Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alllla

In vitro za czy przeciw?

Polecane posty

ZAZDROSZCZĘ CI - ja też jeszcze kilka miesięcy temu z zazdrością patrzyłam na pary, które wychodziły z gabinetu mojego Dr szczęśliwe aż do bólu, bo się udało:) wiem co czujesz......wiem jak to jest........bardzo bym chciała by Tobie również się udało - tak jak mnie - życzę Ci tego z całego serca:)

Gość ol
Calamity bez obrazy, ale co ma piernik do wiatraka, płacimy tyle składek, że powinno stać na wszystko Zrozum, że tu nie chodzi o nas, tylko o rządzących w naszym imieniu naszymi pieniędzmi w sposób jak najbardziej nieporadny i naganny Mnie też oburza to wszystko- ja jestem za in-vitro ale równocześnie nie jestem za obięciem dotacji na raka. Moja babcia zmarła na raka piersi, cała linia żeńska jest pod obserwacją, sama chodzę do onkologa 1x w roku a do gin co chwilę- mam torbiele.

Niepłodność to choroba i nie widzę powodu, dla którego nie powinna być leczona wszelkimi dostępnymi metodami. W tej chwili jest to opcja tylko dla tych, których na to stać. Żeby adoptować dziecko trzeba spełnić szereg wymogów ekonomicznych- odpowiedni metraż mieszkania, stała praca itd. Gdy dziecko się rodzi nikt nie pyta czy będzie miało swój pokój, bo nikogo to nie obchodzi. Przy adopcji jest to już kluczową sprawą. Do szału doprowadziła mnie wypowiedź jakiegoś \"księżuli\" że te kobiety które mają trudności z zajściem w ciążę same są sobie winne bo stosowały antykoncepcję. No w tym momencie to bym chyba dziada zatłukła - w życiu nie stosowałam antykoncepcji, zawsze o siebie dbałam a dzieci mieć nie mogę. Ale idąc tokiem jego rozumowania wyrzućmy ze szpitali sprawców wypadków samochodowych - przecież sami są sobie winni - jechali za szybko i dlaczego państwo ma płacić za ich leczenie. Palacze z rakiem płuc won z onkologii - sami są sobie winni. Ci co nie przestrzegali bhp, przechodzili na czerwonym świetle tak samo. Zawałowcy też albo się \"zapuścili\" albo stresowali i dlaczego mam płacić za ich leczenie??? Spostrzegawcza ja - nikt Cię nie zmusza do posiadania dzieci, ale z łaski swojej nie odbieraj mi tej szansy!

Gość buka poka
też przyszła mama - jak to za młoda? To ile masz mieć lat? 50?

ol---> No wlasnie tyle placimy, ze powinno starczyc na wszystko!! Wiec nie rozumiem dlaczego in vitro mialoby byc finansowane, a rak nie? Poza to z tym rakiem to tylko przyklad dalam. Jest wiele innych chorob, przy ktorych zabiegi, czy leki nie sa refundowane. Zresza jakby in vitro mialo byc refundowane, to moze material gnetyczny z banku spermy tez? Wlasciwie to podobna sytuacja :)

KALINECZKA - podpisuję się pod Twoim słowami obiema rącami:) BUKA POKA - myślisz, że mnie ręce i nie tylko nie opadły???? mowę mi odjęło jak usłyszałam tę opinię:D......poza tym właśnie mam za małe mieszkanie i trzeba by było zmienić na większe (ciekawe za co) i jeszcze szereg innych kuriozalnych wręcz spraw:D. Paranoja......

Gość Amant W. Czasów k.Odbitkowa
Tak ! W domach Dzieck jest pełno dzieci,ale nie można ich adoptować ,bo rodzice choć ich nie odwiedzają,albo robią to rzadko NIE ZRZEKLI się do nich praw !!!

Gość każdy ma prawo do dziecka
jesli kogoś stac na in vitro, to jestem ZA! :) zyczę wszystkim wytrwałości

Gość Amant Wszech Czasów k zapasowa
W sumie to jestem za zapłodnieniem analnym albo oralnym :(

Gość Amant to życzę Ci powodzenia
w zapłodnieniu analnym z Twoim facetem

Gość Amant Wszech Czasów k zapaso
moja pukawka zawsze trafia w oczko analne i do buzi też

Gość odchodząć od
tematu Amata, to ja również jestem za zapłodnieniem in vitro.

nie wiem o co chodziło w pytaniu, czy za in vitro w ogóle, czy za tym zeby było dofinansowywane? Jeżeli chodzi o jedno i o drugie to jestem za. Jesteśmy chyba jedynym krajem w Unii Europejskiej który nie daje zadnego dofinansowywania w leczeniu niepłodnosci, nie mówię juz tutaj o In- vitro ale o innych metodach również, samo leczenie lekami hormonalnymi (nie mylić z antykoncepcją!!!!) kosztuje czasami kilka tysiecy, nie rozumiem tutaj niektórych egoistycznych wypowiedzi że wazniejsze jest leczenie raka, ktos kto o tym pisał to chyba nie wie ze własnie na leczenie raka daje sie pieniadze w pierwszej kolejnosci, pozatym dla kazdego pacjenta jego choroba jest najwazniejsza, dla jednego jest wazna niepłodnośc, dla innego rak, dla innego kamica nerkowa, dla innego łuszczyca..........ja na ten przykład nie choruję na inne rzeczy, oprócz niepłodności, płace comiesięczne składki, nie pamietam kiedy byłam u lekarza z NFZ(do ginekologa chodze prywatnie), wiec nie wiem kto ma czelnośc mi mówic co mi sie nalezy a co nie??!!

Gość ciekawy temat
ka mogę mieć dziecko, ale jakbym nie mogła, to naturalnie, że bym się poddala in vitro

Gość jestem zdecydowanie za
Mozecie mnie nazwac egoistka, ale nigdy nie chcialam adoptowac dzieci. Dlaczego geny maja przekazywac pijacy i inna patologia a nie odpowiedzialni ludzie, ktorzy sa gotowi na maciezynstwo? Dlugo nie mialam dzieci, ale tez przez mysl mi nie przyszla adOpcja na zasadzie ,ze musze mic dziecko bo mam instynk. Owszem, gdyby dziecko przyjaciol bylo osierocone, to bym wziela, ale czemu mam sie meczyc z dzieckiem po pijakach? Dlaczego to oni wlasnie maja sie mnozyc? Oczywiscie szanuje tych, co adoptuja, ale dla mnie dziecko ma byc owocem milosci z ukochanym, znajdujac w nim nasze wspolne cechy lepiej je rozumiem , wychowuje i kocham. Wkurza mnie postawa - rmnozcie sie pijacy bez opamietania, bo zawsze ktos czeka na adopcje

Gość to metoda szarlatana
to in vitro to metoda szrlatanów, potem będziecie się smarzyć w piekle i trzeb było nie grzeszyć i teraz dobrze wam ta

Gość mądrze napisane
dlaczego pijacy mają płodzić dzieci, a porządni ludzie mają te dzieci wychowywać. Każdy chce mieć swoje dziecko, które będzie miało wiele cech wspólnych z rodzicami. To oczywiste:)

pijacy mnozą dzieci bo im państwo zafundowało rózne becikowe, ale wychowywac ma państwo, ot co

yola13---> Nie napisalam, ze rak jest wazniejszy. W ogole nie mialam zamiaru sie licytowac. Ale chca odebrac dofinansowanie na raka dla osob powyzej 50 lat. A ja nie uwazam, ze wazniejsze jest dziecko od osoby starszej. Ani na odwrot. Skoro tyle placimy to powinno starczyc na wszystko. A to bedzie tylko dodatkowy powod do zdzierania wiekszej kasy z podatnikow :( Do lekarzy wlasciwie nie chodze, poki co ;) Ani do NFZ ani do prywatnych. NA prywatnych zreszta mnie nie stac ;)

Gość to metoda szarlatana
jesteście grzeszne, to nie możecie mieć dzieci i tak być powinno, dzieci mają tylko prawdziwi katolicy

Gość o tak pijacy narkomani
mogą miec dzieci, a człowiek, który pragnie dziecka to nie, co za dziwna teza

to metoda szarlatana-------> powiem ci grzecznie pomarańczowy nicku, idź stąd bo nie znasz istoty rzeczy

Gość o kto ci powiedział że
pijak nie pragnie dziecka?????

o kto ci powiedział że------> jasne ze tak, tak samo jak bezrobotny pragnie jeździć Porsche Carrera

Gość bardziej niż dziecka
pragnie alkoholu, a dziecko jest własnie wynikiem działania tego trunku i potem te dzieci wypadają przez okna, mają połamane nóżki, bo za głośno krzyczą, albo gotują na obiad sobie wodę, bo rodzice zabalangowali i nie wrócili do domu