Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PŁOMIEŃ

początek ciąży ..... ratunku i hura !

Polecane posty

dzięki za wsparcie .. właśnie dzwoniłam do ginekologa .. i mam zadzwonić za dziesięć trzecia .. :) umówić się na wizytę :) ale się denerwuję !!!!!! a lekarza poleciła mi koleżanka ... której on prowadzi już tzrecią ciążę .... jestem cała rozemocjonwana !!!!!!

To naturalne :-) Na pierwszej wizycie dostaniesz skierowania na badania, lekarz poprzez badanie \"potwierdzi\" ciążę. Napisałam w \" \", bo tak naprawdę potwierdzenie uzyskasz dopiero na usg, ok 7-8 tyg ciąży, kiedy będzie można zobaczyć bijące serduszko dzidziusia. Wcześniej widać pęcherzyk ciążowy, często nie widać nawet zarodka, jeżeli ciąża jest za młoda, albo sprzęt za słaby. Sorki, ze może trochę ostudziłam Twoje emocje, ale tak to na początku wygląda :-) A potem na kolejnych badaniach, to już emocje pełna parą. Ja ostatnio widziałam jak mój maluszek przekręcał się na bok i podnosił rączkę do buzi :-) Na kolejnym badaniu mamy juz posłuchać tętna malucha poprzez ktg. Nie mogę się juz doczekać, a to jeszcze prawie trzy tygodnie... Życzę Ci, zeby wszystko było super i żeby ciążowe dolegliwości jak najmniej Ci dokuczały....

Gość ONAaAaAaAaAa
niekoniecznie, mi lekarz potwierdził ciążę 20 dni po zapłodnieniu - na zwykłym usg i już było wiadomo, że ciążą dobrze umiejscowiona.

... idę w piątek o 12:20 na wizytę .... mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze .... z jednej strony nie chcę tam iść a z drugiej nie moge się doczekać !!!!

do ONAaAaAaAaAa: jeżeli lekarz ma dobry sprzęt, to może faktycznie widzieć pęcherzyk dobrze umiejscowiony. Pisałam to co wiem z własnego doświadczenia. U mnie w 6 tyg widać było pusty pęcherzyk bez echa zarodka, dopiero ty później lekarz potwierdził, ze widzi bijące serduszko. Wielu lekarzy jest przeciwnych robieniu isg w tak wczesnym stadium, ponieważ kobieta która usłyszy, ze widać pusty pęcherzyk zaczyna się denerwować, ze coś jest nie tak, a to jak wszyscy wiedzą bardzo niekorzystnie wpływa na rozwijające się dzieciątko.

... ten do którego idę podobno robi USG od razu i potem na każdej wizycie .... Chyba lepiej zobaczyć od razu czy dobrze umiejscowiony jest ten pęcherzyk .... ........ już bym chciała, żeby była sobota rano .... a słuchajcie jak dostanę skierowanie na badania krwi .. to gdzie moge je zrobic ? poprostu iść gdziekolwiek do przychodni ? Cholercia ... przemeldowałam sie do Warszawy ale nie dopełniłam żadnych formalności względem służby zdrowia ... Któras się orientuje jak to się załatwia teraz ? Są jakies kasy chorych ? moge tak poprostu iść ze skierowaniem i zrobić badania ?

Gość ONAaAaAaAaAaAaAaAa
Ania75: ja też pisałam z własnego doświadczenia, może mój gin mi nie powiedział wszystkiego? Płomień, nie wiem jak Ty, ja chodzę prywatnie, dlatego płacę za badania. Czasem proszę zaprzyjaźnionego ogólnego o wypisanie skierowania - tak było przy pierwszych (grupa krwi ip)

Gość do Ania75
a czemu w Wolominie...????? ja jestem z Wolomina i jak bede w ciazy to juz moj facet mi zapowiedzial ze bron Boze nie w Wolominie bo tam Cie moga na bitki wolowe przerobic...

pomyślałam że takie badania krwi można by w sumie zrobić normalnie .. ale oczywiście jak nie to pójde prywatnie :)

To zalezy czy idziesz prywatnie do lekarza jak tak to za badania zapłacisz ,na poczatku jest ich najwiecej a pozniej juz nie jest tak tragicznie.co do usg na kazdej wizycie to nie jestem przekonana i ciesze sie ze moj lekarz tak nie robił,chociaz to zalezy od Ciebie jak zadecydujesz. Ja byłam w 3 tygodniu ciazy gdy lekarz ja potwierdzil i zarodek u mnie było widac.

a dlaczego cieszysz się, że nie miałaś USG przy każdej wizycie ? To wspaniałe widzieć wciąz jak dziecko sie rozwija .. a pzreciez to nie naświetla ani nic takiego ... to nie rentgen .... Ale oczywiście porozmawiam o tym z lekarzem .... w 3 tygodniu .. to wspaniale ... boję się i nie moge doczekać :) pozdrawiam Was !!! 🌻

Jestem na samym początku 6 tyg. ciąży, do gin. idę w przyszłym tygodniu, głównie po zlecenie badań, bo pewnie na USG niewiele jeszcze widać...

.... witaj LilySnape :) rozumiem, że jak znasz tydzień ciąży to byłas już u lekarza :) miałaś USG ? na pierwszej wizycie ?

Płomień - tydzień ciąży możesz wyliczyć sobie sama, tak jak i termin porodu :-) Tydzień ciązy liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Lekarz też tak liczy, bo najczęsciej nie wiadomo którego dnia nastąpiło zapłodnienie. Przy regularnych cyklach powinno wystąpić na 14 dni prze terminem kolejnej miesiączki, ale to nie jest regułą. Dlatego lekarze liczą tygodnie od dnia ostatniej miesiączki. A jeżeli chodzi o termin porodu, to wykliczenie też jest proste. Do daty ostatniej miesiączki dodajesz 7 dni i odejmujesz 3 miesiące :-)

Tak to nie jest przeswietlenie ale jakies fale jednak sie przedostaja.Bedac w ciazy bardzo duzo czytałam o usg i tak sobie postanowiłam.Jakiekolwiek ryzyko co prawda nie jest wielkie,ale wolałam zaoszczedzic tego tej malutkiej istocce,a co do ogladania to od 11 miesiecy ogladam synka codziennie i co najwazniejsze zdroeego🌻,ale to oczywiscie Twoja decyzja ja tylko wyraziłam własne zdanie

.. Kresko .... ja się nie znam .... będę rozmawiać z lekarzem o tym USG .... może masz rację .... Dzięki za rzucenie problemu na ruszt :) już jutro będę wszystko wiedziała !!!! Dawno nie byłam u lekarza ... a zawsze chodziłam do kobietki ... a tu nie dośc że facet to od razu ciąża !!! Mam nadzieję że wszytsko będzie dobrze .... trzymajcie za mnie kciuki !! :)

Płomień, jeszcze nie byłam u lekarza, ale robiłam badanie krwi beta. Tydzień ciąży znam, bo miałam piorunująco szybkie objawy zaraz po \"staraniach\". Idę do gin. w przyszłym tyg.

LiliSnape gratuluje!!!!!!!!!!! Płomien koniecznie napisz jak juz bedziesz po wizycie🌻 a lekarze sa delikatniejsi od lekarek wiec głowa do góry:-)powodzenia

Kresko .. na pewno napiszę !!! No właśnie wszytsko zachwala ta koleżanka ... że dyskretny, nie krępujący, miły fachowy i wszytsko na miejscu USG, cytologia ... powiedziała, ze nie zamieniłą by na żadną kobietę ... Ma dwójke dzieci prowadzaone ciąże u niego a teraz jest z tzrecim w ciąży ... pozostaje mi więc jej zaufać .. a w ogóle to własnie mnie mdli :)

zawroty głowy (okropne) od ok. 2-go dnia po poczęciu, ataki wilczego głodu, senność i zmęczenie jak nigdy dotąd.

Dziewczyny dziś idę w południe do lekarza ... strasznie się boję .. sama nie wiem czego .... Samego lekarza jak i czy z dzidzią wszystko dobrze ... nie wiedziałam, ze jestem w ciąży.. jeździłam konno ... .... pracowałam z koniem, który ma jeszcze zawieszony kłus ... wiec nieźle trzęsie ... mam nadzieję, że wszystko dobrze .... Mam pytanie ... czy Was tez na początku jakby spinało w dole brzucha ? Martwię się .. dobzre, ze juz dziś pójde do tego lekarza ... pozdrawiam Was ...

Płomień, to zrozumiałe że się denerwujesz. Każda kobieta, zwłaszcza w pierwszej ciązy przechodzi przez taki stan. W drugiej ciąży jest już troche inaczej, bo wiadomo jak to wygląda, ale ja też przed każdą wizytą odczuwam lekki niepokój. A co do bólu w dole brzucha, ja mimo ze kończę już 15 tydz cały czas je odczuwam. To wszystko przez rozciągającą się macicę i wiżadla ją podtrzymujące. Organizm przygotowuje się na rozwój Twojego maleństwa, zeby te 9 m-cy przebiegło dla niego w jak najbardziej komfortowych warunkach. Mozesz spokojnie wziąć no-spę, jeżeli ból będzie bardzo dokuczliwy. Jest w ciąży bezpieczna, w ciągu dnia można wziąć do 4 tabletek. Trzymaj się, wszystko będzie dobrze...

Gość ONaAaAaAaAaA
co tam Płomień - wszystko w porządku?

JUPI !!!! Jestem w 6 miesiącu ciąży !!!!!! Widziałam na USG maleńką kropeczkę !!!! Idę na wizyte teraz 30 .. dopiero będa badania ... krew i zważy i zmierzy płód ....narazie jest za malutki ... MIESZKA WE MNIE CUDNA FASOLKA !!!! pozdrawiam Was !!! Bedę mamą !!!! 🌻