Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

aja33 - witaj :) \"Naprawde wierzacy- tacy , którzy czytaja Biblie , chodza do Koscioła dla Boga- nie dla ludzi i tradycji .\" Z tym się zgodzę, tylko, że to niekoniecznie musi być Biblia, niekoniecznie kościół - wielu ludzi po prostu wierzy jakoś tak nie na pokaz - i co konieczne wg mnie, nie krzywdzi przez to nikogo. \"Jezeli chodzi o terrorystów itd.to tak jak pisałam od Boga wszystko jest dobre. To o czym piszesz, to raczej obłed. \" Hmm, tak mi przyszło do głowy właśnie, że to też wywodzi się z dobrego. Mówi się, że ludzie podejmują zawsze najlepsze decyzje, ale jest to ograniczone ich stanem wiedzy. Wydaje mi się, że to po prostu wynika z ludzkiego ograniczenia poznawczego. Także terroryści czy inni są przekonani, że robią coś dobrego. I w sumie to nie ich wina - wychowania, kultury, doświadczeń życiowych. Bardziej zastanawiają mnie ludzie, którzy np. dla kasy dopuszczają się jakichś okropnych, złych rzeczy - wiedząc, że to jest złe, krzywdzi innych.

Gość aagneeskaa
zostały wybrane te 4 ksiegi, gdyz pozostałe wykluczyły się

\"Dreamer- jestes naprawde madrym człowiekiem\" hehe, dzięki :) Miło to słyszeć. Byle bym tylko nie popadł w samozachwyt, bo i ten kij ma dwa końce. Chociaż nie wiem, czy to takie nadzwyczaj mądre - klikam tu znów i klikam, zamiast zrobić swoją dzisiejszą robotę i mieć ją z głowy. No ale ludzie podejmują ponoć zawsze najlepsze decyzje na ich stan wiedzy :P

Dreamer , no tak- jestesmy tylko ludzmi:) i nikt nie jest nieomylny:O

Ale jesteśmy też aż ludźmi. A może nawet trzeba by powiedzieć, że jesteśmy czymś więcej niż ludźmi, a ludźmi jesteśmy tylko przez chwilę. Jesteśmy omylni pewnie też w jakimś celu. Przyznam szczerze, że na pomyłkach i trudnościach chyba nauczyłem się dużo dużo więcej niż na rzeczach łatwych, nie sprawiających mi problemu.

Dreamer- ale mam racje. Potrafisz pieknie pisac i załagodzisz kazdy spor:) Nigdy nikogo nie urazisz- przymajmniej mnie:D No i tak jak piszesz- ludzie w różne rzeczy wierza- kazdy ma prawo. Ja w kazdym razie jestem szczesliwa🌼 wierzac w Boga. i nikogo nie krzywdzac.

Moje zycie tez nie jest łatwe- czesto pod góre. Ale własnie wiara dodaje mi sił,.Ten ziemski czas przemecze ,a potem juz mi bedzie dobrze:D I masz racje - dzieki tym trudnoscia , ktore przeszłam łatwiej pokonywac kolejne:)

\"Dreamer- ale mam racje. Potrafisz pieknie pisac i załagodzisz kazdy spor \" Eee, przesadzasz. \"Ja w kazdym razie jestem szczesliwa wierzac w Boga. i nikogo nie krzywdzac.\" I to najważniejsze. O to właśnie chodzi, bez względu na to w co wierzymy :)

Gość Biały palac
Dreamer- ale mam racje. Potrafisz pieknie pisac i załagodzisz kazdy spor Nigdy nikogo nie urazisz- przymajmniej mnie Tylko za bardzo filozofuje, utrudnia sobie życie. Założę się, że zaraz z mojej wypowiedzi zrobi wykład filozoficzny i przejdzie od guzika do rzemyka, a raczej do konika. heheh. Bez urazy.

Bialy palac--------- ale fajnie sie te wywody czyta hahahaha:D

Gość Biały palac
hehehe Bo jest wielką sztuką pisać długo i rozwlekle choć treści w tym żadnej.

Aja33 \"Ten ziemski czas przemecze ,a potem juz mi bedzie dobrze\" na tym bazuja religie, czlowiek duzo może znieść jesli wierzy, że potem bedzie dobrze. To \'potem\' jest jak horyzont, aludzie mysla ze jesli bedą wystarczająca szybko biegli, dotrą tam gdzie zieia i niebo sie stykają, jednak nigdy nie znajdują tego miejsca:)

\"Założę się, że zaraz z mojej wypowiedzi zrobi wykład filozoficzny i przejdzie od guzika do rzemyka, a raczej do konika. heheh. Bez urazy.\" Zgadłeś :D Hmm do konika chętnie, chociaż już dwa lata nie siedziałem w siodle :P Trzeba będzie to nadrobić. A wiecie, że.... No dobra, żartowałem :D

Gość Biały palac
Dreamer, dawaj! Jakoś to przeżyję. :)

A jak rozumiecie ten werset : 1 Tesaloniczan 4,15 "To bowiem głosimy wam jako słowo Pańskie, że my, żywi, pozostawieni na przyjście Pana, nie wyprzedzimy tych, którzy pomarli. Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi. Potem my, żywi i pozostawieni, wraz z nimi będziemy porwani w powietrze, na obłoki naprzeciw Pana, i w ten sposób zawsze będziemy z Panem."

I może jeszcze ten... jonasza 2:2 "Pan zesłał wielką rybę, aby połknęła Jonasza. I był Jonasz we wnętrznościach ryby trzy dni i trzy noce. (2) Z wnętrzności ryby modlił się Jonasz do swego Pana Boga. (3) I mówił: W utrapieniu moim wołałem do Pana, a On mi odpowiedział. Z głębokości Szeolu wzywałem pomocy, a Ty usłyszałeś mój głos. "

Solansz - 1. I nie rozpadla sie ta sprawa przez 2000 lat wbrew zyczeniom Sanhedrynu a ludzkie zwyczaje i tradycje przychodza i odchodza. 2. Gdzie jest natomiast napisane, ze dzieci trzeba chrzcic? \"Kto uwierzy i ochrzczony zostanie zbawiony bedzie\" Mk 16, 16 taka jest biblijna kolejnosc uwierzyc a potem sie ochrzcic na znak przynaleznosci do Jezusa (a nie kosciola). Czyz niemowle uwierzylo? A ja mysle- to ja ten pierwszy fragment. Moim zdaniem Ci, ktorzy zostana zywi do konca, moze my, moze nasze dzieci albo prawnuki beda widziec przyjscie Pana i powstanie zmarlach i dopiero kiedy zmarli pojda na glos traby do nieba a potem caly Kosciol zostanie wziety donowego Jeruzalem. A co drugiego to mysle, ze Jonasz cula sie we wnetrznosciach ryby jak w piekle. Pozdrawiam slonecznie

Belaiza🌼 witaj:) Jak tam twoje ciasteczka??Pewnie pyszne:D

moj maz twierdzi, ze pyszne i lepiej niech goscie nie przychodza, bo juz prawie nic nie zostalo :P a tak naprawde to kuchenka mi sie psuje i piekarnik grzeje od dolu tylko o czym nie wiedzialam i ciasteczka od gory blade a od dolu przypalone lekko ale da sie jesc. Musimy sie rozejrzec za nowa kuchenka, mam nadzieje, ze Pan pomoze nam znalezc cos fajnego w przyzwoitej cenie wszystkie, ktore sobie w katalogach ogladamy sa potwornie drogie.

Belaiza- napewno pomoze:D Tak jak pomógł przy zapchanej rurze:D \" On moze , On moze, ja wiem , ze On moze......lalalalalaa\"

\"Dreamer, dawaj! Jakoś to przeżyję.\" No nie wiem, nie był bym taki pewny :D A ubezpieczenie masz? :P

Belaizo a ja myślę, że Jonasz nie tylko sie tak czuł, ale i tam był, bo przecież to stan ducha, a nie miejsce. Czy wyobrażasz sobie przeżyć w brzuchu ryby 3 dni i 3 noce ? :)

A co do Swietych, to tak nazywani nie sa tylko zmarli w Biblii ,ale przede wszystkim ci którzy kroczą drogą Jezusa...bo wszyscy mamy się uświęcać, by móc stanąć w białych szatach przed Bogiem. A co do zmarłych Świetych: Mateusza 27: 52 "Groby się otworzyły i wiele ciał Świętych, którzy umarli, powstało." Wskazywałoby to,że jednak Święci którzy byli pogrzebani, w momencie Śmierci Jezusa "ożyli"

Gość Po internecie.........
krąży relacja z uroczystości cmentarnych, trafna i lakoniczna - " Smród parafiny, rewia mody i zawodzenie starszych pań". :D

aja33 cyt........ Ja w kazdym razie jestem szczesliwa wierzac w Boga. i nikogo nie krzywdzac. .........................dobre, a katolików procesje nazwałaś demonicznym kultem..............

A na cmentarzu pięnie!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszystko tonie w czerwonych światełkach. Ja dobrze , że ustanowiono takie święto. Ile refleksji i pamięci miesza się w sercach ludzi. ...........pamiętajmy i módlmy się za tych , którzy odeszli.

Solansz aj, aj nieładnie. Napisałam z czym mi sie to kojarzy- to wszystko:) Ale tłumaczyc sobie mozesz jak chcesz- wazne zeby tobie pasowało -czyż nie?

I bardzo brzydko sie jest kogos czepiac jak rzep psiego ogona:D

Gość solansz jest mi za ciebie
wstyd....:)