jeszcze nic. Dlaczego Biblia traktuje zwyczajne poczęcie jako \"a fe\". Dlaczego mówi o czystości w stosunku do Maryi - zwraca uwagę na jej \"brak kontaktów seksualnych\". A kobieta, która miała kontakty seksualne (w świetle poglądów kościelnych - powiedzmy tylko i wyłącznie z mężem) jest już nieczysta? Czyżby Bóg stworzył taką formę rozmnażania się po to by uznać ją za nieczystą itp.?

dobranoc wszystkim make love, not war - w każdym znaczeniu :) (Aha przypomniał mi się fragment Kazika: \"Im więcej nienawidzisz, tym bardziej się boisz Im więcej kochasz, tym boisz się mniej\" - to z dedykacją szczególnie dla gorliwych słuchaczy o. Rydzyka)

Gość 2012 armagedon
dobranoc🖐️

a co wy na to że: jak ksiądz zrobi dziecko i sie go zrzeknie to wtedy nie ma grzechu i uznaje sie ze ojciec dziecka nie żyje. Natomiast jak sie go nie zrzekanie to ma bardzo cięzki grzech. Wiem ze to głupi przykład ale dla mnie to coś strasznego i niezrozumialego, i właśnie dlatego że nie popieram tego niektórzy uznają mnie za kogoś złego:(

Anv - w świetle ciągłego mówienia o rodzinie, rodzinie, rodzinie... no i ponoć chrześcijaństwo miało też być religią miłości. Nie sądzę, by kochający Bóg miał jakieś kompleksy i był zazdrosny o to, że jakiś ksiądz wybrał rodzinę - dziecko. To ludzie wewnątrz Kościoła stworzyli takie \"prawo\", które jest trochę podobne do działań sekt - kto wystąpi, to wróg największy i godny jedynie potępienia. (Tak na marginesie, wydaje mi się zresztą, że ten kościelny sposób mówienia o rodzinie raczej działa negatywnie na nastawienie młodych ludzi - odstrasza, tak samo jak ponoć \"prorodzinni\" politycy wymyślają różne bzdury, które mają lub mogą mieć efekt zupełnie odwrotny - jak np. kiedyś pomysł, że kobiet po urodzeniu dziecka nie można bezwzględnie zwolnić przez ileś tam czasu - chyba 3 lata - efekt byłby taki, że przedsiębiorcy nie zatrudniali by młodych kobiet - jedynie w ostateczności, pomysł z rejestrowaniem \"nielegalnych\" :P związków, czy tzw. bykowe - poskutkowały by jeszcze większą emigracją. Najbardziej prorodzinne było by wg mnie, gdyby wreszcie politycy zabrali się za naprawę chorego systemu ubezpieczeń społecznych - tzn. jego części - ZUS - perspektywa wrzucania przez całe życie zawodowe sporej kasy do studni bez dna nie działa zachęcająco na to, by myśleć o życiu w tym kraju).

Kassikkkkkk Oj, wetknęłaś kij w mrowisko. Roman Kotliński pseudonim Jonasz jest właścicielem i redaktorem naczelnym Faktów i Mitów, tygodnika nazywanego wśród moherów szmatławcem. Już za samo wymienienie Jonasza możesz spotkać sie z bardzo ostrą reprymendą fanatyków KK. Jonasz nie tylko był w seminarium duchownym, ale był równiez księdzem i to bodajże 10 lat.

\"Oj, wetknęłaś kij w mrowisko.\" O to chyba chodzi w kwestiach wiary, jeśli nie ma myć jakimś tępym efektem prania mózgu.

\"O to chyba chodzi w kwestiach wiary, jeśli nie ma myć jakimś tępym efektem prania mózgu.\" Wytłumacz to wolakom.

Gość ulka komu
???

Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy czasami wątpliwości. :classic_cool:

:D No, wolakom. Tym co to są z wolski. (\"Marsz, marsz Dąbrowski...\")

Gość ulka komu
ależ to nieszczęśliwi ludzie są, współczuć należy a nie się śmiać;)

do yagona... Obserwuję dyskusję jaka toczy sie tutaj od kilku dni i pozwolę się wtrącic. Drogi Yagonie, widać że jesteś osobą wierzącą, nie ukrywasz ze jestes katolikiem, a więc jasne i logiczne jest twoje oburzenie wzgledem w/w tematu dotyczącego Marii. Większość z nas tutaj to chrzescijanie, jedni bardziej zorientowani inni szukający jednak łaczy nas wszystkich jedno, lub raczej JEDEN, mianowicie Chrystus. :) To on miał być naszym zbawicielem ,to jemu jedynie mielismy oddawać chwałę to On jesy naszym Panem i Odkupicielem i On jedynym Pośrdenikiem. Nie wiem czy dobrze znasz biblię, ja troszkę ją znam, na tyle dobrze, by być w 100%, że nie mamy oddawać czci żadnemu stworzeniu oprócz Boga. Nie wiem jak Ty, ale ja rozumiem przez słowo Stworzenie, wszystko co Stworzył Bog, czyli : anioly, świetych, ludzi, zwierzęta, przedmioty(wizerunki). Maria wg mojego rozumowania, zalicza się do stworzen Bozych. Została Ona wyrózniona strasznie i dlatego \"Błogosławiona jest miedzy niewiastami przez wsze pokolenia\" Każda kobieta, która głeboko wierzy, a do tego wie co to macierzynstwo, może wiedzieć o czym mówię. :) Każda z nas wie, że Bóg okazał Marii przeogromną łaskę. Dlatego do dzis dnia, Maria jest pamiętana, wyrózniona, lecz nie jest to powodem by ją czcić. Gdyby drogi Yagonie mialo tak być, to uz Jezus dałby nam wskazówki, byśmy jego Matkę czcili jak Królową. CzytAJąc jednak biblię, możesz się tylko dowiedzieć, że darzył ją ogromnym szacunkiem jak szanować rodzica przystało. KK faktycznie, skupił się ogromnie na kulcie Marii. Każdy katolik, chcąc być wiernym naukom Chrystusa powinien dokladnie zapoznać się ze zdaniem biblii na ten temat. Yagon, Kamelia w tym temacie, miala jak najlepsze intencje.Wierzę, że jako osoba wierząca z pewnoscią posiadasz Pismo Sw. Yagonie, nic tobie nie zaszkodzi, otworzyć je w tych miejscach które wskazała Kamelia. Sprawdz sam... Każdy z nas potrzebuje czasu ... każdy z nas jest taki pewny własnych racji. Ja sama dziękuję Bogu, za to, co się wydarzyło w moim życiu. Bo to nauczyło mnie jeszcze większej pokory, świadomosci,ze czlowiek nie jest nieomylny. Teraz badam \"duchy\"-jak się rzeczy mają .Zaufanie mam tylko w tym który jest w moim serci Jezusie. Nauczyłam się, że nie warto isć w zaparte...że warto zaufać biblii ... Zyczę powodzenia, otwartego serca na Jezusa i mądrości. Pozdrowienia ❤️

A do zbawienia wiedzie tylko jedna , właściwa droga .Która ? Ty powiesz - moja , ktoś - moja i ktoś też swoją ma .A ja wam powiem - każda .(cyt gosia) ja nie mówię moja, ja mówię JEZUSOWA, to co mówi Jezus, który o sobie powiedział; \"Ja jestem Droga Prawda i zycie i nie ma innej Drogi do Ojca jak TYLKO przeze MNIE\" On nie mówi jestem jedną z dróg, ale jestem Jedyną Drogą do Boga. On nie mówi tu ze mozesz sobie wybrać, To Bóg tak wybrał i bez względu na Twoje upodobania i bez względu czy ci się ten pomysł podoba, czy też nie, to JEST WOLA BOZA bo On tak własnie zdecydował. J 3:16 Bw \"Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny.\" Wolisz mówić co ty byś wolał lub co po twojemu jest dobre, co w twoim mniemaniu jest słuszne i warte zaufania. Czy Mu zaufać poprostu? Oddać się w Jego ręce i pod Jego kierownictwo. Modląc się my mówimy do Boga, czytając Jego Słowo to On mówi do nas. Znasz Jego wolę? wiesz to co On, sam Stwórca ma ci do powiedzenia? Bóg jest Zywym Bogiem, Zyje i jako Król objawi się wkrótce, bądzmy gotowi na czas spotkania ze Stwórcą. jeszcze słówko do \"Pana Rydzyka\" - \"Ojca\" Rydzyka Mt 23:9 Bw \"Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; albowiem jeden jest Ojciec wasz, Ten w niebie.\" i jeszcze refleksja: dlaczego papież uzurpuje sobie miano Ojca Swietego?, jak JEDEN JEST TYLKO OJCIEC KTÓRY JEST W NIEBIE \"Ojcze nasz który jesteś w niebie....\" Czy to Bogu się podoba???

Gość ulka komu
tylko zauważ że ON nie miał siebie na myśli!! to jest Kamelia aż tylko twoje tłumaczenie;)

Gość Satipatthana
Do zbawienia, wyzwolenia oświecenia etc. wiedzie jedna jedyna droga w pali - bhavana-maya- panna- tj. MĄDROŚĆ zdobyta dzięki osobistemu doświadczeniu:):) ani żadne nauki, ani inntelentualne rozumowanie nic wam nie da SADHU

Gość ulka komu
Jezus jest prawdą.

Gość ulka komu
i mądrością

modlę się o tych wszystkich którzy ufają stworzeniu Bozemu, zamiast Stwórcy( obojętnie czy są to ludzie którzy bardziej ufają swoim przekonaniom niż Bogu, czczą swoje JA, czy też są to ludzie dla których jakiekolwek stworzenie jest \"współodkupicielką\") by odkryli i usłyszeli Głos Ducha Swietego, który przekonuje ludzi o grzechu, sądzie i sprawiedliwości, czyli o tym co jest dobre i co się Bogu Jedynemu podoba. By oddali się pod kierownictwo Ducha Swiętego tak w całości , tak w zupełności, bez ludzkich nauk, By zobaczyli kochające ramiona Jezusa Zbawiciela, który dokonał już odkupienia na krzyżu i woła wszystkich do siebie. ❤️ On już wykonał swoje dzieło, już zapłacił cenę za twoją duszę. Jesteś odkupiona, tylko uwierz w to droga duszo i zaufaj Jemu i tylko Jemu. Ze nie musisz zamartwiać się o swoje zbawienie i przeznaczenie twoje po śmierci, bo Pan już zapłacił i daje ci wstęp do Ziemi Obiecanej byś zył z Nim zyła z Nim na wieki wieków. I na zawsze. Przyjdz tylko do Niego, nie ufaj swoim osiągnięciom, staraniom, zabiegom dzieki którym starasz się być dobra lepsza doskonalsza przed Bogiem, bo sama nigdy nie bedziesz...to on jest Zbawieniem i Zyciem wiecznym dla Ciebie:) bez względu jaki życie do tej pory prowadziłeś (aś) On daje Ci Zbawienie z łaski, jako dar łaska to prezent, dar Rz 11:6 Bw \"A jeśli z łaski, to już nie z uczynków, bo inaczej łaska nie byłaby już łaską.\" Ef 2:5 Bw \"i nas, którzy umarliśmy przez upadki, ożywił wraz z Chrystusem - łaską zbawieni jesteście -\" Ef 2:8 Bw \"Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;\" Otwórz serce i przyjmij Jezusa, zaproś Go do domu twojego a On pozostanie z Tobą. Ap 3:20 Bw \"Oto stoję u drzwi i kołaczę; jeśli ktoś usłyszy głos mój i otworzy drzwi, wstąpię do niego i będę z nim wieczerzał, a on ze mną.\" Jezus daje nowe życie, nową szansę, nową czystą szatę. On sam mówi byśmy narodzili się na nowo. \"Musicie się na nowo narodzić by wejść do zycia wiecznego\" 2Kor 5:17 Bw \"Tak więc, jeśli ktoś jest w Chrystusie, nowym jest stworzeniem; stare przeminęło, oto wszystko stało się nowe.\" Nowe wspaniałe zycie ze Zbawicielem:):):) 🌻 ❤️ Bóg jest wspaniały:):):) Bóg spełni swoje obietnice, jest wiarygodnym prawdziwym JEDYNYM BOGIEM STWÓRCĄ

Gość Satipatthana
Jezus nie jako osoba, TYLKO TAKA ŚWIADOMOŚĆ:)

Gość Satipatthana
popatrzcie na stan jego umysłu w chwili śmierci i do tego dążcie, kamelia wyrządzasz wiele krzywdy ludziom takim gadaniem:(

Sati, ja pokazuję ludziom Drogę do Boga-przez Jezusa Chrystusa, bo nie ma innej....

Gość Satipatthana
Jezus niczego nowego nie powiedział wszyscy jesteśmy zbawieni tylko o tym nie wiemy, i o mnie się nie módl proszę cię módl się o SIEBIE

Gość ulka komu
Jezus jest osobą. Jest Bogiem i Zbawicielem.