Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

frida10

tupperware

Polecane posty

CUD jest bez przegródki a kuchmistrz ma , możesz gotować dwie potrawy na raz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
matus- cud jest fajny , ale na początku nie zrażaj się do niego , musisz nauczyć wykorzystywać go i polubić nową kuchnię , ja robię warzywa i kurczaka bez soli ( zdrowo , to kwestia przyzwyczajenia)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agi40
Kiedyś znalazłam fajny przepis na zupę, która cieszy się dużą popularnością wśród moich znajomych. Zupa czosnkowa 3 kostki rosołowe zagotować w 2,5 l wody ( np. Knorra- „Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem” ) 1 filet kurczaka - pokrojony w kostkę 1 cmx 1 cm 1 główka czosnku zmiażdżonego 1/3 paczki makaronu Lubella - drobnego mała marchewka, kawałek selera - starte na grubych oczkach lub 1/3 paczki rozmrożonych warzyw „ w słupki” – bez pora pęczek posiekanej natki pietruszki pieprz do smaku całość zalać wrzątkiem w CUDZIE bez sita, po 35 - 40 minutach odkryć i wlać 200 ml słodkiej śmietany ( 12% lub 18%) . Gotową zupę wlewać do talerzy z utartym żółtym serem , posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym. Osobiście dodaję rozmrożone warzywa, świeża marchewka wg mnie jest trochę za twarda. Fajna jest też zupa ze świeżego ogórka z dużą ilością koperku , chyba już zamieszczałam przepis na tym forum, kilka stron wcześniej. A przede wszystkim używam go do gotowania kaszy grycznej i jęczmiennej w woreczkach - jednocześnie, smakami nie przechodzą, no i nie ma specyficznego zapachu jak podczas gotowania tradycyjnego. A furorę robi nazwana przeze mnie "sałatka plastikowa", przepis podam w poniedziałek rano.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agi40
matus posiedziałam chwilę na tym forum i znalazłam, wejdź na stronę 8 tego forum, tam znajdziesz przepis do cudu na zupę pieczarkową i mój na ogórkową, a na sałatkę plastikową poczekajcie do poniedziałku, nie bardzo mam czas pisać , a na tym kompie nie mam przepisu do skopiowania. Lecę sprzątać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matus
Dziękuje za pomoc. Fajnie że ktoś wytłumaczy i podzieli się swoimi doświadczeniami.Będę dalej czytać i prosić o pomoc.Wypróbuje przepisy!Tez chce przejść na zdrowszą kuchnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alcia111
Witam. W nawiązaniu do gotowania ryżu w cudzie - ryż uzywamy tylko paraboliczny,wtedy jak go ugotujemy to jest taki al dente, nadaje się wtedy na sałatki jak i do drugich dań. Sposób gotowania ryżu: zanim przystepuję do gotowania obojetnie jakiej potrawy nalewam do cudu goracej wody (wspomniała już o tym Isia) wsupuję max 300 gr ryżu na sito, zalewam wrzatkiem i zostawiam na 10 min. Po tym czasie wylewam wodę,dodaję np kostki rosołowe i powtórnie zalewam wrzatkiem mieszając energicznie, żeby woda dobrze ściekła pod sito (pod sitem mieści się 0,5 l) w przypadku kuchmistrza nie ma takiej potrzeby. Wodę lejemy do uskoku. Jeżeli zalejemy od razu nie czekając aż woda ścieknie to ryż czy też inna potrawa nie będzie ugotowana. Nesus - ten pomarńczowy gadżet jeżeli mówimy o tym samym to możesz np. z ogórka, lekko ugotowanej marchewki zrobić spiralkę dekoracyjną a z ziemniaka super frytkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Newus
alcia111 coś mi się wydaje że mówimy o tym samym więc dziękuję za pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alcia111
Newus - no to sie dogadalismy. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam cud kuchenny od paru dni. Nie wiem jak ugotować brokuły.Stosowałam sie do wcześniejszych wskazówek wyszły twarde.Może moim błędem było to ,że ułożyłam je na sicie.Może ktoś ma jakiś pomysł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikt nie mówi , że warzywa aby były miększe , najlepiej używać z mrożonek ( oczywiście rozmrożone) one są już blanszowane . Jeśli chcecie świeże , to jak zagotuje się woda , wrzućcie warzywa , i jak zagotuje się ponownie przelejcie to do cudu . wtedy warzywa też są gorące i nie ostudzą tak szybko naczynia .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matus
Witam ! Mam jeszcze jedno pytanie. Kupiłam obieraczkę uniwersalną. Konsultantka obierała sprawnie , a ja teraz płaczę że kasę wyrzuciłam w błoto. Starałam się obierac ziemniaki i musiałam wrócic do nożyka. Czy jest jakiś sposób czy to jest kwestia wprawy. Kupiłam też pierożki ale nadają się one chyba tylko na jakieś paszteciki. Jeżeli ktoś coś może mi doradzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KASZA Z WARZYWAMI 2 szkl kaszy średniej jęczmiennej zalać wrzątkiem , jak napęcznieje , odcedzić do cudu włożyć kaszę , 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę , przyprawione 1/2 op warzyw na patelnie rozmrożonych zalać wrzątkiem w cudzie na ok 40 min podawać to z sosem czosnkowym SZYBKI OBIAD LUB KOLACJA SMACZNEGO , POLECAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj nauczyć się obierać warzywa (równe jak jabłko , pomidor , ogórek ) nabierz najpierw wprawy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tam wolę obieraczkę pionową, mimo,że tyle lat mam tupper i jestem fanką większości produktów to nie umiem obieraczki uniwersalnej używać!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość BHAW
WITAM WSZYSTKICH do szymkela ja tej łyżki używam również do siekania tłuszczu z mąką przy robieniu ciasta kruchego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konwalijijijika
Cześć Ma może ktoś JAJKOMANIĘ ? Ona tnie tylko na palsterki - czy na kosteczkę też ? Co jeszcze oprócz jajka można pokroić - chodzi mi o ostrość tych pęcików tnących. A może ktoś poleci inny przyrząd z tupperware do krojenia warzyw na sałatki. Będę wdzięczna za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam szefa kuchni , jest super, jeden konkretny sprzęt rozdrobni ziemniaki na placki , cukinię na racuszki , owoce , wszystkie warzywa, zrobisz majonez, zabierzesz go na urlop bo nie potrzebuje prądu , ubijesz ciasto na naleśniki, rozdrobnisz ogórki do zupy , sałatki i wiele innych pomysłów . Czerwony z trzema ostrzami kosztuje 219,90 ,ale nie potrzebujesz jajkomani czy rozdrabniacza .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qwemn
Chciałam kupić miskę, która utrzymuje świeżość sałatek i nie podchodzi wodą, tylko nie wiem jaka to jest, jak się nazywa? Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konwalijijijika
Cześć Dzięki za odpowiedź, ale czy nie lepiej klupić Krajalnice Finezję i Finezje Tarke Wiórki ? Chciałabym coś takie go żebym mogła kroić warzywa w kostkę na sałtki typu: ogórki, marchewka, cebula, popidory itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konwalijijijika
Cześć Dzięki za odpowiedź, ale czy nie lepiej klupić Krajalnice Finezję i Finezje Tarke Wiórki ? Chciałabym coś takie go żebym mogła kroić warzywa w kostkę na sałtki typu: ogórki, marchewka, cebula, popidory itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zorganizuj prezentacje w domu jako gospodyni , poproś konsultantkę o pokazanie konkretnie szefa kuchni, finezje i co cie interesuje , sama uczestnicz w demonstracji i zróbcie jakąś sałatkę , wtedy zadecydujesz co ci potrzebne a co nie , a przy tym zrobisz zakupy i dostaniesz prezent.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Alcia111
Witam Gwemn - pojemnik utrzymujący swieżość warzyw i owoców to szklarnie. Sa naprawdę super. Były jednym z moich pierwszych zakupów. Konwalijijijka - chyba dobrze napisałam , krajalnica Finezja kroi w plasterki 2 grubości i słupki (zapałki) tarka wiórki trze jak sama nazwa wskazuje na wiórki np czekoladę, jabłko. W kostkę to tylko samuraj, który narazie był tylko w podziekowaniu dla gospodyni. Jajeczkomania tnie tylko na plasterki. Do krojenia na sałatki egzamin zdaje tak jak napisała Isia szef kuchni. Potniesz nim nawet składniki na naszą typową sałatke jarzynowa. Kolaszkinowa 2 foremki mufinki za 120 zł Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lakshya
Czy wiadomo już co będzie w następnej promocji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość alcia111
Witam co będzie w promocji dowiemy sie dzisiaj. Jutro napisze. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Świeżość sałatek -najpraktyczniejszy jest moim zdaniem świeży balon , do warzyw , owoców , trzymam w nim sałatki różne , czasem makaron ryż , upieczone ciastka , wyciągam sitko i służy jako miska .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agi40
Witam Was, Jajkomanii używam m. in. do krojenia pieczarek w plasterki Sałatki wg mnie najlepiej przechowują sie w bazylach ( jarzynowa tydzień czasu!) i podaję obiecany przepis na hit z cudu kuchennego (PLASTIKOWA) SAŁATKA „BUKIET KWIATOWY” - 1 opakowanie mrożonki „Bukiet kwiatowy „ Hortex”-u lub innej firmy – brokuł, marchew i kalafior 450g - 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 400-500 g - jogurt naturalny 150-200g - 2 – 3 opakowania sosu sałatkowego czosnkowego Knorr-a - czosnek granulowany kolorowy Kamisu - 2 łyżki majonezu - 4 łyżeczki (czubate) przyprawy Kucharek - 2 liście laurowe , 3 ziarnka ziela angielskiego - opakowanie płatków migdałowych 75-80g Warzywa rozmrozić, ułożyć na sicie, jeśli są grubsze kawałki kalafiora – przekroić, pierś pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm, rozłożyć równomiernie na warzywach, posypać kucharkiem, dodać liść laurowy i ziele angielskie . Całość zalać 2,5 l wrzątku, przemieszać i zamknąć na 50-55 min. Po upływie tego czasu otworzyć cud, odcedzić zawartość i pozostawić do ostudzenia. W między czasie uprażyć płatki migdałowe na suchej patelni. ( Można dodać łyżkę masła) Przygotować sos: Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać trochę czosnku granulowanego oraz 3 torebki sosu czosnkowego. Całość dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do zgęstnienia na ok. 10-15 min. W przezroczystej misce układać warstwami warzywa z kurczakiem, polewać gęstym sosem, warzywa, sos Po wierzchu posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Na dużą imprezę używam 4- litrowego kuchmistrza i odpowiednio zwiększam ilość do 2 opakowań warzyw - ostatnio używałam 1 op. Fit Mix brokułowy + w/w op. bukietu + pierś ok. 60 dag Zróbcie, polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tomaszurbinow
Czesć Chcę sprawić mamie formę silikonową na imieniny bo wiem że chce sobie kupić, tylko nie wiem jaką jej kupić bo wszystkie w sumie jej sie podobały - moze ktos coś doradzi - myślałem o mufinkach bo lubię - ale jadęłm tylko ze sklepu. Ma może ktos i powie czy warto kupić ?. Warto za te pieniądze ? Może jakeiś przepsiy sprawdzone to miałbym od razu co wydrukować i dać (zaznaczam ze chodzi mi tylko o takie sprawdzone). A moze ktos podpowie do czego jest ta forma SILIKONOWE TARTALETKI ? Z góry dzięuję za pomoc bo ja nie za bardzo jestem kumaty w tych sprawach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agi40
tomaszu mufinki są świetne, ale jak bedziesz kupował to od razu zamów 2 szt., bo w 1 foremce jest tylko 7 szt. babeczek, i szkoda prądu, żeby się bawić i piec na raty w 1 foremce. 2 mieszczą się na ruszcie piekarnika bez problemu, a w moim to i nawet 3 sztuki Oprócz przepisów na różne słodkie mufinki, babeczki (bułeczki) drożdżowe, można robić świetne babeczki na słono. Bardzo fajne są przepisy (sprawdzone!) w książeczce Przepisy do Szefa kuchni. Można je zrobić w mufinkach lub w foremkach - tartaletkach - moi goście zajadają się tartaletkami z serem ementalerem i szynką (dodaję jeszcze do nich ziół do pizzy) lub z łososiem i koperkiem, a na słodko to można wrzucić świeże owoce - w sezonie czarną porzeczkę, wiśnie czy jagody albo zrobić z rozdrobnionym jabłkiem i cynamonem czy z ananasem i wiórkami kokosowymi. Wytrawne podaję do barszczyku. W mufinkach pięnie prezentują sie galaretki (tymbaliki) drobiowe, albo owocowe, kiedyś zrobiłam w nich serniczki na zimno też fajnie wyglądały, a ostatnio robiłam takie babeczki zapiekane z kluseczek z kluseczkomanii z pieczarkami , szynką , cebulką i żólytm serem, posypane mozarellą - pychotka.( tez przeois znalazłam w Przepisach do kluseczkomanii) Koleżanki syn (gimnazjalista) robi w mufinkach jajko z szynką i szczypiorkiem - przez 5 min w mikrofali i serwuje kolegom. A foremki tartaletki wykorzystuję oprócz w/w do błyskawicznej szarlotki - gotowe ciasto francuskie rozkładam, wycinam dołączoną foremką takie niby-kwiatki, wkładam do foremek, do nich gotowe jabłka prażone z cynamonem i posypuję tartymi orzechami, 20 min do piekarnika i cieplutka szarloteczka gotowa, z wierzchu kleks z bitej śmietany i ... 5 kg do przodu ! A nowa oferta będzie ... ELEGANC-ka! i dalej dominuje czerwień ( sito, jajkomania czy HS - zawsze sypkie)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tomaszurbinow
Agi40 wielkie dzięi za odpowiedź !!!! Chyba skusze sie na zakup tych mufinek. Mam tylko skromne pytańsko - czy nie zachciałabyc napisac tutaj troszku Twoich sprawdzonych przepisów o których piszesz ? Byłbym bardzo ale to bardzo wdzięczny !!! Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×