Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

solansz skąd generalizacja ze ludzie mówiący językami są opętanymi. ? Spójrz na to Kogo chwalą w swoich modlitwach, Kogo uwielbiają śpiewając Mu pieśni, do Kogo kierują swoje modlitwy, a co najwazniejsze JAKIE OWOCE ZYCIA wydają zaświadczając w ten sposób o życiu dla Jezusa, pokazując ze życie ich jest odzwierciedleniem wyznawanej wiary. Nowy testament nie zabrania starań o dar mówienia językami. To dar Ducha Swiętego i to Bóg decyduje o tym ( nie człowiek) kto taki dar posiądzie. Jest to świadectwo dla niewierzących i piękna modlitwa dziękczynna w Duchu do Boga. 1 Kor.12 (1) A co do darów duchowych, bracia, nie chcę, abyście byli nieświadomi rzeczy. (2) Wiecie, iż, gdyście byli poganami, do niemych bałwanów szliście, jak was prowadzono. (3) Dlatego oznajmiam wam, że nikt, przemawiając w Duchu Bożym, nie powie: Niech Jezus będzie przeklęty! I nikt nie może rzec: Jezus jest Panem, chyba tylko w Duchu Świętym. (4) A różne są dary łaski, lecz Duch ten sam. (5) I różne są posługi, lecz Pan ten sam. (6) I różne są sposoby działania, lecz ten sam Bóg, który sprawia wszystko we wszystkich. (7) A w każdym różnie przejawia się Duch ku wspólnemu pożytkowi. (8) Jeden bowiem otrzymuje przez Ducha mowę mądrości, drugi przez tego samego Ducha mowę wiedzy, (9) inny wiarę w tym samym Duchu, inny dar uzdrawiania w tym samym Duchu. (10) Jeszcze inny dar czynienia cudów, inny dar proroctwa, inny dar rozróżniania duchów, inny różne rodzaje języków, inny wreszcie dar wykładania języków. (11) Wszystko to zaś sprawia jeden i ten sam Duch, rozdzielając każdemu poszczególnie, jak chce. 1 kor 14 (2) Bo kto językami mówi, nie dla ludzi mówi, lecz dla Boga; nikt go bowiem nie rozumie, a on w mocy Ducha rzeczy tajemne wygłasza. 1 kor 14 (14) Bo jeśli się modlę, mówiąc językami, duch mój się modli, ale rozum mój tego nie przyswaja. (15) Cóż tedy? Będę się modlił duchem, będę się modlił i rozumem; będę śpiewał duchem, będę też śpiewał i rozumem\" (22) Przeto mówienie językami, to znak nie dla wierzących, ale dla niewierzących i najważniejsze: Tak więc, bracia moi, starajcie się gorliwie o dar prorokowania i językami mówić nie zabraniajcie; (40) a wszystko niech się odbywa godnie i w porządku. wszystko musi się odbywać w porządku, w ładzie, bo Bóg jest Bogiem pokoju ładu i porządku Można modlić się językami , Sw. Paweł wyraźnie o tym mówi zachęcając do tego i nakazując by nie zabraniano. To nie człowiek o tym decyduje ale Duch w człowieku manifestujący swoją moc. Gdy zycie i zachowanie człowieka nie jest dobrym owocem, jest wręcz zaprzeczeniem mocy Boga wtedy można domniemywać ze czlowiek ten nie należy do Boga, bo nie żyje tak aby swoimm zyciem o tym zaświadczyć. solansz nie wiem czy słyszałaś o tym ze obecnie w wielu ruchach przebudzeniowych tzw. \"odnowy w Duchu Swiętym \" , w ruchach oazowych w Kosciele Rzymsko- katolickim przezywa i doświadcza daru mówienia językami. Ludzi ci opowiadają o tym ze doświadczają potężnej mocy Boga oddając Mu swoje życie, oddając wszystko w Jego tręce otrzymują Ducha Swiętego i Jego niezwykłe dary. Swoje życie zaczynają opierać tylko o Biblię i gdy sa Bogu posłuszni Bóg odpowiada im obdarowując ich zjawiskami których nigdy nie doświadczaali. Też takich ludzi nazwiesz \"opętanymi\"? W dniu 50 tnicy gdy inni wchodzili do świątyni i widzieli modlących się uczniów na których zesłany został Duch Swięty mówili ze \" są szaleni\", \"młodym winem się upili\" ... Pomyśl zanim osądzisz ludzi pod wpływem działania Ducha Swietego i nazwiesz ich opętanymi lub wariatami. Ubliazasz w ten sposób samemu Bogu- Duchowi Swiętemu. a miało być o bierzmowaniu..... temat powiązany z powyższym aczkolwiek trochę z innej strony.....

w kościołach protestanckich nie ma obrzędu bierzmowania. Nigdzie w Biblii nie ma nakazu by taki obrzęd, ceremonię ustanowić i praktykować. Jak wiadomo bierzmowanie w kościele katolickim ma za zadanie \" udoskonalenie łaski chrztu, napełnienie Duchem Swiętym, pomnożenie darów duchowych\". Czy jednak może nastąpić to o czym mowa powyżej jakoby \" na żądanie\" . \"w określonym wieku- w określonej klasie - kiedyś 7-8 podstawówki\"??? w ewangeliach dar obecności Ducha Swiętego jest ściśle związany z wiarą i chrztem człowieka. Gdy Jezus został ochrzczony: Lk 3:22 Bw \"i zstąpił na niego Duch Święty w postaci cielesnej jak gołębica, i odezwał się głos z nieba: Tyś jest Syn mój umiłowany, którego sobie upodobałem.\" Od początków chrześcijaństwa pierwsi wyznawcy Chrystusa zaraz po chrzcie stawali się pełnoprawnymi członkami wspólnoty ( kościoła) i w pełni korzystali z dóbr duchowych Dzieje Ap. 2 (41) Ci więc, którzy przyjęli jego naukę, zostali ochrzczeni. I przyłączyło się owego dnia około trzech tysięcy dusz. (42) Trwali oni w nauce Apostołów i we wspólnocie, w łamaniu chleba i w modlitwie. (43) Bojaźń ogarniała każdego, gdyż Apostołowie czynili wiele znaków i cudów. Otrzymanie Ducha Swiętego jest uwarunkowane nie martwym obrzedem, ale przede wszystkim szczerym nawróceniem, czyli wiarą, pokutą i chrztem. Tak było z wszystkimi nawróconymi do Pana w Nowym Testamencie. O otrzymaniu Ducha Bozego decyduje przede wszystkim żywa wiara i szczera modlitwa płynąca wprost z serca oddanego Bogu i odrodzonego przez Niego samego. I to co pisałam wczoraj: Jan 7 stanął Jezus i głośno zawołał: Jeśli kto pragnie, niech przyjdzie do mnie i pije. (38) Kto wierzy we mnie, jak powiada Pismo, z wnętrza jego popłyną rzeki wody żywej. (39) A to mówił o Duchu, którego mieli otrzymać ci, którzy w niego uwierzyli. Bóg daje tą wodę żywą każdemu kto pragnie i przychodzi do Niego, a nie obligatoryjnie temu kto jest w 7 czy 8 klasie, bo tak ustanowiono odgórnie. Dar Ducha Swiętego ludzie mogą otrzymać w wieku 20, 50, i 70 lat, a nawet 14 czy 15 latkowie, ale tylko ci którzy szczerze tego pragną szczerze i prawdziwie wierzą i modlą sie o to. Łk. 11.13 Ojciec z nieba da Ducha Świętego tym, którzy Go proszą. Ef. 1 (13) W nim i wy, którzy usłyszeliście słowo prawdy, ewangelię zbawienia waszego, i uwierzyliście w niego, zostaliście zapieczętowani obiecanym Duchem Świętym, (14) który jest rękojmią dziedzictwa naszego, aż nastąpi odkupienie własności Bożej, ku uwielbieniu chwały jego. czy życie nastolatków w Polsce w dzisiejszych czasach uczestniczących w ceremonii bierzmowania pokazuje świadectwo wiary i przynależności do Boga? czy deklaracje pragnienia daru Ducha Swiętego wypływają ze szczerego pragnienia Boga i ze szczerego nawrócenia sie do Niego ,co charakteryzuje sie oddaniem każdej sfery życia pod Jego panowanie i wydawanie woców życia godnych upamiętania? Niech każdy sam odpowie na to pytanie. Ja oczywiście nie będę generalizować, ale obserwując ludzi i mając wielu znajomych katolików widzę ze niestety rzeczywistość zasmuca bo te dwie rzeczy nie idą ze sobą w parze. Nie widać owoców godnych chrześcijańskiego życia tych młodych ludzi, którzy oddzielają zycie od kościoła i niestety nie łączą zasad chrześcijańskich w swojej codziennosci, traktują też często bierzmowanie jako pusty ceremoniał i to ze \"kiedyś moze będzie potrzebny jak trzeba będzie zawrzec zwązek małżeński\". Smutne to ale niestety obecne. Pisze to tylko i wyłącznie na podstawie moich doswiadczeń z młodymi ludzmi, oby nie były typowe dla wszystkich młodych ludzi podchodzacych do bierzmowania. I

cichuteńko ❤️ o nic się nie martw.:):):) Rzym. 8 (1) Przeto teraz nie ma żadnego potępienia dla tych, którzy są w Chrystusie Jezusie. (2) Bo zakon Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, uwolnił cię od zakonu grzechu i śmierci. :):):) (31) Cóż tedy na to powiemy? Jeśli Bóg za nami, któż przeciwko nam? (32) On, który nawet własnego Syna nie oszczędził, ale go za nas wszystkich wydał, jakżeby nie miał z nim darować nam wszystkiego? (33) Któż będzie oskarżał wybranych Bożych? Przecież Bóg usprawiedliwia. (34) Któż będzie potępiał? Jezus Chrystus, który umarł, więcej, zmartwychwstał, który jest po prawicy Boga, Ten przecież wstawia się za nami. (35) Któż nas odłączy od miłości Chrystusowej? Czy utrapienie, czy ucisk, czy prześladowanie, czy głód, czy nagość, czy niebezpieczeństwo, czy miecz? (...) (38) Albowiem jestem tego pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani potęgi niebieskie, ani teraźniejszość, ani przyszłość, ani moce, (39) ani wysokość, ani głębokość, ani żadne inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Bożej, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. :):):) (List do Rzymian 8:, Biblia Warszawska) Bóg jest cudownym Panem :) Kochanym Tatusiem, i nic nie jest w stanie odłączyć Jego dziecka od Niego. W dniu dziecka 🌻

1 koryntian 14:22 \"...a zatem języki są znakiem nie dla wierzących lecz dla niewierzących , natomiast prorokowanie - nie dla niewierzących , lecz dla wierzących \" Mateusza 7:22-23 \" wielu mi powie w owym dniu : Panie , Panie , czyśmy w Twoim imieniu nie prorokowali i w Twoim imieniu nie wypędzali demonów , i w Twoim imieniu nie dokonywali wielu potężnych dzieł ? Ale ja wtedy im wyznam :Nigdy was nie znałem ! odstąpcie ode m,nie , czyniciele bezprawia \" Mateusza24:24 \" ..bo powstaną fałszywi Chrystusowie oraz fałszywi prorocy i będą czynić wielkie znaki i dziwy , żeby-jesli to mozliwe wprowadzic w błąd nawet wybranych \"

Gość nanally
czy jest niebo ? czym jest piekło ? hm... trudne są te pytania ... mam pewne doświadczenie w tej sprawie diabeł nie wygląda tak: rogi, widły ogon itp. to jest po prostu człowiek pełen nienawiści, zły, który nie zna miłości... piekła polega na tym, że ludzie nie gotują się w kotłach itp. ale są sami opuszczeni nie mogą spotykać się z bliskimi, Bogiem Niebo- tu człowiek jest szczęśliwy móc być blisko Boga, rodziny, przyjaciół ... skad to wiem hm... nieważne

Gość jak to skąd z bibli
diabeł zrogami itp to pomysły katoli

Kamelio ale jak są spełniane te warunki- w darze mowienia językami- w twoim kościele. Chciałabym się dowiedzieć, to chyba nie jest tajemnica? Mam wrażenie , że czujesz się oskarżana przeze mnie, ale tak nie jest ;) Opisz szczegóły - jak takie akty wyglądają? Jakie pastor robi poczynania aby sprawdzić ich wiarygodność? Czysta ciekawość z mojej strony.

nie oskarżaj mnie Kamelio o bluźnierstwo- nie tobie to sądzić. Moim sędziom jest sam Bóg ❤️

Gość czytaj uważnie
te świadectwa o których psze solansz

Gość te niektóre
ich spotkania wyglądaja jak komedia, wydzieraja się, śmieją i ponoć śpiewaja czasami

Gość qwwwwer
te niektóre ---> dobrze , że ponoć !!!!! niesprawdzone nie klep , bo to plotka !!!!!!

Gość poldzia
Soansz jestes bbb mądrą osobą i masz dar od Boga w szerzweniu wiary w Jedynego Boga.Nie ma sie o co spierać. Najważniejsze jest to ze każdy wierzący lub nie , bluźniący lub wielbiący BOGA bedziemy sądzeni przez TEGO JEDYNEGO BOGA czy tego sobei ktos zyczy czy nie. Aczkolwiek dla niektórych uijrzenie JEGO chwały nie da im zbawienia, bo nawrócenie MUSI nastąpić za naszego ziemskiego życia. Ktokolwiek wierzy w miłość do drugiego człowieka automatycznie uznaje istnienie BOGA bo ON jest MIŁOŚCIĄ. Zyczę Wszystkim znalezienia drogi do Chrystusa bo to jest najpiękniejsze co może człowieka spotkać a nie;...... kwestia mowienia lub nie w róznych językach. Niech Wam BOG wszystkim błogosławi -szczerze pozdrawiam wszystkich na forum.

solansz zapraszam cię na nabozeństwo :), widzę ze masz dużo pytań, wiec sama możesz się przekonać, wtedy zobaczysz :) Duch działa jak chce. Bóg jest suwerenny. Chcesz kontrolować Boga? Owoce Ducha Swiętego świadczą o tym czy człowiek wielbi Boga i czy należy do Jezusa Chrystusa. Przecież po owocach poznacie ich... Bardzo ważne jest to co napisała poldzia: \"Zyczę Wszystkim znalezienia drogi do Chrystusa bo to jest najpiękniejsze co może człowieka spotkać a nie;...... kwestia mowienia lub nie w róznych językach\" Zbawienie w Chrystusie jest sednem posłania danego czlowiekowi od Boga ❤️

z tą różnicą ze nie nazwała bym diabła człowiekiem tylko istotą duchową, pełną zła i tego o czym napisałaś

Gość dhiuofbjnm
Czytam to wasze forum i naprawdę mnie zaskoczył brak logicznej argumentacji kamelii. Dziewczyna albo się wstydzisz tego daru mówienia językam albo nie! Solansz masz jakiś dar. Podoba mi się ta stanowczość w dążeniu do celu ;) Pan jest z Tobą

i znowu atak ze szpilą w dłoni.... ja nie mam daru mówienia językami...nie rozumię twojego zarzutu droga pomarańczo, dlatego proponuję spotkanie z osobą która taki dar posiada i zapraszam na nabożeństwo zeby rozwiać wszelkie wątpliwości i dać odpowiedz na pytania które solansz nurtują. :) Spodziewasz się logicznej argumentacji mówienia językami od osoby która nie ma takiego daru? mówienie językami nie jest warunkiem zbawienia...wiara w Jezusa Chrystusa i nwrócenie się do Niego z całego szczerego serca dają tą pewność i pokój otrzymany od Boga i tym darem wiary mogę się z wami dzielić ❤️ 1 kor. 12 8) Jednemu dany jest przez Ducha dar mądrości słowa, drugiemu umiejętność poznawania według tego samego Ducha, (9) innemu jeszcze dar wiary w tymże Duchu, innemu łaska uzdrawiania w jednym Duchu, (10) innemu dar czynienia cudów, innemu proroctwo, innemu rozpoznawanie duchów, innemu dar języków i wreszcie innemu łaska tłumaczenia języków. (11) Wszystko zaś sprawia jeden i ten sam Duch, udzielając każdemu tak, jak chce.

Kamelio zastanawiam się czemu w doszukiwaniu się odpowiedzi widzisz atak? Z mojej strony to czysta ciekawość ;) Poprostu myslałam, że byłaś świadkiem takiego wydarzenia i możesz je opisać. Rozumiem koniec tematu pozdrawiam

atak dostrzegłam nie z twojej strony solansz, tylko ze strony ostatniej wypowiedzi pomarańczowych liter. Z twoje strony widzę ciekawość:), więc proponuję doswiadczenie osobiste.:)

moze w Twojej parafii ( w KK) są grupy Odnowy w Duchu Swiętym, więc pewnie spotkania z tymi osobami też pozwolą ci dowiedzieć się więcej na temat darów Ducha Swiętego i mówienia językami.

Gość uyuyuyu
solansz a może napisz coś od siebie ? problem w tym , że nie potrafisz rządasz , wymagasz , wklejasz a ze swojego móżdżku nic ?

...bo solansz sobie życzy opis to ma być , jeśli nie ma- to obrażona i \" koniec tematu \" kapryśne dziecko z Ciebie Solansz

Wczoraj przeczytałam na necie o pewnym duchownym anglikańskim, który podczas niedzielnego nabożeństwa przyrównał tych swoich wiernych, którzy nie włączyli się do akcji na rzecz ochrony środowiska do Josepha Fritzla. Tak sobie myślę, że zdjęcie JPII na Naszej Klasie to pikuś w porównaniu. solansz 🌼

Gość a ja wczoraj przedwoczoraj
i każdego dnia słysze , czytam , widze postepowanie i słowa ksieży krk ich to już z niczym nie da się porównac

Gość a ja wczoraj przedwoczoraj
iftar masz 6 latek i bajeczki czytasz ?

Gość Kamelio..............
Dziękuję Ci za wyjaśnienie. To jest logiczne i, wydaje się, zgodne z Biblią. Bierzmowanie nie ma biblijnego uzasadnienia. Nigdzie nie znajdziemy nawet najmniejszej wzmianki o tym aby biskup miał pośredniczyć w zesłaniu Ducha Św. Kolejny wymysł. Tylko po co?

Gość a bo katole lubią bajki i cuda
wymyślac , taki ich urok

cichuteńko chyba nie czytasz dokładnie tego co piszę. To jest forum i po to jest, żeby zadawać pytania. To oczywiste ;) Nie musisz być złośliwa, bo to do niczego nie prowadzi.