Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alllla

In vitro za czy przeciw?

Polecane posty

Gość jestem Za ale z własej kieszen
Nie lubię wtrącać się do czyjegoś życia i jeśli ktoś czuje, że podoła finansowo, to nie widzę żadnych pzeszkód, żeby dzieci rodziły się tą metodą. Sama osobiście nie chciałabym, żeby moje dziecko było z probówki i, żeby coś odbywało się poza moim organizmem, nie chcę też mieć do czynienia z żadnymi zastrzykami w pochwę, czy z czymś równie okropnym. Wiem, że nie podołałabym psychicznie i w końcu czułabym się, że mam sztuczne dziecko. Wiem, że to przykre, co teraz napisałam, ale tak czuję i wiem, że jak nie będzie mi dane mieć własnego, naturalnie poczętego dziecka, to raczej nie zdecyduję się na macierzyństwo. Adopcja również nie wchodzi w grę, obawiam się, że nie pokochałabym cudzego dziecka, nawet gdyby potem stało się moim własnym. Powracając do wątku in vitro- uważam, że takiego typu zabiegi nie powinny być refundowane. Jak ktoś wyżej napisał, wiele ważnych rzeczy w tym kraju nie jest refundowanych, więc czemu mielibyśmy zrobić wyjątek dla in vitro?

Gość rumiany Boluś
za! to nie my dajemy życie , choc niektorym sie tak wydaje. przecie nikt nie skonstruowal życia. jestesmy tylko narzedziem , a jezeli niektore z nich zawodza to trzeba wspomoc sie innymi. Życie jest najwazniejsze.

Gość komputerk
jeżeli ktoś nie może mieć dzieci zrobi wszystko sama jestem w takiej sytuacji więc będę podchodzić do zabiegu tyle razy ile zdołam ,jestem katoliczką ale podtym względem nie mam to w nosie bo moim zdaniem pan bóg nie ma nic za przeciw a księża niech martwią się o swoją sprawę ,a polska to kraj sto lat za murzynami lepiej zarefundować coś alkoom i narkomanom

Gość Joanna M
ZA ! mnie tylko ratuje in vitro a niestety na nie mnie nie stac....

Gość ależ Joanno
jak to cię nie stać? Na te 5 tys.zł.? To zarób sobie, to żadna sztuka. Wiesz, znana mi ukrainka, przyjeżdża do Polski i przez miesiąc zarabia sobie na czysto ponad 2 tys., myje okna i sprząta po prywatnych domach a za godz. pracy otrzymuje 10 zł., i pracy jej nie brakuje, ale jej się chce pracować mimo ze ma prawie 50 lat i jest drobną i słabą kobietką. A ty nie możesz? No kamman, jak to cię nie stać? A może dwie lewe rączki podszyte lenistwem?

Gość Joanna M
nie 5 tys tylko z 15 jak nie wiecej !!! zrób sobie??? nie tak łatwo jak jest się chorym pacanie !!! ja też pracuje po 12 godzn dziennie i zarabiam 1200 zł !!!

Gość komputerk
to przykre że w polsce jet tyle l osób przeciwko refundacji in vitro i oczywiste że te czerwone kapelanki się w trącają w nieswoją sprawę dla osób niemogących swoich dzieci to jest sprawa życia ,fajnie się mówi tym którzy mają bo poprostu tego nie doceniają a teraz państwo chce częściowo zarefundować to jeszcze te durne sprzeciwy kościoła poprostu parnoja...brak słów

Gość komputerk
a propo koszt zbiegu to nie 5 tyś tylko 15 tyś ,nie masZ pojęcia to się nie wypowiadaj na tym forum

ja tez za :) moja koleżanka miła niedawno in vitro. Cały, że tak powiem \"proces\" kosztował ją 14 tys ! więc Joanna M dużo się nie pomyliła

Gość komputerk
ja pracuję w rosmanie parę dobrych rad i nigdy nie było tak dziwnych zmian 12 godzinych pracowało się max 9,5 i też było dobrze i nie było środkowych tylko rano popołudnie , w tym miesiącu mam 3 rzay na rano sukces reszta popołudnia niech w końcu ktoś tym się zajmnie

Gość wszystki przeciw
zycze zebyscie mieli problemy z poczeciem i brak kasy na in vitro. punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. lepiej dac kase na in vitro niz utrzymywac wiezniow. na to to kasa jest co?

Gość a jak kobieta nie ma dzieci
to od razu durne siksy pisza "egoistka" , "leniwa suka" itp durny kraj i chorzy z zawisci ludzie. przykro mi ze stad jestem:( dla panstwa in vitro to inwestycja jak przestana rodzic kobiety z wyzu demograficznego - juz za kilka lat- to bedzie taki niz demograficzny ze hoho, ciekawe skad firmy wezm konsumentow jak my juz bedziemy na emeryturach?

Gość komputerk
popieram co za idiotki piszą żeby nie refundować in vitro, jestem za refundacją bo tylko polska to taki dziwny kraj unas jest wszystko dziwne

Przeciw, bo za drogie i mało efektywne, chyba że ktoś ma mnóstwo kasy i nie ma lepszego pomysłu na jej wydanie.

Gość zaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Myrevin Ty daj już spokój. uwazam jednak, ze in vtro dla osób, które nie mają pieniędzy na zabieg nie powinno być, bo skąd wezmą na wychowywanie dziecka???

Gość zaaaaaaaaaaaaaaaaaa
co więcej uwazam, że jeśli kogoś nie stać n dziecko, to nie powinien rozkladac nóg czy z in vitro czy po bożemu, nie ma to znaczenia

jestem za in vitro ale przeciw refundacji. Wole by te pieniadze poszly na leczenie np chorych na raka. poza tym 15 tys zl to nie jest kosmiczna kwota poza zasiegiem dwojga doroslych ludzi. Skoro tak bardzo chcecie potomka to poswieccie sie i zarobcie na zabieg, przeciez utrzymanie dziecka przez min 18 lat bedize was kosztowac nieporownywalnie wiecej, przy tamtych kosztach 15 tys to kropla w morzu.

Gość ikrahza
za, ale za prywatna kase w Invi-Medzie